Kepta antis su kopūstais – tai klasikinis patiekalas, kuris dažnai puošia šventinius stalus. Yra daugybė receptų, tačiau šis straipsnis koncentruosis į receptą, kurį išpopuliarino Beata Nicholson, ir pateiks išsamų gidą, kaip paruošti šį gardų patiekalą namuose. Nors Beata Nicholson receptas yra puikus atspirties taškas, šiame straipsnyje pateiksime išplėstinį variantą, įtraukiantį įvairius patarimus ir gudrybes, padėsiančius pasiekti geriausią rezultatą.
Anties pasirinkimas ir paruošimas
Pirmas ir svarbiausias žingsnis – pasirinkti tinkamą antį. Rinkitės didesnę, mėsingesnę antį, kuri turėtų pakankamai riebalų. Riebalai yra labai svarbūs, nes jie suteikia patiekalui sultingumo ir skonio. Atkreipkite dėmesį į anties odos spalvą – ji turėtų būti šviesi ir vienoda. Jei įmanoma, pirkite antį iš patikimo tiekėjo, kuris užtikrina kokybę.
Prieš pradedant gaminti, antį reikia tinkamai paruošti. Pirmiausia, kruopščiai nuplaukite antį šaltu vandeniu tiek iš vidaus, tiek iš išorės. Nusausinkite ją popieriniais rankšluosčiais. Tai padės odai tapti traškiai kepant. Apžiūrėkite antį ir pašalinkite likusius plunksnų galiukus ar pūkelius. Tai galima padaryti pincetu arba apdeginant anties odą virš dujinės viryklės ugnies (būkite atsargūs!).
Norint, kad antis geriau iškeptų ir oda būtų traškesnė, galima padaryti keletą įpjovimų anties odoje, ypač tose vietose, kur yra daug riebalų, pavyzdžiui, aplink šlaunis ir krūtinėlę. Tai padės riebalams išsilydyti ir tolygiai pasiskirstyti kepant.
Kopūstų paruošimas
Kopūstai yra pagrindinis šio patiekalo ingredientas, todėl svarbu pasirinkti tinkamus kopūstus ir juos tinkamai paruošti. Geriausiai tinka rauginti kopūstai, nes jie suteikia patiekalui unikalų rūgštų skonį, kuris puikiai dera su antiena. Jei naudojate labai rūgščius kopūstus, galite juos šiek tiek nuplauti šaltu vandeniu, kad sumažintumėte rūgštingumą. Tačiau neperplaukite jų per daug, nes prarasite dalį skonio.
Prieš troškinant kopūstus, juos reikia susmulkinti. Jei kopūstai yra labai ilgi, supjaustykite juos trumpesniais gabalėliais. Taip pat galite įdėti džiovintų slyvų, kurios suteikia patiekalui saldumo ir papildo rūgštų kopūstų skonį. Slyvas reikėtų supjaustyti mažesniais gabalėliais.
Troškinant kopūstus, naudokite didelę keptuvę arba puodą su storu dugnu. Įpilkite šiek tiek aliejaus arba anties taukų. Pakepinkite smulkiai supjaustytą svogūną, kol jis taps skaidrus. Tada sudėkite kopūstus ir slyvas. Pagardinkite druska, pipirais ir žiupsneliu cukraus. Cukrus padės subalansuoti rūgštumą. Troškinkite kopūstus ant silpnos ugnies apie 30-40 minučių, arba kol jie suminkštės ir taps šiek tiek karamelizuoti. Kartkartėmis pamaišykite, kad neprisviltų.
Anties įdarymas ir kepimas
Kai kopūstai atvės, galite pradėti įdarinėti antį. Pradėkite nuo anties vidinės dalies. Švelniai atskirkite odą nuo mėsos aplink krūtinėlę ir šlaunis. Į tarpą tarp odos ir mėsos įdėkite dalį kopūstų. Tai padės mėsai išlikti sultingai ir suteiks jai papildomo skonio. Likusiais kopūstais prikimškite anties vidų. Užsekite anties pilvą dantų krapštukais arba specialiais virimo siūlais, kad kopūstai neišbėgtų kepant.
