Kad šventinio stalo ruošimas suteiktų kuo mažiau streso, virtuvės šefas, restoranų „Gastronomika“ ir „Meat“ įkūrėjas Liutauras Čeprackas pataria, kaip paruošti kalėdinį stalą, kuris nustebins artimuosius.
„Kalėdinė vakarienė gerokai skiriasi nuo Šv. Kūčių meniu - nereikia laikytis taisyklių, neprivalote ruošti 12 patiekalų ar vengti konkrečių produktų. Ruošdami Kalėdų dienos vakarienę galite improvizuoti, rinktis gaminti tokius patiekalus, kokius sugalvosite“, - sako L. Čeprackas.
Patiekalus planuokite iš anksto
Pasiruošimas priimti svečius Kalėdoms gali tapti gerokai lengvesnis, jei valgiaraštį pradėsite planuoti kiek anksčiau. Nepalikę sprendimo paskutinei minutei, galėsite ne tik ramiau laukti didžiosios dienos, bet ir sutaupysite laiko ir pinigų.
Jei iš anksto suplanuosite patiekalus ir svečių skaičių, galėsite tiksliau apskaičiuoti, kiek ir kokių produktų reikės, norint paruošti šventinę vakarienę. Tokiu būdu liks mažiau nesuvalgyto maisto, kurį tektų išmesti.
Likus kelioms dienoms iki vakarienės, galite net pradėti ruošti kai kuriuos patiekalus - užmarinuoti mėsą, pasiruošti sausainių tešlą, pagaminti bulvių košę ir panašiai.
Šefo patarimai ir rekomendacijos
Vienas geriausių virtuvės šefų L. Čeprackas pataria kalėdinei vakarienei ruošti patiekalus iš mėsos ir sako, kad jam asmeniškai ši šventė asocijuojasi su kiauliena. Anot jo, tokia mėsa yra labai universali ir gali būti paruošiama daugybe skirtingų būdų, todėl iš jos dažniausiai ir renkasi gaminti įvairius patiekalus.
„Jau nuo senų laikų kaime žmonės kiaules pjaudavo prieš žiemos šventes. Taip vykdavo, kadangi nebūdavo šaldytuvų, o žiema - puikus metas, kai mėsa gali būti natūraliai šaldoma ir tokiu būdu negenda. Todėl ant šventinių stalų dažniausiai ir puikuodavosi patiekalai iš kiaulienos“, - pasakoja šefas.
Anot kulinaro, pasirinkus vos vieną tinkamą buitinės technikos prietaisą įspūdingą šventinį stalą paruošti sugebės ir virtuvės naujokas. Šefas tvirtina, kad pats neapsieitų be orkaitės ir skirtingų jos funkcijų, galinčių padėti sukurti tikrą šedevrą net ir tiems, kurie nenori į patiekalą įdėti daug laiko ar pastangų.
„Pasirinkus tinkamą orkaitės modelį su daugybe funkcijų galėsite paruošti patiekalus per daug dėl jų nesirūpindami, ypač, jei šventėms nusprendėte kepti kokią vištą, žąsį ar kalakutą. Orkaitė darbą padarys už jus, nes galėsite pasirinkti automatinę programą. Net negaminantiems užtenka žinoti funkcijas, paspausti mygtuką ir mėgautis rezultatu“, - pasakoja L. Čeprackas.
Norintiems sveikesnio pagrindinio patiekalo, kuris tiktų ir Kūčių vakarienei, šefas pataria rinktis žuvį ir ją garinti orkaitėje, naudojantis garų funkcija. Anot jo, ši programa suteikia galimybę gaminti išskirtinius patiekalus, kurių kitokiu būdu neįmanoma paruošti.
Skirtingos funkcijos padės nustebinti artimuosius
Anot šefo, tinkamai išnaudojus orkaitės funkcijas, galite paruošti skirtingus patiekalus. Pavyzdžiui, naudodamiesi „Air Sous-vide“ funkcija, lengvai namuose galėsite mėgautis jautienos kepsniu. Ši programa palaiko vienodą temperatūrą visą gaminimo laiką. Pagaminus „sous-vide“ būdu beliks tik apkepti keptuvėje kepsnį, nesirūpinant jo vidine temperatūra ir pateikti ant stalo.
