pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Inkstų Uždegimas ir Dieta: Kaip Mityba Gali Pagerinti Inkstų Sveikatą

Dėmesys kokybiškam gyvenimo būdui, įskaitant sveikesnį maisto racioną ir žalingų įpročių atsisakymą, - bene veiksmingiausia inkstų problemų prevencija. Visgi inkstų ligos nesirenka amžiaus ar lyties, o jų simptomai dažniausiai atsiranda susirgimui jau pažengus. Apie grėsmes šiai sveikatos sričiai ir jos gerinimą pasakoja gydytoja nefrologė ir vaistininkė.

Inkstų Uždegimas: Kas Tai Ir Kaip Apsisaugoti?

Inkstų uždegimas - tai infekcinės arba neinfekcinės kilmės liga, pažeidžianti inkstus ir sutrikdanti jų funkcijas. Jis gali išsivystyti dėl bakterinių infekcijų, autoimuninių reakcijų ar toksinių medžiagų poveikio. Skirtingos inkstų uždegimo formos pasireiškia skirtingais simptomais.

Simptomai ir Kada Kreiptis į Gydytoją

Skausmingas, dažnas šlapinimasis, pakitusios spalvos, pavyzdžiui, kraujingas šlapimas, tinimai, pykinimas, amoniako kvapas burnoje - pirmieji ženklai, kuriuos pastebėjus „Konstitucijos klinikos“ gydytoja nefrologė D. Sukackienė ragina skubėti pasitikrinti sveikatos. Inkstų problemų simptomai gali būti subtilūs ir tik ilgainiui palaipsniui stiprėti, todėl kartais sunku juos pastebėti ankstyvosiose stadijose.

  • Pavargimas ir bendras silpnumas.
  • Šlapimo pokyčiai.
  • Kojų ir pėdų tinimas.
  • Sausa ir niežtinti oda.
  • Metalo skonis burnoje arba blogas kvapas iš burnos.
  • Šaltkrėtis.
  • Sutrikusi koncentracija ir sumišimas. Efektyvūs inkstai padeda palaikyti elektrolitų pusiausvyrą, kuri yra svarbi smegenų funkcijai.
  • Nugaros ar šonų skausmas.
  • Kraujas šlapime.

„Nuo inkstų ligų nesame apsaugotas nė vienas, tačiau skiriasi jų pobūdis ir sukeliančios priežastys. Ypač atidžiai stebėti inkstų veiklą svarbu sergant cukriniu diabetu, skundžiantis didesniu kraujo spaudimu, širdies kraujagyslių ligomis arba jei artimiesiems yra buvę inkstų ligų atvejų. Inkstų policistozė, anot D. BENU vaistininkė Laura Mockutė priduria, kad inkstų problemų riziką turi ir tie, kurie piktnaudžiauja nesteroidiniais vaistais nuo uždegimo: diklofenaku, neocitramonu, paracetamoliu, ibuprofenu. „Visgi įprastai klientus į vaistines atveda šlapimo pūslės uždegimas.

Kaip Apsisaugoti Nuo Inkstų Ligos?

Pasak dietistės svarbu ne tik reguliari, subalansuota ir saikinga mityba, bet ir tinkamas vandens kiekis yra būtinas norint palaikyti optimalią inkstų funkciją. Vanduo padeda skystinti šlapimą, mažina inkstų akmenų susidarymo riziką ir padeda šalinti toksinus iš organizmo. Rekomenduojama paros vandens norma sveikam žmogui apie 30 ml/1 kūno kilogramui. Vienas iš požymių, kad geriate pakankamai vandens t.y.

Mityboje svarbų vaidmenį atlieka antioksidantai, kurie gali apsaugoti inkstus nuo žalos, kurią sukelia laisvieji radikalai. „Magnis gali padėti išvengti inkstų akmenų, ypač kalcio oksalato akmenų, susidarymo. Daugelio asmenų organizme vyrauja omega-6 riebalų rūgštys, ko pasekoje turime uždegiminį procesą. Pasak sveikataipalankus.lt įkūrėjos omega-3 riebalų rūgštys gali padėti mažinti inkstų uždegimą ir saugoti inkstų kraujagysles.

Mityba Sergant Inkstų Ligomis

Mityba, esant inkstų problemoms yra labai svarbus aspektas, kurį būtina suderinti su gydytoju ir dietistu, siekiant užtikrinti optimalų sveikatos palaikymą. Inkstų ligų atveju mitybos pasirinkimai gali turėti didelį poveikį bendrai organizmo būklei ir inkstų funkcijai.

„Pirmiausia, reikia riboti baltymų kiekį, kad neapkrautume inkstų, ypač jei jų funkcija yra sumažėjusi. Taip pat, svarbu vengti didelio natrio vartojimo, nes per daug druskos gali padidinti kraujospūdį ir pabloginti inkstų būklę. Kalio ir fosforo kiekį reikėtų stebėti ir riboti, kad išvengtume papildomos naštos inkstams. Galiausiai, atsižvelgiant į inkstų būklę, gali būti reikalinga apriboti skysčių vartojimą, kad būtų išvengta jų kaupimosi organizme, - vardija dietistė R. Bogušienė.

