Vištienos sultinys yra universalus ingredientas, dažnai naudojamas sriuboms, troškiniams, kruopoms virti. Jį galima patiekti vieną prie kibinų, pyragėlių su mėsa ar daržovėmis, tad jo panaudojimas yra išties platus.
Sultinio gamybos būdai
Įprastai vištienos sultinys gaminamas dviem būdais: arba verdamas iš vištienos kaulų (galima naudoti keptos vištienos likučius) arba gaminamas su vištienos dalimis, kurios yra su kaulu.
Verdant pastarąjį sultinį, liks nemažai mėsos, kurią galėsite sudėti į sriubą arba ją galite pasilikti sumuštiniams, salotoms.
Ingredientų pasirinkimas
Labai svarbu naudoti naminę ar ekologišką vištieną, nes su mėsa iš parduotuvės sultinys bus nežymaus skonio, jo spalva bus blanki. Rekomenduojame pavaikščioti po ūkininkų turgelius - ten tikrai rasite vištienos skyrelių, kuriuose galėsite įsigyti rinkinius būtent vištienos sultiniui ar sriubai.
Norint pagaminti aromatingą ir tvirtą sultinį, labai svarbu pasirinkti tinkamus ingredientus. Pradėkite nuo aukštos kokybės baltymų pagrindo. Jei gaminate vištienos sultinį, rinkitės visą vištieną arba sparnelių ir šlaunelių mišinį, kad želatina išsiskirtų optimaliai. Ruošdami jautienos sultinį, rinkitės kaulus su kaulų čiulpais, pvz., gūžduobes ar blauzdas.
Tam, kad sultinys pasižymėtų gydomosiomis savybėmis be jokios abejonės svarbu naudoti geros mėsos kaulus. Jei žinote kur gauti ar net kartas nuo karto gaunate kaimišką vištą ir esate tikri, kad ji buvo tinkamai auginama, būtinai išsaugokite jos kaulus ar tam tikras dalis sultiniui - tai aukso vertės sunkiai randamas produktas. Taigi kaimiška višta - geriausias variantas.
Kalbant apie naudojamas daržoves, klasikinis sultinys gaminamas su morkomis, salieru, svogūnu, česnaku, druska, pipirais ir lauko lapu. Šioje vietoje skatinu eksperimentuoti, tai puiki vieta panaudoti visokiems daržovių likučiams ir taip praturtinti bei paįvairinti sultinio skonį.
Virimo trukmė ir procesas
Vištienos sultinys verdamas pakankamai ilgai. Jeigu naudojate tik kaulus, galite sultinį virti apie 3 valandas. Kuo toks sultinys verda ilgiau, tuo jis bus sodresnio skonio, sveikesnis.
Jei sultinį gaminate su mėsa, galite jį virti kiek trumpiau - apie 1 val. 30 min. Tokiu atveju ir sultinys bus puikaus skonio, ir dar vištiena tinkama naudoti kitiems patiekalams.
Vištienos sultinys visada verdamas su daržovėmis bei prieskoniais. Galite naudoti tai, ką turite savo šaldytuve ar virtuvės spintelėse. Jų kiekį irgi galite rinktis pagal savo skonį.
Sultinio virimo procesas:
- Švariai nuplautus vištienos ar jautienos kaulus sudedame į talpų puodą, užpilame vandeniu ir pradedame virti ant nedidelės kaitros - kad sultinys nenugaruotų.
- 15 kg kaulų paprastai reikia 20 l vandens, virdami mažesnį kiekį šias proporcijas stenkitės išlaikyti.
- Vandeniui užvirus, nugraibome putas ir lėtai verdame apie 8 val.
- Jei sultinį virsite aukštoje kaitroje ir trumpai, jis praras dalį savo maistingųjų savybių.
Papildomi patarimai
- Pirmą užvirusį vandenį rekomenduoju nupilti, nes iš mėsos dar neišsiskiria naudingos medžiagos.
- Praplaukite puodą, vėl užpilkite vandeniu, sudėkite mėsą, uždėkite dangtį.
- Pradėjus virti, galite dėti svogūnus, morkas, o baigiant virti galite įdėti salierų stiebų.
- Daržoves galite rinktis pagal savo skonį.
- Likus valandai iki virimo pabaigos įdėkite pipirų, laurų lapų.
- Pamažinkite ugnį, nugraibykite susidariusias putas.
- Druską reikėtų dėti pačioje virimo pabaigoje.
- Druskos nereikėtų dėti daug, bet sultinys be druskos ilgai neišbus, tik apie porą dienų ir trečią dieną pradės rūgti.
Sultinio apdorojimas po virimo
Kai sultinys baigia virti, reikia jį perkošti per sietelį. Daržoves reiktų išmesti, o jeigu virėte su mėsa - reikia ją nuimti nuo kaulų ir susmulkinti. Tą geriausia padaryti šakučių pagalba, kol mėsa dar nėra atvėsusi.
Sultinį geriausia supilstyti iki stiklinius indus ir padėti į šaldytuvą. Jame laikyti galima iki 5 dienų. Taip pat išvirusį sultinį galima užšaldyti.