Šefas sako, kad tokia funkcija yra idealus pasirinkimas patiekalams, kurie turi būti gaminami tiksliai kontroliuojamoje temperatūroje.
Puikus tokias funkcijas palaikančio prietaiso pavyzdys galėtų būti „Samsung Bespoke“ linijos orkaitė, kurią naudoja šefas. Išnaudoję įvairias programas, Kalėdų stalui lengvai paruošite skirtingus patiekalus.
„Norintiems sveikesnių patiekalų, labai rekomenduočiau išbandyti „Air Fry“ funkciją. Labai mėgstu gruzdintą maistą, bet visi žinome, kad iškeptume traškų patiekalą, jį reikia gaminti aliejuje, o tai nėra sveika. „Air Fry“ funkcija labai pasiteisina, kadangi suteikia galimybę išgauti tokį efektą, lyg keptum aliejuje, tačiau visiškai jo nenaudojant“, - pasakoja L. Čeprackas.
Šefo receptas Kalėdiniam stalui
Kadangi L. Čeprackas Kalėdų vakarienei dažnai renkasi ruošti kiaulieną dėl jos universalumo, šefas dalinasi paprastu receptu, kuris nereikalauja daug pastangų ar kulinarinių žinių, jį lengvai pagaminsite orkaitėje, o svečiai bus maloniai nustebinti.
Šoninė su traškia oda
Ingredientai:
- 1 kg riebios šoninės
- 20 ml sojos padažo
- 40 g rudojo cukraus
- 1 g malto cinamono
- 1 g juodųjų maltų pipirų
- 10 g smulkinto česnako
- 300 g stambios druskos
- 20 ml acto
Kaip gaminti:
- Visų pirma pasigaminkite prieskonių mišinį: sumaišykite sojų padažą, cukrų, cinamoną, pipirus ir smulkintą česnaką.
- Iš folijos pagaminkite lovelį, kuriame kepsite šoninę. Jos apatinę dalį, neliečiant odos, ištepkite prieskonių mišiniu ir dėkite į foliją oda į viršų.
- Odą gausiai ištrinkite druska ir padėkite į šaldytuvą parai neuždengdami, leisdami odai apdžiūti.
- Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių. Prieš dedant kepti šoninės odą mažu peiliu subadykite šimtais skylučių, kuo daugiau - tuo geriau.
- Šoninės odą ištepkite actu, tada berkite stambią druską. Kepkite 1 val. 20 min.
- Ištraukę iš orkaitės, išimkite iš folijos ir nuvalykite druską. Orkaitę perjunkite į vidutinio galingumo grilio režimą.
- Šoninę padėkite ant kepimo skardos ir grąžinkite į orkaitę. Svarbu skardą su šonine padėti orkaitės apačioje. Kepame dar 15-20 min, kol oda taps traški, kaip traškutis.
Gaminimo laikas: 1 val. 25 min.
Kiti kiaulienos kepimo folijoje receptai
Ieškote patiekalo, kuris tiktų šventiniam stalui ir atrodytų ne tik gardžiai, bet ir estetiškai? Kepta folijoje kiauliena su daržovėmis yra būtent tai, ko reikia! Jis ne tik skanus, bet ir labai patogus patiekti - porcijos gali būti pateikiamos tiesiai folijoje ant lėkštės. Folijos lakštą patepkite aliejumi.
Šis receptas yra puikus sprendimas, kai norisi ne tik skanaus, bet ir lengvai paruošiamo patiekalo. Kepta kiauliena su daržovėmis ne tik sužavės savo skoniu, bet ir papuoš jūsų stalą.
Kepta kiauliena su daržovėmis folijoje
Ingredientai:
- druskos, pipirų
- Kiaulieną pasūdome, apibarstome pipirais ir kmynais.
- Nuskustas ir nuplautas morkas supjaustome kubeliais.
