pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Geriausios kavos be kofeino rūšys

Vieniems nesvarbu, kokią kavą gerti, kiti - išrankūs, turi savo mėgstamiausią ir gerai žino, kuri kava yra kokybiška. Tik ta kava, kuri sertifikuotų profesionalų įvertinama ne mažiau kaip 80 balų, įgauna rūšinės kavos statusą ir laikoma aukščiausios kokybės kava. Kitos kavos laikomos komercinėmis, jos yra daug pigesnės, savo savybėmis negalinčios prilygti rūšinei kavai.

Aukščiausios kokybės kava - rūšinė, viename ūkyje ar regione, išauginta arabica kava, klasifikuojama 100 balų skalėje pagal Rūšinės Kavos Asociacijos sukurtą vertinimo sistemą. 100% arabica bei arabicos kavų mišiniai, tokie, kaip viena geriausių pasaulio kavų tituluojama illy, kainuos daugiau dėl to, jog ji pasižymi nepalyginamai geresniais aromatais ir pojūčiais nei kitos kavos.

Renkantis kavą labai svarbu atidžiai atkreipti dėmesį į kavos rūšių mišinius. Būtent tokiuose mišiniuose dažnai naudojama antroji pagal populiarumą kavos pupelių rūšis - robusta. Ši pupelių rūšis yra kartesnė, jai būdingas medžio ir žemės aromatas. Joje yra du kartus daugiau kofeino, o skonių spektras daug kartų siauresnis nei arabica kavos - robusta turi nemalonų poskonį, kurį neretai tenka malšinti cukrumi ar kitais priedais.

Ant kavos pakuočių, esantys užrašai, tokie kaip: gold, silver, platinum, taip pat turi savo reikšmę. Gamintojai bei prekiniai ženklais jais siekia atskirti kavos kokybę. Dažniausiai šie rinkodaros pavadinimai reiškia, jog mišiniai pagaminti iš skirtingų kavos rūšių, kurios lemia kavos kokybę.

Kavos pupelių savybės ir jų įtaka skoniui

Kavos pupelių kilmės šalis yra vienas svarbiausių faktorių, nusakančių kavos savybes. Kavą auginančias šalis galima skirstyti į keturis pagrindinius regionus: Afriką, Pietų Ameriką, Centrinę Ameriką, Aziją.

  • Etiopija - dominuoja gėlių, citrusinių vaisių, uogų natos. Kava labai aromatinga, subtilaus skonio.
  • Kenija - juodųjų serbentų, citrusinių vaisių, vyno rūgštumo natų. Pasižymi ryškiu ir kompleksišku skoniu.
  • Kolumbija - dominuoja riešutų, šokolado, vaisių natos, lengvas rūgštumas. Subalansuotas, universalus skonis.
  • Brazilija - dominuoja šokolado, riešutų, saldžios natos, vidutinis rūgštumas. Švelnus ir saldus skonis.
  • Kosta Rika - ryškios vaisių natos, šokoladas, švelnus rūgštumas.
  • Gvatemala - primena kakavą, turi prieskonių, rūgščių vaisių natų.
  • Jamaika - dominuoja saldžios natos, riešutai, švelnus rūgštumas.
  • Indonezija - dominuoja žemiškos natos, šokoladas, tabakas, mažai rūgštumo.
  • Indija - mažai rūgštumo, žemiškos ir prieskonių natos.

Pagrindinės kavos pupelių rūšys

Arabikos pupelės yra pati populiariausia kavos rūšis. Arabikos kavos pupelės yra švelnesnio ir saldesnio skonio nei kitų kavamedžių rūšių. Robusta kava yra antra pagal populiarumą kavos rūšis. Dažniausiai ši rūšis naudojama papildant ja kavos mišinius kartu su arabikos kava arba gaminant tirpią kavą. Robustos kavos skonis yra kartus ir primena grūdus. Ši rūšis dažniausiai turi stiprų ne tik skonį, bet ir kvapą. Liberika - mažiausiai vartojama kavos rūšis. Liberikos kava savo skoniu primena robustą, gali turėti dūmų, riešutų, juodojo šokolado, prieskonių natų, tačiau yra dar intensyvesnė nei kava robusta. Stipresnė ir kartesnė, turinti daugiau kofeino.