Sultinio panaudojimas
Kaip minėjome anksčiau, vištienos sultinį galima panaudoti įvairiuose patiekaluose.
Panaudojimo būdai:- SRIUBAI: Skystos, tirštos, kruopų ar daržovių, paprastos arba tailandietiškos. Visoms sriuboms reikia sultinio ir geriausia, jei tai bus tikras geras naminis sultinys.
- TROŠKINIAMS: Pilkite sultinį vietoje vandens. Puikiai tiks tiek į mėsos, tiek į daržovių troškinius, suteiks skonio ir maistingumo.
- KRUOPOMS VIRTI: Naudokite vietoje vandens arba sultiniu pakeiskite dalį vandens. Tai suteiks kruopoms aromato, nereikės papildomų prieskonių.
- PADAŽAMS GAMINTI: Jei planuojate naudoti sultinį padažų gamybai, patogu užšaldyti ledo kubelių formelėse. Tiks į makaronų padažą ar bet kokį kitą padažą prie mėsos, kruopų, daržovių patiekalų.
Vienas iš variantų yra su juo virti sriubą ir panaudoti išvirusią vištieną.
Sriubų pavyzdžiai:
- Vištienos sriuba - pagaminta iš paprastų ir nebrangių ingredientų.
- Kruopų sriuba su vištiena - soti, maistinga, gali būti ir kaip pagrindinis patiekalas.
- Vietnamietiška Pho sriuba su vištiena - kiek neįprasto skonio, aromatinga ir gardi sriuba.
Receptas: Vištienos sultinys su vištienos nugarėlėmis
Dalijamės ne kartą išbandytu ir mėgstamu vištienos sultinio receptu, kurį gaminome su vištienos nugarėlėmis.
Ingredientai:- 1-2 vid. vištienos nugarėlės
- Morkos, svogūnai, salierai, prieskoniai pagal skonį
- Iš pradžių rekomenduojame vištieną nuvirinti (to daryti nebūtina) - į puodą su vandeniu sudėkite vištieną.
- Į puodą sudėkite visus sultinio ingredientus, išskyrus druską.
- Sultinį perkoškite per sietelį, tada lengvai pasūdykite ir supilkite į uždaromus indus.
- Daržoves išmeskite, o vištieną nukaulinkite ir šakučių pagalba mėsą susmulkite.
Alternatyvos: Sultinio kubeliai ir koncentratai
Gaminate sultinius iš koncentratų, dar vadinamų kubeliais? Pradžiai - kas yra sultinys ir kodėl jis yra apskritai gaminamas. Techniškai sultinys yra maistinių, skoninių ir aromatinių medžiagų ištrauka. Panašiai kaip arbata arba kava, mirkydami arbatą ar kavą karštame vandenyje mes ištraukiame iš jų aromatines ir skonines medžiagas. Panašus principas yra naudojamas gaminant sultinius.
Savo pirmine paskirtimi sultinys atrastas kaip priemonė taupyti maisto produktus nieko neišmetant nepanaudojus iki galo. Jei mėsą galime suvalgyti, tai kaulų nesugraužime. O jie turi nemažai maistinių medžiagų, kurios ilgai verdant tiesiog išskalaujamos iš kaulų ir nuverdamos į skystį.
Tačiau, norint paruošti išties kokybiškus ir gardžius sultinius reikia nemažai laiko. Taip vieną dieną maisto prekių lentynose atsirado kubelio formos sultinių koncentratai. Vištienos, jautienos, grybų, daržovių - rasite visų norimų skonių! Be to, jų galiojimo trukmė ilga, jie užima nedaug vietos ir kas svarbiausia - lengvai paruošiami!
Aš nupirkau trijų populiariausių sultinio koncentratų gamintojų gaminius ir perskaičiau šių produktų sudėtį. Mano galva homeopatiniuose vaistuose veikliosios medžiagos yra daugiau nei vištienos šiame „vištienos sultinio” kubelyje. Mylėkite save ir sau artimus žmones, virkite tikrus sultinius iš natūralių produktų. Išvirkite jų daugiau, išpilstykite porcijomis ir užšaldykite.
Sultinio nauda sveikatai
Sveikatinančios, stiprinančios natūralaus sultinio savybės žinomos nuo seno: peršalus jis gali atstoti arbatą, kovoja prieš įvairius uždegimus, stiprina imuninę sistemą. Kuo ilgiau sultinys verdamas, tuo jis maistingesnis ir vertingesnis, tuo daugiau išsiskiria kolageno, ir želatinos.
Geras sultinys yra tas, kuris šaldomas sustingsta į drebučius. Tokiame sultinyje išlieka naudingos medžiagos, tokios, kaip gliukozaminas, hialurono rūgštis, kalcis, magnis, fosforas, silicis, amino rūgštys.
Žinoma, jei jums svarbesnės skoninės savybės, o gydomosiomis galbūt net per daug netikite, gal jau pajutote, jog su naminiu sultiniu išvirtos sriubos, troškiniai ar rizotai yra žymiai skanesni.