Artėjant šventėms, daugelis pradeda planuoti Kalėdų stalą. Norint palengvinti artėjančių švenčių maratoną, apie Kalėdų stalą rekomenduojama galvoti iš anksto. Tačiau jei šventinės vakarienės planavimą kasmet nukeliate paskutinėms akimirkoms, padėti išvengti streso gali patiekalų, kuriuos būtina pradėti gaminti dar pirmoje gruodžio pusėje, įtraukimas į meniu.
Prekybos tinklas „Lidl“ dalijasi dviem ilgai brandinamų pyragų - vokiško štoleno ir itališko pandoro - receptais.
Štoleno Istorija ir Tradicijos
Nors štoleną (vok. stollen) lietuviai yra įpratę vadinti pyragu, iš tikrųjų tai yra vaisiais, razinomis ir kitais ingredientais gardinama balta duona. Šio skanėsto receptas gyvuoja jau beveik 700 metų ir yra spėjęs tapti vienu mėgstamiausių kalėdinių kepinių ne tik savo gimtinėje Vokietijoje, bet ir visame pasaulyje. Įdomu tai, kad netradicinė, ovali šio pyrago forma yra susijusi su šiuo laikotarpiu - manoma, jog ji turėtų priminti kūdikėlį Jėzų vystykluose.
“Stollen” (štolen) - tradicinis vokiečių pyragas su ilgaamže istorija, valgomas Kalėdų metu. Tai pailgos formos pyragas su riešutais, džiovintais vaisiais, gausiai apibarstytas cukraus pudra. Šiam pyragui suteikiama speciali forma, kuri simbolizuoja kūdikėlį Jėzų, įvyniotą į baltą vystyklą. Gaminami įvairių skonių “Stollen” - su varške, aguonomis, migdolais, marcipanais, bet, ko gero, pats populiariausias yra Drezdeno štolenas, išsiskiriantis dideliu kiekiu sviesto.
“Stollen” skonio paslaptis - iškeptas pyragas laikomas nuo dviejų savaičių iki mėnesio, nes tik tuomet atsiskleidžia visas pyrago skonis ir aromatas.
Kada Kepti Štolena?
Štoleną galima gaminti ir likus dienai ar dviem iki jo valgymo dienos, tačiau norint pajusti tikrąjį jo skonį, prie kavos puikiai tinkantis desertas gardžiausias tampa jį kepant dar 2-3 savaitės iki Kalėdų.
Štoleno Receptas
Štai tradicinio štoleno receptas, kuriuo galite nustebinti savo artimuosius per šventes:
Ingredientai
- Tešlai:
- 440 g miltų
- 15 g sausų mielių
- 120 g tirpinto sviesto
- 6 kiaušinių tryniai
- 120 ml pieno
- 1 a.š. cukraus
- 3 v.š. rudojo cukraus
- 2 stiklinės įvairių riešutų
- 1 stiklinė tamsių razinų
- 1 stiklinė cukatų ir džiovintų vaisių
- 1 stiklinė tamsaus romo arba brendžio
- 1 citrinos žievelė
- Apibarstymui:
- 100 g tirpinto sviesto
- 150 g cukraus pudros
Paruošimas
- Riešutus, razinas ir cukatus su džiovintais vaisiais užpilti romu arba brendžiu, palikti 4 - 6 val.
- Į indą suberti 5 v. š. miltų, 1 a. š. cukraus (paprastą, ne rudąjį), mieles, supilti pieną. Viską išmaišyti iki vienalytės masės, uždengti ir pastatyti šiltai 20 min.
- Į pakilusią masę sudėti tirpintą sviestą, trynius, rudąjį cukrų, sutarkuotą citrinos žievelę ir likusius miltus. Išmaišyti, kad gautųsi vientisa masė. Tuomet sudėti išmirkytus riešutus su džiovintais vaisiais, išminkyti tešlą. Gautą tešlą padėti į indą, uždengti rankšluosčiu ir pastatyti šiltai 2 val. (tešla turi pakilti dvigubai).
- Iš pakilusios tešlos suformuoti pyragą. Pyragą padėti į kepimo popieriumi išklotą skardą. Uždengti rankšluosčiu ir pastatyti šiltai 1 val.
- “Stollen” kepti 170 - 180 C įkaitintoje orkaitėje apie 60 min. (mediniu smeigtuku patikrinti, ar pyragas iškepęs).
- Dar karštą, iš orkaitės išimtą pyragą sutepti 1/5 tirpinto sviesto, apibarstyti 1/5 cukraus pudra. Tai pakartoti dar 4 kartus, kol bus suteptas visas sviestas ir užbarstytas visas cukrus.
