pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Lietuviški Miltiniai Blynai: Receptai Ir Tradicijos

Miltiniai blynai - vienas seniausių patiekalų pasaulyje, kurį žmonės kepa nuo tada, kai pradėjo malti grūdus. Jų kilmė siejama su senovės Egiptu, Graikija ir Roma. Lietiniai blynai yra svarus Lietuvos virtuvės paveldas. Senovėje blynai buvo būsimi kiekvieno dienos. Jie buvo kepami visuose Lietuvos regionuose. Lietuvių virtuvė išlaikė blynų tradiciją iki šiol.

Tradiciniai lietiniai blynai yra nuostabaus skonio patiekalas. Jie mėgsta visi, nuo vaikų iki suaugusiųjų. Lietiniai blynai - tai universalus patiekalas. Jis gerai pasitinka tiek saldžius, tiek sūrus. Vienas receptas - daugybė galimybių! Šis tradicinis blynų receptas užtikrina puikų rezultatą kiekvieną kartą. Receptai keitėsi, bet blynai išbuvę svarus elementas. Senovės knygos mini, kad idealūs blynai turėjo būti dideli ir geltoni.

Pagrindiniai Blynų Gaminimo Aspektai

Svarbiausi gaminimo aspektai - tinkama tešlos konsistencija, kuri neturi būti nei per tiršta, nei per skysta, bei gerai įkaitinta keptuvė. Liaudiškų patiekalų gaminimas prasideda nuo kokybiškų ingredientų pasirinkimo. Virtuvės tradicijos rodo, kad kiekvienas ingredientas turi savo svarbą. Svarbu žinoti, kad E ir F rūšies miltai turi mažiausiai glitimo ir yra idealūs blynų gamybai.

Tešlos Brinkinimo Svarba

Rengdamiesi gaminti skanius lietinius blynus, būtinai atkreipkite dėmesį į tešlos brinkinimo procesą. Šis žingsnis yra tikras magijos raktas. Optimalus brinkinimo laikas - nuo vienos valandos iki visos nakties šaldytuve. Laiko planavimas yra raktas sėkmingam blynų receptui. Rekomenduojame paruošti tešlą iš anksto. Uždenkite dubenį su tešla maistine plėvele ir padėkite į šaldytuvą.

Blynų Receptai

Blynai su Pienu

Blynai su pienu pasižymi minkšta, elastinga tekstūra ir švelniu, šiek tiek salstelėjusiu skoniu. Pienas tešloje suteikia blynams sodrumo, o kepant jie tampa auksinės spalvos su traškiais krašteliais. Svarbiausias gaminimo aspektas - teisinga pieno ir miltų proporcija: per daug miltų blynus padaro kietus, o per daug pieno - pernelyg plonus ir trapius. Tešla turi būti vientisa, be gumulėlių, o keptuvė - gerai įkaitinta.

Blynai su Kefyru

Blynai su kefyru išsiskiria purumu ir minkštumu dėl kefyro rūgštingumo, kuris reaguoja su soda ar kepimo milteliais. Ši reakcija sukuria lengvą, porėtą struktūrą, todėl blynai būna minkšti ir švelnūs. Tešla turi būti vidutinio tirštumo - per skysta neleis blynams išlaikyti formos, o per tiršta padarys juos kietus. Kefyrą rekomenduojama naudoti šiltą, kad pagerėtų tešlos kildinimas.

Blynai su Vandeniu

Blynai su vandeniu - lengvesnė ir mažiau kaloringa alternatyva pieniniams blynams. Paprastas vanduo suteikia tešlai skaidrumo, todėl blynai būna plonesni ir šiek tiek traškesni. Naudojant gazuotą vandenį, tešla prisipildo smulkių oro burbuliukų, todėl kepant blynai tampa dar lengvesni, purūs ir minkštesni. Svarbu, kad vanduo būtų šaltas - tai padeda pasiekti tinkamą konsistenciją.

Blynai su Grietine

Blynai su grietine pasižymi švelniu, kreminiu skoniu ir puria tekstūra. Grietinė tešloje suteikia blynams minkštumo ir sodrumo, o dėl jos riebalų kiekio blynai būna minkšti net ir atvėsę. Jei tešla per tiršta, ją galima praskiesti pienu arba vandeniu, kad blynai būtų plonesni ir elastingesni. Kepant svarbu naudoti vidutinę kaitrą, kad blynai gražiai apskrustų, bet nesudegtų.

