Šią savaitę, kartu su Trijų Karalių dienos minėjimu, švenčių sezonas oficialiai baigėsi, tačiau daugelio žmonių šaldytuvas vis dar kupinas nesuvalgytų maisto produktų. Kaip išvengti maisto švaistymo ir šiuos likučius panaudoti?
Duonos Likučių Panaudojimas
Vienas populiariausių ir būtiniausių, tačiau tuo pat metu ir dažniausiai išmetamų maisto produktų - duona. Tačiau sumaniai panaudojus duonos likučius galima ne tik prisidėti prie maisto švaistymo mažinimo, bet ir sukurti itin gardžių virtuvės šedevrų: pyragai, troškiniai ar pudingai - tai tik keletas idėjų, kurios padės „sunaikinti“ šaldytuvo likučius. „Geriausias iki“ ženklas ant duonos pakuotės dar nereiškia, kad po šios datos ją turite išmesti. Šiuos ženklinimo skirtumus vertėtų įsidėmėti, nes, pavyzdžiui, daugelis greitai gendančių maisto produktų turi žymenį „tinka vartoti iki...“, kuomet nurodytos datos reikėtų paisyti ir vėliau produkto nevartoti. Tačiau duonos gaminių atveju naudojamas „geriausias iki“ ženklinimas tik nurodo rekomenduojamą datą. Norėdami išsiaiškinti, ar jūsų duona vis dar yra šviežia, jūs turėtumėte ją atidžiai apžiūrėti. Jeigu pastebėjote pelėsį - duonos jokių būdu nevalgykite. Anot T. Aleknavičiaus, pelėsis yra grybelis, kuris sugadina maisto produktą, taip pat gali išskirti kenksmingas medžiagas bei sporas, kurios, keliaudamos oru, gali nusėsti ant kitų maisto produktų. Tačiau jeigu duona neskleidžia nemalonaus kvapo, nėra supelijusi, ją nesudėtingai galite prikelti antram gyvenimui.
Duonos Pudingas
Duonos pudingas - tai itin lengvai pagaminamas desertas, kuomet kartu kepama sudžiūvusi duona ir kiaušinių bei pieno mišinys.
Ruginės Duonos Pyragas
Ruginės duonos pyragas yra dažnas patiekalas Danijoje, kur rugiai ilgą laiką buvo pagrindinis maisto produktas. Šio pyrago pagrindas tradiciškai yra gaminamas iš sutrupintos ruginės duonos, kiaušinių, cukraus ir lazdyno riešutų, o įdaras yra ruošiamas iš uogienės ir plaktos grietinėlės.
Jums reikės:
- Pagrindui 250 gramų ruginės duonos
- 1 šaukštelio kepimo miltelių
- 180 ml (3/4 puodelio) augalinio pieno
- 6 datulių (apie 125 gramų)
- 2 šaukštų kakavos miltelių
- 50 ml jūsų mėgstamo saldiklio (pavyzdžiui, agavos arba klevų sirupo)
Kremui reikės skardinės riebaus kokosų pieno (palaikykite jį šaldytuve per naktį), 100 g cukraus pudros, šlakelio vanilės ekstrakto.
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių.
- Visus pyrago pagrindo ingredientus susmulkinkite iki vientisos masės.
- Nedidelę kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi ir sukrėskite masę.
- Pasiruoškite kokosų kremą.
- Atšaldykite dubenį, kuriame plaksite kremą.
- Išimkite iš šaldytuvo kokosų pieno skardinę ir nuimkite sukietėjusį riebiausią sluoksnį, naudokite tik jį.
- Plakite apie 1 minutę, o tuomet įpilkite vanilę ir cukraus pudrą.
- Ant atvėsusio pyrago viršaus tepkite mėgstamą uogienę, o tuomet dosniai paskirstykite plaktą kremą.
- Puoškite uogomis, šokoladu ar riešutais.
Strata
Strata - tai amerikietiškas patiekalas, kuris panašus į tradicinį kišą, tačiau čia subtilią tešlos plutelę pakeičia ruginė ar kvietinė duona. Tai lyg pusryčių sumuštinis apkepo formatu.
