pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Kaip pasigaminti vištienos guliašą: receptas

Vištienos guliašas - tai sotus, skanus ir palyginti lengvai pagaminamas patiekalas, puikiai tinkantis tiek kasdieniam pietų stalui, tiek šventiniam vakarui. Nors guliašas dažniausiai siejamas su jautiena ar kiauliena, vištienos versija yra ne ką mažiau gardi ir turi savų privalumų. Ji yra lengvesnė, greičiau paruošiama ir dažnai laikoma sveikesniu pasirinkimu.

Guliašo kilmė ir esmė

Guliašas (veng. gulyás) kilo iš Vengrijos ir iš pradžių buvo piemenų patiekalas. Tai sodri, tiršta sriuba arba troškinys, tradiciškai gaminamas ant laužo dideliame katile. Pagrindiniai ingredientai - mėsa (dažniausiai jautiena), svogūnai, paprika ir kartais bulvės ar makaronai. Laikui bėgant, guliašas išplito po visą Europą ir įgavo įvairių variacijų, priklausomai nuo regiono ir vietinių ingredientų.

Vištienos guliašo privalumai

  • Greitas paruošimas: Vištienos guliašas gaminamas žymiai greičiau nei tradicinis guliašas su jautiena, nes vištiena greičiau išverda.
  • Lengvesnis: Vištienos mėsa yra liesesnė nei jautiena ar kiauliena, todėl guliašas yra lengvesnis ir mažiau kaloringas.
  • Universalus: Vištienos guliašas puikiai dera su įvairiais priedais: bulvių koše, ryžiais, grikių kruopomis, makaronais ar tiesiog su šviežia duona.
  • Ekonomiškas: Vištiena dažnai yra pigesnė nei jautiena, todėl vištienos guliašas gali būti ekonomiškesnis pasirinkimas.

Pagrindinis vištienos guliašo receptas

Šis receptas yra pagrindinis, tačiau jį galite pritaikyti pagal savo skonį, pridedant ar keičiant ingredientus.

Ingredientai:

  • 500 g vištienos filė (arba vištienos šlaunelių be kaulų ir odos)
  • 2 dideli svogūnai
  • 2 skiltelės česnako
  • 2 šaukštai aliejaus
  • 2 šaukštai miltų
  • 2 šaukštai saldžiosios paprikos miltelių
  • 1 šaukštelis aštriosios paprikos miltelių (nebūtina)
  • 500 ml vištienos sultinio (arba vandens)
  • 200 g konservuotų smulkintų pomidorų
  • 1 lauro lapas
  • Druska ir pipirai pagal skonį
  • Šviežios petražolės (papuošimui)
  • 1-2 morkos (neprivaloma)
  • 1-2 paprikos (įvairių spalvų, neprivaloma)
  • Bulvės (apie 500g, jei norite guliašą su bulvėmis)

Paruošimas:

  1. Paruoškite vištieną: Vištienos filė supjaustykite kubeliais, maždaug 2-3 cm dydžio. Jei naudojate vištienos šlauneles, išimkite kaulus ir odą, supjaustykite mėsą kubeliais.
  2. Apkepkite vištieną: Dideliame puode arba gilioje keptuvėje įkaitinkite aliejų. Dėkite vištienos gabalėlius ir apkepkite iš visų pusių, kol gražiai apskrus. Išimkite vištieną iš puodo ir atidėkite į šalį.
  3. Pakepinkite svogūnus ir česnakus: Į tą patį puodą, kuriame kepė vištiena, dėkite smulkiai supjaustytus svogūnus ir kepinkite, kol suminkštės ir taps skaidrūs. Tada įdėkite smulkiai sukapotus česnakus ir kepinkite dar apie minutę, kol pasklis aromatas.
  4. Suberkite miltus ir prieskonius: Suberkite miltus į puodą su svogūnais ir česnakais. Gerai išmaišykite ir kepinkite dar apie minutę, kol miltai šiek tiek apskrus. Tada suberkite saldžiosios ir aštriosios paprikos miltelius, druską ir pipirus. Gerai išmaišykite.
  5. Supilkite sultinį ir pomidorus: Palaipsniui supilkite vištienos sultinį (arba vandenį), nuolat maišydami, kad nesusidarytų gumuliukų. Įdėkite konservuotus smulkintus pomidorus ir lauro lapą. Išmaišykite.
  6. Troškinkite guliašą: Sudėkite atgal į puodą apkeptą vištieną. Užvirkite, sumažinkite ugnį ir troškinkite ant silpnos ugnies apie 30-40 minučių, arba kol vištiena bus visiškai išvirusi ir minkšta. Jei naudojate bulves, morkas ar paprikas, įdėkite jas į guliašą likus 20 minučių iki virimo pabaigos.
  7. Patiekite: Patiekite vištienos guliašą karštą, pabarstytą šviežiomis petražolėmis. Tiekite su bulvių koše, ryžiais, grikių kruopomis, makaronais arba duona.

