pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Šalavijų Lapų Arbatos Nauda: Išsamus Gidas

Šalavijas (Salvia officinalis), dar vadinamas paprastuoju šalaviju, sodo šalaviju ir vaistiniu šalaviju, priklauso mėtų šeimai, kartu su kitomis žolelėmis, pavyzdžiui, raudonėliu, rozmarinu, baziliku ir čiobreliu. Šimtmečius šalavijas buvo vienas populiariausių vaistinių augalų visame pasaulyje, o jo privalumų amplitudė svyruoja nuo atminties gerinimo iki kovos su nutukimu bei cholesterolio subalansavimu.

Šalavijas vartotas nuo seno, tačiau jo nauda sveikatai jau įrodyta ir moksliniais tyrimais. Tai vaistažolė, kuri naudinga ne tik gydant, bet praverčia ir virtuvėje. Kulinarai sako, kad šis augalas gali padėti atsiskleisti netikėtiems patiekalų skoniams bei aromatams. Šalavijai pasižymi stipriu aromatu ir žemišku skoniu, todėl paprastai naudojami nedideli jų kiekiai. Nepaisant to, jame gausu įvairių svarbių maistinių medžiagų ir junginių.

Štai 12 stebinančių šalavijo privalumų sveikatai:

1. Daug Maistinių Medžiagų

Šalavijas pasižymi sveika vitaminų ir mineralų doze. Viename arbatiniame šaukštelyje (0,7 g) malto šalavijo yra:

  • Kalorijos: 2
  • Baltymai: 0,1 g
  • Angliavandeniai: 0,4 g
  • Riebalai: 0,3 g
  • Skaidulinės medžiagos: 0,3 g
  • Vitaminas K: 12 mcg (10% DV)
  • Geležis: 0,2 mg (1,1 % DV)
  • Vitaminas B6: 0,02 mg (1,2 % DV)
  • Kalcis: 12 mg (<1% DV)
  • Manganas: 0,02 mg (<1 % DV)

Kaip matote, nedidelis kiekis šalavijo sudaro 10 % vitamino K paros poreikio. Šalavijuose taip pat yra nedideli kiekiai (<1 % DV) magnio, cinko, vario ir vitaminų A, C ir E. Be to, šiame aromatingame prieskonyje yra kofeino rūgšties, chlorogeno rūgšties, rozmarino rūgšties, elago rūgšties ir rutino - visos šios medžiagos turi įtakos jo teigiamam poveikiui sveikatai.

2. Turi Daug Antioksidantų

Antioksidantai - tai molekulės, padedančios sustiprinti organizmo gynybines jėgas, neutralizuojančios potencialiai kenksmingus laisvuosius radikalus, kurie siejami su lėtinėmis ligomis. Šalavijo sudėtyje yra daugiau kaip 160 skirtingų polifenolių - augalinės kilmės cheminių junginių, kurie organizme veikia kaip antioksidantai.

Iš mėgintuvėliuose ir su gyvūnais atliktų tyrimų matyti, kad šalavijo sudėtyje esantys junginiai gali turėti priešuždegiminį, priešvėžinį ir neuroprotekcinį poveikį. Nedideliame senesniame tyrime nustatyta, kad geriant šiek tiek daugiau nei 1 puodelį (300 ml) šalavijų arbatos du kartus per dieną, žymiai padidėjo antioksidacinių fermentų kiekis kraujyje. Ji taip pat sumažino bendrąjį cholesterolio kiekį ir „blogojo“ MTL cholesterolio kiekį bei padidino „gerojo“ DTL cholesterolio kiekį.

