Kiaulienos išpjova yra pati liesiausia kiaulienos dalis, visiškai neturinti riebalų. Tai pailga mėsos juosta vidinėje stuburo pusėje. Ši raumenų grupė yra labai minkšta, nes beveik nedirba, juose beveik nėra jokio jungiamojo audinio ar sausgyslių, išskyrus baltą plėvelę paviršiuje. Kepsniai iš išpjovos paruošiami greitai, paprastai ir lengvai. Švelnų kiaulienos skonį papildo prieskoniniai ir daržovių ingredientai. Kepkite, troškinkite, eksperimentuokite - patiekalai iš kiaulienos išpjovos tinka šeimos pietums, skubančio žmogaus vakarienei arba svečių stalui.
Svarbiausia - Mėsos Kokybė ir Šviežumas
Pasak „Norfos“ prekybos tinklo vyr. mėsininko Dainiaus Bartošiaus, pirkėjams visada tiekiama šviežia kiauliena. Į parduotuves mėsa atkeliauja iš „Rivonos“ mėsinės Šilalės rajone. Mėsos cechas modernizuotas, mėsa apdorojama greičiau nei anksčiau. Dabar per valandą „Rivonoje“ paskerdžiama 150, o per mėnesį - 18 tūkst. kiaulių. Įmonės technologės Daivos Vaišvilienės teigimu, modernizavus įrangą, įdiegtas ir staigus mėsos atšaldymas, leidžiantis greitai ir saugiai atvėsinti skerdenas per 6 valandas. Tos pačios dienos vakare skerdienos puselės išvežiojama po parduotuves, kurių mėsinėse mėsa supjaustoma ir nuo pat ryto pirkėjai gali įsigyti šviežios kiaulienos. „Kiaulienos kokybę mes garantuojame“, - tvirtina D.Bartošius.
Išpjova Paruošiama Greitai ir Paprastai
Pasak D.Bartošiaus, ruošiant išpjovą, tereikia pašalinti paviršinę plėvelę. Mėsą galima pamarinuoti druska, pipirais, žolelėmis, česnaku. „Ilgai išpjovos marinuoti nereikia: supjaustykite riekelėmis, pabarstykite druska, pipirais ir iš karto galima kepti“, - sako technologas. Sugadinti išpjovos praktiškai neįmanoma. „Reikia vengti tik vienos klaidos - per ilgo kepimo laiko, kad mėsa neperdžiūtų“, - perspėja mėsos specialistas.
D.Bartošius primena ir bendras mėsos kepimo taisykles, kurios tinka ir išpjovai: prieš kepant mėsą palaikykite kambario temperatūroje apie pusvalandį, kad sušiltų. Iškepus leiskite kepsniui pailsėti apie 10 min., kad tolygiai pasiskirstytų mėsos sultys. Išpjovą galima kepti keptuvėje, vidutinis kepimo laikas 4-5 min. iš abiejų pusių, viduje mėsa turi likti rausva. Dar paprasčiau išpjovą pagaminti orkaitėje, jos ruošimo laikas trumpesnis nei kitų mėsos dalių.
Minkštas ir Sultingas Kiaulienos Išpjovos Kepsnys su Daržovėmis
Nusipirkite gabalėlį šviežios ir kokybiškos kiaulienos išpjovos, šaldytuve tikriausiai turėsite keletą daržovių - to pakaks išsikepti minkštą ir sultingą kepsnį pietums.
Reikės:
- 0,5 kg kiaulienos išpjovos
- 1 morkos
- 1 svogūno
- 1 saliero
- Druskos, pipirų
- 150 ml mėsos sultinio
- Mėgstamų mėsos prieskonių, žolelių
Gaminimas:
- Mėsą nusausinkite, pašalinkite baltą plėvelę, apibarstykite druska, pipirais, prieskoniais.
- Įdėkite mėsą į šaldytuvą, kad pasimarinuotų kelias valandas. Galima gaminti ir iš karto.
- Įkaitinkite keptuvę, aliejuje apkepinkite mėsą iš visų pusių - ne tik apačia ir viršų, bet ir šonus.
- Supjaustykite daržoves stambiais kubeliais ir sudėkite į kepimo indą.
- Ant daržovių dėkite išpjovą.
- Įpilkite šiek tiek vandens ar mėsos sultinio, kad pusiau apsemtų daržoves.
- Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių ir kepkite 30-40 min.
- Išimkite mėsą iš kepimo indo, leiskite „pailsėti“ apie 10 min.
- Patiekite visą kepsnį arba iš karto supjaustykite porcijomis. Skaniausia valgyti su šviežių daržovių salotomis, bulvėmis ar ryžiais.
Pikantiški Kiaulienos Išpjovos Kepsneliai su Parmezanu
Pikantiškumo išpjovai suteikia sūris, pagardintas grietinėle. Kepsnys dvelkia žolelių aromatais, o ridikėlių salotos su svogūnų laiškais primena pavasarį.
Reikės:
- 1-2 vnt. kiaulienos išpjovos
- 250 ml grietinėlės
- Saujos tarkuoto Parmezano
- Žiupsnelio džiovintų čiobrelių
- Žiupsnelio džiovintų rozmarinų
- 1 arbat. š. pipirų
- Druskos
- Garnyrui: 200 g ryžių, sezoninių daržovių - ridikėlių, svogūnų laiškų
Gaminimas:
- Mėsą nusausinkite, pašalinkite plėvelę.
- Iš visų pusių tolygiai apibarstykite prieskoninėmis žolelėmis, druska, pipirais.
- Įkaitinkite keptuvę, įpilkite aliejaus ir apkepkite mėsą, kiekvieną pusę apie 5 minutes.
- Išimkite mėsą iš keptuvės ir supjaustykite 1,5-2 cm riekelėmis.
- Grietinėlę sumaišykite su sūriu.
- Į kepimo indą sudėkite išpjovos riekeles ir supilkite sūrį su grietinėle.
- Orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių ir kepkite apie 15 minučių.
- Patiekite su sezoninėmis šviežiomis daržovių salotomis - ridikėliais ir svogūnų laiškais.
Išpjovos Kepsnys su Gaiviu Obuolių Padažu
Švelnų kiaulienos skonį paryškina gaivus obuolių padažas su karamelizuotais svogūnais. Išpjovos kepsneliai su pomidorų griežinėliais tinka pietums ar vakarienei.
Reikės:
- 1 kiaulienos išpjovos
- 1 svogūno
- 2 obuolių
- 250 ml vištienos sultinio
- Kelių šakelių čiobrelių
- Pipirų, druskos
- Garnyrui: ryžių, 2 pomidorų
Gaminimas:
- Kiaulienos išpjovą nusausinkite, nupjaukite plėvelę ir įtrinkite druska bei pipirais.
- Keptuvę įkaitinkite, įpilkite aliejaus ir apkepkite mėsą.
- Supjaustykite kubeliais obuolius, susmulkinkite svogūnus.
- Išimkite iškeptą mėsą, jei reikia dar įpilkite šlakelį aliejaus ir sudėkite svogūnus.
- Kai svogūnai apkeps iki geltonumo, sudėkite obuolius ir dar pakepkite, kol jie suminkštės.
- Ant svogūnų ir obuolių supilkite vištienos sultinį, kai užvirs, ant viršaus uždėkite kiaulienos išpjovą.
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Jei keptuvė tinkama naudoti orkaitėje, mėsą uždenkite foliją ir pašaukite. Jei ne, perdėkite mėsą į kepimo indą.
- Kepkite apie 20 min.
- Išimkite mėsą, pridenkite folija ir palaikykite šiltai apie 10 min.
- Supjaustykite išpjovą riekelėmis ir apipilkite svogūnų bei obuolių padažu.
- Patiekite su virtais ryžiais ir pomidorų griežinėliais.
Tirštas Išpjovos Troškinys su Pievagrybiais ir Spalvinga Bulvių Koše
Sotus ir kvapnus išpjovos ir grybų troškinys pasotins išalkusį ir pamalonins mėgstantį skaniai pavalgyti. Greitai ir lengvai pagaminamą patiekalą spėsite paruošti ir vakare po darbo.
Ingredientai:
- 500 g kiaulienos išpjovos
- 250 g rudųjų pievagrybių
- 1 svogūno
- 2 skiltelių česnako
- 150 ml grietinėlės
- Saujelės petražolių
- 300 ml vištienos sultinio
- 1-2 arbat. š. miltų
- Druskos, pipirų
- Garnyrui: Bulvių košės su žirneliais ir morkomis
Gaminimas:
- Mėsą supjaustykite apie 2 cm storio griežinėliais.