Įkaitinkite orkaitę iki 220°C (425°F). Padėkite antį ant kepimo skardos su grotelėmis. Tai padės karštam orui cirkuliuoti aplink antį ir užtikrins, kad ji iškeptų tolygiai. Uždenkite antį folija. Tai padės išvengti per didelio apskrudimo ir išlaikys drėgmę. Kepkite antį orkaitėje apie 1-1,5 valandos. Po to nuimkite foliją ir sumažinkite temperatūrą iki 190°C (375°F). Toliau kepkite dar apie 30-40 minučių, arba kol anties oda taps auksinės spalvos ir traški. Kas 15-20 minučių palaistykite antį išsiskyrusiais riebalais. Tai padės odai tapti dar traškesnei ir suteiks jai daugiau skonio.
Norėdami patikrinti, ar antis iškepusi, įdurkite ją į šlaunies vietą. Jei išbėga skaidrus skystis, antis yra iškepusi. Jei skystis yra rausvas, kepkite dar kelias minutes. Iškepusią antį išimkite iš orkaitės ir leiskite jai pastovėti apie 15-20 minučių prieš pjaustant. Tai padės mėsai atsipalaiduoti ir išlikti sultingai.
Patiekimas
Patiekite keptą antį su kopūstais karštą. Galite papildomai patiekti virtų bulvių, bulvių košės, ar kitų mėgstamų garnyrų. Taip pat puikiai tinka spanguolių padažas, kuris suteikia patiekalui saldumo ir rūgštumo.
Patarimai ir gudrybės
- Anties sūdymas: Prieš kepant, galite antį pasūdyti ir palaikyti šaldytuve per naktį. Tai padės ištraukti drėgmę iš odos ir padarys ją traškesnę.
- Aromatinės žolelės: Į anties vidų galite įdėti aromatinių žolelių, pavyzdžiui, čiobrelių, rozmarinų ar šalavijų. Tai suteiks antienai papildomo skonio.
- Obuoliai ir apelsinai: Vietoj slyvų, į kopūstus galite įdėti smulkiai supjaustytų obuolių ar apelsinų. Tai suteiks patiekalui saldumo ir gaivumo.
- Alus ar vynas: Troškinant kopūstus, galite įpilti šiek tiek alaus ar vyno. Tai suteiks jiems gilesnio skonio.
- Anties riebalai: Išsiskyrusius anties riebalus galite panaudoti bulvių kepimui ar kitų patiekalų gaminimui. Jie suteikia patiekalams ypatingo skonio.
Variacijos
Šis receptas yra tik pagrindas, kurį galite pritaikyti pagal savo skonį. Štai keletas variacijų:
- Azijietiška antis: Marinuokite antį azijietiškame marinade, pagamintame iš sojos padažo, imbiero, česnako ir medaus. Įdarykite ją ryžiais su daržovėmis.
- Aitri antis: Į kopūstus įdėkite aitriųjų paprikų arba čili padažo.
- Vaisių antis: Įdarykite antį obuoliais, kriaušėmis ir spanguolėmis.
Mitybos aspektai
Antiena yra geras baltymų šaltinis. Tačiau ji taip pat turi daug riebalų, todėl svarbu ją valgyti saikingai. Kopūstai yra puikus vitaminų ir mineralų šaltinis, ypač vitamino C ir vitamino K. Tačiau rauginti kopūstai turi daug natrio, todėl žmonės, turintys aukštą kraujospūdį, turėtų juos vartoti saikingai.
Išvados
Kepta antis su kopūstais pagal Beatą – tai gardus ir šventiškas patiekalas, kurį nesunku paruošti namuose. Laikydamiesi šio išsamaus gido, galėsite nustebinti savo šeimą ir draugus nuostabiu patiekalu. Eksperimentuokite su skirtingais ingredientais ir prieskoniais, kad sukurtumėte savo unikalų receptą. Sėkmės gaminant!