Šiame straipsnyje rasite įvairių receptų su mėsa ir paprikomis, pradedant įdarytomis paprikomis ir baigiant sriubomis bei troškiniais. Atraskite naujus skonius ir pasilepinkite gardžiais patiekalais!
Mėsa įdarytos paprikos
„Gal ir jūs susigundysite pasigaminti šių mėsa įdarytų, orkaitėje keptų spalvingų paprikų? Juk keptos paprikos ir sultingas mėsos bei ryžių įdaras - tiesiog tobulas derinys“, - ragina tinklaraščio „Maisto mėgėja“ autorė Kristina Naturjevienė.
Reikės:
- 50 g nevirtų ryžių
- 600 g maltos mėsos
- 70 g svogūno
- Aliejaus (svogūnui apkepti)
- Druskos
- Pipirų
- Paprikos miltelių
- 4 šaukštų saldžiarūgščio padažo (su ananasais)
- 600 g paprikų
- 100 g sūrio
- Kelių bulvių
- Druskos
- Kmynų
- Alyvuogių aliejaus (šiek tiek)
Kaip gaminti:
- Į nedidelį puodą (prikaistuvį) beriu 50 g ryžių, užpilu juos vandeniu ir išverdu.
- Kubeliais supjaustau nedidelį (70 g) svogūną. Į įkaitintą keptuvę pilu šiek tiek aliejaus, verčiu pjaustytą svogūną.
- Kepu svogūną apie 5 min ant vidutinės ugnies.
- Į dubenį dedu 600 g maltos mėsos (naudojau maltą kiaulienos sprandinę, bet tinka ir kitokia malta mėsa ar malta vištiena). Ant maltos mėsos verčiu virtus ryžius. Beriu druskos, pipirų, maltos paprikos miltelių. Kepintas svogūnas keliauja prie mėsos ir ryžių.
- 4 šaukštus saldžiarūgščio padažo su ananasais dedu į bendrą dubenį. Viską gerai sumaišau - patogiausia tai daryti ranka. Įdaras paruoštas!
- Tris didesnes paprikas nuplaunu, pjaunu pusiau ir išvalau sėklas. Į paprikų puseles dedu mėsos įdarą. Man tilpo visas įdaras į šešias paprikų puseles.
- Į kepimo skardą įtiesiu kepimo popierių. Įdarytas paprikas dedu į kepimo skardą ant kepimo popieriaus.
- Nulupu ir supjaustau kelias bulves. Pjaustytas bulves išdėlioju prie įdarytų paprikų. Ant bulvių beriu druskos, kmynų, pilu šiek tiek alyvuogių aliejaus.
- Šaunu skardą su paruoštomis grožybėmis į neįkaitintą orkaitę, kepsiu 180 C ~ 50 min, viršus apačia be vėjelio.
- Kol kepa įdarytos paprikos, sutarkuoju ~100 g fermentinio sūrio.
- Po 50 min traukiu apkepusias paprikas ir bulves iš orkaitės. Tarkuotą sūrį išdėlioju ant paprikų. Grąžinu skardą atgal į orkaitę dar 10min.
- Kai sūris išsilydo, bulvės gražiai apskrunda - traukiu skardą lauk iš orkaitės!
- Prie gardžių keptų paprikų ir bulvių patiekiau iš anksto pasiruoštų daržovių salotų! Skanaus!
Šilta sriuba su paprika
Reikės:
- Paprikos: 1 vnt.
- Aitrioji paprika: pagal skonį
- Pupelės: 1 skardinė
- Kukurūzai: 1 skardinė
- Pomidorai: 1 vnt.
- Svogūnai: 1 vnt.
- Česnakas: 2 skiltelės
- Aitrioji paprika milteliais: pagal skonį
- Sultinys: 1 litras
- Aliejus
- Druska
- Pipirai
Gaminimas:
- Puode įkaitinkite aliejų, suberkite smulkintus svogūnus, maišydama pakepinkite porą minučių, įspauskite česnaką, suberkite aitriosios paprikos miltelius, dar pakepkite 1 min.
