pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Jautienos Tartaras iš Lidl - Kokybė ir Skonis už Prieinamą Kainą

Prancūziški patiekalai: jautienos tartaras ir midijos su pomidorais, grietinėle

Virtuvėje suktis ir stalą puošti galime ne tik per šventes. Pasimėgauti paskutinėmis šių metų dienomis ir susikurti paprastą, bet elegantišką vakarienę namuose tikrai verta. O kas tam gali tikti geriau nei pasaulyje pamėgti ir savo kokybe išsiskiriantys prancūziški patiekalai? Vieno didžiausių Lietuvos prekybos tinklų konditerijos eksperto Thierry Lauvray teigimu – prancūzų virtuvė dažnam asocijuojasi su kokybe, o ir Vakarų pasaulyje ji yra tapusi tarsi gero, išlavinto skonio sinonimu.

Kaip pasakoja T. Lauvray, tradicinė prancūziška virtuvė formavosi nuo XVIII a. vidurio iki XX a. pradžios. Tuo laikotarpiu Paryžius po truputį virto ne tik meno, kultūros, bet ir gastronomijos meka.

Prancūzų virtuvėje vyrauja labai skirtingi skoniai: nuo subtilaus, švelnaus iki aštraus. Šios virtuvės patiekalai išsiskiria tuo, kad yra ganėtinai kaloringi ir tikrai aromatingi. Prancūziška virtuvė neįsivaizduojama be grietinėlės, sviesto, įvairiausių padažų, sūrių, duonos gaminių ir išskirtinių desertų.

Kaip ir Lietuvoje, atskiros Prancūzijos provincijos turi skirtingas, tik savo regionui būdingas tradicijas, o nuo jų neatsiejamas ir maistas. Ir nors virtuvės skirtumai šalies regionuose akivaizdūs, bendras visos prancūzų virtuvės bruožas – gausus daržovių naudojimas. Prancūzai savo virtuvėje dažnai derina bulves, salierus, baklažanus, įvairiausių rūšių svogūnus, česnakus.

Prancūzai iš kiekvieno produkto siekia išgauti kuo daugiau jo skonio savybių, todėl nenuostabu, kad jų virtuvėje – nesuskaičiuojama gausybė įvairiausių padažų.

Jautienos tartaras

Dažniausiai paklausus žmonių apie Italijos virtuvę išgirsti tris raktinius žodžius – pasta, pizza ir gelato. Bet juk Italijos virtuvė yra kur kas daugiau ir dažniausiai ji “pagrįsta” ingredientų kokybe, o ne sudėtingu, kompleksišku gamybos procesu. Įmeskite į lėkštę pačios skaniausios mozzarelos, supjaustykite šviežią kvepiantį pomidorą, užmeskite keletą baziliko lapelių, apšlakstykite kokybišku alyvuogių aliejumi ir turėsite nuostabiausias caprese salotas. Taip ir su kitais itališkais patiekalais – svarbiausias ingredientas – kokybė. Kaip jau minėjau viename iš savo įrašų, niekada nebuvau Italijos virtuvės gerbėja ir netgi dar daugiau – sąmoningai vengiau keliauti į šią šalį. Bet visgi nuvykau ir pakeičiau savo nuomonę ir apie šalį, ir apie virtuvę. Nepatikėsite, bet bent kartą per savaitę išbandau po naują itališką patiekalą. Dabar dažniausiai gaminu iš Jamie Oliver knygos “Jamie cooks Italy”, nes man atrodo, kad jis pažvelgė į itališkus receptus kitataučio akimis ir pritaikė užsieniečių virtuvėms, tad ir mums jie lengviau gaminami. Tai ir šis patiekalas iš šios knygos. Skanaus!

200 g kokybiškos jautienos išpjovos
1 v.š. kaparėlių
50 g sūdytų lašinių
1 nedidelio šalotinio svogūno
poros šakelių petražolių
1 citrinos
1/2 a.š. čili dribsnių
2 ančiuvių filė
alyvuogių aliejaus
2 putpelių kiaušinių
saujos sultenių
6 plonų itališkos duonos riekelių
pipirų, dekoratyvių žalumynų papuošti
pomidoriukų

„Lidl“ krepšelis paskutinę minutę prieš šventes: pro kurias lentynas parduotuvėje geriau nepraeiti

Kai šventinis maratonas susuka galvą, o darbų sąrašas kasdien vis pildosi, netyčia užmiršti net ir svarbiausius dalykus – nesudėtinga. Tam, kad ant šventinio stalo nepritrūktų būtiniausių ingredientų, o pakili nuotaika neapleistų, į pagalbą skuba gausus „Lidl“ asortimentas. Jame rasite ypatingų pasiūlymų, leisiančių ne tik ramiau pasiruošti šventėms, bet ir pradžiuginti artimuosius ypatingais skoniais.

Ar užteks užkandžių?

