Kaip ir visam organizmui, taip ir virškinimo sistemai, kad atsinaujintų, ją reikia nuolat aprūpinti maistinėmis medžiagomis. Kiekvieno žmogaus kūnas yra unikalus ir turi gauti tai, ko jam reikia. Maistinės medžiagos yra universalios, t.y. vienodos visiems žmonėms - jos yra absoliučiai vienodos lietuviams, japonams, bet kam (M. Zilmer ir kt.).
Pagrindiniai Sveikos Mitybos Principai
Yra viena paprasta sveikatos išsaugojimo taisyklė: vengti rafinuotų miltinių maisto produktų, tokių kaip pyragaičiai ir pyragai, perdirbtų maisto produktų ir pusgaminių, per daug saldumynų (ypač baltojo cukraus) ir alkoholio. Venkite rafinuoto ir perdirbto maisto ir valgykite daug spalvingų vaisių ir daržovių kaip sveiką pasirinkimą.
Augalinio ir Gyvulinio Maisto Santykis
Vakarų šalyse, tarp jų ir Lietuvoje, per didelis gyvulinio maisto (mėsos, kiaušinių, pieno produktų) vartojimas tampa vis didesne problema, todėl augalinio maisto dalis išlieka žemiau būtinos ribos. Geriausias augalinio ir gyvulinio maisto santykis žmogaus dienos racione turėtų būti tarp: 75-85% augalinio ir 15-25% gyvulinio maisto. Maistas tokiomis proporcijomis užtikrina, kad organizmo maisto medžiagų poreikis būtų patenkintas, medžiagų apykaita funkcionuotų nepriekaištingai, sveikata būtų tvarkinga, protiniai ir fiziniai gebėjimai realizuojami maksimaliai. Jei laikomės taisyklės, kad sodo daržovės ir vaisiai, uogos, sėklos ir riešutai bei viso grūdo produktai sudaro vidutiniškai 80% raciono, taip pat pasiekiame žarnyno sveikatą ir bakterijų pusiausvyrą. Bent pusė daržovių ir vaisių turi būti valgomi žali, o kasdien turėtų būti penki skirtingų spalvų vaisiai ir daržovės (raudonos, geltonos, žalios, violetinės, baltos), nes taip užtikriname, kad maiste be vitaminų ir mineralų, būtų ir reikalingų fitonutrientų ir antioksidantų. Nepamirškite maisto pagardinti žolelėmis.
Subalansuotas Maistinių Medžiagų Santykis
Organizmui reikalingos maistinės medžiagos turi būti vartojamos tinkamu santykiu: subalansuotame dienos valgiaraštyje baltymai turi suteikti 10-15%, riebalai 25-30%, o angliavandeniai 55-60% su maistu gaunamos energijos. Išimties atveju angliavandenių suvartojimas gali būti sumažintas iki 40% dienos energijos poreikio metant svorį.
Svarbūs Vitaminai ir Mineralai
Virškinimo veiklą palaiko daug vitaminų ir mineralų. Cinkas ir vitaminas B6 yra būtini parietalinėms ląstelėms, gaminančioms skrandžio rūgštį. Be to, šioms ląstelėms reikia daugiau deguonies, todėl geležies kiekis kraujyje turi būti optimalus. Pakankamas magnio ir kalcio kiekis padeda veiksmingai susitraukti ir atpalaiduoti žarnyno raumenis. Vitaminų ir mineralų trūkumas gali sukelti poreikį smaližiauti ir užkandžiauti, norą valgyti daug energijos ir riebalų turintį maistą. Todėl kūnui badauti negalima! Jei vartojate maisto papildus, kuriuose yra vitaminų ir mineralų, juos reikia gerti valgio metu, kad jie geriau pasisavintų.
Nahrin Basico
Nahrin sukūrė maisto papildą BASICO tiek miltelių, kuriuos galima ištirpinti vandenyje ar sultyse, tiek tablečių pavidalu, kurias patogu nešiotis. Basico yra subalansuotas organizmui reikalingas kalcio, magnio, kalio, seleno, geležies, cinko, mangano ir vario kiekis.
Riebalai ir Cholesterolis
Nepakeičiamos riebalų rūgštys yra būtinos ir naudingos sveikatai, t.y. riebalai, kurių organizmas pats negamina, todėl jų turime gauti su maistu. Ypač svarbios yra omega-3 riebalų rūgštys, kurios padeda normalizuoti riebalų apykaitą, skatina cholesterolio pertekliaus pašalinimą iš organizmo, palaiko širdies ir kraujagyslių sveikatą bei mažina uždegimus (R. DeCaterina ir kt., 2001). Svarbu nepamiršti, kad organizmui reikia omega-3 riebalų rūgščių tinkamu santykiu su omega-6 riebalų rūgštimis. Šiandieninėje mityboje šių riebalų rūgščių pusiausvyra pasislinko omega-6 naudai tiek, kad tai jau nebenaudinga sveikatai, nes per didelis omega-6 vartojimas skatina uždegiminius procesus organizme. Geriausias omega-6 ir omega-3 santykis maiste yra 2:1, tačiau net ir 4:1 santykis rimtų problemų nesukelia (M. Zilmer ir kt.). Blogiausi riebalai yra transriebalų rūgštys, arba pažeisti riebalai, kurie susidaro kepant ir apdorojant maistą. Kalbėdami apie riebalus, turime kalbėti ir apie cholesterolį. Pats cholesterolis yra būtinas organizmui, pavyzdžiui, slopinti uždegimus, o jei jo nepakanka su maistu (maistas suteikia vidutiniškai 20-30%), organizmas jį sintetina pats.
