Bulvės, grybai ir grietinėlė - klasikinis derinys, menantis vaikystę ir rudens grybų sezoną. Ant viryklės svieste kepinami grybai skleidžia nosį kutenantį aromatą ir verčia nekantrauti, kol ant stalo bus patiekti dubenėliai pietums ar vakarienei.
Šis patiekalas - labai panašus, bet ir truputį kitoks. Vietoje bulvių čia naudojami itališki bulvių virtinukai (gnocchi). Galite juos gaminti naminius, tačiau taip pat galite įsigyti parduotuvėje jau paruoštų virimui; taip sutaupysite nemažai brangaus laiko. Visa kita - paprasta kaip dukart du.
Gnocchi virtinukai su grietinėlės ir pievagrybių padažu - tai itališkas patiekalas su lietuvišku prieskoniu. Šis receptas sujungia tradicinių itališkų bulvinių virtinukų švelnumą su sodrių grybų padažu. Patiekalas puikiai tinka tiek kasdieniams pietums, tiek ypatingoms progoms. Lengvas paruošimas ir nepriekaištingas skonis pradžiugins net ir išrankiausią gurmaną.
Ingredientai
Virtinukams reikės:
- 1 kg bulvių
- 1,5 stiklinės miltų
- ¼ stiklinės tarkuoto kietojo sūrio
- 2 kiaušinių
- Druskos ir pipirų pagal skonį
- Saujos šviežių bazilikų
- 3 skiltelių česnako
- 1 arb. š aliejaus kepimui
Padažui reikės:
- 4 valg. š. sviesto
- 450 g pievagrybių
- ¼ stiklinės baltojo sausojo vyno
- 2 česnako skiltelių
- ½ arb. š. druskos
- ¼ arb. š. maltų juodųjų pipirų
- 2 stiklinių grietinėlės
- ½ stiklinės tarkuoto kietojo sūrio
- 4 stiklinių šviežių mažų špinatų lapelių
Gaminimo Eiga
- Bulves nuplaukite ir nulupkite. Dėkite į puodą su šaltu pasūdytu vandeniu ir išvirkite. Išvirusias gerai sugrūskite ir padėkite atšalti.
- Česnaką smulkiai supjaustykite ir pakepinkite su šaukšteliu aliejaus, kol gražiai pagels. Į atšalusias bulves sudėkite kepintą česnaką, kiaušinius, miltus, tarkuotą kietąjį sūrį, smulkintą baziliką, druską bei pipirus. Gerai išminkykite.
- Imkite po saują tešlos ir suvoliokite maždaug 2 centimetrų skersmens dešrą. Supjaustykite ją maždaug 3 cm gabaliukais.
- Užkaiskite puodą vandens. Kiekvieną tešlos gabaliuką perbraukite per vidinę bulvinės trintuvės pusę, kad gautųsi raštas. Taip papuoštus virtinukus meskite į verdantį vandenį ir virkite maždaug 3-5 minutes.
- Kol virtinukai verda, paruoškite padažą. Keptuvėje ištirpinkite sviestą ir pakepinkite jame riekelėmis supjaustytus pievagrybius. Supilkite baltąjį vyną ir pakaitinkite dar minutę. Suberkite smulkintą česnaką ir supilkite grietinėlę. Galiausiai suberkite špinatų lapelius. Išmaišykite ir pakaitinkite minutę.
- Išvirusius virtinukus suberkite į padažą, pagardinkite druska ir pipirais, išmaišykite ir pakaitinkite kelias minutes. Patiekite apibarstę tarkuotu kietuoju sūriu. Skanaus!
Svieste pakepinsite svogūnus, česnakus ir rozmarinus, taip pat ir grybus. Patroškinsite sultinyje ir grietinėlėje, pagardinsite trupučiu garstyčių. Į tą patį puodą suberkite bulvių virtinukus, kurie išvirs per kelias minutes. Suberkite kelias saujas pasmulkintų špinatų, dosniai paskaninsite tarkuotu kietuoju sūriu. Dar pora minučių - ir galėsite kviesti šeimą prie stalo.
Tai šildantis, rudeniškas patiekalas. Puikiai tiks tiek jaukioms šeimos vakarienėms, tiek didesniam švenčių stalui.
Greitas receptas su jau pagamintais virtinukais
Kas mėgsta itališkus gnočius, tikrai neatsispirs šiems greitai pagaminamiems bulvių virtinukams su nuostabiu grybų padažu.