- Įkaitinkite keptuvę, aliejų ir apkepkite mėsos gabaliukus iš visų pusių.
- Išimkite mėsą, pabarstykite druska, pipirais ir padėkite šiltai suvynioję į foliją.
- Keptuvėje apkepkite svogūną, kai jis įgaus auksinį atspalvį, sudėkite česnaką ir dar trumpai pakepkite.
- Ant svogūnų ir česnakų užpilkite grietinėlę ir sudėkite mėsą.
- Patroškinkite apie 10 min.
- Sudėkite supjaustytus pievagrybius ir troškinkite apie 5 min.
- Į keptuvę sudėkite miltus ir apkepinkite - tai sutirština padažą.
- Dar patroškinkite, kol mėsą iki galo iškeps.
- Pabaigoje sudėkite supjaustytas petražoles.
- Į puodą įpilkite vandens, sudėkite kelias pusiau perpjautas bulves, 1 į kelias dalis perpjautą morką. Kai išvirs, vandenį nupilkite, įpilkite šlakelį šilto pieno, gabaliuką sviesto ir sutrinkite košę. Pabaigoje sudėkite konservuotų žirnelių ir dar kartą lengvai permaišykite.
- Mėsą patiekite kartu su spalvinga - oranžine bulvių koše su žaliais žirneliais.
Kiaulienos Išpjovos Paelija - Greitai ir Paprastai
Tikra ispaniška paelija gaminama šiek tiek kitaip, tačiau šis receptas jums patiks - pagaminsite per pusvalandį, o skonis tikrai nenuvils.
Reikės:
- 1 kiaulienos išpjovos
- 2 valg. š. sojos padažo
- 1 arbat. š. ciberžolės
- 1 galvutės česnako
- 1 morkos
- 1 paprikos
- 1 poro
- Pipirų
- 200 g ryžių
- 1 skardinės kokosų pieno
Gaminimas:
- Mėsą nusausinkite, nupjaukite išorinę plėvelę.
- Nuplaukite ryžius, įpilkite ciberžolės ir užstatykite virti.
- Supjaustykite mėsą gabaliukais, užpilkite sojos, pabarstykite pipirais.
- Įkaitinkite keptuvę, aliejuje apkepinkite mėsą.
- Sudėkite sukapotus česnakus ir trumpai pakepkite.
- Nustumkite mėsą į vieną keptuvės pusę, sudėkite pjaustytas morkas, paprikas, porą.
- Patroškinkite, kol daržovės suminkštės.
- Supilkite kokosų pieną.
- Sudėkite ir tolygiai paskirstykite virtus ryžius.
- Trumpai patroškinkite, išjunkite ugnį ir palikite šiltai pastovėti apie 10 min. Skanaus!
Kitaip Paruošta Kiaulienos Išpjova
- Labai švariai nuplaukite bulves. Jas pjaukite perpus, sumaišykite su aliejumi ir žiupsniu druskos.
- Nedideliame indelyje pasiruoškite prieskonių mišinį kiaulienai: minkštą sviestą sumaišykite su visais prieskoniais bei smulkintu šviežiu čiobreliu ir rozmarinu. Šiuo prieskonių sviestu įtrinkite kiaulieną. Skardą išklokite kepimo popieriumi, ant jo dėkite bulvytes ir kiaulieną bei pašaukite į įkaitintą 190 laipsnių orkaitę. Kepkite 40 min.
- Šparagines pupeles sumaišykite su šlakeliu aliejaus, žiupsneliu druskos bei dėkite prie kepančios kiaulienos ir bulvių. Viską kepkite dar 15 minučių (t. y. mėsa kartu su bulvėmis iš viso keps 55 min).
- Dabar imkitės glajaus. Į nedidelę keptuvę dėkite medų, įtarkuokite česnako, pilkite soją ir apelsinų sultis. Maišykite ir kaitinkite kol viskas pavirs į vientisą masę. Atskirame dubenėlyje sumaišykite krakmolą ir šaukštą vandens, šį mišinį pilkite į padažą keptuvėje. Viską maišykite, kol padažas sutirštės iki tepamos konsistencijos.
