Išpjova yra pati liesiausia kiaulienos dalis, visiškai neturinti riebalų. Tai pailga mėsos juosta vidinėje stuburo pusėje. Ši raumenų grupė yra labai minkšta, nes beveik nedirba, juose beveik nėra jokio jungiamojo audinio ar sausgyslių, išskyrus baltą plėvelę paviršiuje. Švelnų kiaulienos skonį papildo prieskoniniai ir daržovių ingredientai. Kepsniai iš išpjovos paruošiami greitai, paprastai ir lengvai. Kepkite, troškinkite, eksperimentuokite - patiekalai iš kiaulienos išpjovos tinka šeimos pietums, skubančio žmogaus vakarienei arba svečių stalui.
Svarbiausia - Mėsos Kokybė ir Šviežumas
Pasak „Norfos“ prekybos tinklo vyr. mėsininko Dainiaus Bartošiaus, pirkėjams visada tiekiama šviežia kiauliena. Į parduotuves mėsa atkeliauja iš „Rivonos“ mėsinės Šilalės rajone. Tos pačios dienos vakare skerdienos puselės išvežiojama po parduotuves, kurių mėsinėse mėsa supjaustoma ir nuo pat ryto pirkėjai gali įsigyti šviežios kiaulienos. Mėsos cechas modernizuotas, mėsa apdorojama greičiau nei anksčiau. Įmonės technologės Daivos Vaišvilienės teigimu, modernizavus įrangą, įdiegtas ir staigus mėsos atšaldymas, leidžiantis greitai ir saugiai atvėsinti skerdenas per 6 valandas. Dabar per valandą „Rivonoje“ paskerdžiama 150, o per mėnesį - 18 tūkst. kiaulių.
„Kiaulienos kokybę mes garantuojame“, - tvirtina D.Bartošius.
Išpjovos Paruošimas ir Kepimo Patarimai
Pasak D.Bartošiaus, ruošiant išpjovą, tereikia pašalinti paviršinę plėvelę. Mėsą galima pamarinuoti druska, pipirais, žolelėmis, česnaku. Supjaustykite riekelėmis, pabarstykite druska, pipirais ir iš karto galima kepti - ilgai išpjovos marinuoti nereikia. Sugadinti išpjovos praktiškai neįmanoma.
„Reikia vengti tik vienos klaidos - per ilgo kepimo laiko, kad mėsa neperdžiūtų“, - perspėja mėsos specialistas.
D.Bartošius primena ir bendras mėsos kepimo taisykles, kurios tinka ir išpjovai: prieš kepant mėsą palaikykite kambario temperatūroje apie pusvalandį, kad sušiltų. Iškepus leiskite kepsniui pailsėti apie 10 min., kad tolygiai pasiskirstytų mėsos sultys. Išpjovą galima kepti keptuvėje, vidutinis kepimo laikas 4-5 min. iš abiejų pusių, viduje mėsa turi likti rausva. Dar paprasčiau išpjovą pagaminti orkaitėje, jos ruošimo laikas trumpesnis nei kitų mėsos dalių.
Receptai su Kiaulienos Išpjova
Minkštas ir Sultingas Kiaulienos Išpjovos Kepsnys su Daržovėmis
Nusipirkite gabalėlį šviežios ir kokybiškos kiaulienos išpjovos, šaldytuve tikriausiai turėsite keletą daržovių - to pakaks išsikepti minkštą ir sultingą kepsnį pietums.
Reikės:
- 0,5 kg NORFOS kiaulienos išpjovos
- 1 morkos
- 1 svogūno
- 1 saliero
- Druskos, pipirų
- 150 ml mėsos sultinio
- Mėgstamų mėsos prieskonių, žolelių
Gaminimas:
- Mėsą nusausinkite, pašalinkite baltą plėvelę, apibarstykite druska, pipirais, prieskoniais. Įdėkite mėsą į šaldytuvą, kad pasimarinuotų kelias valandas. Galima gaminti ir iš karto.
- Įkaitinkite keptuvę, aliejuje apkepinkite mėsą iš visų pusių - ne tik apačia ir viršų, bet ir šonus.