3. Gali Palaikyti Burnos Sveikatą

Šalavijai pasižymi antimikrobiniu poveikiu, kuris gali apsaugoti nuo mikrobų, skatinančių dantų apnašų susidarymą. 2015 m. atliktame tyrime įrodyta, kad burnos skalavimo skystis šalavijo pagrindu veiksmingai naikina Streptococcus mutans bakterijas, kurios yra žinomos kaip dantų ėduonies sukėlėjos. Kito tyrimo metu šalavijo pagrindo burnos skalavimo skystis buvo naudojamas vėlyvos stadijos vėžiu sergantiems pacientams. Dantų apnašų gerokai sumažėjo šalavijo grupėje, tačiau apnašų sumažėjo ir įprasto fiziologinio tirpalo burnos skalavimo grupėje. Atlikus tyrimą mėgintuvėliuose nustatyta, kad šalavijo ekstraktas naikina ir stabdo burnos bakterijų ir Candida albicans, grybelio, kuris taip pat gali sukelti ėduonį, plitimą.

4. Gali Palengvinti Menopauzės Simptomus

Menopauzės metu jūsų organizme natūraliai sumažėja hormono estrogeno. Tai gali sukelti įvairių nemalonių simptomų, įskaitant karščio bangas, gausų prakaitavimą, makšties sausumą ir dirglumą. Paprastasis šalavijas tradiciškai buvo naudojamas menopauzės simptomams mažinti.

Manoma, kad šalavijuje esantys junginiai turi savybių, panašių į estrogenus, todėl gali prisijungti prie tam tikrų receptorių smegenyse ir padėti pagerinti atmintį bei gydyti karščio bangas ir pernelyg didelį prakaitavimą. 2011 metais Šveicarijos tyrėjai pagrindė seną įsitikinimą, kad šalavijų arbata gali palengvinti karščio bangas ir kitus su menopauze susijusius simptomus. Vienas iš tyrimų skelbia gerą žinią su menopauze kovojančioms moterims - vartojant šalavijų arbatą karščio bangos aplanko rečiau. Pacientės pranešė, kad karščio bangų sumažėjo beveik 80 proc.

2023 m. atlikus 4 tyrimų, kurių metu naudotos dozės nuo 100 mg iki 280 mg per dieną, metaanalizę, nustatyta, kad šalavijo papildai per 4-12 savaičių reikšmingai sumažino karščio pylimų dažnį, nors ir ne stiprumą, palyginti su placebu.

5. Gali Sumažinti Cukraus Kiekį Kraujyje

Paprastojo šalavijo lapai tradiciškai vartojami kaip priemonė nuo diabeto. Žmonių ir gyvūnų tyrimai rodo, kad jis gali padėti sumažinti cukraus kiekį kraujyje. Viename tyrimo metu šalavijo ekstraktas, aktyvindamas specifinį receptorių, sumažino gliukozės kiekį 1 tipo diabetu sergančių žiurkių kraujyje. Kai šis receptorius suaktyvinamas, jis gali padėti išvalyti laisvųjų riebalų rūgščių perteklių kraujyje, o tai savo ruožtu pagerina jautrumą insulinui.

Kito tyrimo, atlikto su pelėmis, sergančiomis 2 tipo diabetu, metu nustatyta, kad šalavijų arbata veikia panašiai kaip metforminas - vaistas, skiriamas cukraus kiekiui kraujyje reguliuoti ta pačia liga sergantiems žmonėms. Kito tyrimo su gyvūnais metu įrodyta, kad šalavijo lapų ekstraktas mažina cukraus kiekį kraujyje ir gerina pelių jautrumą insulinui, o jo poveikis panašus į rosiglitazono, kito vaisto nuo diabeto, poveikį.

Tyrimų su žmonėmis yra nedaug, tačiau viena trijų tyrimų metaanalizė parodė, kad šalavijas reikšmingai sumažino cukraus kiekį kraujyje nevalgius ir HbA1c. Tačiau vis dar nėra pakankamai įrodymų, kad būtų galima rekomenduoti šalaviją kaip cukrinio diabeto gydymo priemonę. Reikia atlikti daugiau tyrimų su žmonėmis.