Patarimai ir gudrybės

  • Vištienos pasirinkimas: Geriausiai guliašui tinka vištienos filė, nes ji greitai išverda ir yra liesa. Tačiau galite naudoti ir vištienos šlauneles be kaulų ir odos, kurios suteiks guliašui daugiau skonio.
  • Prieskoniai: Paprikos milteliai yra pagrindinis guliašo prieskonis. Naudokite kokybiškus saldžiosios paprikos miltelius, kurie suteiks guliašui sodrią spalvą ir malonų skonį. Aštriosios paprikos milteliai suteiks guliašui aštrumo, tačiau juos galite praleisti, jei nemėgstate aštraus maisto.
  • Sultinys: Jei neturite vištienos sultinio, galite naudoti vandenį. Tačiau sultinys suteiks guliašui daugiau skonio. Galite naudoti ir sultinio kubelius, tačiau atminkite, kad jie gali būti sūrūs, todėl atsargiai berkite druską.
  • Daržovės: Į guliašą galite dėti įvairių daržovių, priklausomai nuo savo skonio. Morkos ir paprikos suteiks guliašui spalvos ir saldumo, o bulvės padarys jį sotesnį. Galite dėti ir pievagrybių, cukinijų ar kitų mėgstamų daržovių.
  • Tirštinimas: Jei norite tirštesnio guliašo, galite įdėti daugiau miltų arba prieš patiekdami įmaišyti šaukštą grietinės.
  • Marinavimas: Vištieną galite pamarinuoti prieš kepant. Sumaišykite vištienos gabalėlius su aliejumi, paprika, druska ir pipirais. Palikite marinuotis bent 30 minučių, arba per naktį šaldytuve.
  • Alternatyvūs skoniai: Galite eksperimentuoti su skoniais, įdedant kitų prieskonių, tokių kaip kmynai, čiobreliai, rozmarinai ar majoranas. Taip pat galite įdėti šaukštą pomidorų pastos, kuri suteiks guliašui sodresnį pomidorų skonį.
  • Grietinė: Prieš patiekdami, į guliašą galite įmaišyti šaukštą grietinės. Grietinė suteiks guliašui kreminės tekstūros ir švelnesnio skonio.
  • Vyno įtaka: Saikingas raudono vyno kiekis, įpiltas troškinimo metu, gali pagilinti skonį ir suteikti jam sudėtingumo.
  • Priežiūra gaminant: Svarbu nuolat maišyti guliašą, ypač troškinimo pradžioje, kad miltai nepriliptų prie puodo dugno ir nesusidarytų gumuliukų.
  • Konservavimas: Atvėsusį guliašą galima laikyti šaldytuve iki 3 dienų. Prieš patiekdami, gerai pašildykite.
  • Šaldymas: Guliašą galima užšaldyti. Atvėsinkite guliašą ir sudėkite į sandarų indą arba šaldymo maišelį. Guliašą galima laikyti šaldiklyje iki 3 mėnesių. Prieš patiekdami, atšildykite šaldytuve per naktį ir gerai pašildykite.

