pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Kaip Skaniai Paruošti Kalakutienos Šlauneles: Receptai Ir Patarimai

Nors kalakutienos vartojimas daugeliui asocijuojasi su šventiniu laikotarpiu, šis maisto produktas vis dažniau atsiduria lietuvių pirkinių sąraše visus metus. Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, kalakutiena yra puikus pasirinkimas, norint paįvairinti baltos mėsos racioną - ši mėsa priskiriama sveikatai palankioms mėsos rūšims dėl liesumo ir baltymų kiekio. Šiame straipsnyje rasite įvairių receptų ir patarimų, kaip skaniai paruošti kalakutienos šlauneles.

Kalakutienos Nauda

Pasak gydytojos dietologės dr. E. Gavelienės, kalakutiena yra puikus baltymų šaltinis, turtingas daugeliu vitaminų ir mineralų, joje nedaug riebalų, taip pat gausu B grupės vitaminų, niacino bei svarbios maistinės medžiagos cholino - reikalingo medžiagų apykaitai. Tai geras mineralų, tokių kaip magnis, fosforas, geležis, kalis ir cinkas šaltinis. Gydytoja dietologė sako, kad baltoje mėsoje, palyginti su kitomis mėsos rūšimis, yra mažesnis sočiųjų riebalų rūgščių kiekis, todėl ji sveikatai palankesnė.

„Kalakutiena priskiriama liesos mėsos rūšims, pagrindinė jos nauda - baltymai. Jeigu lyginsime kalakutieną su vištiena, tai abiejų krūtinėlių filė, šimte gramų, bus beveik tiek pat baltymų, o ir kitų reikšmingų skirtumų tarp šių mėsos rūšių nėra.

Gydytoja dietologė sako, kad baltoje mėsoje yra palyginti mažiau riebalų, todėl ji sveikatai palankesnė. „Kalakutiena, vištiena, putpelių ar kurapkų mėsa yra priskiriama liesesnės paukštienos kategorijai, o štai antiena ir žąsiena - gerokai riebesnės. Renkantis, koks paukštis taps pagrindiniu šventinio stalo patiekalu, vertėtų atsižvelgti į savo sveikatos būklę, jausti saiką ir norimą mėsą ruošti be papildomų riebalų“, - atkreipia dėmesį E. Gavelienė.

Kaip Išsirinkti Kokybišką Kalakutieną?

Ruošiantis gaminti patiekalą iš kalakutienos svarbu tinkamai atsirinkti ją dar prekybos centre. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva dalijasi patarimais, kaip tai padaryti.

„Prieš perkant kalakutieną, pirmiausia parduotuvėje derėtų atkreipti dėmesį į jos išvaizdą. Šviežia kalakutiena turėtų būti rožinės arba šviesiai rausvos spalvos, be jokio neįprasto kvapo. Parsivežus mėsą namo, derėtų ją kuo skubiau perkelti į šaldytuvą ir laikyti temperatūroje nuo 0 iki 4 laipsnių.

Patarimai, Kaip Paruošti Kalakutieną

Kalakutiena yra kiek mažiau riebi nei raudona mėsa, tad dėl šios priežasties ji iškepusi gali būti kiek sausesnė. Pasak O. Suchočevos, kad taip neatsitiktų, reikėtų atkreipti dėmesį į keletą esminių momentų.

„Norėdami išlaikyti mėsą sultingą, būtinai prieš kepant ją įtrinkite augaliniu aliejumi, marinatu ar padažu. Kepant kalakutieną orkaitėje ar ant grilio, svarbu atkreipti dėmesį į jos kepimo laiką ir temperatūrą.

  • Sveikiausias būdas - kalakuto kepimas savo sultyse, jei po paukščio oda nedėsite sviesto.
  • Dar geriau ir sveikatai palankiau, jei nevalgysite kalakuto odelės, nes joje slepiasi sotieji riebalai.

Kalakutienos Šlaunelių Marinavimo Receptas

Štai paprastas marinato receptas, kuris puikiai tinka kalakutienos šlaunelėms:

  • Porą šaukštų majonezo
  • Riekelėmis supjaustyta citrina
  • Druska, pipirai
  • Česnakai
  • Rozmarinų šakelė

Viską sumaišykite ir palikite marinuotis per naktį. Kitą dieną dėkite į kepimo maišą ir kepkite orkaitėje apie porą valandų. Mėsa bus minkšta ir apskrudusi, o orkaitė liks švari.

Kalakutienos Šlaunelių Receptai

Kalakutienos Šlaunelių Suktinukai

Ingredientai:

  • Kalakuto šlaunelės mėsa
  • Kiaušinis
  • Petražolės
  • Rozmarinas
  • Čiobreliai
  • Druska, pipirai
  • Dešrelės (mėsos įdarui)
  • Sviestas
  • Briuselio kopūstai
  • Morkos

Gaminimo eiga:

  1. Porą ir česnaką susmulkinkite mažais kubeliais. Saliero stiebą nuplaukite ir susmulkinkite mažais kubeliais.
  2. Keptuvę įkaitinkite ir ištirpinkite sviestą. Porą ir salierą suberkite į keptuvę, maišydami pakepkite 3-4 min.
  3. Dideliame dubenyje išplakite kiaušinį, suberkite petražoles, paskaninkite druska, pipirais ir suverskite keptas daržoves.
  4. Išimkite iš apvilktų dešrelių mėsą į dubenį, berkite sukapotus rozmarinus ir čiobrelius.
  5. Ant švaraus stalo paviršiaus dėkite kalakuto šlaunelių mėsą ir padaužykite muštuku. Mėsą pagardinkite druska ir pipirais.
  6. Įdarą paskirstykite tolygiai ant išmuštų šlaunelių mėsos ir susukite. Suriškite medvilniniu siūlu, suvyniokite į aliuminio foliją.
  7. Kalakutienos suktinuką dėkite į skardą ir įpilkite 1 stiklinę vandens. Kepkite įkaitintoje iki 180 °C orkaitėje apie 1 valandą.
  8. Į kepimo indą sudėkite Briuselio kopūstus su sviestu, pagardinkite druska ir pipirais, pamaišykite ir šaukite į įkaitintą iki 180 °C orkaitę. Kepkite apie 20-25 minutes.
  9. Morkas nulupkite, nuplaukite ir supjaustykite išilgai 2 cm storio juostelėmis. Dėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą, apšlakstykite aliejumi, pagardinkite druska, pipirais, pabarstykite kapotais čiobreliais.