Kavos pupelių mišinys vs. Rūšinės kavos pupelės, tai pupelės iš vieno regiono, ūkio ar plantacijos, kurios surinko bent 80 iš 100 taškų, vertinant sertifikuotiems kavos ragautojams. Kavos pupelių mišinys, tai kavos pupelių derinys iš skirtingų regionų ar kavos rūšių. Jų privalumai, tai unikalus skonis, atspindintis specifinius to regiono skonio profilius, skonio grynumas, skaidrumas.

Kiekviena kavos pupelių auginimo šalis turi savo unikalų skonio profilį. Kavos pupelių skirtumus pagal regionus jau aptarėme, tad jei norite vaisiškų natų, rinkitės Etiopijos regiono kavą, jei riešutų ir šokolado - Kolumbijos, jei ieškote saldžių, riešutų ir šokolado skonio profilių - Brazilijos ir t.t.

Šviežiai skrudintos pupelės turi geriausią skonį. Rinkitės pupeles, kurios buvo skrudintos per pastarąsias kelias savaites. Nebijokite eksperimentuoti, kol atrasite savo mėgstamiausias kavos pupeles! Vienas iš paprasčiausių būdų išbandyti skirtingas kavos rūšis, tai darantis kavą kapsuliniu kavos aparatu.

Kava be kofeino

Šiuolaikinio gyvenimo tempas neretai reikalauja išlaikyti subalansuotą energijos lygį ir atsipalaidavimą net ir aktyviausiomis dienomis. Kava yra gėrimas, kuris gali pasiūlyti tiek privalumų, tiek ir trūkumų, o apie pastaruosius mažai kas nori kalbėti. Vienas iš pagrindinių šio gėrimo šalutinių poveikių - kofeinas, kuris gali sukelti nemalonius simptomus, pvz., nerimą, nemigą, galvos skausmą ar padidėjusį kraujospūdį.

Decaf kava yra tokia pati kava kaip ir įprasta, tik iš jos pašalinta didžioji dalis kofeino. Kofeinas yra vandenyje tirpus junginys, todėl iš žaliųjų kavos pupelių jis išskiriamas mirkant jas vandenyje. Tačiau, vanduo ištraukia ne tik kofeiną, bet ir kitas medžiagas, kurios suteikia kavai aromato ir skonio. Todėl šios kavos gamyboje naudojami specialūs tirpikliai, kurie selektyviai ištraukia tik kofeiną, paliekant kitus junginius visiškai nepaliestus.

Kofeino šalinimo metodai

  • Tiesioginių tirpiklių metodas.
  • Netiesioginių tirpiklių metodas. Žalios kavos pupelės mirkomos karštame vandenyje, o po to vanduo filtruojamas per cheminius tirpiklius, kurie suriša kofeiną.
  • Šveicariško vandens metodas. Kavos pupelės mirkomos karštame vandenyje, o po to vanduo filtruojamas per anglies dioksido arba aktyvuotos anglies filtrus, kurie pašalina tik kofeiną.
  • Anglies dioksido metodas. Pupelės dedamos į talpyklą ir užpildomos angliarūgštės dujomis esant aukštai temperatūrai ir slėgiui. Anglies dioksidas veikia kaip selektyvus tirpiklis, kuris ištirpina tik kofeiną.

Visais šiais metodais kavos pupelėse lieka apie 3% ar mažesnis kofeino kiekis. Pavyzdžiui, jei įprastame puodelyje (240 ml) kavos yra apie 126 mg kofeino (priklausomai nuo rūšies ir paruošimo būdo), tai decaf puodelyje bus apie 3 mg (remiantis okava.lt kofeino skaičiuokle).