- Suberkite kubeliais pjaustytą papriką ir smulkintus pomidorus, supilkite sultinį, pasūdykite.
- Baigdama virti sudėkite nusunktas pupeles ir kukurūzus, pagardinkite sriubą pipirais, jei reikia, dar pasūdykite, pavirkite 5 min.
Plačiau skaitykite: Vakarienei - šilta sriuba!
Faršas su paprika ir makaronais
Reikės:
- Faršas
- Makaronai
- Paprikos: 1 vnt.
- Aliejus: 2 valg. š.
- Druska: 3 g (1/2 arbat. š.)
Gaminimas:
- Keptuvėje įkaitinkite šaukštą aliejaus, sudėkite faršą ir kepkite 3-4 minutes. Susmulkinkite papriką ir sudėkite į faršą.
- Sudėkite nuvarvintus makaronus, pasūdykite, išmaišykite ir troškinkite dar 2-3 minutes.
Mėsos kukuliukai su paprika
Reikės:
- Maltos mėsos
- Paprikos: 1 vnt.
- Aitrusis pipiras
- Petražolės: 1 arbat. š.
- Kiaušinis
- Prieskoniai
- Aliejus: 2 valg. š.
- Druska: 0.50 arbat. š.
Gaminimas:
Aitrųjį pipirą ir papriką smulkiai supjaustykite, sudėkite į faršą, įberkite prieskonių, smulkintų petražolių, įmuškite kiaušinį ir gerai išminkykite. Drėgnomis rankomis iš faršo formuokite nedidelius kamuoliukus, apvoliokite džiūvėsėliuose ir kepkite įkaitintame aliejuje, kol gražiai paruduos.
Troškinys su mėsa, paprika ir pupelėmis
Reikės:
- Maltos mėsos
- Paprikos: 1 vnt.
- Pomidorai: 1 vnt.
- Pupelės
- Svogūnai: 1 vnt.
- Česnakas
- Čili pipiras
- Pomidorų pasta
- Druska: 0.50 arbat. š.
- Pipirai: 1 vnt.
- Čiobrelis
Gaminimas:
- Svogūną ir česnaką susmulkinkite. Į puodą įpilkite šlakelį alyvuogių aliejaus, sudėkite svogūnus ir česnakus, apkepinkite. Jiems apkepus sudėkite mėsą ir pakepinkite porą minučių.
- Mėsai apkepus sudėkite susmulkintą čili pipirą, įdėkite pomidorų pastos, pagardinkite druska, pipirais ir čiobreliu. Viską dar keletą minučių troškinkite ant mažos ugnies (jei trūksta skysčio, galima įpilti šlakelį vandens).
- Tuomet, į puodą sudėkite kubeliais supjaustytą papriką ir viską dar ~7-10 min. troškinkite. Paprikai šiek tiek suminkštėjus į puodą sudėkite pupeles ir pomidorus (su visu skysčiu) ir viską dar 5 min. pavirkite.
Mėsos vyniotinis su kiaušiniais
Reikės:
- Maltos mėsos
- Kiaušiniai: 3 vnt.
- Duona: 2 vnt.
- Svogūnai
- Česnakai
- Pienas: 1 st.
- Krienai
- Druska: 1 arbat. š.
- Pipirai: 1 arbat. š.
Gaminimas:
- Į maltą mėsą sudėkite smulkiai supjaustytus svogūnus, česnakus, piene išmirkytą ir nuspaustą batoną, krienus, įmuškite kiaušinius, įberkite pipirų, pasūdykite ir gerai išminkykite. Mėsos masę sukrėskite ant celofano, uždenkite kitu celofano lakštu ir iškočiokite didelį stačiakampį.
