Vasarą mus visada lepina savo gėrybėmis: galime prisiskinti braškių, mėlynių, žemuogių, trešnių ir kitų uogų. Vasarai peržengus į antrąją pusę tiek soduose, daržuose ir miškuose, tiek prekybos centruose gausu šviežių, skirtingų rūšių uogų. Dažnai norime šiomis uogomis mėgautis ne tik vasarą, bet ir kitais metų laikais, tad uogų šaldymas gali būti puikiu pasirinkimu.
Pasak „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, dabar pats palankiausias metas uogų užsišaldyti vėsesniam laikui. Šaldytos uogos yra sveikesnės nei uogienės, todėl toks pasirinkimas gali tikrai puikiai pasiteisinti. Visada yra norima, kad šaldytos uogos išlaikytų gerąsias savybes ir pasižymėtų puikiu skoniu, tad verta pasirūpinti, kad šaldymo procesas būtų atliekamas tinkamai.
Uogų šaldymo nauda
Šaldymas - pats paprasčiausias, maistingumo, skonio ir kvapo savybes mažiausiais keičiantis ir sveikatai palankiausias metodas. Kaip teigia „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė, lyginant skirtingus produktų konservavimo būdus. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad vienu sveikatai palankiausiu konservavimo būdų pripažįstamas šaldymas, mat žemoje temperatūroje maistinės medžiagos išlieka beveik nepakitusios, tačiau šaldant uogas ji primena nenaudoti papildomo cukraus.
Teisingai užšaldytos ir laikomos uogos kone visada išlaiko nepakitusią išvaizdą ir visas naudingąsias savybes. Naudingos savybėsTeisingai užšaldytos ir laikomos uogos kone visada išlaiko nepakitusią išvaizdą ir visas naudingąsias savybes. Šaldytų uogų maistinė vertė nebūtinai sumažėja. Uogose esantys vandenyje tirpūs vitaminai beveik nedingsta. Be to, šaldytose uogose išlieka karotinas, taip pat vitaminai B1 ir B2. Vitamino C šaldytose uogose išsilaiko kone tiek pat, kaip ir šviežiose.
Maža to, šaldytos uogos netgi turi šiokį tokį privalumą, palyginti su šviežiomis. Taip yra todėl, kad jose išlieka gerokai mažiau pesticidų, švino ir kadmio. Taigi, kaip tai padaryti?
Kaip tinkamai pasiruošti šaldymui?
Pirmiausia, šaldymui skirtos uogos turi būti prinokusios, bet nepernokusios, nepažeistos puvinio, gerai nuplautos. Prieš šaldant uogas kruopščiai nuplaukite ir apdžiovinkite. Rekomenduojama uogas šaldyti ne vėliau nei po 2 dienų nuo uogų surinkimo. Atrinkite tokias, kurios yra prinokusios, bet ne pernokusios, patartina rinktis panašaus dydžio uogas. Netinka šaldyti pažeistas uogas, tokias, kurios turi dėmelių, raukšlių, ar tokias, kurios nulestos paukščių.
Prieš šaldant uogas būtina nuo jų nuvalyti visas nereikalingas dalis: stiebelius, lapelius, žiedynus. Labai atsargiai derėtų elgtis su minkštomis uogomis, tokiomis, kaip braškės, avietės ar gervuogės, idant netyčia jų nepažeistumėte, apdorodami. Atskirais atvejais tokias uogas galima užšaldyti ir su koteliais, o nuvalyti jau užšaldžius, prieš vartojant.
Nuplautas uogas būtinai nusausinkite, nes to nepadarius šaldymo metu susidarys gausus ledo sluoksnis ir uogos sulips į gumulą. Ekspertė rekomenduoja atsižvelgti ne tik į skirtingų uogų savybes, bet ir laikytis bendro jų šaldymo sekos eiliškumo: „Pirmiausia uogas reikėtų kruopščiai nuplauti po tekančiu vandeniu, nuo jų pašalinant visus nešvarumus, lapelius bei stiebelius. Išsklaidžius uogas džiovinimui galima panaudoti ir popierinį arba medvilninį rankšluostėlį, kuris sugers perteklinę drėgmę.
Skirtingų uogų šaldymas
Šaldymui tinka praktiškai visos uogos, tačiau skiriasi jų šaldymo būdas. Jei norite, kad uogų maistinė vertė išliktų kuo didesnė, atsižvelkite į tai, kaip turi būti užšaldomos skirtingos uogos. Paprastai rekomenduojama pasirinkti šaldymo temperatūrą nuo -18 iki -23 laipsnių Celsijaus.
- Avietės: atrinkite sveikas tamsios spalvos uogas, kurios nėra sutižusios. Įsitikinkite, kad uogos neturi kirmėlių: 2 minutėms pamerkite uogas į vandenį su druska, nuplaukite po tekančiu vandeniu. Po 10-15 minučių sudėkite uogas į indą, ir šaldykite kameroje.