- Supjaustykite daržoves stambiais kubeliais ir sudėkite į kepimo indą. Ant daržovių dėkite išpjovą.
- Įpilkite šiek tiek vandens ar mėsos sultinio, kad pusiau apsemtų daržoves.
- Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių ir kepkite 30-40 min.
- Išimkite mėsą iš kepimo indo, leiskite „pailsėti“ apie 10 min. Patiekite visą kepsnį arba iš karto supjaustykite porcijomis. Skaniausia valgyti su šviežių daržovių salotomis, bulvėmis ar ryžiais.
Pikantiški Kiaulienos Išpjovos Kepsneliai su Parmezanu
Pikantiškumo išpjovai suteikia sūris, pagardintas grietinėle. Kepsnys dvelkia žolelių aromatais, o ridikėlių salotos su svogūnų laiškais primena pavasarį.
Reikės:
- 1-2 vnt. NORFOS kiaulienos išpjovos
- 250 ml grietinėlės
- Saujos tarkuoto Parmezano
- Žiupsnelio džiovintų čiobrelių
- Žiupsnelio džiovintų rozmarinų
- 1 arbat. š. pipirų
- Druskos
Garnyrui:
- 200 g ryžių
- Sezoninių daržovių - ridikėlių, svogūnų laiškų
Gaminimas:
- Mėsą nusausinkite, pašalinkite plėvelę. Iš visų pusių tolygiai apibarstykite prieskoninėmis žolelėmis, druska, pipirais.
- Įkaitinkite keptuvę, įpilkite aliejaus ir apkepkite mėsą, kiekvieną pusę apie 5 minutes.
- Išimkite mėsą iš keptuvės ir supjaustykite 1,5-2 cm riekelėmis.
- Grietinėlę sumaišykite su sūriu. Į kepimo indą sudėkite išpjovos riekeles ir supilkite sūrį su grietinėle.
- Orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių ir kepkite apie 15 minučių. Patiekite su sezoninėmis šviežiomis daržovių salotomis - ridikėliais ir svogūnų laiškais.
Išpjovos Kepsnys su Gaiviu Obuolių Padažu
Švelnų kiaulienos skonį paryškina gaivus obuolių padažas su karamelizuotais svogūnais. Išpjovos kepsneliai su pomidorų griežinėliais tinka pietums ar vakarienei.
Reikės:
- 1 NORFOS kiaulienos išpjovos
- 1 svogūno
- 2 obuolių
- 250 ml vištienos sultinio
- Kelių šakelių čiobrelių
- Pipirų, druskos
Garnyrui:
- Ryžių
- 2 pomidorų
Gaminimas:
- Kiaulienos išpjovą nusausinkite, nupjaukite plėvelę ir įtrinkite druska bei pipirais.
- Keptuvę įkaitinkite, įpilkite aliejaus ir apkepkite mėsą.
- Supjaustykite kubeliais obuolius, susmulkinkite svogūnus.
- Išimkite iškeptą mėsą, jei reikia dar įpilkite šlakelį aliejaus ir sudėkite svogūnus. Kai svogūnai apkeps iki geltonumo, sudėkite obuolius ir dar pakepkite, kol jie suminkštės.
- Ant svogūnų ir obuolių supilkite vištienos sultinį, kai užvirs, ant viršaus uždėkite kiaulienos išpjovą.
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Jei keptuvė tinkama naudoti orkaitėje, mėsą uždenkite foliją ir pašaukite. Jei ne, perdėkite mėsą į kepimo indą. Kepkite apie 20 min.
- Išimkite mėsą, pridenkite folija ir palaikykite šiltai apie 10 min. Supjaustykite išpjovą riekelėmis ir apipilkite svogūnų bei obuolių padažu. Patiekite su virtais ryžiais ir pomidorų griežinėliais.
Tirštas Išpjovos Troškinys su Pievagrybiais ir Spalvinga Bulvių Koše
Sotus ir kvapnus išpjovos ir grybų troškinys pasotins išalkusį ir pamalonins mėgstantį skaniai pavalgyti. Greitai ir lengvai pagaminamą patiekalą spėsite paruošti ir vakare po darbo.