- Ant iškočiotos mėsos per patį vidurį viena eile sudėkite nuluptus kiaušinius, suvyniokite (be celofano), dėkite siūle į apačią ant riebalais pateptos aliuminio folijos ir kuo sandariau užlankstykite folijos kraštus.
- 190 `C karštumo orkaitėje kepkite 45 min. Tada praplėškite ir praskleiskite foliją ir dar kepkite, kol apskrus viršus. Šiek tiek praaušusį vyniotinį supjaustykite griežinėliais.
Mėsos kukuliukai-iešmeliai
Reikės:
- Maltos mėsos
- Bandelė
- Svogūnai
- Prieskoniniai žalumynai
- Kiaušinis
- Česnakai
- Druska
- Pipirai
- Aliejus
Gaminimas:
- Į maltą mėsą sudėkite piene išmirkytą ir nuspaustą bandelę, su sviestu pakepintus svogūnus, įmuškite kiaušinį, suberkite susmulkintus prieskoninius žalumynus.
- Mėsos kukuliukus ir česnakų skilteles pakaitomis suverkite ant iešmų.
Jei maltos mėsos masė per skysta, galima įberti truputį džiūvėsėlių ar manų kruopų.
Pikantiškas apkepas su mėsa ir paprika
Reikės:
- Mėsos faršas
- Paprikos: 2 vnt.
- Kukurūzų kruopos
- Svogūnas
- Česnakas
- Aitriųjų pipirų padažas: 1 valg. š.
- Aliejus
Gaminimas:
- Kukurūzų kruopas išvirkite.
- Svogūną, česnaką, paprikas ir aitrųjį pipirą smulkiai supjaustykite ir sudėkite į faršą, gerai išmaišykite.
- Kepimo formą apšlakstykite aliejumi ir sudėkite paruoštą faršą.
Makaronų apkepas su mėsa ir paprika
Reikės:
- Makaronai
- Mėsos faršas
- Paprikos: 2 vnt.
- Kiaušiniai: 3 vnt.
- Grietinėlė
- Sūris: 4 valg. š.
- Aliejus
Gaminimas:
- Makaronus išvirkite sūdytame vandenyje ir perliekite šaltu vandeniu, gerai nuvarvinkite.
- Į aliejumi pašlakstytą ar sviestu išteptą kepimo formą sudėkite pusę makaronų. Ant viršaus paskleiskite faršą su daržovėmis ir likusius makaronus. Kiaušinius išplakite su grietinėle ir supilkite ant apkepo. Viršų pabarstykite fermentiniu sūriu.
Bulvių apkepas su mėsa
Reikės:
- Bulvės: 8 vnt.
- Mėsos faršas
- Svogūnas
- Pienas: 1 st.
- Kiaušiniai
- Grietinė
- Prieskoniai bulvėms
- Druska
- Pipirai
- Aliejus
Gaminimas:
- Kiaulienos faršą sumaišykite su smulkintu svogūnu, maltos mėsos prieskoniais, pipirais ir druska.
- Bulves nuskuskite ir smulkiai sutarkuokite. Į tarkius supilkite pieną, išplaktą su kiaušiniais, įberkite bulvių prieskonių, pipirų, druskos ir gerai sumaišykite.
- Pusę tarkių supilkite į aliejumi pašlakstytą kepimo formą, paskleiskite faršą ir užpilkite likusius tarkius. Kepkite 170 laipsnių orkaitėje apie 50 minučių. Kai kugelis sukietės, aptepkite grietine ir toliau kepkite.
Bulvių košė su mėsa
Reikės:
- Bulvės: 5 vnt.
- Mėsos faršas
- Pienas: 1 st.
- Sviestas
- Grietinė
- Druska
Gaminimas:
- Bulves nulupkite, supjaustykite nedideliais gabaliukais ir išvirkite sūdytame vandenyje.
- Į 4 nedideles ar 1 didelę aliejumi pašlakstytą kepimo formą dėkite bulvių košės, tada sluoksnį faršo ir vėl košės.