6. Gali Palaikyti Atmintį ir Smegenų Sveikatą

Šalavijas gali keliais būdais padėti palaikyti smegenis ir atmintį. Pirma, jame gausu junginių, galinčių veikti kaip antioksidantai, kurie, kaip įrodyta, stiprina jūsų smegenų gynybinę sistemą. Taip pat atrodo, kad jis stabdo cheminio pasiuntinio acetilcholino (ACH), turinčio įtakos atminčiai, skilimą. Atrodo, kad sergant Alzheimerio liga ACH kiekis sumažėja.

Vieno tyrimo metu 39 dalyviai, sergantys lengva ir vidutinio sunkumo Alzheimerio liga, keturis mėnesius kasdien vartojo 60 lašų (2 ml) šalavijo ekstrakto papildo arba placebą. Šalavijo ekstraktą vartojusiems asmenims geriau sekėsi atlikti testus, kuriais buvo vertinama atmintis, problemų sprendimas, mąstymas ir kiti kognityviniai gebėjimai. Nustatyta, kad sveikiems suaugusiems žmonėms šalavijas gerina atmintį vartojant nedideles dozes. Didesnės dozės taip pat gerino nuotaiką, didino budrumą, ramybę ir pasitenkinimą.

2021 m. atlikto atsitiktinių imčių kontroliuojamo klinikinio tyrimo metu nustatyta, kad sveikų žmonių, kurie 2 savaites kasdien vartojo 600 mg patentuoto šalavijo ekstrakto, darbinė atmintis, palyginti su placebu, labai pagerėjo. Liaudies medicina nuo seno rekomendavo šalaviją blogėjant psichinei būsenai ir prastėjant atminčiai. Naujosios Zelandijos tyrėjų atliktas tyrimas parodė, kad šalavijas iš tikrųjų padeda pagerinti protinius gebėjimus, ypač tuo metu, kai vystosi demencija arba Alzheimerio liga.

7. Gali Sumažinti „Blogojo“ MTL Cholesterolio Kiekį

Didelis „blogojo“ MTL cholesterolio kiekis yra pagrindinis širdies ligų rizikos veiksnys. Šalavijas gali padėti sumažinti „blogojo“ MTL cholesterolio kiekį , kuris gali kauptis arterijose ir sukelti žalą. Vieno tyrimo metu, vartojant šalavijo arbatą du kartus per dieną, jau po dviejų savaičių sumažėjo „blogojo“ MTL cholesterolio ir bendro cholesterolio kiekis kraujyje, o „gerojo“ DTL cholesterolio kiekis padidėjo. Panašų šalavijo ekstrakto poveikį rodo ir keletas kitų tyrimų su žmonėmis.

Tarptautiniame žurnale apie molekulinį mokslą buvo paskelbta bandomoji studija apie šalavijo naudą 6-ioms sveikoms moterims nuo 40 iki 45 metų. Tyrėjai domėjosi gliukozės kiekiu kraujyje ir lipidograma. Po keturių savaičių šalavijų arbatos įtakos gliukozei nepastebėta, bet pagerėjo lipidogramos rodikliai. Kai tiriamas cholesterolio kiekis kraujyje, nustatoma ir tai, kiek yra blogųjų, kiek - gerųjų trigliceridų.

8. Gali Apsaugoti Nuo Tam Tikrų Vėžinių Susirgimų

Vėžys yra pagrindinė mirties priežastis, kai ląstelės auga nenormaliai. Įdomu tai, kad tyrimai su gyvūnais ir mėgintuvėliuose rodo, jog šalavijas gali kovoti su tam tikromis vėžio rūšimis. Šių tyrimų metu šalavijo ekstraktai ne tik slopino vėžinių ląstelių augimą, bet ir skatino ląstelių žūtį. Nors šie tyrimai teikia vilčių, reikia atlikti tyrimus su žmonėmis, kad būtų galima nustatyti, ar šalavijas veiksmingai kovoja su vėžiu žmonėms.