- Salierų stiebelius supjaustome 1 - 1,5cm gabalėliais, svogūnus - žiedais.
Kaip gaminti:
- Mėsą dedame ant folijos, apdedame paruoštomis daržovėmis, suvyniojame į foliją, dedame į keptuvą, viršuje praduriame.
- Kepame 200ºC karštumo orkaitėje maždaug 40 min.
- Obuolius nulupame, nuplauname, perpjauname pusiau, išpjauname sėklalizdžius, apibarstome cukrumi, apkepiname įkaitintuose riebaluose, apibarstome cinamonu, įpilame 2 šaukštus vandens, suberiame atskiroje keptuvėje paskrudintus ir auksinį atspalvį įgavusius miltus, užviriname.
- Tiekiame prie mėsos.
Keptas kumpis folijoje, supakuotas su česnakais
Maisto gaminimas kiauliena folijoje:
- Mėsos skalavimas šaltame vandenyje.
- Tada pasukite jį ant servetėlės, todėl yra šiek tiek džiovintų.
- Keptuvėje užpilkite pusę geriamojo vandens litro, įlašinami keli žiupsnelius prieskoniai, džiovintų žolių ir pipirais. Be to, įdėti lauro lapų porą.
- Pan su marinatu padėkite ant ugnies ir virkite.
- Kai vodichka aušinamas, įdėti į jį kiauliena, kad jis yra visiškai panardintas į skystį.
- Pan su mėsa naktį įdėti į balkoną arba šaldytuve.
- Ryte nuimkite nugarinę, patrinti švelniai su druska ir pipirais jį.
- Su aštriu peiliu į mėsos markė pradūrimui maždaug trijų centimetrų gylį. Angos įdėti česnako plonai plokštei.
- Kiaulės perkėlimo plėvelė ant lapo ir tinkamai priveržti. Ant mėsos su marinatu gali būti pilamas arba išteptas su garstyčiomis.
- Keptas kumpis folijoje reikia kepti įkaitintoje orkaitėje.
Kepimo laikas - apie dvi valandas.
Keptas kumpis folijoje, supakuotas su morkomis
Būtinos sudedamosios dalys:
- kilogramas kiaulienos
- vienas morkos
- šviežiai malti pipirai
- vienas pastarnokai
- 120 g sojos padažas
- 100 g degtinės
Paruošimas:
- Pjovimo mėsos, kruopščiai ir sausas plauti su šluoste.
- Morkų švarus. Tada švelniai sumažinti savo ilgą ploną kubeliais.
- Pasternakas pjaustyti žiedais.
- Su aštriu peiliu kiaulienos padaryti pakankamai giliai gabalai.
- Gautos kišenės, vieta griežinėliai morkos.
- Atskirame dubenyje prisijungti pipirai, degtinę ir sojos padažu. Tai padažas pagerins kiaulienos skonį ir padaryti jį minkštesnė.
- Į plastikinį maišelį Įdėkite mėsą iš visų pusių jį aptraukė pastarnokai ir užpilkite sojos marinatas.
- Atsargiai wrap kiaulienos nugarinė ir įdėkite jį į šaldytuvą per naktį fotoaparatu.
- Jei kepimo indai jūs neturite daug laiko, palikite mėsą marinuoti kambario temperatūroje tik dvi valandas.
- Po to, išimkite kiaulieną iš maišelio ir pašalinti pastarnokai.
- Įdėkite mėsą į ugniai atsparios formos su sienomis, uždenkite folija ir įdėkite į įkaitintą orkaitę.
Rekomenduojama temperatūra - 180 laipsnių. Keptas kumpis folijoje bus paruošta per valandą. Norėdami mėsa tapo skanus krastas, jis gali būti paskirstytas su majonezu ir garstyčiomis. Šiuo atveju, folijos turi būti pašalintas, ir labai šalta virti kiaulienos liko orkaitėje dar trisdešimt ar keturiasdešimt minučių. Kai mėsa atvės, būtina perkelti į gilų dubenį ir padėkite šaltoje vietoje penkias valandas. Puikiai virti mėsos supjaustyti plonomis riekelėmis tvarkingas. Maisto gali būti naudojamas kaip įdaras sumuštiniams arba tarnauti kaip užkandis.
