pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Jautienos Tartaras - Kaina ir Kokybės Vertinimas

Jautienos TARTARAS itališku stiliumi

Pažįstu žmonių, kuriems geriausias tortas yra tartaras! Tartarų, kulinarijos pasaulyje, galima sutikti pačių įvairiausių, vieną skaniausių su Martynu ragavome keliaudami po Pjemonto regioną Italijoje. Kelias dienas buvome apsistoję trumų sostine tituluojamoje Alboje, kur valgėme šviežiausią jautienos tartarą, jį kapojo ir ruošė prie mūsų akių, o ant jo viršaus užtarkavo šviežių trumų. Tai vienas iš tų patiekalų, kuriuos paruošti labai nesudėtinga ir sudedamųjų dalių nedaug, tik reikia išsirinkti pačią kokybiškiausią ir šviežiausią mėsą, tokią, kurią drąsiai galima būtų valgyti žalią.

Aš pasitikiu ir renkuosi Feel The Beef lietuvišką šviežią jautieną. Tartarui tinka tik geriausia iš geriausių mėsa, todėl pasirinkau 60 dienų bandintą jautienos išpjovą. Itališkas tartaras išsiskiria tuo, kad yra gardinamas šviežiai spaustomis citrinų sultimis, ypač tyru alyvuogių aliejumi, o apibarstomas kietojo itališko sūrio riekelėmis arba tarkuotais šviežiais trumais. Jei tartarą planuojate patiekti su šviežiais trumais, rekomenduoju paprastą alyvuogių aliejų iškeisti į alyvuogių aliejų su trumais, bus dar daugiau skonio. Šį patiekalą pagaminsite vos per 15 minučių, o skonio ir įspūdžio užteks ilgam. Tik svarbu, tartarą patiekite vos pagamintą, jis valgomas kuo šviežesnis. Nepamirškite prie jautienos tartaro pateikti šviežių gražgarsčių ir skrudintos čiabatos. Jei dar nesate bandę šio patiekalo ruošti namuose, dabar pati geriausia proga jį išbandyti!

Spausdinti

Delikatesas, kurį paragauti išdrįsta ne visi: kaip tinkamai paruošti gardų jautienos tartarą

Jautienos tartaras – iš termiškai neapdorotos jautienos gaminamas delikatesas, kurio skonių paletė atima žadą didžiausiems mėsos mylėtojams. Nors dalis žmonių nedrįsta paragauti šio gurmaniško patiekalo, neabejojame, kad tinkamai paruoštas tartaras nustebins kiekvieną. Prekybos tinklas „Lidl“ dalijasi jautienos tartaro atsiradimo istorija ir gardžiu delikateso receptu, kuriam reikalingos mėsos galima įsigyti bet kurioje „Lidl“ parduotuvėje.

Dvi galimos kilmės šalys

Legenda byloja, kad šie klajokliai prieš dienos žygį po balnu pasislėpdavo gabalėlį arklienos. Visą dieną praleidus ant arklio, mėsa suminkštėdavo, o ją mongolai galiausiai valgydavo užsigerdami pienu.

Kita teorija teigia, jog jautienos tartaras yra kilęs iš Prancūzijos Polinezijos – salos Ramiajame vandenyne, kur vartoti žalią mėsą yra įprasta. Sakoma, kad patiekalas išpopuliarėjo prancūzų kilmės viešbučiuose XX a. pradžioje, kuomet garsus virtuvės šefas Ogiustas Eskofje atnaujino keletą padažų, tarp jų – ir totorių padažą.

1921 m. legendinis šefas savo kulinarinėje knygoje šį receptą įvardijo kaip „Beefsteack à la Tartare“ (liet. jautienos tartaras). Eskofje receptas susidėjo iš daugybės prabangių elementų, pavyzdžiui, Bretonės šaltalankių, Provanso jūros druskos, Dižono garstyčių, kurių galėjo įsigyti tik patys žinomiausi ir prašmatniausi Paryžiaus restoranai.

Todėl natūralu, kad bėgant metams tartaras buvo imtas sieti su prabanga, pradėtas laikyti išskirtiniu prancūzišku delikatesu. Be to, žalia mėsa buvo siejama su šviežumu, gyvybingumu ir sveikata, taip pat akcentuota, jog tartaro valgymas – vienas geriausių būdų pajusti natūralų, tikrą mėsos skonį.

Reikalinga aukščiausios kokybės mėsa

Tiesa, ne paslaptis, kad žalios mėsos valgymas gali būti pavojingas, todėl norint gardžiai ir saugiai pasimėgauti jautienos tartaru, būtina užtikrinti maksimalią kokybės kontrolę, pradedant nuo mėsos įsigijimo.

Pavyzdžiui, prekybos tinklas „Lidl“, kurio parduotuvėse galite įsigyti ir jautienos tartaro, skiria ypatingą dėmesį gendančių maisto produktų kokybės užtikrinimui. Todėl šalia įprastų „Lidl“ kokybės tyrimų, nuo 2018 m. visa šviežia mėsa yra papildomai tyriama pasaulyje lyderiaujančioje, nepriklausomoje analitinių tyrimų laboratorijoje „Eurofins“.