9-11. Kita Galima Nauda Sveikatai

Šalavijas ir jo junginiai siejami su keliomis kitomis sveikatai naudingomis savybėmis. Tačiau ši nauda nėra išsamiai ištirta:

  • Gali palengvinti viduriavimą: Šviežias šalavijas yra tradicinė priemonė nuo viduriavimo. Tyrimais su mėgintuvėliais ir gyvūnais nustatyta, kad jo sudėtyje yra junginių, kurie, atpalaiduodami žarnyną, gali palengvinti viduriavimą. Tiek in vitro (mėgintuvėlyje), tiek in vivo (gyvame organizme) atlikti tyrimai leidžia manyti, kad šalavijų lapų ekstraktas slopina žarnų motoriką ir silpnina spazmus.
  • Gali padėti kovoti su odos senėjimu: Keletas tyrimų su mėgintuvėliais rodo, kad šalavijo junginiai gali padėti kovoti su senėjimo požymiais, pavyzdžiui, raukšlėmis.

12. Lengva Įtraukti Į Savo Mitybą

Šalavijai būna kelių formų ir gali būti naudojami įvairiais būdais. Švieži šalavijo lapai yra stipraus aromatinio skonio, todėl patiekaluose juos geriausia naudoti saikingai.

Štai keli būdai, kaip galite įtraukti šviežių šalavijų į savo mitybą:

  • Pabarstykite sriubas kaip garnyrą.
  • Įmaišykite į kepinių įdarą.
  • Susmulkintus lapus sumaišykite su sviestu ir pagaminkite šalavijų sviestą.
  • Į pomidorų padažą įberkite susmulkintų lapų.
  • Patiekite su kiaušiniais omlete.

Virėjai dažnai renkasi džiovintus šalavijus, kurie būna malti, trinti arba su nesmulkintais lapais. Štai keletas džiovintų šalavijų naudojimo būdų:

  • Kaip įtrinti mėsą.
  • Kaip prieskonį keptoms daržovėms.
  • Derinti su bulvių ar moliūgų koše, kad būtų jaučiamas žemiškas skonis.

Taip pat galite įsigyti šalavijų produktų, pavyzdžiui, šalavijų arbatos ir šalavijų ekstrakto papildų. Šalavijų lapais galima skaninti omletą, varškę, jų dėti į padažus. Žali ar džiovinti šalavijų lapai naudojami salotoms, sriuboms skaninti, konservų, dešrų, paštetų gamyboje. Šalavijų lapais paskanintos vištų kepenėlės laikomos tikru skanumynu.

Šalutinis Poveikis

Paprastai šalavijas laikomas saugiu, tačiau koncentruotas šalavijų aliejus ar kiti šalavijų papildai gali turėti šalutinį poveikį, todėl jų negalima vartoti nėštumo ar žindymo laikotarpiu ir vaikams. Kai kurie žmonės nerimauja dėl tujono - paprastojo šalavijo sudėtyje esančio junginio. Tyrimais su gyvūnais nustatyta, kad didelės tujono dozės gali būti toksiškos smegenims. Vis dėlto neaišku, kiek tujono reikėtų suvartoti, kad jis turėtų toksinį poveikį žmonėms.

Kad būtumėte saugūs, šalavijų arbatos suvartokite ne daugiau kaip 3-6 puodelius per dieną. Jei nerimaujate dėl paprastojo šalavijo sudėtyje esančio tujono, galite vartoti ispaniškąjį šalaviją (Salvia lavandulaefolia), nes jame tujono nėra.

Kiti šalavijo panaudojimo būdai:

  • Dar vienas šalavijų panaudojimo būdas - prevencija prieš kenkėjus: „Šalavijų lapai atbaido kai kuriuos įprastus sodo kenkėjus, tokius kaip morkų musės ir kopūstų kandys.
  • Šalavijas, pasak A. Unikausko, lengvai auginamas. Jis mėgsta šilumą ir saulę, yra pakantus sausrai, tačiau jautrus net ir nedideliam drėgmės pertekliui, tad šiukštu šalavijo neperlaistykite.
  • „Norint sukurti universalų namų valiklį reikia šalavijų, acto, alkoholio ir lašo indų ploviklio.