Vištienos guliašo variacijos

Kaip jau minėta, vištienos guliašas turi daugybę variacijų. Štai keletas idėjų, kaip galite pritaikyti receptą pagal savo skonį:

  • Guliašas su pievagrybiais: Į guliašą įdėkite šviežių pievagrybių, supjaustytų griežinėliais. Pievagrybius kepinkite kartu su svogūnais ir česnakais.
  • Guliašas su daržovėmis: Į guliašą įdėkite įvairių daržovių, tokių kaip morkos, paprikos, cukinijos, baklažanai ar žirneliai. Daržoves dėkite į guliašą likus 20 minučių iki virimo pabaigos.
  • Guliašas su grietine: Prieš patiekdami, į guliašą įmaišykite šaukštą grietinės. Grietinė suteiks guliašui kreminės tekstūros ir švelnesnio skonio.
  • Aštrus guliašas: Į guliašą įdėkite daugiau aštriosios paprikos miltelių arba smulkiai supjaustytą čili pipirą.
  • Guliašas su alumi: Vietoj vištienos sultinio, naudokite šviesų alų. Alus suteiks guliašui unikalų skonį.
  • Dietinis guliašas: Naudokite tik vištienos filė, sumažinkite aliejaus kiekį ir atsisakykite miltų. Tirštumui galite naudoti kukurūzų krakmolą.

Vištienos guliašas skirtingoms auditorijoms

  • Pradedantiesiems: Pradedantiesiems rekomenduojama laikytis pagrindinio recepto ir neskubėti eksperimentuoti su prieskoniais ar daržovėmis. Svarbiausia - teisingai apkepti vištieną ir svogūnus, bei palaipsniui supilti sultinį, nuolat maišant, kad nesusidarytų gumuliukų. Taip pat svarbu atidžiai stebėti virimo laiką, kad vištiena nepervirtų.
  • Profesionalams: Profesionalai gali eksperimentuoti su įvairesniais ingredientais ir technikomis. Pavyzdžiui, vištieną galima kepti sous vide metodu, kad ji būtų itin minkšta ir sultinga. Taip pat galima naudoti įvairesnius prieskonius, tokius kaip rūkyta paprika, kmynai, čiobreliai ar rozmarinai. Galima eksperimentuoti su skirtingų rūšių svogūnais ir česnakais, bei naudoti aukštos kokybės vištienos sultinį, pagamintą iš naminių vištienos kaulų. Profesionalai taip pat gali eksperimentuoti su skirtingais tirštinimo būdais, tokiais kaip kukurūzų krakmolas, bulvių krakmolas arba roux (sviesto ir miltų mišinys).

Mitų griovimas ir klaidų vengimas

  • Mitas: Guliašas yra sudėtingas patiekalas, kurį sunku pagaminti.
  • Realybė: Vištienos guliašas yra palyginti lengvai pagaminamas patiekalas, kuris nereikalauja specialių įgūdžių ar įrangos. Svarbiausia - laikytis recepto ir atidžiai stebėti virimo laiką.
  • Klaida: Per ilgas vištienos virimas.
  • Patarimas: Vištieną reikia virti tik tiek, kol ji bus visiškai išvirusi ir minkšta. Per ilgai virta vištiena taps sausa ir kieta.
  • Klaida: Nepakankamas prieskonių kiekis.
  • Patarimas: Nebijokite naudoti prieskonių. Paprikos milteliai yra pagrindinis guliašo prieskonis, todėl naudokite jų pakankamai. Taip pat galite eksperimentuoti su kitais prieskoniais, tokiais kaip kmynai, čiobreliai ar rozmarinai.
  • Mitas: Guliašas turi būti labai aštrus.
  • Realybė: Guliašo aštrumas priklauso nuo jūsų skonio. Jei nemėgstate aštraus maisto, galite praleisti aštriosios paprikos miltelius arba naudoti jų labai mažai.
  • Klaida: Naudojamas per mažai skysčio.
  • Patarimas: Guliašas turi būti pakankamai skystas, kad vištiena galėtų troškintis. Jei matote, kad guliašas per tirštas, įpilkite daugiau sultinio arba vandens.

Antros eilės pasekmės: ką reikia žinoti?