Jei ką tik supratote, kad gausiam svečių būriui per Kūčias neužteks silkės, o kalėdiniam stalui dar neįsigijote mėsiškų gėrybių užkandžių padėklui – ne bėda. Artimiausioje „Lidl“ parduotuvėje rasite nuo lietuviško stalo neatsiejamų užkandžių: virtų raudonųjų burokėlių (500 g už 0,44 Eur) gardžiai mišrainei gaminti, sūdytos silkių filė aliejuje „Nautica“ (1 kg už 3,39 Eur), kuri tikrai pravers bent keliems skirtingiems patiekalams ruošti, ir pirštus apsilaižyti verčiančių galvijų liežuvių (1 kg už 5,55 Eur).

„Lidl“ šiemet ragina nebijoti eksperimentuoti ir nepraeiti pro mažiau tradicinius užkandžius. Pavyzdžiui, šviežias jautienos tartaras (200 g už 1,99 Eur), jūrų kopūstai (240 g už 0,77 Eur) ar virti aštuonkojų čiuptuvai „Deluxe“ (250 g – 9,99 Eur) papildys jūsų šventinį stalą naujais skoniais ir spalvomis.

Nepamirškite padažų

Nors padažai yra neatsiejamas šventinių patiekalų atributas, jie taip pat gali būti lengvai pamirštami prekių krepšelyje. Kiekvienas padažas yra unikalus ir gali būti derinamas su įvairiausiais patiekalais. Tad ar Kūčių vakarienei ruošite silkę pomidorų padaže, ar Kalėdų pietums – kalakutą su bruknėmis, nepamirškite pasirūpinti reikiamais pagardais.

„Lidl“ parduotuvių padažų lentynose prieššventinę savaitę jūsų laukia išskirtinių pojūčių suteikiantis aitriųjų paprikų ir uogų padažas (170 g už 1,59 Eur), gurmaniškasis majonezas su trumais (180 g už 2,49 Eur) ir tradicinis čatnis (170 g tik 1,69 Eur). Pastarasis puikiai tiks prie mėsos ir sūrio patiekalų, o taip pat jį galėsite skanauti tiesiog užsitepę ant skrebučio. Na, ir kaip gi be tradicinių krienų, kuriems taikomos ypatingos nuolaidos?

O kas desertui?

Sočiai pavalgius, greitai ateina metas ir desertui. Ar tai būtų pyragas, ar ledai – neverskite smaližių laukti gardžių desertų ir būtinai jais pasirūpinkite iš anksto. „Lidl“ parduotuvių asortimente šią savaitę galite rasti visą gausybę skanumynų, kurie taps tikra saldaus stalo puošmena. Net ir paskutinę minutę parduotuvės lentynose rasite pyragą su marcipanais ir romu (4,69 Eur), sodrų šokoladinį tortą su vyšniomis (900 g už 6,99 Eur) ar itališka švenčių dvasia alsuojančius „Deluxe“ desertus: panetonės pyragą (1 kg už 9,99 Eur), tiramisu desertą (500 g – 3,49 Eur) ir itališką saldumyną „Torrone“ (1,99 Eur).

Jautienos TARTARAS itališku stiliumi

(0 įvertino )
Užsiregistruokite, kad įvertintiLoading.By Renata – Kiekis: 2 asmenimsGaminimo laikas: 15 min.
  • 2 pakelių (po 180-200 g) "Feel The Beef" 60 dienų brandintos jautienos išpjovos
  • pusės citrinos sulčių
  • 4 šaukštų ypač tyro alyvuogių aliejaus
  • puokštės šviežių petražolių
  • druskos ir maltų juodųjų pipirų pagal skonį
  • Patiekti:
  • skrudintos čiabatos duonos riekelių
  • šviežių gražgarsčių lapelių
  • kelių šaukštų Parmigiano sūrio riekelių
  • alyvuogių aliejaus apšlakstyti

Eiga

Mėsą išimkite pusvalandį prieš gaminimą, mėsos neplaukite, tik nusausinkite popieriniu renkšluosčiu. Aštriu peiliu nuo mėsos gabalėlių, jei yra, nupjaustykite atlikusias sausgysles ir riebalų gysleles. Mėsą supjaustykite, o po to sukapokite aštriu peiliu, kad kuo geriau susmulkintų. Mėsos šiam patiekalui nerekomenduojama malti, nes tartarai ruošiami būtent kapojant mėsą, tai įtakoja iš patiekalo skonį.

Kapotą jautienos išpjovą dubenyje sumaišykite su šviežiai išspaustomis citrinų sultimis, alyvuogių aliejumi, kapotomis petražolėmis, šviežiai maltais juodaisiais pipirais ir druska. Viską labai gerai šmaišykite, kad visa mėsa pasidengtų citrinų sultimis ir alyvuogių aliejumi. Tartaro ruošinį padalinkite į dvi dalis ir serviruokite naudodami konditerinį žiedą. Mėsą kiek paspauskite šaukštu, bet ne per daug, kad nepradėtų bėgti sultys.

Aplink jautienos tartarą padėliokite šviežių gražgarsčių lapelių, apibarstykite Parmigiano sūrio riekelėmis ir apšlakstykite alyvuogių aliejumi. Patiekite su skrudintomis čiabatos riekelėmis. Šį patiekalą reikia valgyt iš karto, vos pagamintą, jis turi būti patiektas kuo šviežesnis. Skanaus!