- Pyragą atvėsinti, suvynioti į foliją ir kurs nors gerai paslėpti iki Kalėdų.
Patarimas: Jei kepant, pyrago viršus labai patamsės, po 40 min uždenkite jį folija.
Pandoro Pyragas: Itališka Alternatyva
Kalėdos Italijoje yra neįsivaizduojamos be dviejų šiai šaliai būdingų pyragų: iš Milano kilusios panetonės (it. panettone) ir iš „Romeo ir Džuljetos“ išgarsintos Veronos atkeliavusio pandoro. Kadangi šie pyragai - be galo panašūs, kartais jie vadinami broliais. Abu kepiniai pasižymi šviesiu ir puriu, mielių „išaugintu“ auksiniu vidumi ir rudu išoriniu sluoksniu. Tiesa, skirtingai nei panetonėje, pandoro nesutiksite vaisių ar razinų, be to, pastarasis pyragas yra panašus į Kalėdų eglutę, todėl jis taps puikiu kalėdinio stalo akcentu.
Pandoro Receptas
Jei norite išbandyti kažką naujo, štai pandoro pyrago receptas:
Ingredientai:
- 20 g aktyvių mielių
- 250 g miltų
- 5 didelių kiaušinių trynių
- 110 g cukraus
- 200 g kambario temperatūros sviesto
- 1 kiaušinio
- 1 citrinos, nuluptos
- 1 arbatinio šaukštelio vanilės ekstrakto
- pusės stiklinės grietinėlės
- 30 g miltelinio cukraus
Paruošimas:
- Į didelį dubenį sutrupinkite mieles ir sumaišykite su maždaug penktadaliu miltų, 1 kiaušinio tryniu, 15 g cukraus bei pakankamai vandens, kad susidarytų minkšta tešla. Uždenkite dubenį virtuviniu rankšluosčiu ir palikite šiltoje vietoje 2 valandoms, kad tešla iškiltų.
- Ant darbinio paviršiaus išsijokite 170 g miltų ir sumaišykite su 30 g cukraus. Ant viršaus padėkite pakilusią tešlą, į ją įdėkite 3 kiaušinių trynius ir 3 šaukštus sviesto. Gerai išminkykite ir iš tešlos suformuokite rutulį.
- Didelį dubenį pabarstykite miltais, vėl sudėkite tešlą ir uždenkite audiniu. Vėl atidėkite 2 valandoms, kad tešla dar labiau iškiltų.
- Vėliau likusius miltus ir cukrų sumaišykite ir įmaišykite į tešlą, kartu su visu kiaušiniu ir likusiu kiaušinio tryniu. Gerai išminkykite tešlą, kol ji taps vientisa, sudėkite į miltais pabarstytą dubenį, uždenkite audeklu ir palikite dar 2 valandoms.
- Dar kartą darbinį paviršių pabarstykite miltais ir padėkite ant jo tešlą. Suberkite citrinos žievelės, supilkite vanilės ekstraktą, tada lėtai minkydami supilkite grietinėlę, kol ji visiškai susigers.
- Tešlą paskleiskite ant darbinio paviršiaus ir kočėlu suformuokite stačiakampį. Likusį sviestą supjaustykite mažais gabalėliais ir paskirstykite juos tešlos lakšto centre. Sulenkite lakštą išilgai tris kartus vėl gerai iškočiokite. Palikite 30 minučių ir po to pakartokite šį lankstymą ir kočiojimą dar 2 kartus.
- Tuomet įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių temperatūros. Eglutės formos pyrago formą, skirtą specialiai šiam pyragui, ištepkite sviestu ir miltais, apverskite aukštyn kojomis ir švelniai pakratykite, kad pašalintumėte miltų perteklių.
- Iš tešlos suformuokite rutulį ir įdėkite į formą, kuri turėtų užpildyti ją maždaug iki pusės. Formą uždenkite audiniu ir padėkite į šiltą vietą, kol tešla pasieks formos viršų (apie 20 minučių).
- Kepkite 30 minučių, tada sumažinkite karštį iki 180 laipsnių ir kepkite dar 30 minučių.
- Kai tik pyragas iškeps, nedelsdami išimkite jį iš orkaitės ir palikite atvėsti. Vėliau pyragą suvyniokite į plastikinę plėvelę ir įdėkite į užsegamą/užrišamą maišelį. Pyragas gali būti laikomas kambario temperatūroje iki septynių dienų.