Kaip prisimena dabar pats prie puodų dažnai laiką leidžiantis V. Radzevičius, pas kiekvienus senelius prisiragaudavo pačių įvairiausių skanumynų.
Tačiau Pyragų dienos esmė - padėti išpildyti vaikų svajones ir, be abejo, juos palepinti.
Kaip prisimena pašnekovas, jį patį vaikystėje dažnai lepindavo seneliai - tai jis laiko savotiška tradicija, kurią dabar ir pats neabejotinai tęsia.
Žinomas kulinaras džiaugiasi, kad dabar pats gali maistu lepinti savo anūkus, kaip kadaise tai darydavo jo seneliai: „Anūkai - blynų mėgėjai, o atvažiavę pas mane gauna čirvinių blynų, kuriuos kepu specialioje keptuvėje ant žarijų.
Tai - tarsi rytmečio ritualas, ir po to stebiu, kaip jie valgo tuos blynus, trintomis uogomis išsiterlioję visą burną, ir prisimenu savo vaikystę“, - pasakoja V. Radzevičius.
Vaikystės Skanumynai Pas Senelius
Jis prisimena, kad močiutė iš Suvalkijos gamindavo „ant mašinos“ - taip vadindavo krosnį, kurią leisdavo įkurti ir jam.
„Ant rinkių gamintas maistas man būdavo labai skanus.
Patikdavo žiūrėti, kaip močiutė su specialia besivartančia keptuve kepdavo čirvinius blynus.
Ypač mėgdavau bulvinius blynus, kuriuos Suvalkijoje gyvenantys seneliai valgydavo su cukrumi arba obuoliene“, - sako žinomas kulinaras.
Kita Vytaro močiutė kepdavo skanius pyragus, taip pat mažas spurgytes su vyšniomis - „pončkas“.
„Kartą močiutė jų prikepė gausybę, bet pamačiusi, kokiais tempais jas lapnoju, išeidama į darbą paslėpė, kad nepersivalgyčiau.
Visą dieną ieškojau, bet radau - priemenėje vaza su jomis buvo įstatytą į tuščią kibirą su dangčiu.
Tad, vis eidamas pro šalį po spurgytę, po spurgytę, ir neliko jų.
Namo grįžusiai močiutei beliko skėstelti rankomis“, - mena V. Radzevičius.
Legendiškai Gardus ir Paprastas - Trupintas Pyragas
„Lidl“ ambasadorius prisimena dar vieną patiekalą, neatsiejamą nuo jo vaikystės, kurio receptas išsaugotas iki pat šių dienų.
Tai - trupininis pyragas su uogiene, kuris ypač tinka rudens vakarams, taip pat - ir Pyragų dienai.
„Man be galo skanus trupintas pyragas - vadinam jį „mozūru“.
Šeimoje saugome tėčio ranka užrašytą močiutės receptą, ir dažnai tą pyragą išsikepam.
Paprastas gaminti, bet labai skanus - tiesiog tirpsta burnoje“, - sako V. Radzevičius.
Receptas: Močiutės Trupininis Pyragas ("Mozūras")
Ingredientai:
- 1 visas kiaušinis
 - 3 kiaušinių tryniai
 - 10 v. š. cukraus
 - 250 g sviesto
 - kelios saujos kvietinių miltų
 - spanguolių arba vyšnių uogienės
 
Gaminimo eiga:
- Kartu su cukrumi iki baltumo išsukite vieną kiaušinį ir trijų kiaušinių trynius.
 - Ištirpinkite sviestą, atvėsinkite ir supilkite į masę.
 - Miltų berkite tiek, kad gautą tešlą būtų galima tarkuoti burokine tarka.
 - Tik nepersistenkite - tešla neturi būti labai kieta, nes tuomet kietas bus ir pats „mozūras“.
 - Paruoštą tešlą pusvalandžiui arba valandai padėkite į šaldytuvą.
 - Padalykite tešlą į dvi dalis.
 - Viena dalis turėtų būti šiek tiek didesnė už kitą.
 - Didžiąją dalį tešlos paklokite ant skardos, prieš tai ištepę ją sviestu.
 - Ant tešlos supilkite uogienę, o ant jos viršaus burokine tarka užtarkuokite likusią tešlą.
 - Iki 185 laipsnių įkaitinkite orkaitę, kurioje pyragą kepkite apie 40 minučių.
 - Iškeptam pyragui leiskite atvėsti, nes skaniausia gardžiuotis šaltu.
 
Trupininis pyragas su slyvų džemu
Nėra nieko geriau, nei naminiais pyragais kvepianti virtuvė.
Na, nebent jei tą pyragą dar ir kažkas kitas iškepė, o jums tereikia ateiti tik suvalgyti😀😏 O šis trupininis pyragas ypatingas ne tik kvapniu ir tvirtu slyvų džemo pertepimu, bet ir tuo, kad jo nereikia minkyti rankomis.
Idealus variantas tiems, kurie nemėgsta to daryti, bet valgyti skaniai vis tiek nori!😀💜
Ingredientai:
- 300g kvietinių miltų
 - 100g sviesto
 - 2 kiaušinių
 - 2 v.š. kepimo miltelių
 
Gaminimo eiga:
- Sviestą išlydyti keptuvėje. Kol jis vėsta, į dubenį įmušti kiaušinius ir medų, juos išmaišyti.
 - Supilti atvėsusį sviestą, miltus ir kepimo miltelius, viską gerai permaišyti. Nereikia nieko minkyti, užtenka gerai pratrinti šaukštu.
 - Tešlą sudėti į maišelį ir į šaldytuvą valandai. Išėmus tešla bus trupanti, bet jau nelipni.
 - Pasiimti 2/3 tešlos ir su ja ištrupinti kepimo formos (naudojau 18x18cm formą) dugną. Šiek tiek viršų paspausti mentele.
 - Ant tešlos sutepti džemo sluoksnį, o ant jo - likusios tešlos trupinėlius.
 
Trupininis pyragas su obuoliene
Vietoje obuolienės galite naudoti ir bet kokią kitą uogienę, tad tai puikus būdas sunaikinti užsistovėjusias konservų atsargas.
O jei neturite uogienės - tiesiog sutarkuokite obuolius ir sumaišykite su trupučiu cukraus.
Ingredientai:
- 200 g sviesto
 - 1 stiklinės cukraus
 - 2 kiaušinių
 - pusės pakelio kepimo miltelių
 - pusės pakelio vanilinio cukraus
 - apie 300 g miltų
 - obuolienės (labai skanu sumaišyti su bruknėmis, taip pat tinka ir kitokia uogienė)
 
Gaminimo eiga:
- Kiaušinius išplakite su cukrum.
 - Sviestą ištirpinkite su šlakeliu vandens, atvėsintą supilkite į kiaušinių ir cukraus masę, gerai išmaišykite.
 - Supilkite vanilinį cukrų, vėl išmaišykite.
 - Miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir maišydami po truputį berkite į sviesto ir kiaušinių masę, užminkykite tešlą. Ji turi būti minkšta.
 - Padalinkite tešlą į dvi dalis, viena turi būti didesnė, kita mažesnė.
 - Didesnę sutarkuokite burokine tarka, trupiniais išklokite kepimo indo dugną, išteptą riebalais, šiek tiek paspauskite šakute ir aptepkite uogiene.
 
                                                
                                            