Ingredientai:
- 500 g NORFOS kiaulienos išpjovos
- 250 g rudųjų pievagrybių
- 1 svogūno
- 2 skiltelių česnako
- 150 ml grietinėlės
- Saujelės petražolių
- 300 ml vištienos sultinio
- 1-2 arbat. š. miltų
- Druskos, pipirų
Garnyrui:
- Bulvių košės su žirneliais ir morkomis
Gaminimas:
- Mėsą supjaustykite apie 2 cm storio griežinėliais.
- Įkaitinkite keptuvę, aliejų ir apkepkite mėsos gabaliukus iš visų pusių. Išimkite mėsą, pabarstykite druska, pipirais ir padėkite šiltai suvynioję į foliją.
- Keptuvėje apkepkite svogūną, kai jis įgaus auksinį atspalvį, sudėkite česnaką ir dar trumpai pakepkite.
- Ant svogūnų ir česnakų užpilkite grietinėlę ir sudėkite mėsą. Patroškinkite apie 10 min.
- Sudėkite supjaustytus pievagrybius ir troškinkite apie 5 min.
- Į keptuvę sudėkite miltus ir apkepinkite - tai sutirština padažą. Dar patroškinkite, kol mėsą iki galo iškeps. Pabaigoje sudėkite supjaustytas petražoles.
- Į puodą įpilkite vandens, sudėkite kelias pusiau perpjautas bulves, 1 į kelias dalis perpjautą morką. Kai išvirs, vandenį nupilkite, įpilkite šlakelį šilto pieno, gabaliuką sviesto ir sutrinkite košę. Pabaigoje sudėkite konservuotų žirnelių ir dar kartą lengvai permaišykite.
- Mėsą patiekite kartu su spalvinga - oranžine bulvių koše su žaliais žirneliais.
Kiaulienos Išpjovos Paelija - Greitai ir Paprastai
Tikra ispaniška paelija gaminama šiek tiek kitaip, tačiau šis receptas jums patiks - pagaminsite per pusvalandį, o skonis tikrai nenuvils.
Reikės:
- 1 NORFOS kiaulienos išpjovos
- 2 valg. š. sojos padažo
- 1 arbat. š. ciberžolės
- 1 galvutės česnako
- 1 morkos
- 1 paprikos
- 1 poro
- Pipirų
- 200 g ryžių
- 1 skardinės kokosų pieno
Gaminimas:
- Mėsą nusausinkite, nupjaukite išorinę plėvelę. Nuplaukite ryžius, įpilkite ciberžolės ir užstatykite virti.
- Supjaustykite mėsą gabaliukais, užpilkite sojos, pabarstykite pipirais.
- Įkaitinkite keptuvę, aliejuje apkepinkite mėsą. Sudėkite sukapotus česnakus ir trumpai pakepkite.
- Nustumkite mėsą į vieną keptuvės pusę, sudėkite pjaustytas morkas, paprikas, porą. Patroškinkite, kol daržovės suminkštės.
- Supilkite kokosų pieną. Sudėkite ir tolygiai paskirstykite virtus ryžius.
- Trumpai patroškinkite, išjunkite ugnį ir palikite šiltai pastovėti apie 10 min. Skanaus!
Šoninėje Įvyniota ir Spanguolių Uogiene Glazūruota Kiaulienos Išpjova
Kai reikia greito, bet šventinio kepsnio, kuriam nereikia marinavimo, bet norisi ypatingumo, siūlau šią į šoninę įvyniotą ir spanguolių uogiene glazūruota kiaulienos išpjovą. Mano nuomone, kiaulienos išpjova yra nuvertinta arba apie šią mėsos dalį per mažai kalbama. Tai ypatingai švelnaus skonio, neriebi, minkšta mėsa, kurią tinkamai paruošti yra labai nesudėtinga.
Esminis dalykas - NEPERKEPTI ir gausite sultingą, minkštą ir švelnią mėsytę, nesvarbu kurį paruošimo būdą pasirinksite: kepimą orkaitėje, keptuvėje, grilyje. Dėl minkštos tekstūros, šiai mėsos daliai nebūtinas marinavimas, ji gausis minkšta ir sultinga ir be jo.
