Sėjamosios judros (lot. Camelina sativa), dar vadinamos „malonumų auksu“, yra vienas seniausių kultūrinių augalų. Jos kildinamos net iš neolitinio amžiaus laikų. Judros gimtine laikoma Rytų Europa ir Pietvakarių Azija. Įprastais augalais judros tapo apie 400-500 metų prieš Kristų. Judros buvo auginamos vienos ar su linais. Sėklos buvo naudojamos kasdieniniam maistui (kaip linų ir kviečių).
Lietuvoje judros buvo augintos ir prieškario metais, tik nebuvo tokios populiarios, kaip linų sėmenys ar kanapės. Istoriniuose šaltiniuose mums pavyksta rasti informacijos, kad ir tais laikais iš judrų sėklų buvo spaudžiamas aliejus maistui. Šios nuostabios aliejinės kultūros auginimą atgaivino žymus Alytaus rajono ūkininkas, kurio paskatinti mes ir pradėjome spausti judrų aliejų.
Judrų Aliejaus Sudėtis ir Savybės
Judrų sėklose yra 28-42 proc. Be to judros aliejuje yra vitaminų (A, D, E) bei mineralų (magnio, vario, geležies, cinko, kalio, kalcio.
Iš Camelina sativa sėklų spaudžiamame aliejuje gausu riebalų rūgščių, ypač alfa-linoleno rūgšties ir oleino rūgšties, vitamino E ir kitų fenolinių junginių, kurie veikia kaip antioksidantai. Net 50 proc. šalto spaudimo camelina sativa sėklų aliejaus riebalų yra polinesotieji omega-3 ir omega-3 riebalai, kurie gali padėti reguliuoti cholesterolio lygį kraujyje, stiprinti kaulus, gali teigiamai veikti reproduktyvinę sistemą.
ECOSH tinklaraštyje rašoma, kad sėjamųjų judrų aliejuje yra alfa, beta, gama ir delta tokoferolių, kurie visi yra skirtingos vitamino E formos. Iš šių formų organizmas dažniausiai naudoja alfa-tokoferolį, kuris padeda išvengti kraujo krešulių susidarymo ir stiprina imuninę sistemą. Aliejuje esanti Omega-3 riebalų rūgštis svarbi smegenų veiklai. Omega-3 ir Omega-6 rūgštys reikalingos nuolatiniam organizmo ląstelių atsinaujinimui, tačiau Omega-6 kiekis neturėtų viršyti Omega-3 kiekio. Judros sėklų aliejuje šis polinesočiųjų riebalų rūgščių santykis yra beveik idealus.
Šaltuoju būdu spaudžiamas camelina sativa aliejus yra tamsios spalvos, tačiau tamsiosios dalelės greitai nusėda ir aliejus tampa šviesiai geltonas.
Pagrindinės Judros Aliejaus Savybės:
- Mažina blogojo cholesterolio kiekį kraujyje
- Turi priešuždegiminių savybių
- Skatina smegenų veiklą
- Padeda palaikyti gerą kraujo sudėtį
- Skatina kraujagyslių veiklą
- Stiprina imuninę sistemą
- Skatina sąnarių skysčių gamybą
Judros Aliejaus Naudojimas Kulinarijoje
Šaltu būdu išspaustas judrų aliejus iš pradžių būna tamsios spalvos, tačiau greitai tamsiosios dalelės nusėda ir aliejus tampa šviesiai geltonas. Kaip ir kitų kryžmažiedžių augalų aliejus, judrų aliejus turi šiek tiek aštroką prieskonį, tačiau jis nėra nemalonus. Judros aliejus jau seniai naudojamas dietinėje ir vegetarinėje mityboje. Nerafinuotas judros aliejus pasižymi apetitą žadinančių aromatu ir pikantišku, lengvai aštroku skoniu (primenančiu krienus, ropę ar ridiką).