Jums reikės:
- 8 kiaušinių
- 500 ml pieno
- 2 a. š. druskos
- 1 a. š. pipirų
- 4 puodelių (maždaug 8-10 riekelių) šviesios duonos kubelių
- saujos svogūnų laiškų
- 1 v. š.
- Kepimo formą (maždaug 20 cm pločio ir 10 cm aukščio) patepkite sviestu.
- Pieno ir kiaušinių mišinį užpilkite ant duonos, sūrio ir kumpio mišinio.
- Paspauskite duoną rankomis, kad skystis susigertų.
- Viską užbarstykite likusiu sūriu ir leiskite masei bent pusvalandį „susigulėti“, kol orkaitė įkais iki 175-180 laipsnių.
- Pirmąsias 20 min kepkite indą uždengę folija, tada atidenkite ir kepkite dar apie 20-30 min., priklausomai nuo jūsų kepimo indo gylio.
Bulvės su Rugine Duona ir Ančiuviais
Rugiai puikiai dera su tokiais ingredientais kaip burokėliai, rūkyta žuvis, krapai, grybai, sūriai.
Jums reikės:
- 1,2 kg nedidelių bulvių
- 3 riekių tamsios ruginės duonos, supjaustytų į 2-3 cm gabaliukus
- ryšulėlio šviežių krapų
- 5 ančiuvių filė aliejuje
- 4 v. š.
- Orkaitę įkaitinkite iki 180-200 laipsnių.
- Dar šiltas, nusausintas ir per pusę perpjautas bulves dėkite į dubenį kartu sužalėsiais, plonai pjaustytais ridikėliais ir plėšyta vištiena.
- Supilkite padažą, gerai išmaišykite.
Gazpacho - Ispaniška Šaltsriubė
Jau viename įraše kalbėjome apie ispanišką vasaros top’ą - sangria ir net pristatėm jos gamybos vadovą. Tačiau karštoms dienoms besitęsiant išgelbėti gali ir kita Ispanijos virtuvės pažiba - gazpacho šaltsriubė. Šį sezoną, kaip niekada anksčiau, socialinės medios erdvė pilnut pilnutėlė įvairiausių gazpacho receptų. Kas siūlo tradicišką variantą, kas eksperimentuoja ir bando atrasti kažką neva unikalaus, o kas gamina, kad… tiesiog gaminti. Esame ne viename interviu kalbėję, kad mokytis maisto gamybos paslapčių reikia iš gerų šefų, kokybiškų šaltinių. Ir patikėkit, tos kokybiškos informacijos internete yra begalybė!
Nenorim įžeisti nė vieno gaminančio, tačiau ruošiant tokią paprastą sriubą kaip gazpacho, ir norint aukštos, bent kiek panašios į restoraninį maistą kokybės su vykusiomis nuotraukomis, svarbūs yra tik trys faktoriai: spalva, tekstūra bei skonis. Tad apie viską atskirai.
Spalva
Ne paslaptis, jog gazpacho turi begalybę savo versijų, iš kurių kelios neįtikėtinai nukrypsta nuo autentiškos Ispaniškos šatsriubės recepto ir visiškai nepasižymi raudona spalva. Vis dėlto norint išgauti tą nuostabų gazpacho raudonį labai (labai labai!) svarbu naudojant agurką jį būtinai nuskusti. Taip pat privalu rinktis raudonas paprikas vietoje žalių.
Tekstūra
Tradicinė gazpacho turi tekstūrą. Tačiau ta tekstūra tikrai nėra tokia kaip troškinio. Net nereikia turėti stacionaraus galingo trintuvo, jog galėtumėte išspausti absoliučiai viską iš savo gazpacho. Rankinis “blenderis” taip pat padaro stebuklą, jeigu tik netingite trinti. Esame ne vieną kartą gaminę gazpacho privačiose šventėse klientų namuose kai tekdavo naudotis jų turima įranga. Tad puikiai žinome ką galima sukurti su tuo paprastu, bene kiekvienuose namuose esančiu elektriniu prietaisu. Todėl neverta nelabai pavykusios sriubos tekstūros suversti ant blogos technikos. Sakysite, jog siekta recepto autentiškumo? Nejuokaukite, net ir ispanai jau seniai gazpacho nebetrina akmeniniuose grūstuvuose. Tiesa, geras stacionarus trintuvas leis jums pasiekti tokią sriubos konsistenciją, kurią perkošus per sietelį praktiškai nebeliks jokių tirščių.