Kumpis keptas folijoje
Ingredientai:
- Kumpis 1 kilogramas
- Utskosuneli
- Pipirų mišinys
- Paprika
- Kajano pipirai
- Garstyčios
- Česnakai
- Druska
Gaminimo eiga:
- Paruoškite savo ingredientus.
- Kumpio gabalėlyje padarykite įpjovimus ir įdarykite juos česnaku.
- Visas kumpio puses pabarstykite prieskoniais ir pipirais.
- Kumpį aptepkite garstyčiomis ir druska.
- Paimkite foliją, ant folijos uždėkite kepimo popierių, ant jo padėkite mėsą.
- Pirmiausia mėsą suvyniokite į kepimo popierių.
- Apvyniokite kumpį folija ir sandariai uždarykite siūles.
Patarimai, kaip kepti kiaulienos išpjovą
Kepti kumpį folijoje nėra sunkiau nei įprastą patiekalą. Išpjova yra pati liesiausia kiaulienos dalis, visiškai neturinti riebalų. Tai pailga mėsos juosta vidinėje stuburo pusėje. Ši raumenų grupė yra labai minkšta, nes beveik nedirba, juose beveik nėra jokio jungiamojo audinio ar sausgyslių, išskyrus baltą plėvę paviršiuje.
Kepsniai iš išpjovos paruošiami greitai, paprastai ir lengvai. Švelnų kiaulienos skonį papildo prieskoniniai ir daržovių ingredientai. Kepkite, troškinkite, eksperimentuokite - patiekalai iš kiaulienos išpjovos tinka šeimos pietums, skubančio žmogaus vakarienei arba svečių stalui.
Svarbiausia - mėsos kokybė ir šviežumas
Pasak „Norfos“ prekybos tinklo vyr. mėsininko Dainiaus Bartošiaus, pirkėjams visada tiekiama šviežia kiauliena. Į parduotuves mėsa atkeliauja iš „Rivonos“ mėsinės Šilalės rajone. Mėsos cechas modernizuotas, mėsa apdorojama greičiau nei anksčiau. Dabar per valandą „Rivonoje“ paskerdžiama 150, o per mėnesį - 18 tūkst. kiaulių.
Tos pačios dienos vakare skerdienos puselės išvežiojama po parduotuves, kurių mėsinėse mėsa supjaustoma ir nuo pat ryto pirkėjai gali įsigyti šviežios kiaulienos. „Kiaulienos kokybę mes garantuojame“, - tvirtina D.Bartošius.
Išpjova paruošiama greitai ir paprastai
Pasak D.Bartošiaus, ruošiant išpjovą, tereikia pašalinti paviršinę plėvelę. Mėsą galima pamarinuoti druska, pipirais, žolelėmis, česnaku. „Ilgai išpjovos marinuoti nereikia: supjaustykite riekelėmis, pabarstykite druska, pipirais ir iš karto galima kepti“, - sako technologas. Sugadinti išpjovos praktiškai neįmanoma.
„Reikia vengti tik vienos klaidos - per ilgo kepimo laiko, kad mėsa neperdžiūtų“, - perspėja mėsos specialistas.
D.Bartošius primena ir bendras mėsos kepimo taisykles, kurios tinka ir išpjovai: prieš kepant mėsą palaikykite kambario temperatūroje apie pusvalandį, kad sušiltų. Iškepus leiskite kepsniui pailsėti apie 10 min., kad tolygiai pasiskirstytų mėsos sultys. Išpjovą galima kepti keptuvėje, vidutinis kepimo laikas 4-5 min. iš abiejų pusių, viduje mėsa turi likti rausva. Dar paprasčiau išpjovą pagaminti orkaitėje, jos ruošimo laikas trumpesnis nei kitų mėsos dalių.
Minkštas ir sultingas kiaulienos išpjovos kepsnys su daržovėmis
Nusipirkite gabalėlį šviežios ir kokybiškos kiaulienos išpjovos, šaldytuve tikriausiai turėsite keletą daržovių - to pakaks išsikepti minkštą ir sultingą kepsnį pietums.