Nahrin NahroFit
NahroFit Vanilinio gėrimo milteliai tampa aukštos kokybės gėrimu, kuriame yra vertingų nepakeičiamųjų riebalų rūgščių, polinesočiųjų riebalų rūgščių (kukurūzų gemalų aliejus), tiek omega-3 riebalų rūgščių EPA ir DHR (žuvų taukai). Šios riebalų rūgštys turi veiksmingą priešuždegiminį ir cholesterolio kiekį mažinantį poveikį. Gėrimas turi daug pieno baltymų, jame gausu vitaminų ir mineralų (įskaitant kalį, kalcį ir magnį). Nahrofit gėrimas - lengvai virškinamas gėrimas lieknėjantiems, sportuojantiems ir vyresnio amžiaus žmonėms kaip nekaloringas valgio pakaitalas: 1 porcijoje arba 200 ml gėrimo Nahrofit yra apie 170 kcal. Jis ypač veiksmingas kaip vakarienės pakaitalas, taip pat tinka kaip sveikas užkandis biuro darbuotojams.
Vandens Svarba
Be vandens žmogus gali gyventi tik 4-7 dienas. Visoms kūno ląstelėms, audiniams ir jungiamiesiems audiniams reikia vandens. Vanduo priverčia sąnarius „sklandžiau“ judėti, dalyvauja jutimo organų darbe. Šiluma gaminama raumenyse naudojant vandenį, o vanduo padeda palaikyti kūno temperatūrą, nes padeda atvėsinti kūną prakaituojant. Tuo pačiu vanduo yra svarbus komponentas, kuris, sudrėkindamas ekskrementus, padeda jiems lengviau išeiti ir iš virškinamojo trakto pasisavinti maistines medžiagas. Vandens poreikis priklauso nuo sveikatos būklės, amžiaus, gyvenimo būdo ir daugelio kitų faktorių. Apskritai 70 kg sveriančiam žmogui per parą reikia 2,8 litro skysčių, o didelė jo dalis galėtų būti grynas vanduo. Vandenį rekomenduojama gerti tarp valgymų - kai nevyksta virškinimo procesas.
Nahrin Affiline
Nahrin sukūrė specialų Affiline gėrimą, kuris lengvai tirpsta vandenyje, kad pašalintų vandens perteklių iš organizmo ir sumažintų patinimą. Affiline tiesiogine prasme moko gerti vandenį: 24 ml koncentrato reikia ištirpinti 1,5 litro vandens ir išgerti per dieną. Produkto sudėtyje yra rūgščių vyšnių ir šeivamedžio uogų sulčių, dilgėlių ir beržo lapų, kiaulpienių, artišokų ir dygliuotųjų kriaušių vaisių ekstrakto.
Mityba Metant Svorį
Noras sumažinti suvartojamo maisto kiekį ypač didelis metant svorį. Tačiau pradėdami mesti svorį turite būti atsargesni ir užtikrinti, kad organizmo maistinės medžiagos ir pagrindiniai energijos poreikiai būtų patenkinti. Taip pat mityba ir mankšta turi būti susieti, t.y. Labai svarbu vengti maistinių medžiagų trūkumo. Trumpalaikio badavimo metu (iki vienos dienos) organizmas energijos deficitą išsprendžia kepenų glikogeno sąskaita. Sinikka Piippo mintis: „Šiandien žmonėms labiau gresia persivalgymas. Tyrimai parodė, kad daugelis gyvūnų gyvena sveikiau ir dažnai ilgiau, kai gauna ribotą kalorijų kiekį. Gali būti, kad mažesnis kalorijų kiekis sumažina ir ląstelių oksidacinį stresą.
Natūralios Priemonės Virškinimo Sutrikimams
Virškinimo trakto sutrikimų atveju natūralios priemonės dažnai būna naudingesnės nei vaistai. Pieno produktai, bananai ir abrikosai, taip pat džiovinti vaisiai, daržovės, pavyzdžiui, pupelės, salierai, svogūnai ir morkos skatina vidurių pūtimą. Kepiniai, bulvės, baklažanai ir citrusiniai vaisiai taip pat gali skatinti vidurių pūtimą. Esant ūminiam viduriavimui, reikėtų vengti šviežios duonos ir duonos gaminių, riebaus maisto (ypač mėsos), žirnių, pupelių, svogūnų, kopūstų, šparagų ir grybų. Reikėtų atsisakyti saldumynų, kavos ir saldžių gazuotų gėrimų bei pieno. Pirmenybė turėtų būti teikiama džiovintų vaisių, bananų, ryžių ir manų kruopų košei. Ananasų sultys taip pat palengvina viduriavimą.
Nahrin Aloe Vivi
Iš Nahrin maisto papildų Aloe Vivi padeda sumažinti žarnyno ir skrandžio dirginimą. Artišokų gėrimas ir kapsulės gali padėti persivalgius ir po gausaus valgio. Augalo sultyse yra keletas junginių, kurie veikia kaip vidurius laisvinantys ir padeda nuo vidurių užkietėjimo.
Laikykitės šių rekomendacijų ir būkite sveiki!