pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Kaip maitintis chemoterapijos metu: patarimai ir rekomendacijos

Daugelis, susidūrę su onkologine liga, ieško informacijos, kaip pakoreguoti savo mitybą, kad gydymas vyktų kuo sklandžiau ir kūnas būtų pasiruošęs kovoti su vėžiu. Internete gausu patarimų, tačiau svarbu nepasiklysti klaidingoje informacijoje.

Individualus požiūris į onkologinių pacientų mitybą

Gydytojai dietologai visada į bet kokį pacientą žvelgia tik individualiai. Nors onkologiniams ligoniams galioja sveikatai palankios mitybos rekomendacijos, tačiau tokiam pacientui ypač svarbu gauti subalansuotą maistą, užtikrinti per dieną reikalingą kalorijų kiekį ir per chemoterapijas, ir tarp jų. Svarbu atsižvelgti į onkologinės ligos tipą, eigą, lokalizaciją.

Neretai susirgus onkologine liga keičiasi daugelis dalykų: požiūris į maistą, skonis, kvapai, gali atsirasti pykinimas, šleikštulys. Taip pat mitybai svarbi ir ligos lokalizacija. Sakykime, pacientas serga skrandžio vėžiu. Tokiu atveju jo maitinimasis greičiausiai bus labiau apsunkintas, nei, sakykime, sergant krūties vėžiu. Labai svarbu įvertinti paciento situaciją ir skirti jam tinkamas rekomendacijas.

Kūno masės pokyčiai ir apetitas

Pirma, kūno masės pokyčiai nuo susirgimo pradžios. Visada tai yra pirmasis kriterijus tiek pačiam pacientui, jo artimiesiems, tiek ir prižiūrinčiam gydytojui. Jei pacientas per paskutinius 3 mėnesius neteko bent 5-10 proc. kūno masės, tai jau turėtų būti vėliava, signalizuojanti apie problemą.

Kitas paprastas, tačiau vertingas kriterijus yra suvalgomo maisto porcijos dydis. Įvertinkite, Jūs ar Jūsų artimasis suvalgo 100, 70, 50, o gal tik 30 proc. savo įprastos porcijos. Trečias aspektas - apetitas. Paklausti paciento apie apetito pokyčius, pasikeitusias skonines savybes.

Maisto papildai ir vitaminai

Maisto papildus ir vitaminus reikia vartoti visada tik pasitarus su savo gydytoju arba gydytoju dietologu.

Probiotikai

Norėčiau tikėti, kad probiotikai atras savo tvirtą vietą mažinant šalutinius chemoterapijos poveikius. Įrodyta, kad jie padeda virškinamajam traktui, mažina viduriavimą, vidurių užkietėjimą, pilvo pūtimą, pykinimą. Vis daugiau kalbama apie imuninės sistemos rodiklių stiprinimą padedant probiotikams. Žinoma, probiotikai turi būti parenkami individualiai ir skiriami pagal poreikį.

Kurkuminas ir berberinas

Kaip vertinate kurkumino, berberino vartojimą gydantis chemoterapija? Vertinu teigiamai. Berberinas pasižymi poveikiu nuo uždegimo, padeda reguliuoti gliukozės koncentraciją kraujyje, manoma, kad jis turi priešvėžinių (angl. antitumor) savybių. Studijų duomenimis, berberinas derinamas su kurkuminu gali stabdyti krūties naviko augimą ir plitimą. Tik visada prieš jų vartojimą reikėtų pasitarti su gydančiu gydytoju.

Geležies įsisavinimas

Gydant anemiją tik maisto produktų nepakaks norint kompensuoti geležies trūkumą organizme. Geležies įsisavinimas iš maisto produktų (gyvūninės kilmės) siekia vos 30-40 proc., o iš augalų vos 1-4 proc.

Uogos, vaisiai ir daržovės

Rekomenduočiau valgyti visas daržoves ir uogas, rinktis kuo platesnį jų racioną. Per chemoterapiją nerekomenduojama vartoti greipfrutų, žaliosios citrinos sulčių, didžiojo greipfruto vaisių, Sevilijos apelsinų.

Mėsa

Sveikatai neutralia mėsa laikoma kalakutiena, paukštienos liesosios dalys (pavyzdžiui, krūtinėlė) bei triušiena.

Badavimas

Bene labiausiai trikdantis mitas apie mitybą yra badavimas. Vis dar pasitaiko pacientų, tikinčių mitais, kad vėžį įveiks badaudami arba valgydami tik tam tikrus, pavyzdžiui, termiškai neapdorotus produktus, atsisakydami organizmui svarbių medžiagų: mėsos, pieno produktų, vitaminų. Tačiau būtent dėl maistinių medžiagų trūkumo, badavimo, organizmas nepajėgia atlaikyti intensyvaus gydymo.

Cukrus

Didžioji problema Lietuvoje yra ta, kad žmonės vartoja per daug pridėtinio cukraus. Remiantis Lietuvos statistikos departamento duomenimis, vidutinis lietuvis per metus suvartoja 33,9 kg cukraus (pasiguoskime - amerikietis 46,1 kg, vokietis 37,5 kg). Ir tai yra keliskart daugiau, nei rekomenduoja Pasaulinė sveikatos organizacija (PSO) - 9,1 kg per metus.

