Apleidau savo mėgstamą valgių sritį - sriubas, labai atsiprašau, pasitaisysiu. Ir pažadą pradedu nuo labai paprastos, gana greitai paruošiamos ir tikrai sočios bei gardžios taco sriubos. Taco sriuba pavadinta todėl, kad jai tinka visi tie patys ingredientai, kaip ir takoms, meksikietiškiems paplotėliams su įdaru: pomidotai, aitriosios ir saldžiosios paprikos, įvairiausios pupelės, kukurūzai, avokadai, kalendros ir mėsa.
Taco (tariama tako) - tradicinis Meksikos patiekalas, primenantis tirštą troškinį, patiektą kukurūzinės tešlos paplotėlyje - tortilijoje. Įdarų būna visokių visokiausių, todėl ir taco pasirinkimas yra labai platus. Taco iš esmės yra ir populiarus gatvės maisto atstovas, todėl nenuostabu, kad išplitęs po visą pasaulį jis įkvėpė maisto mylėtojus naujoms improvizacijoms. Ir jau nebeaišku nei kada, nei kam atėjo toks keistas įkvėpimas šį patiekalą paversti… sriuba. O ką? Na, sriuba ir sriuba. Kiek primena čili troškinį, tik su papildomais pateikimo būdais. Šis patiekalas patogus tuo, kad jo, kaip ir čili troškinio, galima per kartą pagaminti tokį kiekį, kokį didžiausią puodą turite.
Be to jis gardus ir sotus, todėl laisvai gali būti kaip pagrindinis patiekalas vakarėlio metu. Ir jis nebrangus - vadinasi bandydami grupę alkanų žmonių jums nereikės kreiptis dėl paskolos pas bobutę.
Šį receptą atradau visai atsitiktinai, ieškodama naujų skonių savo šio mėnesio projektui “Rudens derliaus Tex-Mex fiesta”. Praeitą savaitę šioje rubrikoje startavau su meksikietiška pica Tlayuda kurią šeimos prašymu per paskutines dvi savaites kepiau net tris kartus. O šiam lietingam savaitgaliui rekomenduoju išsivirti tirštą, aštrią ir spalvingą Taco sriubą. Ji kiek panaši į garsiųjį meksikietišką Chili con carne troškinį tik skystesnė, kaip sriuba ir dar papildomai praturtinta rudeninėmis daržovėmis.
Ši meksikietiška sriuba primena įprastą čili sriubą, tik ją gaminome su vištiena, ryžiais, o patiekėme su tortilijų traškučiais. Jie yra pagrindinis šios sriubos akcentas. Dažniausiai tortilijų traškučiai yra naudojami nachos patiekale, kuris yra kepamas orkaitėje. Mes juos naudojome patiekdami ant sriubos. Traškučius galima kiek pasmulkinti ir tada užbarstyti ant viršaus. Sriubos gaminimas yra tikrai nesudėtingas ir greitas. Nors ji skani ir be priedų, bet su jais sriuba tampa tokia, kurios norisi suvalgyti ne vieną dubenėlį.
Ingredientai:
- 600 g maltos jautienos
- 1 svogūnas
- 4 česnako skiltelės
- 1 aitrioji paprika
- 2 kukurūzų burbuolės
- 2-3 saldžiosios paprikos
- 1 stiklinė skirtingų rūšių ir spalvų pupelių (raudonųjų, juodųjų, margųjų)
- 2 skardinės konservuotų pomidorų
- 1 l jautienos sultinio
- 1 arbat. šaukšt. aitriųjų paprikų dribsnių
- 1 arbat. šaukšt. aitriųjų paprikų miltelių
- 1 arbat. šaukšt. malto kumino
- 2 arbat. šaukšt. saldžiųjų paprikų miltelių
- 1 arbat. šaukšt. džiovintų raudonėlių
- Druskos ir maltų juodųjų pipirų, pagal skonį
- Alyvuogių aliejaus, kepimui
Pateikimui:
- 1 pakuotė kukurūzinių tortilijų traškučių
- 1 pjaustytas avokadas
- 2 pjaustytos aitriosios paprikos
- Puokštės kapotų šviežių kalendrų
- 1 pjaustytas mėlynasis svogūnas
- Tarkuoto kietojo sūrio
- Grietinės
- Žaliosios citrinos (laimo)
Gaminimas:
- Iš anksto, prieš kelias valandas iki sriubos virimo, karštu vandeniu užpilkite pupeles, kad jos spėtų išbrinkti.
- Svogūnus smulkiai supjaustykite ir pakepkite puode ant aliejaus. Kai apkeps, suberkite maltą jautieną ir kepkite nuolat maišydami, kad taptų biri. Kai mėsa apkeps, suberkite kapotą česnaką ir aitriąją papriką, dar kiek maišydami pakepkite.
- Ant mėsos supilkite konservuotus pomidorus, suberkite visus prieskonius ir druską. Kai užvirs, supilkite sultinį, suberkite išbrinkusias perplautas pupeles, uždenkite puodą ir virkite apie 1 valandą, kol pupelės suminkštės.