Šalavijas yra pagrindinis augalas įvairiose pasaulio virtuvėse. Jame yra antioksidantų, kurie gali padėti gerinti burnos sveikatą ir smegenų veiklą. Jis taip pat gali padėti sumažinti cholesterolio ir cukraus kiekį kraujyje.

Žolelių arbata gali turėti ir raminamąjį, ir balansuojamąjį, ir stimuliuojantį poveikį. Vaistinis šalavijas natūraliai turi medžiagų, kurios gali padėti palaikyti normalią viršutinių kvėpavimo takų funkciją.

Šalavijas yra natūrali valymo priemonė, pesticidas ir ritualinis objektas dvasinio šalavijo deginimo arba smudravimo metu. Šį žalią žolinį augalą galima įsigyti šviežią, džiovintą arba aliejaus pavidalu - jis turi daugybę sveikatai naudingų savybių.

Šalavijai slopina uždegimą, dezinfekuoja, todėl tinka dantenoms, burnos gleivinei gydyti, taip pat bronchitui, skrandžio ir žarnyno ligoms, kepenų (hepatito) ir tulžies pūslės ligoms gydyti, sunkiai gyjančioms žaizdoms, opoms plauti. Šalavijai moterims naudingi ir tuo, kad padeda sureguliuoti menstruacijų ciklą, malšina skausmą, padeda įveikti pienligę. Jie tonizuoja širdies darbą, balansuoja nervų sistemą, šalina nemigą, silpnumą, gerina atmintį, padeda atsigauti po ligos, normalizuoja apetitą, virškinimą. Šalavijų preparatai naudojami ir kaip prakaitavimą mažinanti priemonė, todėl tinka moterims menopauzės metu. Šalavijai padeda ir sergant depresija, jie kelia darbingumą, stiprina fizines ir protines jėgas, nes valo ir stimuliuoja kraujotakos sistemą.

Šalavijas yra oro stichijos augalas, jį globoja Jupiterio planeta. Iš lotynų kalbos kilęs jo pavadinimas „salvia“ reiškia „sveikas“. Hipokratas ir kiti senovės gydytojai teigė, kad šalavijas - šventa žolė. Senovės Egipte ir Romoje moterys, norėdamos pastoti, gerdavo šalavijų sultis. Šiuose augaluose yra ypatingų fitohormonų, sudėtimi panašių į moteriškus lytinius hormonus estrogenus, todėl jie skatina pastojimą. Druidai teigė, kad šalavijas padeda nuspėti ateitį ir palaikyti ryšį su mirusiųjų pasauliu. Taip pat manoma, kad šalavijas stiprina aiškiaregystės galias, padeda subalansuoti astralinį kūną.

Maistinė vertė viename arbatiniame šaukštelyje (0,7 g) malto šalavijo:

Maistinė medžiaga Kiekis % DV
Kalorijos 2 -
Baltymai 0,1 g -
Angliavandeniai 0,4 g -
Riebalai 0,3 g -
Skaidulinės medžiagos 0,3 g -
Vitaminas K 12 mcg 10%
Geležis 0,2 mg 1,1%
Vitaminas B6 0,02 mg 1,2%
Kalcis 12 mg <1%
Manganas 0,02 mg <1%

SVARBIAUSIA

Šalavijas yra daug žadantis sveikatai naudingas augalas. Jame gausu antioksidantų, jis gali padėti palaikyti burnos sveikatą, padėti smegenų veiklai ir mažinti cukraus bei cholesterolio kiekį kraujyje. Šį žaliąjį prieskonį taip pat lengva pridėti prie beveik bet kokio pikantiško patiekalo. Juo galima mėgautis šviežiu, džiovintu arba kaip arbata.