Kaukazietiškos slyvos, dar žinomos kaiptkemali (gruz. ტყემალი), yra rūgštus slyvų porūšis, plačiai naudojamas Kaukazo virtuvėje. Jų rūgštumas ir unikalus aromatas suteikia patiekalams išskirtinį skonį. Šiame straipsnyje apžvelgsime įvairius kaukazietiškų slyvų panaudojimo būdus, nuo tradicinių padažų ir marinatų iki netikėtų desertų.
Padažai iš Kaukazietiškų Slyvų
Tkemali padažas: Klasika
Tkemali padažas yra bene garsiausias patiekalas, gaminamas iš kaukazietiškų slyvų. Tai universalus padažas, kuris puikiai tinka prie mėsos, paukštienos, žuvies ir daržovių. Tkemali pasižymi rūgščiu, aštriu ir aromatingu skoniu, kuris gaunamas derinant slyvas su česnakais, kalendra, krapais, mėtomis ir aitriosiomis paprikomis.
Tkemali padažo receptas:
- Ingredientai:
- 1 kg kaukazietiškų slyvų
- 5-6 skiltelės česnako
- 1 didelis ryšulėlis kalendros
- 1 ryšulėlis krapų
- ½ ryšulėlio mėtų
- 1-2 aitriosios paprikos (pagal skonį)
- Druska pagal skonį
- Šiek tiek vandens (jei reikia)
- Paruošimas:
- Slyvas nuplaukite ir sudėkite į puodą. Įpilkite šiek tiek vandens (tik tiek, kad slyvos neprisviltų).
- Virinkite ant silpnos ugnies, kol slyvos suminkštės (apie 20-30 minučių).
- Nukoškite slyvas, bet neišpilkite skysčio. Slyvas pertrinkite per sietelį, kad pašalintumėte odeles ir kauliukus.
- Gautą masę supilkite atgal į puodą.
- Smulkiai supjaustykite česnaką, kalendrą, krapus, mėtas ir aitriąsias paprikas.
- Sudėkite žoleles ir prieskonius į slyvų masę.
- Virinkite ant silpnos ugnies dar 10-15 minučių, nuolat maišydami. Jei padažas per tirštas, įpilkite šiek tiek slyvų nuoviro.
- Pagardinkite druska pagal skonį.
- Atvėsinkite ir patiekite.
Patarimai:
- Norint subtilesnio skonio, aitriąsias paprikas galima pašalinti arba naudoti mažiau.
- Tkemali padažą galima konservuoti žiemai. Supilkite karštą padažą į sterilizuotus stiklainius ir uždarykite.
Saldžiarūgštis slyvų padažas
Šis padažas yra puikus pasirinkimas prie keptos mėsos arba paukštienos. Jis pasižymi subalansuotu saldumo ir rūgštumo deriniu, kuris puikiai papildo riebius patiekalus.
Saldžiarūgščio slyvų padažo receptas:
- Ingredientai:
- 500 g kaukazietiškų slyvų
- 1 svogūnas
- 2 skiltelės česnako
- 2 šaukštai rudojo cukraus
- 1 šaukštas obuolių acto
- ½ šaukštelio maltos imbiero
- ½ šaukštelio maltos kalendros
- Druska ir pipirai pagal skonį
- Šiek tiek aliejaus kepimui
- Paruošimas:
- Slyvas nuplaukite, išimkite kauliukus ir supjaustykite smulkiais gabalėliais.
- Svogūną ir česnaką nulupkite ir smulkiai supjaustykite.
- Įkaitinkite aliejų keptuvėje. Apkepkite svogūną ir česnaką, kol suminkštės.
- Sudėkite slyvas, cukrų, actą, imbierą ir kalendrą. Pagardinkite druska ir pipirais.
- Virinkite ant silpnos ugnies, kol slyvos suminkštės ir padažas sutirštės (apie 20-30 minučių).
- Atvėsinkite ir patiekite.
Marinatai su Kaukazietiškomis Slyvomis
Marinuota kiauliena su slyvomis
Kaukazietiškos slyvos puikiai tinka marinuoti mėsą, ypač kiaulieną. Slyvų rūgštis suminkština mėsą ir suteikia jai malonų skonį.
Kiaulienos marinato su slyvomis receptas:
- Ingredientai:
- 1 kg kiaulienos (sprandinės arba mentės)
- 200 g kaukazietiškų slyvų (be kauliukų)
- 1 svogūnas
- 3 skiltelės česnako
- 1 šaukštas sojos padažo
- 1 šaukštas alyvuogių aliejaus
- ½ šaukštelio maltų juodųjų pipirų
- Druska pagal skonį
- Paruošimas:
- Kiaulieną supjaustykite gabalėliais.
- Slyvas, svogūną ir česnaką sumalkite blenderiu iki vientisos masės.
- Sumaišykite slyvų masę su sojos padažu, alyvuogių aliejumi, pipirais ir druska.
- Užpilkite marinatu kiaulieną ir gerai išmaišykite.
- Uždengkite indą su mėsa ir palikite marinuotis šaldytuve mažiausiai 4 valandas, geriausia per naktį.
- Kepkite marinuotą kiaulieną ant grotelių, keptuvėje arba orkaitėje, kol ji bus visiškai iškepusi.
Vištienos marinatas su tkemali padažu
Tkemali padažas taip pat gali būti naudojamas vištienos marinavimui. Tai suteikia vištienai pikantišką skonį ir traškią odelę.