- Serbentai: juos galima šaldyti kekėmis arba uogomis. Serbentus galima šaldyti su cukrumi arba be jo.
- Agrastai yra gana rūgščios uogos, todėl juos rekomenduojama šaldyti apibertus cukrumi: kruopščiai nuplaukite uogas, nuimkite kotelius, sudėkite į nedidelius indelius, apiberkite cukrumi ir šaldykite kameroje.
- Mėlynės šaldomos kruopščiai nuplautos ir apdžiovintos. Galima šaldyti su cukrumi arba be jo.
- Spanguolės: uogas kruopščiai nuplaukite ir sudėkite ant rankšluosčio. Nusausintas spanguoles suberkite į indelį ir įdėkite į šaldymo kamerą. Spanguolės nėra reiklios uogos: jos gali būti šaldomos stiklainiuose, arba laikomos vėsioje patalpoje nešaldytos (uogos išsilaikys iki kelių mėnesių).
- Braškės: jas galim atšaldyti pasaldintame vandenyje, apibarstytas cukrumi arba cukraus pudra. Tinka šaldyti stiklainiuose, maišeliuose arba plastikiniuose indeliuose. Taip pat braškes galima šaldyti ir ant padėklo, neuždaruose induose.
- Žemuogės yra labai naudingos uogos (ypač jų sėklytės, kuriose yra gausu geležies, tačiau ji yra įsisavinama tik tuomet, jei sėklytės yra sutrinamos). Žemuoges galima šaldyti sveikas arba sutrintas trintuvu.
- Vyšnios ir trešnės gali būti šaldomos su kauliukais arba be jų. Nuplaukite uogas, palikite kelias valandas džiūti ir sudėkite ant padėklo arba į plastikinius indelius.
Šaldymo būdai
- Uogas galite šaldyti be cukraus - jas pasaldinti galėsite ir vėliau.
- Jei norite paruošti saldžių šaldytų uogų, kilogramą uogų šiek tiek pamaigykite (nereikia visai sutrinti) ir sumaišykite su 300 gramų cukraus. Palikite per naktį šaldytuve, kad išsiskirtų uogų sultys ir dėkite į šaldymo kamerą.
- Uogas galite sutrinti su milteliniu cukrumi, išpilstyti į mažus indelius ir sudėti į šaldymo kamerą.
- „Uogų kokteilis“ - tai dar vienas šaldymo būdas. Saldžias ir rūgščias uogas sutrinkite trintuvu, jei norite - pagal skonį pasaldinkite. Galite įdėti ir saldžių trintų vaisių. Iš karto išpilstykite į indelius, ir sudėkite į šaldymo kamerą.
- Uogas galite šaldyti ir su sirupu: litre vandens ištirpinkite 100-200 gramų cukraus ir suberkite uogas.
- Jei norite, kad šaldytos uogos būtų saldesnės, tačiau nenorite naudoti cukraus, sutrinkite uogas su bananais (100 gramų uogų sutrinkite su vienu bananu).
Ką svarbu žinoti?
- Jei atšildysite uogas, jas turėsite suvartoti iš karto - pakartotinas šaldymas nerekomenduojamas.
- Mitybos specialistai rekomenduoja šaldytas uogas suvartoti per maždaug 3 mėnesius - vėliau jų maistinė vertė pakinta. Per naktį šaldiklyje jos sušals ir nesulips. Vėliau atskiras sušaldytas uogas galėsite suberti į vieną indelį.
- Atšildytos uogos gali prarasti savo spalvą ir formą,todėl jas geriausia patiekti dar ne visai atšalusias. Šaldytos uogos puikiai tinka įvairiems desertams, kepiniams, kokteiliams.
- Kuo tankiau sudėsite uogas, tuo mažiau išgaruos drėgmės. Tai turi įtakos šaldytų uogų kokybei.
Šaldytas uogas patogu naudoti glotnučiams, kepiniams, pyragams ir kitiems desertams ar pusryčių košei bei blynams pagardinti. Tiesa, gydytoja dietologė primena, kad vasaros metu svarbiausia ne tik apsirūpinti uogų, vaisių ar daržovių atsargomis žiemai, bet ir jomis pasimėgauti kuo šviežesniu pavidalu.
„Daugiausiai maistinių medžiagų iš uogų, vaisių bei daržovių visuomet gauname jas valgydami šviežias, be papildomo terminio apdorojimo. Vasara tam geriausias metas, nes skirtingų gėrybių įvairovė mūsų kraštuose yra gausiausia. Be to, skirtingos uogos, vaisiai ir daržovės leidžia gauti ir daugiau įvairių mineralų bei vitaminų. Kasdien šviežių daržovių, vaisių ir uogų rekomenduojama suvartoti bent 300-400 gramų, o uogų taip pat suvalgyti bent saujelę“, - primena gydytoja dietologė E.