Kai kasdienybė ima pabosti ir norisi pokyčių, pats metas išbandyti naujus receptus. Šiame straipsnyje rasite gardžių blynų su šonine ir bulvėmis receptą, kuris puikiai tiks tiek pietums, tiek vakarienei.
Bulviniai Blynai su Mėsa: Žingsnis po Žingsnio
Šis receptas - puikus būdas atrasti tradicinį lietuvišką skonį. Štai kaip galite pasigaminti bulvinius blynus su mėsos įdaru:
Ingredientai:
- Bulvės - ~1kg
- Kiaušinis - 1 vnt.
- Svogūnas - 1 vnt.
- Citrinų sultys - 1 arb. šaukštelis
- Druska - nubrauktas arbatinis šaukštelis
- Augalinis aliejus blynų kepimui
Įdarui:
- Kiaulienos faršas - 500 g
- Kiaušinis - 1 vnt.
- Svogūnas - 1 vnt.
- Česnakas - 1-2 skiltelės
- Sviestas - gabalėlis
- Druska, malti juodieji pipirai, imbiero milteliai arba šviežias imbieras
Gaminimo Eiga:
- Gaminame įdarą: Svogūną, česnaką ir nedidelį imbiero gabalėlį (jeigu naudojate šviežią) supjaustome smulkiai ir kepiname keptuvėje išlydytame svieste apie pusę minutės, tada pilame šlakelį vandens ir troškiname kol svogūnas taps skaidrus, o vanduo iš keptuvės išgaruos. Daržoves paliekame keptuvėje atvėsti.
- Į dubenį dedame kiaulienos faršą, mušame kiaušinį, dedame pakepintą svogūną, beriame druskos, pipirų, imbiero miltelių (jeigu nedėjote šviežio imbiero) ir išmaišome.
- Bulves nuskutame, nuplauname, sutarkuojame, ir apšlaktome citrinos sultimis. Kartu su bulvėmis tarkuojame ir svogūną.
- Į bulvių masę dedame kiaušinį, beriame druską ir išmaišome.
- Blynus formuojame tiesiai keptuvėje. Į blynų vidų dedame mėsos įdaro.
- Kepame keptuvėje įkaitintame aliejuje, kol bulviniai blynai iškeps.
Skanaus!
Bulvių ir Varškės Blyneliai su Šoninės Padažu
Bulvių ir varškės blyneliai - paprasti kaip dukart du, visada sutinkami šypsenom ir suvalgomi iki paskutinio blynelio. Panašius blynus kepu ir kitaip: vien iš bulvių ar su sūriu.
Ingredientai:
- Virtos bulvės
- Varškė
- Kiaušiniai
- Svogūnas
- Šoninė
- Grietinėlė
- Druska, pipirai
- Aliejus kepimui
Gaminimo Eiga:
- Virtas bulves sutrinkite grūstuvu. Sumaišykite su varške ir kiaušiniais.
- Pagardinkite druska ir pipirais.
- Keptuvėje virš vidutinės ugnies įkaitinkite šlakelį aliejaus.
- Formuokite nedidelius blynelius ir kepkite iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus.
- Kol blyneliai kepa, paruoškite padažą: Į įkaitintą keptuvę su šlakeliu aliejaus suberkite kubeliais supjaustytą svogūną ir šoninę. Kepkite, kol svogūnai suminkštės ir šoninė apskrus. Apliekite grietinėle ir dar trumpai pakaitinkite.
- Blynelius patiekite su grietine ir šoninės-grietinėlės padažu.
Kepti Bulviniai Blynai su Šonine ir Pievagrybiais
Šis receptas - puikus būdas pagaminti skanius ir sočius blynus orkaitėje.
Ingredientai:
- Bulvės
- Šoninė
- Pievagrybiai
- Kiaušiniai
- Prieskoniai
- Miltai
- Česnakas
- Sūris
Gaminimo Eiga:
- Bulves sutarkuokite smulkiomis lazdelėmis. Jas užpilkite šaltu vandeniu ir palikite pastovėti, kol suruošite kitus produktus.