Į Šoninę Įvyniota ir Spanguolių Uogiene Glazūruota Kiaulienos Išpjova
Kai reikia greito, bet šventinio kepsnio, kuriam nereikia marinavimo, bet norisi ypatingumo, siūlau šią į šoninę įvyniotą ir spanguolių uogiene glazūruota kiaulienos išpjovą. Mano nuomone, kiaulienos išpjova yra nuvertinta arba apie šią mėsos dalį per mažai kalbama. Tai ypatingai švelnaus skonio, neriebi, minkšta mėsa, kurią tinkamai paruošti yra labai nesudėtinga. Esminis dalykas - NEPERKEPTI ir gausite sultingą, minkštą ir švelnią mėsytę, nesvarbu kurį paruošimo būdą pasirinksite: kepimą orkaitėje, keptuvėje, grilyje. Dėl minkštos tekstūros, šiai mėsos daliai nebūtinas marinavimas, ji gausis minkšta ir sultinga ir be jo.
Kepsniui renkuosi man reikiamo dydžio išpjovą, o jeigu vaišinsiu didesnę kompaniją, kepu iškart kelias. Druska ir pipirai - savaime suprantami ir reikalingi. Dar reikės šalto rūkymo šoninės, kurią naudoju jau pjaustytą. Namuose tokiais plonais ir ilgais gabalėliais supjaustyti šoninę yra sudėtinga, bet parduotuvėje lengva rasti jau supjaustytos. Dar reikės spanguolių uogienės - čia geriausiai tiks trinta uogienė, o jeigu turiu tokią, kurioje yra didesnių uogų gabaliukų, ją tiesiog sumalu trintuvu. Ir paskutinis, bet mano skoniui gan svarbus akcentas - šviežias rozmarinas, kurį priglaudžiu prie kepsnio kepimo metu ir tai atneša labai malonaus aromato.
Kiaulienos išpjovą iš abiejų pusių apibarstau druska ir šviežiai grūstais juodaisiais pipirais. Įtrinu prieskonius pirštais. Užlenkiu plonąjį išpjovos galiuką, kad sudaryčiau vienodo storio pailgą kepsnį (kad išpjova nebūtų plonėjanti). Tai reikalinga, kad vėliau orkaitėje kepsnys iškeptų tolygiai. Gerai įkaitinu keptuvę ant gan didelės kaitros ir apkepu išpjovą iš abiejų pusių, kol rusvai paskrunda paviršius. Ant pjaustymo lentos padarau šoninės "kilimėlį", į kurį vyniosiu apkeptą išpjovą: įmu ploną šoninės gabaliuką ir kloju išilgai. Sekančiu gabaliuku uždengiu šiek tiek pirmojo ir pakloju šalia. Padarau tokio pločio kilimėlį, kokio ilgio yra mano išpjova. Ant kilimėlio apačios uždedu apkeptą išpjovą ir švelniai įvynioju. Ant išpjovos dedu uogienę ir aptepu visą paviršių ir šonus. Perkeliu kepimo indą į jau įkaitusios iki 190 laipsnių orkaitės (kaitinimas viršus ir apačia be vėjelio) lentynėlę, esančią vienu lygiu žemiau, nei cenrinė. Kepu apie 25-35 min., priklausomai nuo orkaitės ir išpjovos dydžio. Kiaulienos išpjovą iš abiejų pusių apibarstau druska ir šviežiai grūstais juodaisiais pipirais. Įtrinu prieskonius pirštais.Užlenkiu plonąjį išpjovos galiuką, kad sudaryčiau vienodo storio pailgą kepsnį (kad išpjova nebūtų plonėjanti). Tai reikalinga, kad vėliau orkaitėje kepsnys iškeptų tolygiai. Gerai įkaitinu keptuvę ant gan didelės kaitros ir apkepu išpjovą iš abiejų pusių, kol rusvai paskrunda paviršius. Tikslas - apkepinti, bet neiškepti. Ant pjaustymo lentos padarau šoninės "kilimėlį", į kurį vyniosiu apkeptą išpjovą: įmu ploną šoninės gabaliuką ir kloju išilgai. Sekančiu gabaliuku uždengiu šiek tiek pirmojo ir pakloju šalia. Padarau tokio pločio kilimėlį, kokio ilgio yra mano išpjova.Ant kilimėlio apačios uždedu apkeptą išpjovą ir švelniai įvynioju. Suvystytą išpjovą perkeliu į tinkamo dydžio kepimo indą taip, kad šoninės susijungimo linija būtų apačioje. Jei kepate kelias išpjovas vienu kartu, tarp jų palikite tarpą, kad tinkamai iškeptų ir paskrustų. Ant išpjovos dedu uogienę* ir aptepu visą paviršių ir šonus.*jeigu spanguolių uogienė turi didesnius uogų gabaliukus, ją sumalu trintuvu, kad būtų tolygesnės konsistencijos. Šalia išpjovos iš abiejų pusių priglaudžiu po šakelę šviežio rozmarino. Perkeliu kepimo indą į jau įkaitusios iki 190 laipsnių orkaitės (kaitinimas viršus ir apačia be vėjelio) lentynėlę, esančią vienu lygiu žemiau, nei cenrinė. Kepu apie 25-35 min., priklausomai nuo orkaitės ir išpjovos dydžio. Svarbu neperkepti, kad kepsnys išliktų sultingas. Iškeptą kepsnį ištraukiu iš orkaitės, leidžiu pastovėti apie 5-10 minučių ir patiekiu supjaustytą 3-4 cm storio riekėmis dar karštą su norimu garnyru.