Reikės:
- 0,5 kg NORFOS kiaulienos išpjovos
- 1 morkos
- 1 svogūno
- 1 saliero
- druskos, pipirų
- 150 ml mėsos sultinio
- mėgstamų mėsos prieskonių, žolelių
Gaminimas:
- Mėsą nusausinkite, pašalinkite baltą plėvelę, apibarstykite druska, pipirais, prieskoniais.
- Įdėkite mėsą į šaldytuvą, kad pasimarinuotų kelias valandas. Galima gaminti ir iš karto.
- Įkaitinkite keptuvę, aliejuje apkepinkite mėsą iš visų pusių - ne tik apačia ir viršų, bet ir šonus.
- Supjaustykite daržoves stambiais kubeliais ir sudėkite į kepimo indą.
- Ant daržovių dėkite išpjovą.
- Įpilkite šiek tiek vandens ar mėsos sultinio, kad pusiau apsemtų daržoves.
- Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių ir kepkite 30-40 min.
- Išimkite mėsą iš kepimo indo, leiskite „pailsėti“ apie 10 min. Patiekite visą kepsnį arba iš karto supjaustykite porcijomis.
Skaniausia valgyti su šviežių daržovių salotomis, bulvėmis ar ryžiais.
Pikantiški kiaulienos išpjovos kepsneliai su Parmezanu
Pikantiškumo išpjovai suteikia sūris, pagardintas grietinėle. Kepsnys dvelkia žolelių aromatais, o ridikėlių salotos su svogūnų laiškais primena pavasarį.
Reikės:
- 1-2 vnt. NORFOS kiaulienos išpjovos
- 250 ml grietinėlės
- saujos tarkuoto Parmezano
- žiupsnelio džiovintų čiobrelių
- žiupsnelio džiovintų rozmarinų
- 1 arbat. š. pipirų
- druskos
Garnyrui: 200 g ryžių, sezoninių daržovių - ridikėlių, svogūnų laiškų.
Gaminimas:
- Mėsą nusausinkite, pašalinkite plėvelę.
- Iš visų pusių tolygiai apibarstykite prieskoninėmis žolelėmis, druska, pipirais.
- Įkaitinkite keptuvę, įpilkite aliejaus ir apkepkite mėsą, kiekvieną pusę apie 5 minutes.
- Išimkite mėsą iš keptuvės ir supjaustykite 1,5-2 cm riekelėmis.
- Grietinėlę sumaišykite su sūriu.
- Į kepimo indą sudėkite išpjovos riekeles ir supilkite sūrį su grietinėle.
- Orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių ir kepkite apie 15 minučių.
Patiekite su sezoninėmis šviežiomis daržovių salotomis - ridikėliais ir svogūnų laiškais.
Išpjovos kepsnys su gaiviu obuolių padažu
Švelnų kiaulienos skonį paryškina gaivus obuolių padažas su karamelizuotais svogūnais. Išpjovos kepsneliai su pomidorų griežinėliais tinka pietums ar vakarienei.
Reikės:
- 1 NORFOS kiaulienos išpjovos
- 1 svogūno
- 2 obuolių
- 250 ml vištienos sultinio
- kelių šakelių čiobrelių
- pipirų, druskos
Garnyrui: ryžių, 2 pomidorų.
Gaminimas:
- Kiaulienos išpjovą nusausinkite, nupjaukite plėvelę ir įtrinkite druska bei pipirais.
- Keptuvę įkaitinkite, įpilkite aliejaus ir apkepkite mėsą.
- Supjaustykite kubeliais obuolius, susmulkinkite svogūnus.
- Išimkite iškeptą mėsą, jei reikia dar įpilkite šlakelį aliejaus ir sudėkite svogūnus. Kai svogūnai apkeps iki geltonumo, sudėkite obuolius ir dar pakepkite, kol jie suminkštės.
- Ant svogūnų ir obuolių supilkite vištienos sultinį, kai užvirs, ant viršaus uždėkite kiaulienos išpjovą.
