Nostalgiškas befstrogenas iš jautienos išpjovos
Befstrogeną tikriausiai daugelis prisimena iš senų laikų. Tai troškintos jautienos gabaliukai tirštame svogūnų padaže su bulvių koše ir marinuotais burokėliais.
Receptą verta prisijaukinti ir šiais laikais, nes patiekalas pagaminamas greitai. Befstrogeno iš jautienos išpjovos nereikia ilgai troškinti, nes ši mėsos dalis yra minkšta.
Reikės:
- 500 g NORFOS jautienos išpjovos,
- 3 svogūnų,
- 1 st. jautienos sultinio,
- 1 valg. š. miltų,
- 150 g grietinės,
- 3 valg. š. aliejaus arba sviesto,
- 2 valg. š. pomidorų padažo,
- 1 arbat. š. grūdėtų garstyčių,
- druskos, pipirų.
Keptuvę įkaitinkite, sudėkite sviestą, apkepkite svogūnus iki auksinės spalvos. Į iškeptus svogūnus įberkite miltus ir maišydami apkepinkite. Supilkite sultinį, pomidorų padažą, grietinę, suberkite druską ir prieskonius. Maišydami kaitinkite, kol padažas sutirštės.
Atskirai kitoje keptuvėje apkepinkite mėsą. Apkepintą jautieną sudėkite į padažą ir troškinkite, kol mėsa bus minkšta. Patiekite su bulvių koše ir tradiciniais marinuotais burokėliais. Skanaus!
Sriubai ir virimui
Mariaus Žičiaus nuotr./Jautienos sriubaPlanuojate virti sriubą arba sultinį? Tuomet jums nebūtina pirkti mėsos gabalo, užtenka kaulų. Užpilkite kaulus šaltu vandeniu, užvirkite, nuimkite putas, sudėkite prieskonines žoleles ir daržoves, ir virkite apie 4 val. Pasūdykite prieš virimo pabaigą, ir sultinys paruoštas. Galite naudoti jį iškart arba užšaldyti, patiekti kaip atskirą patiekalą arba panaudoti sriubos ir padažų ruošimui.
Virta jautiena irgi verta jūsų dėmesio: galite patiekti ją kaip atskirą patiekalą, panaudoti kitų patiekalų gamybai (salotoms arba įdarams), o iš likusio sultinio pagaminti sriubą.
Virimui, kaip ir troškinimui, tinkamos visos jautienos dalys, ypač kumpis. Mėsą dėkite į verdantį vandenį, kuriame jau verda daržovės ir prieskoninės žolės, ir virkite apie 3,5 val. Virta jautiena bus ypač gardi, jeigu patieksite prie jos kokį nors padažą. O šaltienos mėgėjai galės išvirti ją iš jautienos kulninės.

Kepimui
Jautienos išpjovaOrkaitėje galite kepti ir kitas jautienos dalis: kumpinę, krūtininę, tačiau tokiu atveju mėsą geriau įvynioti į aliuminio foliją ir kepti ilgesnį laiką.

Nugarinė ir antrekotas skiriasi riebalų sluoksniu
Nugarinė yra artima išpjovai pagal savo struktūrą, tačiau jos kraštuose yra riebalinis sluoksnis. Nugarinė šiek tiek kietesnė už išpjovą, tačiau išraiškingesnio skonio, todėl būtent iš šios dalies dažniausiai kepami didkepsniai.
Antrekotas, skirtingai nei nugarinė, riebalinį sluoksnelį turi ne kraštuose, o viduryje – kepant jis tolygiai pasiskirsto ir kepsniui suteikia ypatingą skonį.
„Iš šių minkščiausių jautienos dalių kepami didkepsniai, bet jeigu mėsa nėra brandinta, geriau ją panaudoti troškiniams“, – pataria mėsininkas.
Jautiena / 123RF.com nuotr.
Ingredientai
1. Pirmiausia jaučio žandus nusausinkite, pašalinkite plėves bei supjaustykite maždaug 5-6 centimetrų pločio kubeliais.
2. Tada mėsą dėkite į plastikinį maišelį, berkite miltus, maišelį pripildykite oro ir jo turinį gerai išpurtykite. Mėsa iš visų pusių privalo pasidengti miltais.
3. Pasirenkame sunkų storapadį puodą. Tame pačiame puode, kuriame troškinsime mėsą apkepiname susmulkintus lašinukus. Spirgus išimame, o riebalus paliekame.
4. Riebaluose apkepiname miltuotus jaučio žandų gabaliukus. Gabaliukai privalo apskrusti, o viduje mėsa išlikti žalia. Apkepusius gabaliukus dėkite į dubenį su spirgais.
7. Tuomet atgal į puodą keliauja spirgai ir jaučio žandų gabaliukai. Įdėkite lauro lapą. Mėsa privalo būti panardinta skystyje.
8. Uždenkite puodą ir ant mažos ugnies troškinkite maždaug 4 valandas. Tikriname, nes puodai bei mėsa nėra vienodi. Gal jau po 3 valandų mėsa bus visai minkšta. Gerai ištroškinti jaučio žandų gabaliukai tiesiog byra juos pasėmus.

Sultingas kepsnys iš antrekoto
Jautienos antrekotas – viena iš labiausiai vertinamų mėsos dalių. Prancūzai antrekotą gamina iš charolės veislės mėsinio buliuko skerdienos – nugarinės tarp stuburo ir šonkaulių. Ir Lietuvoje antrekotas laikomas itin kokybiška mėsos dalimi, iš kurios gaminant kepsnį šis negali nepavykti.
Reikės:
- 2 vnt. NORFOS jautienos antrekotų,
- druskos pagal skonį,
- pipirų pagal skonį,
- 3 valg. š. sviesto.
Padažui:
Gaminimas: Jautienos antrekotą išimkite iš šaldytuvo, palaikykite kambario temperatūroje apie pusvalandį. Mėsos vandeniu nuplauti nereikia, tik nusausinti popieriniu rankšluosčiu.
Įkaitinkite keptuvę, įdėkite 2 šaukštus sviesto. Sumažinkite ugnį iki vidutiniškos, į keptuvę įdėkite mėsą. Kepkite po 3–4 minutes iš abiejų pusių, jei mėgstate vidutiniškai iškeptą mėsą.
Baigus kepti pabarstykite druska ir pipirais. Išimkite antrekotus iš keptuvės ir padėkite šiltai, uždenkite. Suberkite į keptuvę smulkintus česnakus, trumpai pakepinkite, įpilkite jautienos sultinio ir šiek tiek vandens. Sudėkite likusį sviestą.
Maišydami virkite, kol skystis išgaruos ir padažas sutirštės. Jeigu reikia, pagardinkite druska ir pipirais, sudėkite kapotas petražoles. Kepsnius supjaustykite ir užpilkite padažu. Patiekite su keptomis bulvėmis ir šviežiomis daržovėmis.