Vištienos marinato su tkemali padažu receptas:
- Ingredientai:
- 1 kg vištienos (šlaunelių arba sparnelių)
- 100 g tkemali padažo
- 2 skiltelės česnako
- 1 šaukštas citrinos sulčių
- 1 šaukštas alyvuogių aliejaus
- ½ šaukštelio maltų raudonųjų pipirų (pagal skonį)
- Druska pagal skonį
- Paruošimas:
- Vištieną nuplaukite ir nusausinkite.
- Sumaišykite tkemali padažą su smulkintu česnaku, citrinos sultimis, alyvuogių aliejumi, raudonaisiais pipirais ir druska.
- Užpilkite marinatu vištieną ir gerai išmaišykite.
- Palikite marinuotis šaldytuve mažiausiai 2 valandas, geriausia per naktį.
- Kepkite marinuotą vištieną orkaitėje arba ant grotelių, kol ji bus visiškai iškepusi.
Desertai su Kaukazietiškomis Slyvomis
Slyvų uogienė (džemas)
Slyvų uogienė yra puikus būdas išsaugoti slyvų skonį ilgam. Ji puikiai tinka prie blynų, skrebučių ar kaip įdaras pyragams.
Slyvų uogienės receptas:
- Ingredientai:
- 1 kg kaukazietiškų slyvų
- 500 g cukraus
- 1 citrinos sultys
- Paruošimas:
- Slyvas nuplaukite, išimkite kauliukus ir supjaustykite smulkiais gabalėliais.
- Sudėkite slyvas į puodą, užpilkite cukrumi ir palikite kelioms valandoms, kad slyvos išskirtų sultis.
- Virinkite ant silpnos ugnies, nuolat maišydami, kol uogienė sutirštės (apie 1-1,5 valandos).
- Įpilkite citrinos sultis ir dar pavirkite kelias minutes.
- Supilkite karštą uogienę į sterilizuotus stiklainius ir uždarykite.
Slyvų kompotas
Kompotas yra gaivinantis gėrimas, kuris puikiai tinka karštomis dienomis arba kaip priedas prie desertų.
Slyvų kompoto receptas:
- Ingredientai:
- 500 g kaukazietiškų slyvų
- 1 litras vandens
- 100 g cukraus (pagal skonį)
- Šiek tiek cinamono (nebūtinai)
- Paruošimas:
- Slyvas nuplaukite ir subadykite šakute.
- Vandenį užvirkite su cukrumi ir cinamonu (jei naudojate).
- Sudėkite slyvas į verdantį vandenį ir virkite ant silpnos ugnies 10-15 minučių.
- Atvėsinkite ir patiekite.
Slyvų pyragas
Slyvų pyragas yra puikus desertas, kuris puikiai dera su kava ar arbata. Slyvos suteikia pyragui drėgmės ir malonų rūgštumą.
Slyvų pyrago receptas (variantas su migdolais):
- Ingredientai:
- 200 g sviesto
- 150 g cukraus
- 3 kiaušiniai
- 200 g miltų
- 1 šaukštelis kepimo miltelių
- 50 ml pieno
- 500 g kaukazietiškų slyvų (be kauliukų, perpjautų pusiau)
- 50 g migdolų drožlių
- Cukraus pudra (pabarstymui)
- Paruošimas:
- Įkaitinkite orkaitę iki 180°C. Ištepkite kepimo formą sviestu ir pabarstykite miltais.
- Sviestą išsukite su cukrumi iki purios masės.
- Po vieną įmuškite kiaušinius, kaskart gerai išplakant.
- Atskirai sumaišykite miltus su kepimo milteliais.
- Palaipsniui įmaišykite miltų mišinį į sviesto masę, pakaitomis su pienu.
- Supilkite tešlą į kepimo formą.
- Išdėliokite slyvų puseles ant tešlos, nupjauta pusele į viršų.
- Pabarstykite migdolų drožlėmis.
- Kepkite orkaitėje apie 40-50 minučių, arba kol pyragas taps auksinės spalvos ir iškeps.
- Atvėsinkite pyragą formoje.
- Prieš patiekdami pabarstykite cukraus pudra.
Kaukazietiškų slyvų auginimas ir savybės
Kaukazietiškos slyvos auga Kaukazo regione, ypač Gruzijoje ir Azerbaidžane. Jos pasižymi rūgščiu skoniu, kuris puikiai tinka padažams ir marinatams. Slyvos yra turtingos vitaminų (ypač vitamino C) ir mineralų. Jos taip pat turi antioksidacinių savybių.
Slyvų panaudojimas liaudies medicinoje
Liaudies medicinoje slyvos naudojamos kaip vidurius laisvinanti priemonė. Jos taip pat padeda reguliuoti virškinimą ir mažinti cholesterolio kiekį kraujyje.
Slyvų rūšių įvairovė
Yra įvairių kaukazietiškų slyvų rūšių, kurios skiriasi spalva (geltonos, raudonos, žalios), skoniu ir dydžiu. Kiekviena rūšis tinka skirtingiems patiekalams.
Kaukazietiškų slyvų panaudojimas kulinarijoje
Be padažų, marinatų ir desertų, kaukazietiškos slyvos gali būti naudojamos sriuboms, troškiniams ir salotoms gardinti. Jos puikiai dera su kitais ingredientais ir suteikia patiekalams unikalų skonį.
Šis straipsnis apžvelgia įvairius kaukazietiškų slyvų panaudojimo būdus kulinarijoje. Tikimės, kad šie receptai įkvėps jus eksperimentuoti ir atrasti naujus skonius!