pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Virtiniai su Grybais: Tradicinis ir Netradicinis Receptas

Augaliniai produktai yra neatsiejama visavertės mitybos dalis. Kartu su organizacija „Gyvi gali“ ir projektu „Nori gali“ padėsime Jums į savo racioną įtraukti daugiau vaisių, daržovių, kruopų, ankštinių produktų.

Šis receptas tiks, kai norisi tradicinio patiekalo, tik paruošto netradiciškai. Įdaras šių virtinukų įprastas, tačiau tešla ir paruošimo būdas šiek tiek kitokie.

Labai geras dalykas yra tas, kad šį patiekalą galime pasiruošti iš anksto ir laikyti šaldymo kameroje. Visuomet stengiuosi virtinukų ar koldūnų gaminti didesnį kiekį, kad užtektų pavalgyti ir pasilikti kitiems kartams.

Ingredientai ir Paruošimas

Reikalingi produktai (maždaug 30 vidutinių virtinių):

Įdarui:

  • 2 gerų saujų džiovintų miško grybų (galima naudot ir pievagrybius, jei šiemet neprigrybavote)
  • 2 vidutinio dydžio svogūnų
  • Druskos, pipirų

Tešlai:

  • 250 g miltų
  • 130 g karšto vandens (2/3 verdančio vandens ir 1/3 šalto)

Įdaro ruošimas:

Įdarą ruošiame iš anksto: grybus užmerkiame per naktį, ryte perplauname ir verdame 15-20 min. Išvirusius susmulkiname. Smulkiai supjaustome svogūnus, kepiname. Iškepusius sumaišome su grybais, beriame druskos ir pipirų (kadangi tešloje nėra druskos, o taip pat grybai druską labai sutraukia, tai geriau būtų, jeigu įdaras būtų sūrokas). Gaminant virtinius įdaras jau turi būti atvėsęs.

Tešlos ruošimas:

Tešla yra tradicinė kinietiškų virtinių (ang. dumplings) tešla. Druskos į ją nededame, nes druska šiek tiek kietina tešlą. Tokia tešla labai tinka virtiniams virti garuose arba kepti uždengtoje keptuvėje su aliejumi ir šiek tiek vandens. Miltus sumaišome su vandeniu, minkom tešlą, ji bus labai maloni liesti, minkšta, elastinga, nelimpanti prie rankų. Išminkytą tešlą suvyniokite į vaško drobelę sandariai ir palikite pastovėti 20-30 min. Paskui vėl paminkykite tešlą ir, jei turite laiko, leiskite jai pailsėti dar tiek pat, jei ne - galite gaminti virtinukus.

Virtinių formavimas ir virimas

Virtinukams tešlą padalinkite į kelias dalis, nenaudojamą uždenkite, kad neišdžiūtų. Formuokite ilgą ritinėlį, pjaustykite jį maždaug pusės nykščio gabaliukais, ir kočėlo pagalba formuokite skritinėlį. Negailėkit miltų, skritinėlis turėtų būti pakankamai plonas, plonesnis nei mūsų įprastų, vandenyje verdamų virtinukų. Dydis - maždaug kaip delnas. Išvirusi garuose arba iškepusi tokia tešla tampa dar plonesnė, traški, neapsunkinanti, lyg ryžių popierius, čia labiau dominuoja įdaras.

Dedame įdaro, lenkiam per pusę ir uždarome virtinuką. Verdame garuose, arba - labai skanus variantas - į keptuvę įpilame šiek tiek aliejaus, šiek tiek vandens (per pusę piršto), sudedame virtinukus, paliekant tarp jų mažus tarpelius, uždengiam keptuvę dangčiu ir ant mažos ugnies leidžiam virtiniams pradžioje išvirti garuose, o paskui, išgaravus vandeniui, jų apačia labai skaniai apskrunda.

Taip pat, galima virti ir tradiciniu būdu: į didesnį puodą pilu vandens, beriu druskos (pagal skonį). Virtinukus dedu į verdantį vandenį, ugnį sumažinu ir verdu ~3-5min.

Patarimai

  • Jei prisigaminote per daug virtinių tešlos, ją galima užšaldyti.
  • Įdarą galite gaminti patį įvairiausią: grybai su bulvių koše; smulkinti lietuviški arba pekino kopūstai su trupintu tofu ir imbieru; veganiškas faršas su kep. svogūnais; trupintas rūkytas tofu su imbieru ir svogūno laiškais ir pan.

Skanaus!

Kiti receptai ir įžvalgos

Virtiniai su grybais yra gardus Kūčių stalo patiekalas. Jeigu laikotės senovinių papročių, atsisakote mėsos ir pieno produktų, tai gera idėja dvylikai Kūčių stalo valgių. Viskas ko reikia tai rudenį susidžiovinti baravykų. Tinka ir marinuoti baravykai arba švieži pievagrybiai.

Keliautojas ir kulinaras V.Radzevičius pasakoja, kad per šventes jų namuose karaliauja grybai, o visų grybų karalius - baravykas. „Jis būna patiekiamas įvairiomis formomis: džiovintas, marinuotas, konservuotas. Šventiniam stalui džiovintus grybus ruošiame su silke, o konservuotus tiesiog padedame ant stalo. Konservuotus grybus visada naudoju ir savo „šabalbonų“ (pupelių) mišrainėje. Tai nebūtinai turi būti baravykai, tinka ir kazlėkai ar kiti grybai. Dar vienas dalykas, be kurio neapsieina mūsų šeimos Kūčių stalas - mano uošvės ruošiami virtiniai su džiovintų grybų įdaru ir svogūnais“.

V.Radzevičiaus uošvės virtiniai su džiovintais grybais

Ingredientai:

  • Tešlai: 3 stiklinės miltų; 3 valg. šaukšt. aliejaus; 1 stiklinė karšto sūdyto vandens.
  • Įdarui: džiovintų baravykų; svogūno; druskos.
  • Padažui: svogūno; saulėgrąžų aliejaus.

Gaminimas:

  1. Miltus suberkite į didelį dubenį, supilkite aliejų ir karštą pasūdytą vandenį.
  2. Šaukštu gerai išmaišykite masę.
  3. Tešlą gerai išminkykite. Ji turi būti elastinga, nelimpanti prie rankų ir stalo. Iškočiokite tešlą ir stikline suformuokite apskritimus.
  4. Džiovintus baravykus smulkiai supjaustykite panašaus dydžio gabalėliais. Svogūną nulupkite ir smulkiai supjaustykite.
  5. Keptuvėje įkaitinkite sviestą, berkite svogūnus ir pakepinkite, kol suminkštės. Suberkite grybus ir toliau kepkite maišydami.
  6. Iškepusią masę dėkite ant paruoštos virtinio tešlos ir kruopščiai užlankstykite šakute.
  7. Virtinius dėkite į verdantį pasūdytą vandenį ir virkite apie 7-8 minutes.
  8. Tuo metu pasiruoškite padažą: smulkiai supjaustytus svogūnus pakepinkite saulėgrąžų aliejuje. Virtinius su baravykais skanaukite sumaišytus su šiuo padažu.

Šių receptų publikavimas - ne pelno siekiančios organizacijos „Gyvi gali“ projekto „Nori gali“ dalis. Projektas įkvepia augalinio - sotaus ir skanaus - maisto atradimams.