pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Miltiniai blynai su silke: tradicinis receptas

Ar kada esate kepę blynus su silke? Šis patiekalas pirmiausia įdomus savo dvilypumu: vieni jį mena dar nuo vaikystės, kai per Kūčias ragaudavo šių blynelių pas močiutę, kiti nėra apie tokį patiekalą nė girdėję. O ir tie, kas šių blynelių ragavo, vertina juos nevienodai - dalis jų laukia nesulaukia atsirandant ant stalo, kiti mielai pasitenkina vos kąsneliu.

Aš paskutinį kartą buvau valgiusi blynus su silke, kai dar studijavau ir vis užsukdavau apsilankyti pas tetą. Bet pati tokius blynelius iškepiau pirmą kartą. Uch čia taip ūkiškai ir lietuviškai, bet tikrai labai skaniai. Kartais toks naminis maistas kaip bulviniai blynai su silke ir kastiniu - daug geriau už bet kokį restoraną. Nes iš tiesų pats geriausias restoranas - paruoštas savo virtuvėje.

Pas mano močiutę, visada, per Kūčias būdavo blynai su silke. Atrodo visai paprasti ingredientai, bet kaip ji puikiai mokėjo juos paruošti. Net seilė tįsta. Atrodo, kad kai pats pagamini vis tiek ne tas, nors ingredientai tie patys.

Receptas

Ingredientai:

  • 2 silkės filė gabalėliai
  • 2 kiaušiniai
  • 300 ml alaus
  • 1 a. š. persilado prieskonių
  • 0,5 a. š. kario
  • 5 v. š. miltų
  • šlakelis aliejaus, kepimui

Pastaba: Tiesa, jeigu jūsų silkė sūri, prieš tai ją šiek tiek numirkykite.

Gaminimo eiga:

  1. Silkę galima šiek tiek numirkyti. Po to supjaustome nedideliais gabalėliais.
  2. Kiaušinius išplakame su alumi, įmaišome prieskonius, miltus, silkės gabalėlius.
  3. Keptuvėje įkaitiname aliejų.
  4. Kepame blynelius iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus ir iškeps.

Receptas labai tradicinis, itin greitai ir paprastai pagaminamas. Ant blynelių galite pabarstyti keptų svogūnų, bet jei nesate dideli keptų svogūnų mėgėjai galite patiekti ir be jų ar su kažkuo kitu - kas tik jums atrodo skaniausia ir tinkamiausia su tokiais blyneliais.

Alternatyvus receptas

Ingredientai:

  • Miltų
  • Vandens (arba pieno ir kiaušinio)
  • Druskos
  • Pipirų
  • Svogūno
  • Silkės filė
  • Aliejaus

Gaminimo eiga:

  1. Pasiruoškite tešlą. Miltus išsukite su vandeniu (arba su pienu ir kiaušiniu) iki grietinės tirštumo vientisos masės be gumuliukų, įberkite druskos, pipirų. Leiskite tešlai apie 30 min. pastovėti.
  2. Kol tešla brinksta, labai smulkiai supjaustykite svogūną ir pakepinkite mažoje keptuvėje su šiek tiek aliejaus, kol taps permatomas ir pagels (neleiskite suskrusti). Pusę svogūnų atidėkite, o kitus kiek atvėsinkite ir berkite į tešlą.
  3. Silkės filė supjaustykite plonomis juostelėmis.
  4. Storadugnėje keptuvėje ant vidutinės kaitros įkaitinkite aliejų, tada pilkite po šaukštą tešlos formuodami nedidelius blynelius, ant kiekvieno jų dėkite po porą trejetą silkės juostelių ir užpilkite dar šiek tiek tešlos, kad silkę beveik paslėptų. Kepkite iš abiejų pusių, kol blynai bus rusvi.
  5. Puse likusio kepinto svogūno apibarstome silkės blynelius, o kitą pusę sumaišome su balzaminiu actu ir apibarstome ant blynelių. Galite ir visą likusį svogūną sumaišyti su balzaminiu actu.

Blynai skanūs ir šalti, ir karšti, ir pašildyti mikrobangų krosnelėje. Bulviniai blynai su silke ir svogūnais yra klasikinis lietuviškas patiekalas, kuris puikiai atskleidžia mūsų kulinarinio paveldo skonį ir tradicijas. Įvairiausiai blyneliai tikrai gali būti ne tik saldūs.