pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Lenkiška Sriuba su Bulvėmis: Tradicinis Receptas ir Variacijos

Lenkiška bulvių sriuba - lietuvių jau pamėgtas patiekalas. Ši bulvių sriuba yra gardi, soti ir paprastai pagaminama. Jos gaminimas užtruks tik apie dvidešimt minučių. Visi gerai žinome, kad patiekalai su bulvėmis yra ypač skanūs. Nors daugelis yra išbandę pačius įvairiausius patiekalus su bulvėmis, bet sriubos su jomis yra gerokai rečiau gaminamas patiekalas.

Lenkiška Baltųjų Barščių Sriuba (Bialy Barszcz)

Šiandien gaminame puikų sriubos receptą (kurią mėgstu ne tik per Velykas) su Polska kielbasa (Lenkiška balta kiaulienos dešra). Lengva Lenkiška baltųjų barščių sriuba receptas (vadinamas Baltuoju Hogweed) su kiaulienos lenkiška dešra (Polska Kielbasa (dešra)), bulvių, virti kiaušiniai ir grietinėlė (arba raugo užkandis). Skani sriuba su lengvo rūgštumo pojūčiu tradiciškai mėgavosi Velykų laiku. Jei esate europietiškų receptų gerbėjas, būtinai išbandykite mano austriškos kreminės česnakų sriubos (Knoblauchcremesuppe) receptą ir mano visų laikų mėgstamiausią lenkiškos kiaulienos ir raugintų kopūstų sriubos receptą.

Ingredientai

  • Balta kiaulienos lenkiška dešra (arba lenkiška kielbasa) - tradiciškai naudojama tik kiaulienos dešra, tačiau skaniai sriubai tiks bet kokia.
  • Svogūnai - geltona arba balta
  • Česnakai - arba česnako pasta/ česnako milteliai
  • Bulvės - geriausiai tinka senos rusvosios bulvės
  • Grietinė - arba naudokite raugo užkandį, riebią grietinėlę ar net crème fraiche. Taip pat galima naudoti raugintų kopūstų sultis arba net šaukštą obuolių sidro acto (patiekiant).
  • Sviestas - arba augalinis aliejus troškinimui
  • Viso grūdo kvietiniai miltai - rūgščiai baltai grietinėlei gaminti
  • Prieskoniai: mairūnai, druska, pipirai, lauro lapai, petražolės

TRADICINIS RECEPTAS: Tradicinis receptas reikalauja baltųjų barščių užkandžio (gaminamas iš fermentuotų kvietinių miltų karštame vandenyje laikui bėgant), naminis ar net parduotuvėje pirktas Lenkijoje. Tačiau galite įdėti raugo starterio (vietoj arba kartu su kepimo grietinėle) arba išmeskite raugą, kad gautumėte tą patį rūgštus efektas sriubai. Naudokite 1/2 puodelio raugo starterio (arba daugiau, jei reikia) pradžiai.

VARIACIJAS: Recepte gali būti rūkyta šoninė arba kumpis, taip pat šakninės daržovės, pavyzdžiui, morkos ir pastarnokai, ir žiupsnelis krienų.

Baltieji Barščiai prieš Zureko Sriubą

Šie du lenkiškų sriubų skanėstai yra beveik identiški, o pagrindinis skirtumas yra naudojamas užkandis. Baltajai barščių sriubai reikalingas nesmulkintų kviečių užkandis, o Zurek sriubai reikia ruginio užkandžio (todėl jis gerokai rūgštesnis nei baltieji barščiai).

Kaip Virti Lenkiškus Baltuosius Barščius?

  1. Dešrą pakepinkite svieste, suberkite svogūnus, česnaką ir troškinkite toliau. Tada sudėkite bulves ir troškinkite 2-4 minutes. Dažnai maišykite.
  2. Įpilkite vandens ir užvirinkite. Leiskite virti, kol visiškai iškeps. Nukelkite nuo viryklės ir supilkite grietinę, miltų ir prieskonių mišinį. Išmaišykite, kad susimaišytų ir patiekite iš karto.

Ką Patiekti su Lenkiškais Baltais Barščiais?

Užkandis ar salotos prie šono, keli pasiūlymai iš mano virtuvės:

Lenkiškų Baltųjų Barščių (Bialy Barszcz) Receptas

Lenkiškų baltųjų barščių (Bialy Barszcz) receptas su balta kiaulienos dešra, bulvėmis ir grietine. Pagardinta kai kuriomis tradicinėmis žolelėmis, ši sriuba Lenkijoje skanaujama apie Velykas arba ištisus metus.