- Nuo kukurūzų burbuolių nupjaustykite kukurūzų sėklas, jei neturite šviežių, galite naudoti ir šaldytas. Jas berkite į puodą kartu su pjaustytomis saldžiosiomis paprikomis, pavirkite dar 10 minučių. Puodą uždenkite, nukelkite nuo ugnies ir palikite 10 minučių, kad susistovėtų skoniai.
- Per tą laiką paruoškite priedus prie sriubos: pjaustytą avokadą, smulkintą mėlynąjį svogūną, šviežias kalendras, aitriąsias paprikas, tarkuotą sūrį, tortilijų traškučius, žaliąją citriną, grietinę. Kiekvienas valgytojas sriubą galės apsibarstyti norimais priedais pats.
Taco sriuba savo pavadinimą gavo todėl, kad jai naudojami visi tie patys ingredientai, kaip ir takoms (meksikietiškiems paplotėliams su įdaru): pomidorai, aitriosios ir saldžiosios paprikos, įvairiausios pupelės, kukurūzai, avokadai, kalendros ir mėsa. Sriuba dažniausiai pateikiama su įvairiais priedais, vienas populiariausių - kukurūziniai tortilijų traškučiai. Jei sriuba bus kiek per aštri, nugesinkite aštrumą įmaišydami grietinės ar jogurto. Tokia sriuba sušildys kiekvieną, sugrįžusį namo ar užsukusį į svečius. Tik nepamirškite prie jos pateikti pilnos lėkštės įvairiausių spalvingų ir skanių priedų.
Greitas Taco Sriubos Variantas
Paprastas ir labai smagiai sušildančios sriubos receptas. Man jis yra vienas iš budinčių receptų, nes mėgstu turėti tiek konservuotų daržovių, tiek ir faršo atsargų. Patiekite su traškiais Nacho ar Taco traškučiais ir pietūs bus smagi valgymo pramoga. Juk valgyti rankomis patinka ne vienam, o ypač vaikams.
Ingredientai
- 500g maltos jautienos (geriau liesos)
- 1 šaukštas aliejaus kepimui
- Poro baltoji dalis
- 1 šaukštas taco prieskonių
- ~400g (skardinė) konservuotų raudonųjų pupelių
- ~400g (skardinė) konservuotų baltųjų pupelių
- 340g (skardinė) konservuotų kukurūzų
- 0,5l jautienos sultinio
- ½ laimo sulčių
- Druskos ir pipirų pagal skonį
Pateikimui:
- Nacho traškučių
- Petražolių ir kaledrų lapelių
- Tarkuoto Parmezano sūrio
Gaminimas
- Didelėje keptuvėje arba puode įkaitinę aliejų pakepkite maltą jautieną ir smulkintus porus. Kepkite 10-15 minučių arba tol, kol mėsa visiškai iškeps. Tada supilkite prieskonių mišinį ir leiskite viskam troškintis dar dvi ar tris minutes.
- Tada sudėkite pupeles, kukurūzus ir supilkite sultinį. Leiskite sriubai virti ant vidutinės ugnies dar ~30 minučių.
- Bebaigiant virti įspauskite laimo sultis ir paskaninkite druska ir pipirais jei to reikia.
- Patiekite apibarstę parmezano sūriu, petražolių ir kalendrų lapeliais.
Jei norite ingredientų įvairovės, labai rekomenduoju pažiūrėti serialą apie meksikiečių gatvės maistą Taco chronicles (lietuviškai „Tako kronikos“), nustebsite kokių įvairių yra takų: al pastor (su ant iešmo kepta mėsa), carne asada (su jautiena), carnitas (su kiauliena)… Na o ši sriuba dažniausiai pateikiams su įvairiais priedais, vienas populiariausių - kukurūziniai tortilijų traškučiai.
Papildomai reikia pasirūpinti pateikimui skirtais produktais - juos rinkitės iš tų, ką mėgstate. riebios, tirštos grietinės. Ragaujame, jei reikia - sūdome ir patiekalas paruoštas. Pateikiamas pagal klasiką šis sriubinis troškinys dubenėliuose, uždedant šaukštą tirštos grietinės, užbarstant kietuoju sūriu, traškučių trupiniais ir kapotais žalumynais. Jei norisi - galima prie patiekalo padėti ketvirtį laimo, idant valgytos pasišlakstytų pagal norą. Ir į dubenėlį galima dėti pjaustyto skiltelėmis avokado, bus dar sočiau. Man šis patiekalas patiko tuo, kad yra turtingas skoniu, bet nėra labai aštrus - saikingai, tiek kiek norisi. Skanus, guodžiantis ir labai sotus - dubenėlio užteko labai ilgam, kol vėl pajutau alkį. Ir svarbiausia - kažkuo kitoks, naujas, nepabodęs. Rekomenduoju, kai norėsis kažko greit, sočiai ir nebrangiai pasigaminti.