pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Konditeriniai Graikiniai Riešutai: Receptai ir Panaudojimas

Graikiniai riešutai - pikantiško ir ryškaus skonio, nepamainomas daugybės patiekalų ingredientas, naudojamas ir konditerijoje, ir kulinarijoje. Gaminami padažai, pyragai, desertai, iš neprinokusių riešutų verdama uogienė. Termiškai apdorojant graikinius riešutus išryškėja lengvas kartumas. Dėl graikinių riešutų, kurie prisotina organizmą energijos, sausainiai bus sotūs. Be to, juose gausu vitaminų ir jodo.

Malonaus kvapo ir skonio riešutai gali būti malami į miltus, išmirkyti - virsti pienu vadinamu gėrimu ar tiesiog būti skaniu užkandžiu. Jų dedama į salotas, gaminant makaronus, javainius, kruopų patiekalus, trinant pesto padažus.

Graikinių riešutų panaudojimas kulinarijoje

Graikiniai riešutai yra labai populiarus gruzinų virtuvės ingredientas. Jie kepami, dedami į salotas, mėsos ir žuvies patiekalus, naudojami sriubose ir desertuose, pavyzdžiui, baklavoje, halvoje ir leduose.

Receptai su graikiniais riešutais

Naminiai sausainiai su graikiniais riešutais

Naminiai sausainiai su graikiniais riešutais bus ne tik skanūs, bet ir sveiki pietūs. Paruoškite tešlą: sumaišykite grietinę ir cukrų. Maišykite, kad cukrus ištirptų. Tada įmaišykite vieną kiaušinį ir vanilę. Sudėkite suminkštintą sviestą ir persijotus miltus. Minkykite tešlą, kol ji nebelips prie rankų.

Paruoškite įdarą: paimkite graikinių riešutų ir juos susmulkinkite. Iškepkite sausainius: tešlą iškočiokite į apskritimą ir supjaustykite nedideliais gabalėliais. Ant kiekvieno gabalėlio užtepkite šiek tiek įdaro ir lengvai išminkykite kočėlu. Suvyniokite gabalėlius į ritinėlius. Jei norite, suktinukus galima perpjauti per pusę. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi. Sudėkite sausainius ant kepimo skardos. Kepkite 20 minučių.

Obuolių desertas su riešutais

Obuolius nuplaukite, supjaustykite mažais gabaliukais ir padalinkite į 4 dubenėlius. Užpilkite po 2 šaukštus uogienės, ant viršaus - trupinius iš šaldytuvo bei po šaukštą riešutų. Kepkite 180 °C orkaitėje apie 20 min. Baltymą išplakite su cukrumi iki standžių putų. Iš orkaitės ištraukite apkeptus desertus. Orkaitės karštį sumažinkite iki 140-150 °C. Šaukštu padalinkite ant jų išplaktus baltymus. Pašaukite atgal į orkaitę dar 6-8 min.

Graikinių riešutų džemas

Graikinių riešutų džemas yra saldus ir sveikas dėl gausaus mikroelementų ir antioksidantų kiekio. Išvirkite graikinius riešutus: išmirkytus jaunus graikinius riešutus sudėkite į puodą, užpilkite švariu vandeniu ir pastatykite ant didelės ugnies. Užvirinkite, sumažinkite ugnį iki mažos, uždenkite puodą dangčiu ir virkite graikinius riešutus 3 valandas. Jei reikia, įpilkite daugiau verdančio vandens, kad vanduo visiškai apsemtų graikinius riešutus. Patikrinkite, ar graikiniai riešutai jau paruošti: jie turi būti vientisos juodos spalvos ir lengvai praduriami dantų krapštuku.

Užvirkite sirupą: į švarų puodą supilkite vandenį, suberkite cukrų, išmaišykite ir pastatykite ant didelės ugnies. Užvirkite, kartais pamaišydami, tada į sirupą suberkite riešutus. Sumažinkite ugnį iki vidutinės ir virkite 5-10 minučių. Užvirinkite uogienę: puodą su sirupe esančiais riešutais vėl pastatykite ant ugnies, užvirinkite ir dar 5 minutes pavirkite graikinių riešutų džemą. Supilkite uogienę į stiklainius.

Graikinių riešutų auginimas Lietuvoje

Kaunietė R. Bulaukienė tikina, kad nors riešutmedžiai bijo didesnių šalnų, jie puikiai auga Lietuvoje. Ūkyje R. Bulaukienė augina kelių veislių riešutmedžius, viena jų yra išvesta Lietuvoje. „Ji tikrai gerai dera - tuo įsitikinau ir pati, jau pirmaisiais metais daug kilogramų riešutų surinkome“, - tikina pašnekovė. Pasak ūkininkės, auginant graikinius riešutus darbo netrūksta: riešutus reikia nuskinti, apdoroti - išlukštenti patį riešuto kauliuką. „Nors darbo yra, tačiau paklausa - didžiulė, norinčių įsigyti netrūksta, todėl graikinius riešutus auginti apsimoka, - įsitikinusi moteris. - Visi labai noriai perka, net neturiu tiek, kiek žmonės norėtų įsigyti. Būna, kad telefonu skambina, užsisako“.

Ūkininkas Algirdas Jušinskas, graikinius riešutmedžius auginantis jau nemažai metų teigė, kad tai - neišrankūs medžiai tinginiams. Anot jo, nors mums tai egzotinis augalas, oro sąlygos čia jam yra tinkamos. Klimato atšilimas tikrai pagerina šių medžių augimą, kadangi jie yra šiltesnių kraštų augalai.

Lietuvos edukologijos universiteto dėstytoja, oranžerijos vadovė Teresė Jokšienė teigė, kad auginant tokius augalas vis gi yra rizika. Anot jos, šiltas pavasaris, dar nereiškia, kad sąlygos šiems augalams yra geros: „Dabartinė šiluma nieko nereiškia, jeigu bus minusinė temperatūra, kai prasiskleis žiedai, jie nušals ir derliaus nebus. Čia kalbama apie tas vėlyvąsias šalnas, gegužės mėnesį, kai pradeda žydėti visi sodai.“

Patarimai auginantiems graikinius riešutmedžius

  • Patartina sodinti ne jaunesnius kaip 2-4 metų sodinukus, nes riešutmedžių šaknys labai trapios ir jei iškasant nutraukiamos, augalas neprigis.
  • Venkite juos sodinti lygioje vietoje - žiemą riešutmedžiai čia labiausiai nukenčia, o geriausia parinkti vakarinį kalvos šlaitą.
  • Dirvožemyje būtinai turi pakakti kalcio ir magnio, nes tai reikalinga riešutų kevalų susidarymui.
  • Būtų gerai sodinti ne vieną, o 3-4 riešutmedžius, nes jiems reikalinga kryžmadulka.