Kavos mėgėjai iki šiol nesutaria ar tokia kava yra naudinga ar vis dėlto turi daugiau trūkumų. Prieš planuojant ją išbandyti, siūlome išsiaiškinti visus svarbiausius faktus.

Kavos be kofeino privalumai

  • Decaf kava sumažina kofeino sukeliamus šalutinius poveikius, pvz., nerimą, nemigą, drebulį, širdies plakimą ar kraujospūdžio kilimą.
  • Ši kava gali padėti sumažinti riziką susirgti tam tikromis ligomis, pvz., 2 tipo cukriniu diabetu, kepenų ar širdies ligomis. Tai galima paaiškinti tuo, kad kava be kofeino taip pat turi daug antioksidantų ir kitų naudingų junginių, kurie yra įprastoje kavoje.
  • Kava be kofeino gali būti saugesnė nėščioms moterims ir žindančioms motinoms, nes ji neturi stimuliuojančio poveikio vaisiui ar kūdikiui.
  • El. parduotuvėje okava.lt parduodama decaf kava gali būti skanesnė ir aromatingesnė nei įprasta kava, jei ji yra pagaminta iš aukštos kokybės pupelių ir naudojant švelnius kofeino šalinimo metodus.

Kavos be kofeino trūkumai

  • Tokia kava gali prarasti dalį savo skonio ir aromato dėl kofeino ištraukimo proceso. Kai kurie ištraukimo metodai gali pažeisti ar pašalinti dalį skonio ir aromato formuojančių junginių iš pupelių. Be to, decaf kavos pupelės gali būti senesnės nei įprastos, nes joms reikia laiko kofeino ištraukimo procesui atlikti.
  • Kava be kofeino gali būti brangesnė nei įprasta, nes kofeino šalinimas reikalauja papildomų išlaidų ir technologijų. Be to, tokios kavos paklausa yra mažesnė nei įprastos, todėl gamintojai ir pardavėjai gali nustatyti didesnes kainas.
  • Pupelės gali turėti cheminių tirpiklių likučių, kurie buvo naudojami kofeino ištraukimo procese. Nors šie tirpikliai yra saugūs žmonių sveikatai ir dažniausiai išgaruoja per skrudinimo procesą, kai kurie žmonės vis dėlto gali būti alergiški ar netoleruoti šių medžiagų.

Kaip bebūtų, decaf kavos pasirinkimas yra individualus ir priklauso nuo jūsų asmeninių preferencijų ir poreikių. Jei norite išbandyti šią kavą, stenkitės rinktis aukštos kokybės pupelių rūšis, o taip pat pasidomėkite koks kofeino ištraukimo metodas buvo naudojamas.

Dažniausiai kava be kofeino pasirenkama tik tuo atveju, jei esate alergiški kofeinui, turite tam tikrų sveikatos problemų, kai kofeino poveikis jums gali pabloginti situaciją ar tiesiog per dieną išgeriate labai daug kavos.

Kofeinas - natūraliai kavamedžių, arbatžolių ir kolamedžių riešutuose esanti medžiaga, stimuliuojanti žmogaus medžiagų apykaitą, kraujotaką, kvėpavimą, stabdanti melatonino gamybą organizme. Tai karti, bekvapė baltos spalvos medžiaga, kuri pašalinta iš kavos nelabai pakeičia jos skonį. Kofeino kiekis kavoje vidutiniškai siekia apie 96 miligramus įprastame filtinės arabica pupelių kavos puodelyje. Kavos be kofeino puodelyje - 0-7 miligramai.

Kofeinas yra vienas iš 1000 pačių įvairiausių kavoje esančių cheminių elementų, tad pašalinus vieną, skoniui, kvapui ir net spalvai tai didelės įtakos neturi. Kavoje esantis kofeinas dažniausiai šalinamas tirpikliais, anglies dvideginiu arba „Swiss Water Process“ metodu. Tiesa, „Swiss Water Process“ metodas yra brangiausias, mat pašalinama net 99,9 proc.