Žmogui rekomenduojama suvartoti cukraus ne daugiau kaip 10 proc. nuo visos energijos kiekio. Tai būtų: jei žmogui reikia gauti 2000 kcal per dieną, tai energija iš cukraus turi būti ne daugiau kaip 200 kcal. Tai atitinka 50 g paprastųjų angliavandenių. Jų (cukraus) šaltiniai: paprastas ir rudasis cukrus, saldūs vaisiai, aukščiausios rūšies balti miltai, baltieji ryžiai. Cukraus suvartojame gerokai daugiau, nes didelius jo kiekius gauname su duonos, konditerijos gaminiais, desertais, sausais pusryčiais, gaiviaisiais gėrimais ir t. t.

Pykinimas

Kai vargina pykinimas ir vėmimas, valgykite vėsius arba šaltus patiekalus bei gėrimus, nebijokite ledų ar šerbetų, o prieš gerdami gėrimus, palaikykite juos šaldytuve. Taip pat neatsisakykite gazuotų gėrimų (pavyzdžiui, gazuoto vandens, nealkoholinio alaus) - dažnai pykinimo ir vėmimo metu jie geriau toleruojami.

Pabandykite sūrius ir rūgščius užkandžius bei gėrimus (pavyzdžiui, trapučiai, sūdyti sausainiai, traškučiai, krekeriai, duoniukai, pomidorų sultys). Išbandykite imbierą ir iš jo pagamintus gėrimus (pavyzdžiui, arbata, kompotas).

Mitybos rekomendacijos stomos atveju

  • Tuoj po operacijos pacientui skiriama tik skysčiai, o būklei gerėjant - pustirštis švelnus maistas. Laipsniškai pereinama prie dietos, kurioje mažai skaidulinių medžiagų.
  • Po 2-4 mėn., atsižvelgiant į savijautą, dieta laipsniškai papildoma naujais produktais, tarp jų ir skaidulingu maistu. Rekomenduojama kas tris dienas racioną papildyti vis nauju maisto produktu ir stebėti, kaip šis produktas toleruojamas. Esant netoleravimui (pajutus pilvo pūtimą, pykinimą, sunkumą ar kt.), šio produkto reiktų vengti.
  • Maitintis rekomenduojama reguliariai, mažesnėmis porcijomis, bet dažniau, pvz., šešis kartus per dieną. Rekomenduojama, kad tarpai tarp valgymų būtų vienodi. Maitinimosi tvarkos nepatariama sutrikdyti, nes tai daro įtaką išmatų konsistencijai ir dujų susidarymui žarnyne.
  • Valgyti patariama įvairų toleruojamą visų grupių maistą. Taip organizmas gaus būtinų maisto mežiagų, vitaminų, mineralų, pakankamai kalorijų.

Bendri patarimai mitybai chemoterapijos metu

  • Jei pykina, reikėtų rinktis maistą, kurį būtų lengva kramtyti, nuryti ir virškinti (virtą, o jei labai norisi - lengvai apkeptą). Nevalgykite sunkaus riebaus maisto.
  • Gerkite lėtai bei gurkšnokite skysčius visą dieną.
  • Valgykite kambario temperatūros ir vėsesnį, bet ne karštą maistą.
  • Jei pykina tik tarp valgymų, stenkitės valgyti nedideliais užkandžiais, dažnai ir lėtai.
  • Specialistai taip pat pataria vengti riebaus kepto maisto, labai saldaus maisto, aštraus, karšto bei stipraus kvapo maisto.

Dažniausi šalutiniai poveikiai ir mitybos rekomendacijos

Šalutinis poveikis Mitybos rekomendacijos
Burnos pažeidimas Po kiekvieno valgymo skalauti burną vandeniu. Naudoti skalavimo tirpalą (virintas vanduo, soda, druska). Valyti dantis 2-3 kartus per dieną. Patepti lūpas ir burnos gleivinę augaliniu aliejumi. Pajutus skausmą, valgyti trintą maistą, vengti aštrių patiekalų.
Burnos džiūvimas Skysčius gurkšnokite visą dieną. Valgykite rūgštesnius produktus. Kramtykite nesaldžią kramtomą gumą, čiulpkite ledinukus ar mažus ledo gabaliukus. Rinkitės lengvai nuryjamus, drėgnus patiekalus.
Skonio ir uoslės pokyčiai Rinkitės mėgstamus patiekalus. Pamėginkite vėsius arba šaltus patiekalus. Gerkite pakankamai vandens. Palaikykite burnos higieną.
Viduriavimas Gerkite pakankamai skysčių. Rinkitės produktus, kuriuose gausu natrio ir kalio. Tinka javų ar kruopų dribsnių košės, baltieji ryžiai ir sausi pusryčiai. Maistas turėtų būti vidutinės temperatūros.
Vidurių užkietėjimas Gerkite pakankamai skysčių (iki 2 litrų per dieną). Didinkite skaidulinių medžiagų turinčio maisto kiekį. Valgykite visadalių grūdų ruginę duoną, visadalių grūdų makaronus, morkas, raudonuosius burokėlius, agurkus, pomidorus.
Pablogėjęs apetitas Valgykite ne mažiau nei 6 kartus per dieną. Valgykite kartu su šeima. Gerkite pakankamai skysčių. Maisto spalva ir konsistencija turi būti patraukli.