Kalakutienos Sriuba Su Pupelėmis Ir Kukurūzais

Ingredientai:

  • Kalakutienos likučiai
  • Svogūnai
  • Alyvuogių aliejus
  • Konservuoti pomidorai
  • Juodosios pupelės
  • Kukurūzai
  • Grietinėlė
  • Kalendros
  • Petražolės
  • Sultinio kubeliai

Gaminimo eiga:

  1. Dideliame puode įkaitinkite alyvuogių aliejų ant vidutinės ugnies.
  2. Sudėkite smulkintus svogūnus ir kepkite apie 4 minutes, kol svogūnai pradės minkštėti.
  3. Įpilkite vandenį, konservuotus pomidorus, smulkintą kalakutieną, petražoles ir sultinio kubelius.
  4. Užvirkite, tada sumažinkite ugnį ir virkite dar 5 minutes arba kol sultinio kubeliai ištirps.
  5. Sudėkite juodąsias pupeles, kukurūzus, grietinėlę ir kalendras.

Kalakutienos Pyragas

Ingredientai:

  • Kalakutienos likučiai
  • Svogūnai
  • Grybai
  • Česnakai
  • Miltai
  • Šalavijai
  • Čiobreliai
  • Pienas
  • Sultinys
  • Tešla

Gaminimo eiga:

  1. Dideliame puode ant vidutinės ugnies ištirpinkite sviestą.
  2. Įmaišykite svogūnus, grybus ir česnakus, kepkite, kol suminkštės, bet neparuduos.
  3. Įmaišykite miltus, šalavijus ir čiobrelius.
  4. Supilkite padažą, vandenį ir pieną, išmaišykite. Užvirkite.
  5. Išklokite lėkštę tešla. Supilkite kalakutienos mišinį, uždenkite kitu tešlos gabalėliu ir užspauskite kraštus.
  6. Viršutinę pyrago plutą keliose vietose pradurkite šakute.
  7. Kepkite įkaitintoje orkaitėje 25 minutes. Nuimkite folijos juosteles ir kepkite, kol pluta taps auksinė, dar apie 20 minučių.

Plovas Su Kalakutiena

Plovas su kalakutiena yra lengvesnė šio patiekalo versija.

Ingredientai:

  • 1 kg kalakutienos šlaunelių
  • 1 vid. dydžio svogūno
  • 4 vid. dydžio morkų
  • 600 ml ryžių
  • 15-20 nevalytų, bet gerai nuplautų česnako skiltelių
  • 100 ml nekvapnaus aliejaus
  • 1 šaukšto malto kumino
  • ½ šaukšto maltų kalendrų
  • ½ šaukšto maltų raudonųjų paprikų
  • 1 šaukštelio maltų aitriųjų paprikų
  • 2-3 kupinų šaukštų raugerškio uogų
  • 1 šaukšto druskos

Gaminimo eiga:

  1. Svogūną supjaustykite šiaudeliais, taip pat supjaustykite (arba sutarkuokite) morkas.
  2. Aliejų įkaitinkite storasieniame inde. Svogūnus ir morkas kepkite aliejuje, kol gerai apskrus.
  3. Tuomet daržoves išgriebkite ir sudėkite supjaustytą kubeliais mėsą.
  4. Kai mėsa apkeps, atgal sudėkite į puodą daržoves, suberkite ryšius, prieskonius ir užpilkite 1,2 l vandens.
  5. Įkaišiokite nuplautas česnako skilteles.

Kalakutiena Kūdikiams

Kalakutiena yra vienas iš geriausių pasirinkimų, supažindinant kūdikį su mėsa. Ji itin lengvai virškinama, turi daug baltymų, vitaminų ir mineralinių medžiagų. Kalakutiena, kaip ir kita mėsa, yra puikus, lengviau (lyginant su augaliniu maistu) įsisavinamos geležies šaltinis.

Receptai Kūdikiams

Kalakutienos Tyrė

Ingredientai:

  • Kalakutienos filė
  • Obuolys arba kriaušė

Gaminimo eiga:

  1. Mėsą užpilkite sultiniu arba vandeniu, įberkite prieskonių, užvirkite, sumažinkite ugnį ir virkite 30-40 min.
  2. Jeigu mėsa buvo su oda, ją nuimkite, nes oda sunkiau virškinama.
  3. Galiausiai sudėkite nuluptą, stambesniais kubeliais pjaustytą obuolį ar kriaušę ir virkite dar 10 min., t.y.
  4. Viską sutrinkite iki vientisos masės.

Kalakutienos Kukuliukai

Ingredientai:

  • Kalakutienos filė
  • Batonas
  • Pienas
  • Kiaušinis
  • Prieskoniai

Gaminimo eiga:

  1. Batoną užpilkite pienu, porai minučių palikite, kad išbrinktų.
  2. Sumaišykite su kalakutiena, kiaušiniu, prieskoniais.
  3. Gerai suminkykite ir suformuokite nedidelius kukulius.
  4. Kukulius virkite vandenyje arba troškinkite garuose.