Mieliniai Blynai

Mieliniai blynai išsiskiria purumu, minkštumu ir švelniu salstelėjusiu skoniu. Jų pagrindas - kvietiniai miltai, pienas, kiaušiniai, mielės ir cukrus. Tešlą reikia kildinti šiltoje vietoje, kad mielės aktyvuotųsi ir tešla prisipildytų oro burbuliukų. Kildinimo procesas suteikia blynams ypatingą lengvumą ir purią struktūrą.

Sorų Blynai

Sorų blynai - tai gardus ir sotus patiekalas, kurio šaknys siekia senovines Rusijos bei Rytų Europos kulinarijos tradicijas. Šie blynai išsiskiria subtiliu, lengvai riešutiniu skoniu bei minkšta, puria tekstūra. Soros - tai maistingos kruopos, turinčios daug skaidulų, B grupės vitaminų ir mineralų, todėl tokie blynai yra ne tik skanūs, bet ir naudingi sveikatai. Užpilkite soras verdančiu vandeniu ir palikite 10 minučių, kad suminkštėtų. Įpilkite pieną, įberkite cukraus ir virkite ant silpnos ugnies apie 20 minučių, kol soros suminkštės. Starteriui: sušildykite pusę pieno, įmaišykite 3 šaukštus miltų ir mieles. Uždenkite tešlą ir palikite šiltoje vietoje 30 minučių.

Užplikyti Blynai

Užplikyti blynai - tai ypatingas receptas, kuris išsiskiria savo purumu, minkšta tekstūra ir lengvu traškumu krašteliuose. Šio recepto paslaptis slypi karšto vandens naudojime, kuris padeda tešlai išsiplėsti, o blynams suteikia minkštumo ir elastingumo.

Kiti Blynų Receptai

Varškėčiai

Varškėčiai - tai daugelio mėgiami. Jie labai gardūs, minkšti ir purūs, puikiai tinka su trintomis uogomis ar grietine.Reikės: 2 ×180 g varškės (9 proc.), 2 kiaušinių, 1-2 v. š. cukraus (pagal skonį), 6 v. š. miltų, aliejaus ar lydyto sviesto kepimui.Gaminimo eiga: Kiaušinius, cukrų ir varškę sutrinkite šakute. Į varškės masę subėriau miltus, išmaišiau ir formavau varškėčius (suformavau 7 varškėčius). Jei varškės masė kiek lipni, rankas pamiltuokite ir formuokite varškėčius ant darbastalio, truputį pabarstę miltais.

Lietiniai su Faršo Įdaru

Lietinius gaminau su vištienos faršo įdaru, bet galite naudoti tokį, koks jums patinka ar kokį tuo metu turite namuose. Kad blyneliai būtų dar gardesni, o įdaras nesprangus, į vištienos faršą įdėjau daržovių. Rezultatas puikus!Lietinių tešlai reikės: 1 l pieno, 1 kiaušinio, 400 g miltų, žiupsnelio druskos.Įdarui reikės: 300-400 g vištienos faršo, 1-2 morkų, 1 svogūno, prieskoninių žolelių, pipirų ir druskos, aliejaus kepimui.Gaminimo eiga: Užmaišiau lietinių masę iš recepte nurodytų produktų kiekio ir iškepiau blynus (išeina apie 18-20 lietinių). Įdarui morkas sutarkavau burokine trintuve, svogūną susmulkinau ir viską apkepiau keptuvėje ant aliejaus. Daržovėms apkepus, suminkštėjus, sudėjau vištienos faršą, pagardinau prieskoniais ir viską kartu pakepiau. Ant lietinio dėjau įdarą ir susukau. Patiekiant lietinius apkepiau ant sviesto. Likusius lietinius užsišaldžiau.Patarimas: Kad blyneliai, koldūnai, cepelinai, balandėliai, uogos ir t.t. nesuliptų, jas iš pradžių šaldykite sudėkite ant padėkliuko ar lentutės. Produktams sušalus, maždaug po poros valandų, drąsiai galite dėti į šaldymui skirtus indelius ar maišelius.