Būtent dėl to judros aliejus nuo senovės naudojamas salotose, užpiluose, padažuose, su virtomis daržovėmis. Judros sėklų aliejui būdingas migdolus primenantis skonis puikiai dera su šviežiomis salotomis, išryškindamas ir subtiliai papildydamas įvairių produktų skonį. Šis aliejus pasižymi pakankamai aukšta smilkimo temperatūra, todėl puikiai tinka kepimui, o ypač patiekalų skrudinimui, nes nedega esant gana didelei kaitrai.
Judros sėklų aliejaus smilkimo temperatūra yra apie 246ºC, todėl jis prilygsta rapsų aliejui ir šiuo atžvilgiu lenkia alyvuogių bei kokosų aliejus. Aliejus labai tinka salotoms, mirkalams, virtoms daržovėms skaninti, o pačios sėklelės tiks visoms košėms marmalyti, galima dėt į plovą, avižinę košę. Reikia būtinai berti ir į blynus, ir į duoną. Kūčių stalui judros labai pritiks.
Rekomenduojamos paros normos:
- 1-3 metų vaikams - 0.25 arbatinio šaukštelio
- 3-6 metų vaikams - 0.5 arbatinio šaukštelio
- 6-12 metų vaikams - 1 arbatinis šaukštelis
- Suaugusiems - 1.5 arbatinio šaukštelio
Judros Aliejaus Nauda Sveikatai
Omega-3 riebalų rūgštys, esančios camelina sativa aliejuje, padeda palaikyti normalią širdies ir kraujagyslių sistemos veiklą. Šios riebalų rūgštys gali sumažinti trigliceridų kiekį kraujyje, mažinti kraujo spaudimą, gerinti kraujagyslių funkciją ir mažinti trombų susidarymo riziką.
Omega-3 riebalų rūgštys yra būtinos normaliai smegenų veiklai. Jos gali padėti palaikyti neuronų membranų lankstumą, gerinti signalų perdavimą tarp nervų ląstelių ir gali prisidėti prie kognityvinės funkcijos gerinimo. Tyrimai rodo, kad Omega-3 gali padėti sumažinti depresijos simptomus, gerinti atmintį ir sumažinti neurodegeneracinių ligų riziką.
Omega-3 ir Omega-6 riebalų rūgštys vaidina svarbų vaidmenį reprodukcinėje sveikatoje. Jos gali padėti reguliuoti hormonų pusiausvyrą, gerinti kraujotaką į reprodukcinius organus ir gali prisidėti prie sveikos spermos ir kiaušialąsčių gamybos.
Camelina sativa aliejus yra gausus antioksidantų, įskaitant vitaminą E (tokoferolius) ir karotenoidus. Vitaminas E yra galingas antioksidantas, kuris gali padėti apsaugoti ląsteles nuo oksidacinio streso, gali mažinti laisvųjų radikalų sukeltą žalą ir prisidėti prie sveiko senėjimo. Karotenoidai, tokie kaip beta-karotenas, taip pat veikia kaip antioksidantai ir yra svarbūs imuniteto bei normalaus regėjimo palaikymui.
Be to, judros sėklų aliejumi žmonės paįvairindavo naminių gyvulių pašarus. Puikus pagardas maistui. Judros sėklų aliejui būdingas migdolus primenantis skonis puikiai dera su šviežiomis salotomis, išryškindamas ir subtiliai papildydamas įvairių produktų skonį.
Judros Aliejus Odai ir Plaukams
Aliejaus sudėtyje esančios riebalų rūgštys prisideda prie puikios odos išvaizdos, švelnina odos ligų simptomus, gali sustabdyti raukšlių atsiradimą. O svarbiausia yra tai, kad šiuo atveju odą galite puoselėti tiek naudodami aliejų maistui, tiek išoriškai. Pašildytas aliejus gali būti naudojamas kaip plaukų kondicionierius. Jis suminkština ir sustiprina plaukus, apsaugo juos nuo ankstyvo žilumo. Beje, ne pro šalį aliejumi įtrinti ir galvos odą, ypač, jei skundžiatės odos išsausėjimu.