Atsižvelgiant į tai, kad vištienos guliašas yra sotus patiekalas, svarbu atkreipti dėmesį į porcijos dydį. Per didelis kiekis gali sukelti virškinimo problemų arba prisidėti prie svorio augimo. Taip pat, jei naudojate konservuotus produktus, atkreipkite dėmesį į druskos kiekį, kad neperdėtumėte su ja patiekale. Galiausiai, jei guliašas gaminamas dideliais kiekiais, svarbu tinkamai jį atvėsinti ir laikyti, kad išvengtumėte bakterijų dauginimosi.

Trečios eilės pasekmės: ilgalaikė perspektyva

Reguliarus vištienos guliašo vartojimas, ypač jei jis gaminamas su daug daržovių ir mažai riebalų, gali būti naudingas sveikatai. Vištiena yra geras baltymų šaltinis, o daržovės - vitaminų ir mineralų. Tačiau svarbu atsižvelgti į bendrą mitybos balansą ir nevartoti guliašo per dažnai, ypač jei jis yra gaminamas su daug riebalų ar druskos.

Šis vištienos guliašas yra skanus ir paprastai pagaminamas, jis yra įkvėptas populiaraus vengriško vištienos paprikašo. Jis nuo įprasto guliašo skiriasi tuo, kad šiame patiekale naudojama vištiena, padažas gaminamas iš grietinės, vištienos sultinio, gali būti naudojami pomidorai, paprika. Žinoma, kaip ir tradiciniame guliaše, paprikaše naudojama daug saldžiosios paprikos miltelių. Mes šį paprikašą gaminome su vištienos šlaunelių mėsa, bet galima naudoti ir vištienos dalis su kaulu. Šis vištienos guliašas turėtų būti patiekiamas su leistinukais, makaronais ir ryžiais.

Vištienos guliašas - tai populiariausia Vidurio ir Rytų Europos virtuvės patiekalo variacija, paruošta iš vištienos gabalėlių troškinamų kvapniame daržovių ir prieskonių padaže. Šiandien vištienos guliašas vertinamas dėl savo universalumo, sotumo, švelnaus skonio ir paprasto paruošimo. Jis gali tapti puikia alternatyva mėgstamam jautienos ar kiaulienos guliašui, puikiai tinkančia tiek kasdieniams šeimos pietums, tiek ypatingesnei vakarienei. Vištienos troškiniai populiarūs ne tik Lietuvoje, bet ir visoje Europoje, nes papildo šiltų namų kvapą ir puikiai dera su įvairiais garnyrais.

Renkantis vištieną guliašui, puikiai tinka tiek filė, tiek šlaunelių mėsa be kaulo - šlaunelių mėsa šiek tiek sultingesnė ir tirštesnio skonio. Norėdami didžiausio skonio, nepersistenkite su prieskonių kiekiu - saldžioji paprika yra būtina, o rūkytos paprikos milteliai suteiks giliai „guliašinį“ aromatą, tačiau jų galima ir nenaudoti. Jei norite įvairesnio skonio ir konsistencijos, galite pridėti ir kitų sezoninių daržovių: cukiniją, porą ar žaliąjį žirnelį.

Patiekdami vištienos guliašą su bulvių koše, ryžiais, makaronais ar duonos riekele, dar labiau pabrėšite jo sotumą. Vištienos guliašą lengva adaptuoti pagal mėgstamus skonius ir žinomas virtuves. Jei norite kremiškesnio konsistencijos poskonio, galite pabaigoje įmaišyti šaukštą grietinės ar natūralaus jogurto - tai suteiks švelnumo ir šiek tiek atvėsins prieskonių intensyvumą. Guliašą galite patiekti tiek su klasikiniais bulvių garnyrais, tiek su kruopomis: perlinėmis kruopomis ar grikiais, kas suteiks daugiau maistinių medžiagų ir įvairovės kasdieniam meniu. Šis patiekalas puikiai tinka ir maistui į darbą - atsparus šildymui, gali būti gaminamas iš anksto didesniu kiekiu ir net atvėsus išlaiko savo skonį.