Blyneliai su Obuoliais ir Slyvomis

Blyneliai labai greitai kepa ir dar greičiau suvalgomi, o tai jau daug ką pasako apie jų skonį.Reikės: 300 ml pieno, 10 v. š. miltų, 1 kiaušinio, 0.5 a. š. kepimo miltelių, 2 obuolių, 4 slyvų, cukraus pagal skonį, aliejaus kepimui.Gaminimo eiga: Obuolius sutarkavau burokine trintuve, slyvas supjausčiau mažais gabaliukais. Į dubenį sudėjau vaisius, įmušiau kiaušinį, supyliau pieną, subėriau miltus su kepimo milteliais ir išmaišiau. Pagal skonį įbėriau cukraus ir žiupsnelį druskos (tešla - grietinės tirštumo). Blynelius kepiau keptuvėje ant aliejaus, apkepdama juos iš abiejų pusių.

Cukinijų Blyneliai su Varške ir Razinomis

Cukinijų metas - saldūs cukinijų blyneliai su varške ir razinomis.Reikės: 1 cukinijos (vidutinio dydžio), 2 × 180 g varškės, 2 kiaušinių, 4 v. š. miltų, 2 saujų razinų, žiupsnelio druskos, aliejaus kepimui.Gaminimo eiga: Cukiniją sutarkavau burokine trintuve, skystį nuspaudžiau. Į dubenį sudėjau varškę, cukiniją, kiaušinius, verdančių vandeniu nuplykitas razinas, pagardinau žiupsneliu druskos ir išmaišiau. Galiausiai subėriau miltus ir darsyk išmaišiau. Blyneliams masė paruošta. Beliko juos iškepti keptuvėje su šlakeliu aliejaus, apkepant iš abiejų pusių.

Blyneliai su Rūgpieniu ir Obuoliais

Vėlyviems pusryčiams - blyneliais su rūgpieniu ir obuoliais. Jie gardūs ne tik karšti, bet ir atvėsę, o patiekti galite su šviežiai trintomis uogomis, grietine, medumi ir t. t.Reikės: 0.5 l rūgpienio (ar kefyro), 1-2 kiaušinių, 2 obuolių, 10-12 v. š. miltų, 0.5 a. š. sodos, cukraus (pagal skonį), žiupsnelio druskos, aliejaus kepimui.Gaminimo eiga: Obuolius sutarkavau burokine trintuve ir sudėjau į dubenį, įmušiau kiaušinį, supyliau rūgpienį, įbėriau sodos ir išmaišiau. Į masę subėriau miltus ir išmaišiau. Pagal skonį pagardinau cukrumi ir žiupsneliu druskos. Masė paruošta, belieka kepti blynelius. Kepiau juos keptuvėje su šlakeliu aliejaus apkepdama iš abiejų pusių.

Patarimai Kepant Blynus

  • Kad blyneliai būtų minkšti ir purūs, vietoj pieno naudokite kefyrą, rūgpienį arba jogurtą. Produktai turi būti kambario temperatūros, jokiu būdu ne iš šaldytuvo!
  • Kepdami blynelius ar varškėčius įtarkuokite obuolį - jis suteiks ne tik gaivaus skonio, bet ir purumo.
  • Dar vienas svarbus dalykas kepant blynelius, varškėčius yra miltai, kuriuos rekomenduoju persijoti.
  • Kepdami varškėčius nepadauginkite miltų, nes kitaip varškėčiai bus kieti ir sprangūs.

Blynų Įdarai

Lietuvių virtuvė žymi savo blynais su įvairiais įdarais. Kiekvienas įdaras suteikia unikalią skonį ir aromą. Kiekvieno įdaro paruošimui reikalinga speciali technika. Pavyzdžiui, varškės įdarui naudoti šviežią varšką su žalumynais. Renkantis įdarą, svarbu išlaikyti pusiausvyrą.

Blynų Laikymas

Virtuvės tradicijos reikalauja dėmesio maisto laikymui. Kai gaminame liaudiškus patiekalus, svarbu saugoti iškeptus blynus. Šviežiai iškeptus lietinius blynus galima laikyti šaldytuve iki 3 dienų. Užšaldymas leidžia išsaugoti blynus iki 2 mėnesių. Atšildymo metu rekomenduojama pirmiausia į šaldytuvę dedinti lietinius blynus. Tai išvengs staigaus temperatūros pokyčių.