Kava be kofeino, kaip ir įprasta kava gali būti įvairių rūšių, pradedant nuo rūšinės kavos, baigiant tirpia. Kofeinas visada šalinamas tik iš žalių, dar neapdirbtų pupelių, o pašalinus atliekamas lygiai toks pat procesas, kaip ir bet kurioms kitoms pupelėms - jos džiovinamos, skrudinamos, malamos, gaminama tirpi kava ir t.t.

Populiariausios - kavos pupelės be kofeino. Kavos pupelės puikiai tinka įvairiems kavos aparatams, ar mėgstantiems ją malti tiesiog namuose. Ne ką mažiau populiarumu nusileidžia ir malta kava. Malta kava be kofeino taip pat gali būti naudojama gaminant kavą tiek kavos aparatu, kavinuku ar tiesiog plikant puodelyje. Tirpi kava - taip pat lietuvių mėgstamas gėrimas. Mėgautis tirpia kava be kofeino gali visi: tiek nenorintys padauginti kofeino, tiek jo netoleruojantys, ar geriantys vaistus, kuriuos kofeinas trukdo pasisavinti.

Net ir didžiausi kavos gurmanai, kurie vengia kofeino, gali mėgautis itin kokybiškais skoniais. Rūšinė kava be kofeino pasižymi itin išraiškingu skoniu, gardžiu aromatu, sodria spalva. Visiškai nesvarbu, rūšines kavos be kofeino pupeles malsite patys, ar pirksite jau sumaltas, egzistuoja ne vienas būdas, kaip paruošti gardų puodelį kavos.

Natūralu, kad kyla klausimas, tai kurią gi vertėtų rinktis, kuri yra geriausia, šviežiausia ir labiausiai tinkanti jūsų įpročiams. Pabandysime atsakyti trumpai. Geriausia kava, nepriklausomai nuo to, ar ji su kofeinu, ar be, yra vienos pupelių rūšies - arabica. Itin kokybiškai kavai svarbus ilgas kavos uogų brendimo laikas, tad derėtų pasižvalgyti į kavos pupeles, kurios augo didesniame aukštyje (aukščiau augančios kavos uogos bręsta lėčiau ir ilgiau). Na, o aukščiausios kokybės garantas - kavos ragautojų pripažinta rūšinė kava.

Kava be kofeino - ar tai blogai?

Kava yra natūralus ir sveikas gėrimas, kuriame gausu antioksidantų. Ir nors kava sumažina kai kurių ligų riziką, ne visi gali ją gerti. Žmonėms, kuriems kofeinas gali arba sukelia šalutinį poveikį, kava be kofeino yra puikus būdas mėgautis kavos skoniu, išvengiant kofeino poveikio. Kava be kofeino turi tokią pačią naudą sveikatai kaip ir įprasta kava, tačiau nėra šalutinio kofeino poveikio.

Neskrudintos kavos pupelės yra pašildomos ir mirkomos skystyje, kad ištirptų ir pasišalintų kofeinas. Naudojamas paprasčiausias vanduo, organiniai tirpikliai arba anglies dioksidas. Visi šie būdai yra saugūs ir pašalina beveik visą kofeiną iš pupelių. Toliau pupelės nuplaunamos, garinamos ir skrudinamos tokioje temperatūroje, kad išgaruotų visi anksčiau naudoti skysčiai.

Kofeino pašalinimo iš pupelės metodai yra visiškai saugūs, kava po šio proceso yra saugi vartoti. Yra nustatyti griežti standartai, užtikrinantys, kad naudojamų tirpiklių pėdsakai būtų saugūs ir visiškai minimalūs.