Reikės:
- 2 šaukštų smulkintų svogūnų laiškų su svogūnėliais arba 1 nedidelio svogūno
- 200 g mėgstamų grybų
- 1 česnako skiltelės
- 1 NATUR COMPAGNIE ekologiško sultinio kubelio su daržovėmis
- 1 stiklinės karšto vandens
- 400 g šviežių arba šaldytų bulvių virtinukų
- 4-5 šaukštų BORGES alyvuogių aliejaus „Extra Light“ (kepti)
- 2-3 čiobrelio šakelių
- 80-70 g sauso baltojo vyno (gali būti nealkoholinis)
- 3 šaukštų NATURLI padažo „Umami Original“
- 5 šaukštų šaldytų žirnelių (atšildytų)
- Žiupsnelio tarkuotos citrinos žievelės
- Žiupsnelio KOTANYI druskos
- Žiupsnelio KOTANYI juodųjų pipirų
Gaminimo eiga:
- Supjaustykite svogūnų laiškus, grybus - virtinukų dydžio gabalėliais, česnaką susmulkinkite.
- Sultinio kubelį ištirpinkite vandenyje.
- Į keptuvę pilkite aliejų, suberkite grybus, svogūnus ir čiobrelius. Išmaišykite ir viską pakepinkite. Tik neperkepkite. Supilkite vyną ir jį nugarinkite. Įberkite pipirų, sumažinkite ugnį ir dėkite umamio padažą, pilkite sultinį. Išimkite čiobrelius ir viską išmaišykite.
- Suberkite žirnelius ir česnaką. Šiek tiek nugarinkite skystį ir nuimkite nuo kaitros. Įtarkuokite citrinos žievelės.
- Į puodą su verdančiu vandeniu sudėkite bulvių virtinukus ir virkite apie 2 min., kol iškils į paviršių.
- Į įkaitintą keptuvę su alyvuogių aliejumi sudėkite apvirtus virtinukus ir juos apkepkite. Tada ant jų supilkite gamintą padažą ir viską išmaišykite.
- Patiekdami puoškite smulkintais svogūnų laiškais arba čiobreliais. Užberkite juodųjų pipirų.
ALFO PATARIMAI:
- Svogūną galite pakeisti ir poru.
- Virtinukų galite ir nekepinti, tačiau tokie jie bus tikrai labai skanūs.
- Šis patiekalas yra visiškai augalinis, bet jei mėgstate pieno produktus, prieš patiekdami virtinukus galite į juos įtarkuoti parmezano sūrio, kuris dar kitaip atskleis jų skonį.
Ingredientų Alternatyvos
Šiame recepte pievagrybius galima pakeisti kitais grybais - voveraitėmis, baravykais ar shiitake grybais. Grietinėlę galima pakeisti kokosų pienu (jei norite veganiško varianto) arba pusiau riebiu pienu sumaišytu su šlakeliu grietinės. Vietoj parmezano galima naudoti pekorino arba grana padano sūrį.
Patarimai Gaminant
Gnocchi virtinukus geriausia virti mažomis partijomis - taip jie nesulips. Padažą rekomenduojama gaminti keptuvėje su storu dugnu, kad grietinėlė tolygiai kaistų ir neprisviltų. Prieš patiekiant, leiskite padažui pastovėti 2-3 minutes - taip jis taps tirštesnis ir geriau prilips prie virtinukų.
Kaloringumas
Bendras patiekalo kaloringumas: 2800 kcal. Vienos porcijos kaloringumas: 700 kcal.
Koldūnai su grybų padažu
Gaminimo eiga
- Tešlai sumaišykite miltus su žiupsneliu druskos. Išpilkite miltus ant stalo, centre padarykite įdubą, įmuškite kiaušinius. Pamažu užminkykite tešlą. Susukite ją į plėvelę ir palikite 20 min.
- Tešlą padalinkite į dvi dalis, iškočiokite į plonus lakštus. Ant vieno lakšto su arbatiniu šaukšteliu išdėkite įdarą nedidelėmis dalimis, kad tarp jų būtų tarpai. Užklokite antru lakštu. Su stikline išpjaukite koldūnus.
- Sudėkite koldūnus į verdantį pasūdytą vandenį. Išvirę koldūnai turi išplaukti į paviršių. Paskui nukoškite juos kiaurasamčiu ir apliekite padažu.
- Įdarui smulkiai supjaustykite svogūną, sumaišykite su rozmarinu ir kepkite aliejuje, kol pagels. Įberkite pipirų ir druskos. Bulves išvirkite su lupenomis, paskui nulupkite ir sugrūskite. Tada uždenkite indą.
- Padažui supjaustykite grybus, sumaišykite su daržovėmis ir smulkintais žalumynais. Kepkite įkaitintame aliejuje 4 min. Įpilkite vyno, įberkite druskos, pipirų ir dar 10 min. patroškinkite.