Ką Valgyti Sergant Inkstų Uždegimu?

Licencijuota dietistė, portalo sveikataipalankus.lt įkūrėja dalinasi receptais ir patarimais, ką valgyti gerinant inkstų sveikatą. Esant inkstų nepakankamumui, svarbu sudaryti mitybą, kurioje būtų pagrinde mažiau baltymų ir natrio ir daugiau į mitybą stengtis įtraukti augalinio maisto.

L. Mockutė atsigręžia į ligos pobūdžiui subalansuotą maisto produktų ir inkstams vertingų papildomų medžiagų pasirinkimą. „Agurkai, arbūzai, agrastai skatina šlapimo išsiskyrimą. Šlapimo takų infekcijų, uždegimų atvejais į mitybos racioną pravartu įtraukti serbentus, spanguoles, mėlynes, bruknes. Papildai su aminorūgštimis, pavyzdžiui, metioninu, skaido inkstams kenkiančius riebalus, o D-manozė - natūralus augalinis monosacharidas gelbsti turint problemų su šlapimo takais.

Anot dietistės R. Bogušienės, augalinio maisto didinimas mityboje gali turėti teigiamo poveikio sveikatai ir prisidėti prie inkstų funkcijos gerinimo.

  • Mažiau sočiųjų riebalų ir cholesterolio.
  • Daug skaidulų. Augaliniai maisto produktai yra pagrindinis skaidulų šaltinis, kuris gerina virškinimą ir padeda kontroliuoti kūno svorį.
  • Mažiau baltymų.
  • Vitaminai ir mineralai.

Maisto Produktai, Kuriuos Reikia Riboti

Sergant inkstų ligomis vaistininkė taip pat siūlo saikingiau vartoti daug kalio turinčių produktų: pomidorų, bananų, vynuogių, razinų, kiti džiovintų vaisių, grybų, braškių, slyvų.

Sergantys inkstų nepakankamumu turėtų su saiku vartoti aštrius patiekalus, prieskonius ir alkoholį. Norėdami pagerinti savijautą, taip pat turėtumėte riboti baltymų kiekį maiste. Vartokite maistą, turintį didelę biologinę vertę: kiaušinius (ribotai), liesą mėsą, paukštieną, žuvį.

Maisto Produktai, Kurių Visiškai Reikia Atsisakyti

  • Mėsos, žuvies, grybų ir ankštinių daržovių sultinių.
  • Riebios mėsos ir riebios paukštienos.
  • Keptų, troškintų patiekalų, jeigu jie prieš tai nebuvo apvirti.
  • Dešrų, dešrelių, rūkytų, konservuotų gaminių.
  • Riebios, sūdytos ir rūkytos žuvies, ikrų.
  • Sūrio, visų ankštinių daržovių, šokolado.
  • Svogūnų, česnakų, ridikėlių, ridikų, rūgštynių, špinatų.
  • Sūdytų, marinuotų, raugintų daržovių ir grybų.
  • Aštrių ir riebių užkandžių, taip pat mėsos, žuvies ir grybų padažų, pipirų, garstyčių bei krienų.
  • Stiprios kavos, kakavos, mineralinio vandens, turinčio daug natrio.
  • Ypač svarbu atsisakyti: visų produktų, pagamintų su druska; kepinių parduotuvėse.
  • Specialiuose skyriuose rasite nesūrios duonos ir kitų miltinių produktų; makaronų, kurių sudėtyje yra druskos; beveik visų rūšių sūriuose yra druskos, jų taip pat reikėtų atsisakyti.

Ką Galima Valgyti?

  • Nesūrią duoną, lietinius ir miltinius blynus be druskos.
  • Vegetariškas daržovių, grūdų, vaisių sriubas. Su saiku - pieniškas sriubas. Sriubą galite pagardinti sviestu, grietine, krapais, petražolėmis, citrinų sultimis arba troškintais svogūnais.
  • Neriebią virtą, troškintą jautieną, veršieną, liesą kiaulieną, avieną, triušieną, vištieną, kalakutieną, virtą liežuvį.
  • Neriebią virtą arbą apvirtą ir apkepintą žuvį.
  • Pieną, grietinėlę, grietinę, kefyrą, jogurtą, varškę ir jos produktus su morkomis, obuoliais, ryžiais.
  • Nors baltyminio maisto reikėtų vengti, tačiau kartais galite suvalgyti iki dviejų kiaušinių per dieną (kietai virtų arba keptų). Bet tą dieną turėtumėte sumažinti suvartotos mėsos, žuvies, varškės kiekį.
  • Įvairius grūdus: ryžius, kukurūzus, perlines kruopas, makaronus (be druskos).
  • Bulves, daržoves, mišraines be druskos, šviežių daržovių ir vaisių salotas.
  • Šviežius ir virtus vaisius bei uogas.
  • Iš saldumynų leidžiamas kisielius, želė, medus, saldainiai, vaisiniai ledai. Patiekalus galite pagardinti vanile, cinamonu, citrinos rūgštimi, actu.
  • Rinkitės padažus: pomidorų, grietinės, gietinėlės, saldžius bei rūgščius vaisių ir daržovių padažus.
  • Arbatą, nestiprią kavą, vaisių ir daržovių sultis, erškėtuogių nuovirą.

