Pievagrybių sriuba su vištiena yra visada puikus pasirinkimas, norintiems gardžios ir greitai pagaminamos sriubos. Labai skani ir soti pievagrybių sriuba su perlinėmis kruopomis ir vištiena. Tai - dar viena nesudėtinga, tiršta ir soti sriuba.
Iniciatyvą „Linkėjimai, maistas” palaiko ir savo tvariomis idėjomis dalinasi Jonita Šeščilaitė, Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos narė, 2018 metų geriausia jaunoji virėja.
Šventinė tvarumo idėja
Šventinė tvarumo idėja - sunaudojamas nuo Kalėdų likęs vištienos karkasas. Išverdamas vištienos sultinys. Į verdantį vandenį (1 l) dedamas vištienos karkasas, suberiamos morkos, salierai, porai, čiobreliai ir laurų lapai. Sultinys verdamas ant silpnos ugnies apie 30 minučių, perkošiamas per sietelį.
Paprastas pievagrybių sriubos receptas
Ingredientai:
- Sultinys - 2 litrai
- Bulvės - 2 vnt.
- Svogūnas - 1 vnt.
- Morka - 1vnt.
- Grietinėlė (riebesnė) - 200 ml
- Tepamas sūrelis - 2 valgomieji šaukštai su dideliu kaupu
- Švieži krapai
- Druska, malti juodieji pipirai
- Gabalėlis sviesto ir žiupsnelis aliejaus daržovių ir pievagrybių kepimui
Gaminimo eiga:
- Svogūną smulkiname. Bulves pjaustome kubeliais. Morką sutarkuojame. Pievagrybius pjaustome griežinėliais.
- Puode užviriname vištienos ar daržovių sultinį, dedame pjaustytas bulves ir verdame kol bulvės suminkštės.
- Į keptuvę dedame gabalėlį sviesto, pilame šlakelį aliejaus, dedame smulkintą svogūną ir kepame kelias minutes.
- Tada dedame tarkuotą morką, maišant kepame dar kelias minutes, dedame pievagrybius ir kepame kol suminkštės, bei gražiai apskrus. Prieš baigiant kepti, paskaniname druska, pipirais.
- Keptuvės turinį sukrečiame į puodą, paverdame dar kelias minutes.
- Tada į sriubą pilame grietinėlę, dedame tepamą sūrelį ir maišome kol sūrelis išsileis.
- Prieš baigiant virti suberiame smulkintus krapus.
Pievagrybių sriuba su vištiena ir ryžiais
Ingredientai:
- Vištienos šlaunelių mėsa
- Ryžiai
- Kreminis sūrelis
- Baltieji pievagrybiai (galima keisti rudaisiais pievagrybiais)
- Alyvuogių aliejus
- Druska
- Pipirai
- Paprika
- Česnakai
- Svogūnai
- Morka
- Krapai
Gaminimo eiga:
- Vištienos šlaunelių mėsą smulkiai supjaustome. Tą patį padarome ir su pievagrybiais - juos supjaustykite nedideliais gabaliukais.
- Vištieną trumpai pamarinuokite: apšlakstykite alyvuogių aliejumi, sumaišykite su prieskoniais.
- Keptuvėje reikia apkepinti vištienos gabaliukus, kol jie lengvai apskrus.
- Vištienos gabaliukus apšlakstyti alyvuogių aliejumi, sumaišyti su druska, pipirais, paprika, česnakais. Palikti marinuotis apie 20 min.
- Vištieną išimkite iš keptuvės, išvalykite keptuvę. Joje pakepinkite smulkiai supjaustytus svogūnus ir tarkuotą morką. Tada suberkite pievagrybius. Juos kepinkite apie 10-12 min.
- Keptuvėje įkaitinti šlakelį aliejaus. Vištienos gabaliukus išimti iš keptuvės, ją išvalyti. Vėl įkaitinti aliejų. Suberti pievagrybius.
- Tuo metu puode kartu su sultiniu išvirkite plikytus ryžius. Tuo metu puode užkaisti sultinį.
- Keptuvės turinį, vištieną sudėkite į puodą ir dar pavirkite keletą minučių. Į puodą suberti daržoves iš keptuvės, vištieną.
- Į pabaigą įdėkite kreminio sūrelio, įberkite susmulkintų krapų, druskos, juodųjų pipirų.
Trinta pievagrybių sriuba su vištiena
Ingredientai:
- 100 g sviesto
- 1 svogūno
- 600 g vištienos krūtinėlių
- 3 skiltelių česnako
- 3 puodelių vištienos sultinio
- 500 g pievagrybių
- 500 g riebios plakamosios grietinėlės
- Druskos ir pipirų
Paruošimas:
- Vištienos krūtinėles virkite apie 30 minučių pasūdytame vandenyje.
- Kol vištiena verda, smulkiai supjaustykite svogūną, susmulkinkite česnaką, stambiai supjaustykite pievagrybius.
- Išvirtą vištieną išimkite iš sultinio ir supjaustykite kąsnio dydžio gabalėliais.
- Gilesnėje keptuvėje ištirpinkite sviestą. Sudėkite vištieną, svogūną, česnaką, prieskonius ir kepkite kol gražiai paruduos.
- Iškeptą vištieną sudėkite į vištienos sultinį, uždenkite dangčiu ir virkite, kol skoniai „susidraugaus“. Tai gali trukti 10-15 minučių.
- Į sriubą įmaišykite grietinėlę. Neužvirkite. Šią sriubą, kaip ir daugelį kitų, galite pagardinti tarkuotu sūriu. Puikiai tiks ir sėklos. Ypač sezamo. Įmaišykite sūrį į sriubą ir jos konsistencija taps tirštesnė.
Patarimai
Tačiau ją galima gaminti ir pateikti dviem būdais - paprastesniu, kasdienišku ir prabangiu, šventiniu. Gamybos būdas bus panašus, bet reikės įdėti šiek tiek daugiau pastangų. Dabar apie du pateikimo būdus. Paprastame ir pigesniame variante nepirkite ir nekepkite vištienos atskirai. Virdami sultinį tiesiog panaudokite jame virusią vištienos mėsą, supjaustykite ją mažais gabalėliais ir suberkite į sriubą.
Šventiniame sriubos variante vištieną apkepkite iki auksaspalvės plutelės, padėkite ant popierinio rankšluosčio, kad nuvarvėtų riebalai ir įstrižai perpjaukite į dvi ar tris dalis, kad gautųsi dailūs keptos vištienos gabalėliai. Baigus kepti daržoves atrinkite ir atidėkite šiek tiek dailesnių pievagrybių.
Pateikimo metu supilstykite sriubą į plačias lėkštes, centre dėkite keptos vištienos gabalėlius ir pievagrybius, viename šone užberkite kapotų kalendros lapelių. Beje, jeigu tik turite - naudokite ne pievagrybius, o prabangesnius grybus, pavyzdžiui šaldytus ir juostelėmis svieste keptus baravykus.
Apibendrinant: tai kiek kitokia trinta sriuba, nei esame į pratę. Ji nėra visiškai kreminė - smulkinti kukurūzai suteikia šiokio tokio rupumo. Įdomūs ir skoniniai sriubos pojūčiai: pirma burnoje juntamas grietinėlės ir grybų švelnumas, kuris vėliau pereina į pikantišką aitriųjų paprikų ir muskato bei pipiro pikantiškumą. Sriuba lengva, tačiau labai soti.