Naudojimo būdai:
- Kaip kūno losjonas: tepkite kelis lašus pasirinkto aliejaus ant drėgnos kūno odos iš karto po vandens procedūrų.
- Išsausėjusiems plaukams gaivinti: vakare lengvai ištepkite plaukus (ypač galiukus, galima ir šaknis) pasirinktu aliejumi, ryte galvą kruopščiai išplaukite.
- Kaip veido kremas ar serumas: švarų veidą sudrėkinkite vandeniu ar hidrolatu ir patepkite 3-4 lašais pasirinkto aliejaus.
- Nagams stiprinti: lengvai pašildykite pasirinktą aliejų, įmerkite kruopščiai nuvalytus nagus ir palaikykite 10-15 minučių.
Judros Aliejaus Laikymo Sąlygos ir Vartojimas
Judros aliejų rekomenduojama laikyti tamsioje, vėsioje, nuo saulės spindulių apsaugotoje vietoje. Mūsų spaustą aliejų rekomenduojama sunaudoti: per 2 mėnesius laikant kambario temperatūroje; per 6 mėnesius laikant šaldytuve.
Jeigu vartojate gryną judros aliejų, rekomenduojama tai daryti rytais tuščiu skrandžiu, 15 min prieš pusryčius. (apyvėsio) vandens.
Judros Aliejus - Tai Iš Naujo Atrandamas Produktas
Nors šiandien judros sėklų aliejaus pavadinimas skamba gana egzotiškai, tai tėra kiek nepelnytai primirštas vertingas produktas, kurį tinka naudoti tiek maistui, tiek ir sveikatos gerinimui ar grožio puoselėjimui. Šiandien vėl prisimename ir iš naujo atrandame gerąsias augalo, vadinamo „malonumų auksu“ arba „vokiškuoju sezamu“, aliejaus savybes.
Linų sėmenų aliejus irgi labai naudingas, tik bėda su tais linais - aliejus baisiai trumpai galioja, tuoj apkarsta. O šit judrų aliejus kaip ir, pavyzdžiui, kanapių gali ir iki pusės metų atidarytas išbūti.
Jei norite visapusiškai išnaudoti visas gerąsias judros sėklų savybes, turėkite omenyje, kad iš aliejaus organizmas visą naudą gauna lengviau nei iš pačių sėklų, kurias dedate kaip ingredientą į patiekalus. Taip yra dėl to, kad sėkla turi luobelę, kuri virškinant gali nesuirti - tada sėkloje esantis aliejus iš organizmo pasišalins neįsisavintas.
Geriausias savybes judros sėklų aliejus išsaugo spaudžiamas šaltuoju būdu. Tuo tarpu parduotuvių lentynose dažniau randamas aliejus, kurio išgavimui dėl spartesnio ir efektyvesnio darbo naudojamas karštis, tirpikliai arba cheminės medžiagos. Toks aliejus praranda dalį savo maistingųjų savybių, aliejaus sudėtyje gali likti chemikalų.
Nėra nustatyta jokio šalutinio poveikio, kuris galėtų pasireikšti ilgesnį laiką vartojant judros sėklų aliejų. Džiugu tai, jog iki pat šios dienos komercijai auginama sėjamoji judra vis dar išlaiko tokią pačią genetinę struktūrą, kokią ji turėjo auginama mūsų protėvių prieš tūkstančius metų. Taigi, sėjamoji judra puikiai tinka tiems, kurie nepalankiai žiūri į genetiškai modifikuotą maistą.
PASTABA: informacija apie judros aliejų yra grynai informacinio bei rekomendacinio pobūdžio. Rekomenduojame sprendimus, susijusius su asmenine sveikata, priimti asmeniškai ar pasitarti su šeimos gydytoju, įvertinus Jūsų asmeninę sveikatos būklę.