Papildomi tyrimai padeda dar griežčiau kontroliuoti jautrių mėsos produktų kokybę – laboratorijose yra tikrinami šviežios mėsos mikrobiologiniai saugos ir kokybės parametrai, mėsos gaminių rūšingumas, kontroliuojamas leistinas sunkiųjų metalų ir toksinų kiekis, atliekami maistinių verčių tyrimai ir kt.

Jautienos tartaras: toks mums patinka

Šiaip tai mums labiau patinka tuno tartaras, jo receptas, „Tuno tartaras, skaniausia su vaizdu į vandenyną” jau parašytas, bet kai Lietuvoje, pro langus matomas ne vandenynas, o Vilniaus senamiestis, ir geros jautienos kur kas paprasčiau „sužvejoti” nei tuno, gaminam jautienos tartarą. Pasidalinsiu receptu, koks tartaras mums patinka.

Jautienos tartaras – tai klasikinis žalios jautienos patiekalas. Aš atsimenu vaikystėje, kai mano tėtis užsisakydavo totorišką kepsnį (taip tada vadintas tartaras) ir jam ant baltos lėkštės atnešdavo tiesiog malto faršo, būtinai su kiaušinio tryniu ir krūvele svogūno, marinuoto agurko, dar fabrike iki dulkių sumaltų labiau pilkų nei juodųjų pipirų ir juoduotos smulkios druskos, kurią kaip tuos pipirus reikėdavo išsikratyti iš stiklinės druskinės ir pipirinės, mums vaikams būdavo daug nuostabos. Man panašiai skaniai atrodydavo kaip tais laikais taip pat gertas alus su čia pat įmuštu žaliu kiaušiniu. Nu kažkas, ko nei už ką, niekada kad ir kaip siūlytų neragaučiau. Panašiai į tą totorišką žiūrėdavo ir mama, o tėtis berdavosi druską, pipirus, vietoje prasimaišydavo ir valgydavo “nekeptą kotletą”.

Nauja žalios jautienos patiekalo banga į Lietuvą atėjo su kokybiškos jautienos atsiradimu, kai tapo įmanoma rinktis mėsą ne tik pagal gabaliuko pavadinimą bet ir gyvulio veislę, kilmės šalį, brandinimo laiką ir būdą. Dabar jautienos tartaras ir vėl toks pat įprastas patiekalas restoranų meniu, kaip tuomet, kol dar vadinosi totorišku kepsniu.

Jautienos TARTARAS itališku stiliumi

(0 įvertino )
Užsiregistruokite, kad įvertintiLoading.By Renata – Kiekis: 2 asmenimsGaminimo laikas: 15 min.
  • 2 pakelių (po 180-200 g) "Feel The Beef" 60 dienų brandintos jautienos išpjovos
  • pusės citrinos sulčių
  • 4 šaukštų ypač tyro alyvuogių aliejaus
  • puokštės šviežių petražolių
  • druskos ir maltų juodųjų pipirų pagal skonį
  • Patiekti:
  • skrudintos čiabatos duonos riekelių
  • šviežių gražgarsčių lapelių
  • kelių šaukštų Parmigiano sūrio riekelių
  • alyvuogių aliejaus apšlakstyti

Jautienos tartaras

Dažniausiai paklausus žmonių apie Italijos virtuvę išgirsti tris raktinius žodžius – pasta, pizza ir gelato. Bet juk Italijos virtuvė yra kur kas daugiau ir dažniausiai ji “pagrįsta” ingredientų kokybe, o ne sudėtingu, kompleksišku gamybos procesu. Įmeskite į lėkštę pačios skaniausios mozzarelos, supjaustykite šviežią kvepiantį pomidorą, užmeskite keletą baziliko lapelių, apšlakstykite kokybišku alyvuogių aliejumi ir turėsite nuostabiausias caprese salotas. Taip ir su kitais itališkais patiekalais – svarbiausias ingredientas – kokybė. Kaip jau minėjau viename iš savo įrašų, niekada nebuvau Italijos virtuvės gerbėja ir netgi dar daugiau – sąmoningai vengiau keliauti į šią šalį. Bet visgi nuvykau ir pakeičiau savo nuomonę ir apie šalį, ir apie virtuvę. Nepatikėsite, bet bent kartą per savaitę išbandau po naują itališką patiekalą. Dabar dažniausiai gaminu iš Jamie Oliver knygos “Jamie cooks Italy”, nes man atrodo, kad jis pažvelgė į itališkus receptus kitataučio akimis ir pritaikė užsieniečių virtuvėms, tad ir mums jie lengviau gaminami. Tai ir šis patiekalas iš šios knygos. Skanaus!

200 g kokybiškos jautienos išpjovos
1 v.š. kaparėlių
50 g sūdytų lašinių
1 nedidelio šalotinio svogūno
poros šakelių petražolių
1 citrinos
1/2 a.š. čili dribsnių
2 ančiuvių filė
alyvuogių aliejaus
2 putpelių kiaušinių
saujos sultenių
6 plonų itališkos duonos riekelių
pipirų, dekoratyvių žalumynų papuošti
pomidoriukų