Ateinu pas Jus su mano labai pamėgtu kapotų tešlos sausainių-pyragėlių receptu. Pagal mano receptą galėsite pasigaminti dviejų rūšių sausainius - saldžius ir nesaldžius.
Saldūs ir Nesaldūs Sausainiai
Saldusis variantas puikiai tinka prie mėgstamos kavos ar arbatos puodelio. O štai nesaldžius galima patiekti kaip užkandį, puikiai tinka net prie šalto alaus bokalo (nealkoholinio žinoma). Taip pat didžiulis šių sausainių tešlos privalumas yra tas, kad dalį (arba visą) tešlos galima užšaldyti, tada kitą kartą sausainiai pasiruoš itin greitai, nes juos reikės tik iškepti.
Alaus Sausainių Receptas
Recepto autorius: SkanėstaiVisi jau žino, kad dėl Beatos receptų esu pametus galvą. Savo paprastumu ir skoniu jie jau kelinti metai pavergę mano širdį. Šį kart ateinu su alaus sausainiais. Jie ne šiaip “prie alaus“, bet tikri ALAUS sausainiai, nes alus yra vienas iš tešlos ingridientų. Labai mėgstu visokius pikantiškus sausainėlius, tai šie kol kas favoritai. Rekomenduoju!
Ingredientai tešlai:
- 100 g šalto sviesto
- 180 g miltų
- 1 v.š. kario (būtinai! atsisleidžia ypatingas skonis su juo)
- 1 a.š. saldžiosios paprikos miltelių
- 0,5 a.š. druskos
- 90 ml alaus (naudojau “Grindbergen“ tamsų)
- 40 g tarkuoto sūrio
Pabarstukai:
- 1 kiaušinio plakinio (tešlos aptepimui)
- 1 v.š. aguonų
- 1 v.š. sezamų
- 1 v.š. saldžiosios paprikos miltelių
Pabarstukų ingridientus sumaišyti ir atsidėti.
Gaminimo Eiga
- Miltus sumaišyti su kariu, paprikos milteliais ir druska.
- Sviestą įtarkuoti į miltus burokine tarka ir pamaišyti, kad visas sviestas apsiveltų miltais.
- Tuomet į miltus pilti alų ir greitai viską maišyti, kad suliptų, sukibtų.
- Šiek tiek paminkyti rankomis, suspaust į vientisą gumulą, pamaigyti ir atidėti į šaldytuvą bent pusvalandžiui.
- Atvėsusią tešlą iškočioti į stačiakampį.
- Mintyse padalinkite jį į tris dalis, vidurinę dalį reikia apibarstyti sūriu, tuomet užkloti šoninėmis dalimis.
- Pakartoti tą patį procesą dar kartą: iškočioti, padalinti, apibarstyti sūriu, užlankstyti.
- Dabar jau paskutinį kart iškočioti stačiakampį, patepti jį kiaušinio plakiniu ir visą apiberti prieskonių mišiniu.
Patarimai ir Variantai
Sakoma, kad airiai pirmieji pradėjo naudoti alų kaip kepimo raugą. Todėl autentiškiausi sausainiai bus pagaminti su tradiciniu airišku tamsiuoju stautu. Jei tokio stout'o nerandate, tiks geras gintaro arba raudonasis alus. Svarbiausia, kad gėrimas būtų išraiškingo skonio ir duotų daug putų.
Sviestą įdėkite į šaldiklį 30-40 minučių, kad sukietėtų. Alų išimkite iš šaldytuvo, kad šiek tiek sušiltų. Į dubenį suberkite pusę persijotų kvietinių miltų. Iš šaldiklio išimkite šaldytą sviestą ir sutarkuokite jį į miltus vidutinio skersmens tarka. Kai sviestas po rankomis pradės šilti ir minkštėti, supilkite į dubenį likusius kvietinius miltus ir suberkite avižinius miltus. Dar kartą gerai išminkykite, kol masė taps sausa ir trupinė.
Sausainių Formavimas ir Kepimas
- Rankomis išminkykite tvirtą, elastingą tešlą ir suformuokite apvalų gabalą.
- Kočiotuvu iškočiokite tešlą į plokščią maždaug 0,5 cm pločio paplotėlį.
- Naudodami formą arba stiklinę iš tešlos išpjaukite norimą sausainio formą ir perkelkite ją į kepimo popieriumi išklotą formą.
- Likusią sausainių tešlą suminkykite į gumulą, dar kartą išminkykite, vėl iškočiokite ir padarykite dar keletą sausainių.
- Kiekvieną sausainį tolygiai apibarstykite cukrumi.
- Peiliu stambiai supjaustykite skrudintus žemės riešutus ir išdėliokite juos ant cukraus. Vietoj žemės riešutų galima naudoti skrudintus graikinius riešutus, lazdyno riešutus, migdolus arba moliūgų sėklas.
- Dėkite kepimo skardą į orkaitę ir kepkite 15 minučių, kol sausainiai akivaizdžiai paruduos.
Sluoksniuotos Tešlos Sausainiai su Įdaru
Ant miltais pabarstyto paviršiaus iškočiojame sluoksniuotą tešlą į stačiakampio formos lakštą. Agurkus (galima nulupti) supjaustome plonyčiais šiaudeliais ir išdėliojame ant pomidorų padažu išteptos tešlos. Lengvai išplaktu kiaušiniu patepame lakšto kraštus. Nuo ilgesnio lakšto krašto atsargiai susukame vyniotinį. Įdaras turėtų nesulipti. Orkaitę įkaitiname iki 200 C laipsnių temperatūros.
Vyniotinį supjaustome 1,5 - 2 cm pločio girežinėliais ir išdėliojame juos ant kepimo popieriaus. Iškepusius sausainius galime tiekti tiek karštus, tiek šaltus.