- Smulkiai supjaustykite šoninę ir nuplautus pievagrybius.
- Bulvių tarkius gerai nukoškite ir sumaišykite su pievagrybiais ir šonine.
- Įmuškite kiaušinius, įberkite prieskonių, miltų, išspauskite česnaką, įberkite smulkiai tarkuoto sūrio ir gerai išmaišykite.
- Blynus dėkite ant kepimo popieriumi ištiestos skardos ir dėkite kepti į iki 220 laipsnių įkaitintą orkaitę.
Naminis Kastinys su Bulvėmis ir Šonine
Pietums ar vakarienei ruoškite naminį kastinį su bulvėmis ir šonine. Sotu, kvapnu ir taip lietuviška! Patikėkite - naminio kastinio su bulvėmis ir šonine niekas neatsisakys.
Ingredientai:
- Bulvės
- Alyvuogių aliejus
- Druska, malti pipirai, petražolės
- Sviestas
- Varškė
- Grietinė
- Rūgpienis
- Česnakas
- Plikyti kmynai
- Šoninė
Gaminimo Eiga:
- Bulves nuskuskite ir supjaustykite maždaug 1,5 cm storio riekutėmis, suverkite ant medinio iešmelio, jei neturite - verkite ant metalinio.
- Į indelį įpilkite alyvuogių aliejaus, įberkite žiupsnį druskos, maltų pipirų, petražolių. Išmaišykite ir gautu mišiniu apšlakstykite kiekvieną bulvę.
- Paruoštas bulves sudėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą ir pašaukite į iki 180 °C įkaitintą orkaitę. Kepkite apie 40 minučių, tuomet išimkite, bulves aptepkite sviestu ir vėl pašaukite į orkaitę dar 15 min.
- Kol bulvės kepa, kambario temperatūros sviestą gerai išsukite, sumaišykite su varške. Maišydami po truputį dėkite grietinės ir pilkite rūgpienio.
- Susmulkinkite česnaką ir suberkite į mišinį, įberkite druskos pagal skonį, plikytų kmynų.
- Patiekite ant viršaus pabarstę šviežių smulkintų petražolių.
- Bulvėms orkaitėje baigiant kepti, įkaitintoje keptuvėje iš abiejų pusių pakepinkite šoninę, kol gražiai apskrus.
Bulvių Rūšys ir Jų Savybės
Pasaulyje yra mažiausiai 85 bulvių rūšys ir net 3000 jų veislių; Lietuvoje turime bent 70 veislių ir visos jos - kažkuo savitos, skiriasi forma, spalva, skoniu, krakmolo kiekiu ir t. t.
Populiariausios Bulvių Rūšys:
- Baltosios bulvės: Mėgstamiausios pasaulyje, universalios, tinka kone visiems patiekalams gaminti. Lietuvoje populiari veislė - „Vineta“.
- Geltonosios bulvės: Odelė plona, todėl jas galima gaminti ir neluptas. Jas tinka gruzdinti, virti, kepti keptuvėje ar orkaitėje, gaminti salotas.
- Raudonosios bulvės: Po lygia raudona odele slypi geltonas saldoko skonio minkštimas, kuris išlieka gana tvirtas. Idealios skrudinti, kepti, salotoms ar troškiniams. Lietuvoje populiari veislė - „Laura“.
- Mėlynosios bulvės: Nedidelės, krakmolingos, todėl tinka ten, kur reikia išlaikyti formą: traškučiams gaminti, kepti, salotoms.
Bulvių rūšis | Savybės | Pritaikymas |
---|---|---|
Baltosios | Universalios, išlaiko formą, krakmolingos | Košė, sriuba, cepelinai, bulviniai blynai |
Geltonosios | Plona odelė | Gruzdinimas, virimas, kepimas, salotos |
Raudonosios | Saldus skonis, tvirtas minkštimas | Skrudinimas, kepimas, salotos, troškiniai |
Mėlynosios | Krakmolingos, išlaiko formą | Traškučiai, kepimas, salotos |
Gardžių atradimų!