Pavyzdžiui, mes esame tie, kurie mėgsta tekstūros įspūdį lėkštėje sukurti kaip įmanoma tobulesniais būdais. Tad mūsų siūloma išeitis - šilkinė gazpacho su salsa lėkštėje. Ji suteiks tą maksimalų skonio bei pasitenkinimo efektą net ir tiems, kurie mėgsta ne pilnai sutrintą sriubą. O prie to paties nereikės valgant justi pomidorų odelių.
Skonis
Jeigu yra patiekalų, kurių skonį galima patobulinti prieskoniais ir taip ištaisyti visas gaminimo ar prastesnių ingredientų klaidas, tai gazpacho nėra vienas jų. Čia būtini gerai prinokę pomidorai. O jei dar naminiai tai iš vis pasaka! Tradicinėje sriubos receptūroje labai jau skurdžiai yra naudojamos paprikos. Mes jas mėgstame ir naudojame kelis kart daugiau. Tačiau atsisakome duonos, kuri sriubą daro bereikalingai tirštą ir sunkią. To pasekmė? Puiki sutrintos gazpacho tekstūra ir miltinių produktų neužslopintas šaltsriubės skonis.
Taip pat labai labai keista, jog mažai kas užsimena apie tai, jog pagamintą gazpacho privaloma bent dvejas valandas palaikyti šaldytuve. Jame besibrandindama sriuba įgauna pilnavertį daržovių skonį, tampa kupina aromatų. Tad nekvailiokite ir pasigaminkite gazpacho anksčiau laiko. Tik taip galėsite mėgautis absoliučia daržovių fiesta pietų ar vakarienės metu.
Maistingumas
Be visų šių tobulos gazpacho šaltsriubės tips’ų nevalia pamiršti to, kodėl iš vis verta šią sriubą gaminti namuose karštuoju sezonu. Tai žalių trintų daržovių sriuba, tad ji yra viena iš puikiausiai subalansuotų patiekalų, tinkančių ir veganams - vegetarams, ir nuo karščio pailsėti trokštantiems mėsos mylėtojams. Gazpacho būtent dėl žalių ingredientų pasižymi aukšta maistine verte ir organizmui palankiomis savybėmis. Tad apibendrinant galima drąsiai teigti, jog ši šaltsriubė yra būtent tai ko reikia lengviems vasaros pietums ir laimingiems pilvukams.
Mūsų siūlomos gazpacho vinis yra be česnako pasiektas maksimalus pikantiškumas naudojant nedidelį kiekį chalapos bei jalapenų pipirų. Šilkinė šaltsriubė su čili, daržovių salsos gabaliukais, baziliku ir svogūnų laiškais - tai tas sriubos variantas, kurį gautumėte restorane arba… galėtumėte nesudėtingai, lyg kulinarijos meistras, pasigaminti namuose! Ir, kas geriausia, dar kartą pabrėšime, jog ji tinka veganams, vegetarams, netoleruojantiems laktozės, netoleruojantiems gliuteno ir visiems kitiems, kurie neturi alergijų nė vienam gazpacho ingredientui.
Gazpacho Receptas
Ingredientai:
- 1 kg. gerai sunokusių pomidorų
- 700 gr. raudonosios paprikos
- 300 gr. agurko
- 150 gr. raudonojo svogūno
- 70 gr. alyvuogių aliejaus
- 30 gr. baltojo vyno acto
- 17 gr. druskos
Daržovių Salsa:
- Raudonoji paprika
- Agurkas
- Pomidoras
- Raudonoji Chalapos paprika
- Jalapeno pipiras
Patiekimas:
- Svogūnų laiškai
- Alyvuogių aliejus
- Šviežiai grūsti pipirai
- Šviežio baziliko lapeliai
Gaminimo Instrukcijos:
- Nuplauname daržoves.