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Jei keptuvė tinkama naudoti orkaitėje, mėsą uždenkite foliją ir pašaukite. Jei ne, perdėkite mėsą į kepimo indą.
- Kepkite apie 20 min.
- Išimkite mėsą, pridenkite folija ir palaikykite šiltai apie 10 min.
- Supjaustykite išpjovą riekelėmis ir apipilkite svogūnų bei obuolių padažu.
Patiekite su virtais ryžiais ir pomidorų griežinėliais.
Tirštas išpjovos troškinys su pievagrybiais ir spalvinga bulvių koše
Sotus ir kvapnus išpjovos ir grybų troškinys pasotins išalkusį ir pamalonins mėgstantį skaniai pavalgyti. Greitai ir lengvai pagaminamą patiekalą spėsite paruošti ir vakare po darbo.
Ingredientai:
- 500 g NORFOS kiaulienos išpjovos
- 250 g rudųjų pievagrybių
- 1 svogūno
- 2 skiltelių česnako
- 150 ml grietinėlės
- saujelės petražolių
- 300 ml vištienos sultinio
- 1-2 arbat. š. miltų
- druskos, pipirų
Garnyrui: Bulvių košės su žirneliais ir morkomis.
Gaminimas:
- Mėsą supjaustykite apie 2 cm storio griežinėliais.
- Įkaitinkite keptuvę, aliejų ir apkepkite mėsos gabaliukus iš visų pusių.
- Išimkite mėsą, pabarstykite druska, pipirais ir padėkite šiltai suvynioję į foliją.
- Keptuvėje apkepkite svogūną, kai jis įgaus auksinį atspalvį, sudėkite česnaką ir dar trumpai pakepkite.
- Ant svogūnų ir česnakų užpilkite grietinėlę ir sudėkite mėsą.
- Patroškinkite apie 10 min. Sudėkite supjaustytus pievagrybius ir troškinkite apie 5 min.
- Į keptuvę sudėkite miltus ir apkepinkite - tai sutirština padažą.
- Dar patroškinkite, kol mėsą iki galo iškeps.
- Pabaigoje sudėkite supjaustytas petražoles.
- Į puodą įpilkite vandens, sudėkite kelias pusiau perpjautas bulves, 1 į kelias dalis perpjautą morką. Kai išvirs, vandenį nupilkite, įpilkite šlakelį šilto pieno, gabaliuką sviesto ir sutrinkite košę. Pabaigoje sudėkite konservuotų žirnelių ir dar kartą lengvai permaišykite.
Mėsą patiekite kartu su spalvinga - oranžine bulvių koše su žaliais žirneliais.
Kiaulienos išpjovos paelija - greitai ir paprastai
Tikra ispaniška paelija gaminama šiek tiek kitaip, tačiau šis receptas jums patiks - pagaminsite per pusvalandį, o skonis tikrai nenuvils.
Reikės:
- 1 NORFOS kiaulienos išpjovos
- 2 valg. š. sojos padažo
- 1 arbat. š. ciberžolės
- 1 galvutės česnako
- 1 morkos
- 1 paprikos
- 1 poro
- pipirų
- 200 g ryžių
- 1 skardinės kokosų pieno
Gaminimas:
- Mėsą nusausinkite, nupjaukite išorinę plėvelę.
- Nuplaukite ryžius, įpilkite ciberžolės ir užstatykite virti.
- Supjaustykite mėsą gabaliukais, užpilkite sojos, pabarstykite pipirais.
- Įkaitinkite keptuvę, aliejuje apkepinkite mėsą.
- Sudėkite sukapotus česnakus ir trumpai pakepkite.
- Nustumkite mėsą į vieną keptuvės pusę, sudėkite pjaustytas morkas, paprikas, porą.
- Patroškinkite, kol daržovės suminkštės.
- Supilkite kokosų pieną.
- Sudėkite ir tolygiai paskirstykite virtus ryžius.
- Trumpai patroškinkite, išjunkite ugnį ir palikite šiltai pastovėti apie 10 min.
Skanaus!