Patiekalus galite pagardinti vanile, cinamonu, citrinos rūgštimi, actu.

Kaip Išgyventi Be Druskos?

Kai kurie maisto produktai jau turi savyje druskos, pavyzdžiui, mėsa, kurią galima iš viso nesūdyti. Skanios be druskos bulvės bei grikiai. Beveik visas daržoves galima valgyti be druskos. Apskritai - atsisakę druskos, rasite nemažai teigiamų dalykų: pajusite natūralų produktų skonį, kuris tampa visiškai kitoks, žymiai įdomesnis. Vietoj druskos galite naudoti kalendras, pipirų mišinius (ribotai), įvairias žoleles, čiobrelius ir pan.

Druską pakeisti gali jūrų kopūstai, jie yra natūraliai sūri. Maltus jūrų kopūstus galite nupirkti bet kurioje vaistinėje, o nemaltus parduotuvėse.

Kiti Svarbūs Aspektai

Skysčių Vartojimas

Kad būtumėte sveiki, turite gerti pakankamai skysčių. Sveikiausias gėrimas inkstams ir šlapimo pūslei yra vanduo. Apie 60 % jūsų kūno sudaro vanduo, todėl nekeista, kad vandens atsargas reikia nuolat papildyti. Jei negeriate pakankamai vandens arba netenkate daug skysčių, dėl dehidratacijos inkstuose gali atsirasti akmenų.

Kad nepritrūktumėte skysčių, kasdien turite išgerti maždaug 6-8 stiklines vandens. Jei gyvenate karštame klimate arba daug sportuojate, su prakaitu prarandate dar daugiau skysčių, todėl turite vartoti dar daugiau skysčių.

Kokių Gėrimų Patartina Vengti?

Svarbu gerti daug skysčių, tačiau yra keletas gėrimų, kurie kenkia šlapimo pūslės ir inkstų sveikatai. Alkoholis neigiamai veikia inkstų funkciją palaikyti skysčių pusiausvyrą organizme ir apkrauna inkstus, todėl didesnis kiekis alkoholio kenkia inkstams.

Šlapimo pūslę taip pat dirgina gėrimai su kofeinu, tokie kaip kava, arbata ar energiniai gėrimai; visi jie skatina dažną šlapinimąsi. Įprastą kavą pabandykite pakeisti kava be kofeino, o jei įprastai geriate arbatą, vietoj juodosios ar žaliosios rinkitės žolelių ar vaisių.

Svorio Kontrolė

Antsvoris gali sukelti įvairių sveikatos problemų, įskaitant diabetą ir aukštą kraujospūdį, o tai yra dažniausios lėtinės inkstų ligų priežastys. Apkūnūs žmonės turi didesnę akmenų atsiradimo inkstuose riziką. Nutukimas ir diabetas taip pat sukelia šlapimo nelaikymą.

Individualizuota Mityba Ir Prevencija

Individualizuota mityba - tai vienas pamatinių prevencijos principų, norint apsisaugoti nuo inkstų veiklos sutrikimų rizikos didėjimo. Tradiciškai pirminis žvilgsnis yra sutelktas į baltymų (gyvūninės kilmės), natrio (druskos) bei mineralų, suvartojimo reguliavimą, kartu užtikrinant pakankamą maistinių medžiagų kiekį mityboje.

Tačiau, pastaruoju metu vis daugiau dėmesio skiriama ir kitiems maiste esantiems komponentams, pavyzdžiui, suvartojamų riebalų ir angliavandenių tipui siekiant mažinti gliukozės svyravimus bei didinti antiuždegiminių medžiagų (Omega-3, skaidulos) kiekį. Didėjantis dėmesys taip pat skiriamas yra žarnyno mikrobiotos moduliavimui, keičiant dietos sudėtį taip, kad joje būtų daugiau augalinės kilmės maisto produktų.

Būtinai teikti pirmenybę ne tik kiekybei, bet ir mitybos kokybei bei įvairovei! Inkstai atlieka esminį vaidmenį palaikant žmogaus organizmo veiklos pusiausvyrą. Sutrikus inkstų funkcijai, gali vystytis sisteminiai pažeidimai, tokie kaip anemija, mineralų apykaitos sutrikimai, neigiamai paveikiantys ne tik žmogaus fizinę sveikatą, bet ir gyvenimo kokybę.

TODĖL LABAI SVARBU NEPAMIRŠTI VIENO FAKTO: BŪTINA TEIKTI PIRMENYBĘ NE TIK KIEKYBEI, BET IR MITYBOS KOKYBEI BEI ĮVAIROVEI