- Nuskutame agurką ir visas gazpacho daržoves stambiai supjaustome.
- Į elektrinį trintuvą supilame baltojo vyno actą bei aliejų.
- Sudedame daržoves.
- Viską triname iki vientisos konsistencijos.
- Trintą masę perkošiame per smulkų sietelį į dubenį.
- Jį uždengiame dangčiu arba maistine plėvele ir mažiausiai pora valandų laikome šaldytuve.
Daržovių Salsa:
- Visas daržoves nuplauname.
- Išpjauname paprikų sėklas.
- Visas daržoves supjaustome smulkiais kubeliais, sudedame į dubenį ir išmaišome.
Gazpacho Patiekimas:
- Smulkiais įstrižais žiedais supjaustome svogūnų laiškus.
- Į dubenį pilame atvėsusios gazpacho šaltsriubės.
- Dedame pora ledo kubelių bei kelis šaukštus daržovių salsos.
- Jeigu namuose turite Kimchi pastos, galite pora jos lašelių įdėti į dubenį su patiekta gazpacho šaltsriube.
Agurkų Salotos su Jogurtu
Mano draugė Virginija, tikra salotų ruošimo meistrė, ką jau ką, o šviežių daržovių salotų karalienės karūną drąsiai atiduodu jai. Tiek visokių variantų, tiek salotų užpilų aš nesugalvoju. Čia vienos iš jos repertuaro. Kaip visada - paprastos, bet neprastos. Proporcijos čia ne taip ir svarbios, šiek tiek to, šiek tiek ano. Viskas! Nuostabios salotos paruoštos.
Šie agurkėliai, vienintėliai, kurie sukelia diskusiją su mama, ir taip kiekvieną vasarą. Kuo jie tokie ypatingi? apie ką diskusija? Agurkai nuostabūs, problema ta, kad jie parauginti. Mano mama jau pirmuosius agurkiukus užraugia, pačius pirmus! Taip užraugus agurkus, po paros jau galima valgyt ir mėgautis.
Jums reikės:
- 450 g agurko
- Jogurto
- Krapų
- Česnako
- Aliejaus
- Druskos
- Agurką nuplauname, perpjauname pusiau, išskobiame vidinę dalį su sėklomis ir ją arba sutarkuojame arba supjaustome.
- Į jogurtą dedame nuspaustą agurką, supjaustytus krapus, spaudžiam česnaką, pilam aliejų ir pabaigai skaniname druska.
Varškės Apkepas su Cukinijomis
Jau galvojau, kad visus kepinius su cukinijomis sugalvojau, nukopijavau, iškepiau ir išbandžiau. Bet pasirodo, kad dar ne:) O tai kaip aš galėjau pamiršti apie savo patį mėgstamiausią savaitgalio pusryčių patiekalą - varškės apkepą?? Cukinijos yra tokios universalios daržovės, kad jos tinka viskam. Tikrai viskam! Bet kadangi slėpti cukinijų man niekada nereikia, nes visi mes jas valgome visomis formomis ir kaifuojame nuo jų, tai šiandien sugalvojau, kad reikia iškepti varškės apkepą, o kad jis būtų kuo gražesnis, specialiai pasirinkau ne žalią, o geltoną cukiniją.
Varškės apkepui naudojau saldaus pieno varškę, vietoje manų dėjau avižų sėlenas, ir masę suskystinau šlakeliu kefyro. Pagardinau vanile ir razinomis.
- Dideliame dubenyje išplakite kiaušinius, sudėkite varškę, druską, cukrų, vanilę, ir gerai išsukite.
- Suberkite avižų sėlenas, supilkite kefyrą, sudėkite kuo sausiau nuspaustas cukinijas (pašalinkite kuo daugiau skysčio), ir viską išmaišykite.
- Supilkite masę į kepimo indą (galite iškloti kepimo popieriumi, kad būtų mažiau indų plovimo:)), ir kepkite orkaitėje įkaitintoje iki 180C apie 50-60 min, arba kol viršus gražiai pagels, ir apkepas bus iškepęs.