Kava be kofeino ir jos nauda

  • Kavoje be kofeino yra panašus arba šiek tiek mažesnis (iki 15%) antioksidantų kiekis, nei įprastoje kavoje. Pagrindiniai antioksidantai kavoje yra hidrocinamino rūgštys ir polifenoliai.
  • Be antioksidantų, kavoje taip pat yra nedidelis kai kurių maistinių medžiagų: magnio, kalio, niacino, vitamino B3.
  • Pašalinama apie 97-98% pupelėse esančio kofeino. Įprastame kavos puodelyje yra maždaug 70-140 mg kofeino (priklausomai nuo kavos rūšies, paruošimo būdo), o kavos be kofeino 180ml puodelyje kofeino yra apie iki 7 mg. Taigi, kavos be kofeino puodelyje kofeino yra, tik jo kiekis yra labai mažas.

Ką rinktis: kavą su ar be kofeino?

Įprasta kava turi teigiamo poveikio žmogaus sveikatai ( gerina psichinę sveikatą, medžiagų apykaitą, sportinį pajėgumą ir t.t) - pasaulyje nuolat atliekami tyrimai. Tačiau verta paminėti, kad tyrimuose dažniausiai neišskiriama kavos rūšis, todėl nuo vienareikšmiškų teiginių reikėtų susilaikyti. Pats kofeinas, vartojamas su saiku, normos ribose, gali duoti daug teigiamų savybių.

Kofeino norma per dieną

Teigiama, kad saikingas kavos vartojimas gali būti sveikos mitybos dalis. Daugumai sveikų suaugusiųjų tai iki 400mg per dieną ( arba 4-5 espresso puodeliai). Gairės gali skirtis priklausomai nuo turimų sveikatos sutrikimų arba individualių savybių. Kofeino tolerancija labai skiriasi: kai kuriems žmonėms vienas kavos puodelis yra per didelė norma, o kiti gali jaustis puikiai, išgėrę ir daugiau.

Kam rekomenduojama kava be kofeino?

  • Žmonės, jautrūs kofeinui.
  • Asmenys, turintys sveikatos sutrikimų ir vartojantys vaistus, galinčius sąveikauti su kofeinu.
  • Asmenys, kuriems diagnozuotas nerimas arba kurie turi miego problemų.
  • Besilaukiančioms ar krūtimi maitinančioms mamoms, vaikams ir paaugliams rekomenduojama riboti kofeino vartojimą.

SVARBU! Ir nors kofeinas pirmiausiai asocijuojasi su kava, tačiau jo yra ir arbatoje, šokolade, energetiniuose gėrimuose. Kai galvojate apie kofeino suvartojamą kiekį, būtinai apgalvokite visus galimus šaltinius. Kiekvienas kūnas yra individualus ir skirtingas, todėl rekomendacijas ar normas reikėtų vertinti individualiai, įsiklausant į savo kūno reakciją. Kava be kofeino gali būti gera alternatyva tiems, kas mėgsta kavos skonį, tačiau dėl tam tikrų priežąsčių nenori kofeino poveikio. Net jei esatę įpratę prie „normalios“ kavos, deca galite rinktis kad ir vėlai vakare, ir nesibaiminti nemigos.

Populiariausi kavos gėrimai

  • Espresso: nedidelis koncentruotas kavos gėrimas (30-40 ml), paruoštos kavos aparate.
  • Lungo: kavos gėrimas, gaminamas naudojant kavos aparatą, bet su didesniu kiekiu vandens (90 ml).
  • Ristretto: gaminamas kaip espresso, bet su mažesniu kiekiu vandens (15-20 ml), todėl turi stipresnį skonį.
  • Americano: Espresso praskiestas didesniu kiekiu karšto vandens.
  • Cappuccino: kava, kurią sudaro Espresso, pienas ir pieno putos.

Kava - vienas iš populiariausių gėrimų pasaulyje. Su kava pradedamas rytas ir baigiasi pietus, kartais jinai būna vakaro dalimi.