Vos tik pagalvojus apie Vokietijos virtuvę, daugeliui iš mūsų prieš akis išdygsta šniceliai su bulvėmis ir raugintais kopūstais, sultingos kiaulienos dešrelės ir dar koks didžiulis bokalas alaus. Anot jos, abejose dominuoja mėsa, bulvės ir sotūs patiekalai.
Vokiškos dešrelės yra išties nostalgiškas, gerai nuteikiantis maistas, kuris nenuvilia - ypač, kai patiekiamas su bulvių koše ir troškintais raugintais kopūstais. Dešrelės taip pat puikus pasirinkimas greitai vakarienei - jas galima troškinti su daržovėmis arba naudoti dešrainiams ruošti.
Klasikinis receptas: vokiškos dešrelės su troškintais raugintais kopūstais ir bulvių koše
Vokietijos gastronominius šedevrus savo virtuvėse neįsivaizduojančios maisto tinklaraštininkės, kartu suvienijusios jėgas bei savo kulinarines žinias, nusprendė pasidalinti klasikiniu vokiškų dešrelių su troškintais raugintais kopūstais ir bulvių koše receptu, kurį privalo išbandyti kiekvienas tautietis.
Ingredientai:
- vokiškų kepamųjų arba rūkytų dešrelių
- 500 g raugintų kopūstų
- 2 valgomųjų šaukštų alyvuogių aliejaus
- 2 vnt. lauro lapų
- 10 vnt. pipirų
- Bulvės
- Druska
- Pienas
- Sviestas
Gaminimas:
- Raugintus kopūstus sudėkite į puodą kartu su lauro lapais ir pipirais, įpilkite alyvuogių aliejų ir vandens.
- Uždenkite ir troškinkite ant mažos ugnies, kol kopūstai suminkštės - apie 30-40 minučių.
- Atskirai nuskuskite ir supjaustykite bulves, jas užpilkite vandeniu, pagardinkite druska ir virkite, kol suminkštės.
- Nupilkite didžiąją dalį vandens, pilkite pieno, sudėkite sviestą ir trinkite iki norimos tekstūros.
- Patiekalui galite rinktis arba rūkytas vokiškas dešreles, kurios troškinamos kartu su kopūstais, arba kepamas - jos atskirai pakepamos keptuvėje ir patiekiamos su jau ištroškintais kopūstais bei bulvių koše.
Vokiškos bulvių salotos
Turistai, atvykę į Vokietiją, anksčiau ar vėliau, suvalgę dešrelių ir išgėrę alaus, paragaus vokiškų bulvių salotų. Jų patiekiama visuose restoranuose, jas gamina bet kuri vokiečių šeimininkė, o vokiečių emigrantai mėgstamo patiekalo receptą išveža į įvairius pasaulio kraštus.
Visoje Vokietijoje vokiškos bulvių salotos ruošiamos skirtingai - priklausomai nuo krašto. Deutsche Welle rašo, kad Bavarijos bulvių salotos gardinamos padažu, pagamintu iš sultinio ir garstyčių. Taip pat reikėtų pridėti acto, druskos, pipirų ir cukraus.
Hamburgo receptas yra savaip unikalus - šiaurinėje Vokietijos dalyje pagamintame skanėste rasite lengvai sūdytos silkės ir majonezo padažo. Kiekviena mūsų šeimininkė gali pasirinkti sau tinkamą maisto gaminimo technologiją ir pati pasigaminti kultinį patiekalą iš Vokietijos.
Vokiškų bulvių salotų su garstyčių padažu receptas
- Bulves išvirkite lėkštėje, smulkiai supjaustykite į lėkštes.
- Supjaustykite svogūnus, apšlakstykite juos actu (ne daugiau kaip šaukštu), atidėkite į šalį.
- Sudėkite svogūnus į bulves, išmaišykite.
- Į mėsos sultinį įpilkite šaukštą acto, įdėkite šaukštą garstyčių, šaukštą medaus, kelis šaukštus aliejaus, druskos ir pipirų.
- Užpilkite padažą ant salotų, išmaišykite.
- Vokiškas bulvių salotas su garstyčių padažu galite patiekti iš karto arba palaikyti 2-3 valandas ir tik tada išbandyti.
Kiti Vokiški patiekalai
Vokietijos virtuvė yra kur kas labiau regioninė, nei dažnas įsivaizduoja. Vokietijos virtuvė daugeliui asocijuojasi su mėsa, todėl įdomu, kad vienas populiariausių vokiškų patiekalų yra vegetariškas.
- Spätzle gimtine yra laikomas Štutgartas, o labiausiai šiuo patiekalu didžiuojasi pietvakarinio Švabijos regiono gyventojai.
- Kitas kiek panašus patiekalas, taip pat kilęs iš Švabijos - tai koldūnai, vadinami Maultaschen. Kiek primenantys itališkus ravioli, Maultaschen yra gaminami iš panašios į Spätzle tešlos, bei formuojami į keturkampio formos koldūnus.
- Flammkuchen, picą kiek primenantis patiekalas, yra gaminamas iš plonos duonos tešlos. Sūrokas, tačiau be galo skanus ir gana paprastas kepinys šiandien yra populiarus visoje šalyje.
- Grünkohl mit Pinkel - Šiaurės Vokietijoje mėgstamas patiekalas. Tradicinės kraujinės Pinkel dešrelės - taip pat šiaurės Vokietijos pasididžiavimas. Gaminamos jos iš šoninės, avižų, svogūnų, taukų ir prieskonių, o tuomet rūkomos.
Trumpai pasižvalgius po Vokietijos virtuvę, nesunku suprasti, kad šioje šalyje mėgstami ir gaminami įvairiausi patiekalai. Nors tradicinės dešrelės su bulvėmis išlieka vokiškos kulinarijos klasika, puikių patiekalų čia tikrai atras ir vegetarai, ir ne tokie dideli mėsos gerbėjai.