Kiaulienos Išpjova su Kreminiu Padažu
Kiaulienos išpjova su kreminiu padažu - elegantiškas, bet lengvai paruošiamas patiekalas, kuriame švelni, minkšta kiaulienos išpjova susilieja su subtiliu grietinėlės ir garstyčių padažu. Toks derinys puikiai tinka tiek jaukiai šeimos vakarienei, tiek ypatingai progai.
- Išpjovą nuvalykite nuo plėvelių, supjaustykite maždaug 2-3 cm storio medalionais.
- Keptuvėje įkaitinkite sviestą arba aliejų. Sudėkite mėsą ir kepkite iš abiejų pusių po 3-4 minutes, kol gražiai apskrus. Apkepintą mėsą išimkite ir trumpam atidėkite.
- Supilkite grietinėlę, įmaišykite garstyčias ir, jei norite, šlakelį citrinos sulčių.
- Patiekimas: Patiekite su virtais bulvėmis, ryžiais ar keptomis daržovėmis. Padažas kreminis ir švelnus, puikiai subalansuoja kiaulienos skonį.
Kiaulienos išpjovos kepsneliai
Marinuojame mėsą. 4 skilteles česnako nulupame ir smulkiai sukapojame. Nuo kiaulienos pašaliname plėves. Kiaulienos išpjovą supjaustome 3 cm storio kepsneliais skersai raumenų. Kiaulieną sudedame į dubenį, suberiame ½ česnakų, ⅓ aš čiobrelių, pagardiname druska, pipirais ir lengvai išmaišome.
Ruošiame daržoves. Nuo svogūnėlių nupilame skystį. Petražoles smulkiai sukapojame. Nuo paprikų nupilame skystį ir supjaustome 2 cm dydžio kvadratėliais.
Kepame kepsnelius. Į keptuvę su įkaitintais 2 vš kepimo aliejaus sudedame kepsnelius ir kepame po 4 min iš abiejų pusių, kad gražiai apskrustų ir visiškai iškeptų. Kepimo pabaigoje šalia suberiame svogūnėlius ir kepame su kepsneliais 2 min lengvai pamaišant.
Bulvių grūstinė
Verdame bulves. Bulves nuskutame ir supjaustome skiltelėmis, sudedame į puodą, užpilame vandeniu ir verdame 10-15 min ant vidutinės kaitros, kol bulvės išvirs.
Gaminame bulvių grūstinę. Nuo karštų bulvių nupilame skystį. Į bulves supilame 100 g grietinėlės, suberiame petražoles, ½ česnakų, sudedame paprikas, apkeptus svogūnėlius, pagardiname ⅓ aš raudonėlių, pipirais ir druska. Bulves išmaišome, pakaitiname dar 1 min ir nukaičiame.
Patiekiame. Išpjova yra pati liesiausia kiaulienos dalis, visiškai neturinti riebalų. Tai pailga mėsos juosta vidinėje stuburo pusėje. Ši raumenų grupė yra labai minkšta, nes beveik nedirba, juose beveik nėra jokio jungiamojo audinio ar sausgyslių, išskyrus baltą plėvę paviršiuje.