  • Paruošimo laikas: 10 minučių
  • Virimo laikas: 40 minučių
  • Bendras laikas: 50 minučių
  • Kursas: Pagrindinis patiekalas, sriuba
  • Virtuvė: Europos, Lenkijos

Ingredientai:

  • 3 vidutiniai kiaušiniai, virti
  • 400 g (0,8 svaro) balta lenkiška dešra (lenkiška kielbasa), rūkyta
  • 2 a.š. sviesto
  • 1 svogūnas, maltas
  • 1 česnako skiltelė, malta
  • 4 vidutinės rudos spalvos bulvės, susmulkinti
  • 2 lauro lapai
  • 1/2 puodelis grietinės (arba riebios grietinėlės)
  • 2 a.š. kvietinių miltų
  • 1 a.š. mairūnas
  • 1 a.š. petražolės, smulkiai sumalti
  • Druskos ir juodųjų pipirų pagal skonį
  • 8 puodeliai vandens arba sultinio sriubai, daugiau ar mažiau pagal poreikį

Gaminimo Eiga:

  1. Iškirpti rūkytos dešros smulkesniais gabalėliais, į keptuvę supilkite sviestą ir patroškinkite 2-3 minutes (kol dešra pakeis spalvą išorėje).
  2. Tada suberkite smulkintą svogūną, česnaką ir smulkiai pjaustytas bulves. Dar keletą minučių patroškinkite. Dažnai maišykite, nes bulvės lengvai prilimpa prie keptuvės.
  3. Kitas, įpilkite vandens (sandarumo) ir lauro lapų ir užvirinkite. Leiskite virti, kol bulvės visiškai išvirs.
  4. Tada į nedidelį dubenį supilkite grietinę, miltus ir šiek tiek skysčio iš sriubos. Gerai išmaišykite, kad susimaišytų, neturėtų matytis miltų nuospaudų.
  5. Nuimkite sriubą nuo viryklės ir lėtai įpilkite grietinės. Pagardinkite sriuba su druska, pipirais, mairūnais ir petražolėmis. Leiskite troškintis dar 5-10 minučių.
  6. Išimkite lauro lapus ir patiekite su kietai virtais supjaustytais kiaušiniais.

PAKEITIMAI: Naudokite grietinės arba riebi grietinėlė vietoj grietinės. Įdėkite kelis šaukštus iš raugintų kopūstų sultys jei norite, kad sriuba būtų rūgštesnė.

Kiti Receptai ir Variacijos

Trinta Bulvių Sriuba su Tepamu Sūreliu

Šiai sriubai puikų skonį priduoda ne tik bulvės, bet ir tepamas sūrelis. Mes naudojome sūrelį su baravykais. Tad sriuboje jautėsi ir jų skonis. Iš pradžių reikia keptuvėje pakepinti smulkiai supjaustytą svogūną ir smulkiai supjaustytą morką. Puode užkaisti sultinį. Sudėti bulves, daržoves iš keptuvės ir virti, kol visos daržovės bus minkštos. Sriubą sutrinti iki vientisos tyrės. Supilti grietinėlę, sudėti sūrelį. Viską išmaišyti ir dar pakaitinti apie minutę. Sausoje keptuvėje pakepintus šoninės gabaliukus, petražoles užbarstyti prieš patiekiant sriubą.

Gaminimo Eiga:

  1. Keptuvėje įkaitinti aliejų ant vidutinės kaitros.
  2. Puode užkaisti sultinį, sumažinti kaitrą.
  3. Sudėti bulves, daržoves iš keptuvės ir virti apie 12 min.
  4. Sriubą sutrinti iki tyrės.
  5. Įpilti grietinėlės, įdėti tepamo sūrelio.
  6. Sriubą išmaišyti ir dar pavirti apie minutę.
  7. Sausoje keptuvėje pakepinti nedideliais gabaliukais sujaustytą šoninę.

Lenkiška Pupelių Sriuba

Nakčiai paliekame pupeles inde su dvigubai didesniu kiekiu vandens. Išbrinkusias pupeles nuplauname ir sudedame į puodą su panašiu kiekiu vandens. Pupeles verdame, kol jos suminkštėja. Smulkiai supjaustome svogūnus, pakepiname aliejuje, įberiame druskos. Šiems lengvai apskrudus, sudedame riebesnius kiaulienos gabaliukus (šoninė, lašininiai gabaliukai). Apkepus išimame iš keptuvės mėsą, paliekant riebalus ir sudedame pjaustytą dešrą. Sudedame kepinius į pupelių puodą. Užverdame puodą ir palaikome 10 - 15 minučių ant vidutinės ugnies. Įdedame saują mairūno, sutriname jį tarp delnų. Įdedame pusę šaukšto paprikos.