Reikės:
- Kiaulienos išpjova
- Druska ir pipirai
- Šalto rūkymo šoninė
- Spanguolių uogienė
- Šviežias rozmarinas
Gaminimas:
- Kiaulienos išpjovą iš abiejų pusių apibarstau druska ir šviežiai grūstais juodaisiais pipirais. Įtrinu prieskonius pirštais.
- Užlenkiu plonąjį išpjovos galiuką, kad sudaryčiau vienodo storio pailgą kepsnį (kad išpjova nebūtų plonėjanti). Tai reikalinga, kad vėliau orkaitėje kepsnys iškeptų tolygiai.
- Gerai įkaitinu keptuvę ant gan didelės kaitros ir apkepu išpjovą iš abiejų pusių, kol rusvai paskrunda paviršius. Tikslas - apkepinti, bet neiškepti.
- Ant pjaustymo lentos padarau šoninės "kilimėlį", į kurį vyniosiu apkeptą išpjovą: įimu ploną šoninės gabaliuką ir kloju išilgai. Sekančiu gabaliuku uždengiu šiek tiek pirmojo ir pakloju šalia. Padarau tokio pločio kilimėlį, kokio ilgio yra mano išpjova.
- Ant kilimėlio apačios uždedu apkeptą išpjovą ir švelniai įvynioju. Suvystytą išpjovą perkeliu į tinkamo dydžio kepimo indą taip, kad šoninės susijungimo linija būtų apačioje. Jei kepate kelias išpjovas vienu kartu, tarp jų palikite tarpą, kad tinkamai iškeptų ir paskrustų.
- Ant išpjovos dedu uogienę ir aptepu visą paviršių ir šonus. Jeigu spanguolių uogienė turi didesnius uogų gabaliukus, ją sumalu trintuvu, kad būtų tolygesnės konsistencijos.
- Šalia išpjovos iš abiejų pusių priglaudžiu po šakelę šviežio rozmarino. Perkeliu kepimo indą į jau įkaitusios iki 190 laipsnių orkaitės (kaitinimas viršus ir apačia be vėjelio) lentynėlę, esančią vienu lygiu žemiau, nei cenrinė.
- Kepu apie 25-35 min., priklausomai nuo orkaitės ir išpjovos dydžio. Svarbu neperkepti, kad kepsnys išliktų sultingas.
- Iškeptą kepsnį ištraukiu iš orkaitės, leidžiu pastovėti apie 5-10 minučių ir patiekiu supjaustytą 3-4 cm storio riekėmis dar karštą su norimu garnyru.
Kiaulienos Išpjova su Kreminiu Padažu
Kiaulienos išpjova su kreminiu padažu - elegantiškas, bet lengvai paruošiamas patiekalas, kuriame švelni, minkšta kiaulienos išpjova susilieja su subtiliu grietinėlės ir garstyčių padažu. Toks derinys puikiai tinka tiek jaukiai šeimos vakarienei, tiek ypatingai progai.
Reikės:
- Kiaulienos išpjova
- Grietinėlė
- Garstyčios
- Sviestas arba aliejus
- Druska, pipirai
- Citrinų sultys (nebūtina)
Gaminimas:
- Išpjovą nuvalykite nuo plėvelių, supjaustykite maždaug 2-3 cm storio medalionais.
- Keptuvėje įkaitinkite sviestą arba aliejų. Sudėkite mėsą ir kepkite iš abiejų pusių po 3-4 minutes, kol gražiai apskrus. Apkepintą mėsą išimkite ir trumpam atidėkite.
- Į tą pačią keptuvę supilkite grietinėlę, įmaišykite garstyčias ir, jei norite, šlakelį citrinos sulčių. Užvirkite padažą ir sumažinkite ugnį. Pagardinkite druska ir pipirais.
- Atgal į keptuvę sudėkite apkepintus kiaulienos medalionus ir troškinkite padaže dar kelias minutes, kol mėsa visiškai iškeps, o padažas šiek tiek sutirštės.
Patiekimas: Patiekite su virtais bulvėmis, ryžiais ar keptomis daržovėmis. Padažas kreminis ir švelnus, puikiai subalansuoja kiaulienos skonį.