pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Receptai su raugintais kopūstais: nuo tradicinių patiekalų iki netikėtų desertų

Patiekalai iš raugintų kopūstų mėgstami ir plačiai paplitę ne tik Lietuvoje, bet ir kitose šalyse. „Maximos“ maisto gamybos departamento direktorė Brigita Baratinskaitė raugintus kopūstus vadina lietuviškų patiekalų klasika, tačiau ragina paeksperimentuoti. Pasak B.Baratinskaitės, patiekalai iš raugintų kopūstų yra lengvai paruošiami ir nereikalauja išskirtinių įgūdžių.

Iš lietuviškų ūkių į parduotuves atkeliaujančių „Linkėjimai iš kaimo“ raugintų kopūstų pardavimai pernai augo 20 proc. ir priartėjo prie 1000 tonų. Didžiausią piką šio vitaminų šaltinio pardavimai pasiekia šaltuoju metų laiku - sausio ir vasario mėnesiais.

Maisto gamybos ekspertė siūlo išmėginti tris receptus, o vienas iš jų - torto. Nustebsite, bet iš raugintų kopūstų galima išsikepti net ir tortą.

Bavariški raugintų kopūstų kroketai

Pasak B.Baratinskaitės, šis Vokietijos Bavarijos regione itin populiarus užkandis dažnai patiekiamas įvairiose šventėse, tokiose kaip „Oktoberfest“.

Reikės:

  • 4 bulvių
  • 1 smulkiai supjaustyto svogūno
  • 400 g nusunktų raugintų kopūstų
  • 3 kiaušinių
  • 70 g miltų
  • 80 g duonos trupinių arba džiūvėsėlių
  • žiupsnelio kmynų sėklų
  • pipirų ir druskos
  • aliejaus

Kaip gaminti:

  1. Išvirkite nuskustas ir kubeliais supjaustytas bulves.
  2. Išvirtas bulves perdėkite į didelį dubenį ir sutrinkite, tada leiskite atvėsti 5-10 minučių.
  3. Į bulves įmaišykite svogūnus, nusunktus raugintus kopūstus, kiaušinį, druską, pipirus, kmynus, miltus ir džiūvėsėlius, kad susiformuotų tirštas mišinys.
  4. Į vieną dubenėlį įberkite miltų, į kitą - duonos trupinių ar džiūvėsėlių.
  5. Išplakite du kiaušinius ir supilkite į trečią dubenį.
  6. Įkaitinkite aliejų gilioje keptuvėje, gruzdintuvėje ar puode.
  7. Paimkite kupiną šaukštą bulvių ir kopūstų mišinio, suformuokite rutuliuką ir apvoliokite miltuose.
  8. Tada aptepkite kiaušiniu ir apvoliokite džiūvėsėliuose.
  9. Suformuotus rutuliukus kepkite aliejuje mažomis partijomis 2-4 minutes, kol gražiai pagels.
  10. Nusausinkite ant popierinių rankšluosčių ir patiekite karštus.

Sotūs raugintų kopūstų ir bulvių blynai

Reikės:

  • 500 g raugintų kopūstų
  • 6-7 nedidelių bulvių
  • 1 svogūno
  • 1 kiaušinio
  • 70 g kvietinių miltų
  • 60 ml pieno
  • aliejaus

Kaip gaminti:

  1. Bulves nuskuskite ir sutarkuokite.
  2. Nulupkite ir supjaustykite svogūną. Sumaišykite su bulvių tarkiu.
  3. Nuplaukite raugintus kopūstus ir patroškinkite, kad šiek tiek suminkštėtų.
  4. Tada suverskite į dubenį, įpilkite pieno, kiaušinio ir miltų ir viską gerai sumaišykite.
  5. Į masę supilkite bulvių ir svogūno mišinį, pamaišykite.
  6. Įberkite druskos ir pipirų.
  7. Ant keptuvės įkaitinkite saulėgrąžų aliejų, kepkite blynus iš abiejų pusių, kol apskrus.
  8. Blynus lėkštėje galima pabarstyti šviežiais krapais. Patiekti su grietine.

Šokoladinis raugintų kopūstų tortas

B.Baratinskaitė juokauja, kad kai kur šis tortas vadinamas tiesiog „Neklausk“, nes kepėjai dažnai slepia ingredientą, dėl kurio šis pyragas tampa išskirtinis. Daugelis galvoja, kad išskirtinį skonį ir tekstūrą suteikia ne kopūstai, o kokosai.

Biskvitui reikės:

  • 150 g sviesto
  • 300 g cukraus
  • 3 kiaušinių
  • 1 šaukštelio vanilės ekstrakto
  • 280 g kvietinių miltų
  • 50 g kakavos miltelių
  • 1 šaukštelio kepimo miltelių
  • 1 šaukštelio sodos
  • žiupsnelio druskos
  • 1 stiklinės vandens
  • 100 g raugintų kopūstų (nusunktų ir susmulkintų)

Kremui reikės:

  • 300 g sviesto
  • 120 g juodojo šokolado
  • pusės šaukštelio vanilės ekstrakto
  • 480 g miltelinio cukraus
  • trečdalio stiklinės pieno

Kaip gaminti:

  1. Raugintus kopūstus reikėtų perplauti vandeniu ir smulkiai supjaustyti peiliu.
  2. Viename dubenyje sumaišykite sausus ingredientus - kakavos miltelius, miltus, kepimo miltelius, sodą ir druską. Gerai išsijokite.
  3. Plakikliu minkštą sviestą gerai išsukite su cukrumi. Plakite, kol masė pasidarys puri ir lengva.
  4. Toliau maišant tešlą svarbu nepermaišyti: plakiklį naudokite tik sviestui, kiaušiniams ir cukrui išsukti, o toliau darbuokitės plakimo šluotele ir mentele.
  5. Tuomet masę reikia sumaišyti su sausais ingredientais - berkite 1/3 sausų ingredientų, tada pusę vandens, po to įmaišykite dar 1/3 sausų ingredientų, tada supilkite likusį vandenį.
  6. Galiausiai sumaišykite likusius sausus ingredientus, vanilę ir raugintus kopūstus.
  7. Kepimo formą ištepkite sviestu arba įtieskite kepimo popierių.
  8. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros, pašaukite biskvito tešlą ir kepkite apie 40 min.
  9. Kremui paruošti išsukite minkštą sviestą su lydytu šokoladu ir vanilės ekstraktu, dėkite cukraus ir vėl gerai išsukite.
  10. Pilkite pieną ir plakite, kol kremas taps lygus ir purus.