Lenkiška Kopūstų Sriuba

INGREDIENTAI:

  • 1 vienetas svogūnų
  • 300 gramų kiaulienos (su kaulais)
  • 50 gramų kiaulės lašinių
  • Šiek tiek kvietinių miltų
  • 300 gramų raugintų kopūstų
  • Šiek tiek druskos
  • Šiek tiek žalumynų
  • 3 valgomieji šaukštai grybų (džiovinti)

PARUOŠIMO BŪDAS:

  1. Mėsa ir grybai užpilami 1,2L vandens ir išverdami. Baigiant virti suberiami smulkiai supjaustyti prieskoniniai žalumynai sriubai.
  2. Rauginti kopūstai smulkiai supjaustomi, užpilami trupučiu vandens ir ištroškinami.
  3. Mėsos sultinys perkošiamas per sietą ir užpilamas ant kopūstų.
  4. Lašiniukai supjaustomi kubeliais. Svogūnai smulkiai supjaustomi ir truputį pakepinami, po to įberiama miltų, viskas dar pakepinama ir supilama į sriubą.
  5. Prieskoniniai žalumynai ir grybai supjaustomi siauromis juostelėmis ir taip pat suberiami į sriubą.
  6. Patiekalas valgomas su virtomis, truputį paspirgintais lašiniukais apipiltomis bulvėmis (lašiniukai supjaustomi kubeliais).

Batvinių Sriuba

Ši lenkiška batvinių sriuba kiek skiriasi nuo mūsų tradicinės burokėlių lapų sriubos. Į ją dedami ir patys burokėliai, o ne tik jų lapai ir koteliai. Batvinių sriuba patiekiama su grietine (ar jogurtu) ir virtais kiaušiniais. Burokėlių lapai ir kotai yra ypač maistingi, sveiki, gali praturtinti jūsų mitybą. Burokėlius nulupkite ir supjaustykite gana plonais šiaudeliais. Morką sutarkuokite šiaudeliais, bulves - kubeliais. Burokėlių lapus nupjaukite nuo kotelių.

Gaminimo Eiga:

  1. Atskirame puode išvirkite bulves.
  2. Kitame puode užkaiskite vandenį, sudėkite morkas ir burokėlius, virkite apie 12-15 min. ar kol burokėliai bus suminkštėję.
  3. Sudėkite burokėlių lapus, įberkite krapų, druskos, pipirų.
  4. Į puodą supilkite ne visai šaltą grietinę, viską išmaišykite.

Lenkiška Bulvių Sriuba su Rūkyta Mėsa

Kai norisi tirštos ir sočios sriubos, gaminkite lenkišką bulvių sriubą. Itin kvapni ir turtinga savo skoniais.

Gaminimo Eiga:

  1. Į didelį puodą sudėkite supjaustytas bulves, rūkytą mėsą, morkas, pastarnoką, salierą, druską, pipirų žirnelius. Įpilkite vandens.
  2. Virkite apie 20 minučių arba tol, kol daržovės suminkštės.
  3. Nedidelėje keptuvėje ištirpinkite sviestą, suberkite smulkintą svogūną ir šiek tiek pakepkite. Suberkite mairūną ir kepkite dar apie minutę.
  4. Tuomet supilkite miltus ir viską gerai išmaišykite. Įpilkite porą puodelių karštos sriubos ir dar pamaišykite.

Žurek

„Žurek" laikomas šiaurinės Lenkijos tradiciniu patiekalu. Pavadinimas kildinamas iš vokiečių kalbos „sauer" rūgštus, vokiškai tai raugintų miltų sriuba „sauermehlsuppe". Su receptu buvo galima susipažinti kavinėje, kurioje laikas neprailgo, vartant lenkiškų patiekalų receptų knygas. Tradiciškai tai sriuba iš rūkytos mėsos nuoviro ir raugintų miltų. Paduodama su virtu kiaušiniu ir bulvėmis. Miltai užpilami vandeniu, sudedama susmulkinta duona ir išspaustas česnakas. Darome sultinį iš rūkyto kumpio arba šoninės, pridedame kelis lauro lapus, kvapiųjų ir juodųjų pipirų. Verdame apie 15 - 20 minučių. Supjaustome smulkiai svogūnus ir riekelėmis dešrą. Pakepiname supjaustytą dešrą aliejuje, išgriebiame iš sultinio kumpį ir ten įdedame pakepintą dešrą. Ištrauktą mėsą supjaustome kubeliais, kepiname svogūnus ir pridedame supjaustytą mėsą. Sudedame į sriubą, pilame raugą, kad skonis pasidarytų rūgštokas. Įdedame smulkiai pjaustyto arba džiovinto mairūno. Paliekama virti ant mažos ugnies 10 - 15 minučių. Įmetame į puodą pjaustytą česnaką. Iš puodo pasemiame sultinio, išmaišome su grietine ir supilame atgal. Įdedame krienus, druską. Išjungiame vyryklę, sriubą palaikome uždengtą 8 - 15 minučių.