Obuolių pyragas - tai klasikinis desertas, kuris džiugina savo paprastumu ir nepakartojamu skoniu. Obuolių pyragas yra vienas iš populiariausių pyragų Lietuvoje. Tai skanus ir paprastas desertas, kuris gali būti pagamintas iš paprastų ingredientų, tokiais kaip miltai, cukrus, kiaušiniai ir žinoma, obuoliai.
Šis receptas, naudojantis aliejų vietoj sviesto, suteikia pyragui ypatingo minkštumo ir drėgnumo. Šis pyragas yra ne tik lengvai ir greitai pagaminamas, bet ir be galo skanus. Cinamonu pagardinti obuoliai praturtina skonį ir sukuria jaukią rudens atmosferą.
Greito Obuolių Pyrago Receptas
Greitam obuolių pyragui reikės tik keleto ingredientų, kurie dažniausiai randami kiekviename namų virtuvėje.
Ingredientai:
- 3 vienetai kiaušinių
- 1 stiklinė cukraus
- 1 stiklinė kvietinių miltų
- 1 arbatinis šaukštelis kepimo miltelių
- 4 vienetai obuolių
- 3 valgomieji šaukštai grietinės
Gaminimo Eiga:
- Kiaušinius su cukrumi išplakti.
- Po to įdėti miltus (sumaišytus su kepimo milteliais).
- Viską išmaišyti. (Jei esate vanilės mėgėja/-as, galit įpilti 1 šaukštelį vanilino, skonio tikrai nesugadina!)
- Per "burokinę" tarką į atskirą indą sutarkuoti nuluptus obuolius.
- Skardą ištepkite aliejumi (geram pyrago storiui kepu 28 cm skersmens apvalioje formoje), pabarstykite džiuvesėliais.
- Į paruoštą skardą įpilkite pusę tešlos.
- Tolygiai sudėkite sutarkuotus obuolius ir tuomet užpilkite likusią tešlą, padengdami obuolius.
- Kepkite 30 min. 170-180 °C temperatūroje.
- Iškepus palikite pyragą truputį atvėsti.
- Tuomet aptepkite grietine. Rūgšti grietinė pagerina skonį.
- Su grietine palikite nuo 30 min. iki valandos prieš valgį, grietinė sudrėkins pyragą, nebus sprangus. Skanaus!
P.s. Grietinės sluoksnis - puiki drobė pyrago puošimui! Aš puošiu cinamonu ir spalvotais pabarstais. Itin tinka žiemą, nes jaukiai atrodo ir gardžiai kvepia!
Autorius: Giedrė
Ingredientų Alternatyvos:
- Aliejus: Vietoj saulėgrąžų aliejaus galite naudoti rapsų ar alyvuogių aliejų.
- Miltai: Dalį kvietinių miltų galima pakeisti viso grūdo miltais, kad pyragas būtų maistingesnis.
- Cukrus: Baltąjį cukrų galima pakeisti ruduoju cukrumi arba medumi, tačiau tai gali šiek tiek pakeisti pyrago tekstūrą.
Obuolių Pyragas Su Aliejumi: Itališkas Variantas
„Prancūzai obuolių pyragą kepa su sviestu, o italai - su alyvuogių aliejumi. Šis pyragas drėgnas, aromatingas ir skanus išlieka net kelias dienas. Pirmą kartą obuolių pyrago su alyvuogių aliejumi paragavau keliaudama po Toskaną, tą receptą esu aprašiusi ir savo tinklaraštyje, tiesa, jis kiek skiriasi nuo šio recepto, bet kepimo principas tas pats. Itališkam obuolių pyragui kvapumo suteikia nutarkuota citrinų žievelė ir vanilinis cukrus“, - teigia Renata. Su žurnalo „Savaitgalis“ skaitytojais ji pasidalijo skaniausiais obuolių pyragų receptais iš savo elektroninės knygos „Obuolių pyragai iš viso pasaulio“.
Itališkas Obuolių Pyragas „Torta di Mele“
Reikės (21 cm skersmens kepimo formai):
- 600 g saldžiarūgščių kietesnių obuolių
- 3 kiaušinių
- 120 ml lengvo skonio ypač tyro alyvuogių aliejaus
- 140 g cukraus
- 2 šaukštelių vanilinio cukraus
- 200 g kvietinių miltų
- 1 šaukštelio kepimo miltelių
- žiupsnelio druskos
- 1 citrinos smulkiai nutarkuotos žievelės
- miltelinio cukraus apibarstyti
Kaip Gaminti:
- Atsegamos kepimo formos dugną išklokite kepimo popieriumi, o šonus ištepkite alyvuogių aliejumi.
- Miltus sumaišykite su kepimo milteliais.
- Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių.
- Obuolius perpjaukite, išimkite sėklas, nulupkite ir supjaustykite kubeliais.
- Kiaušinius išplakite su paprastu ir vaniliniu cukrumi, toliau plakdami lėtai supilkite alyvuogių aliejų ir plakite, kol masė bus vientisa.
- Smulkiai įtarkuokite citrinos žievelę ir suberkite miltų mišinį.
- Užmaišykite vientisą tešlą.
- Obuolius suberkite į tešlą ir išmaišykite.
- Kepkite apie 30-40 minučių, kol įkištas medinis dantų krapštukas bus sausas.
- Iškepusį pyragą palikite praaušti praviroje kepimo formoje.
Patarimai Ir Gudrybės
- Kokius obuolius rinktis? Geriausiai tinka rūgštesni obuoliai, pavyzdžiui, „Antonovka“ ar „Granny Smith“. Jie suteikia pyragui ryškesnį skonį.
- Papildomi skoniai: Norėdami pagyvinti pyrago skonį, įberkite saujelę razinų ar smulkintų riešutų.
- Kaip išvengti sausumo? Jei pyragas atrodo sausokas, galite lengvai pašlakstyti obuolius citrinos sultimis prieš dėdami į tešlą.
- Pateikimas: Pyragas puikiai dera su vaniliniais ledais ar plakta grietinėle. Tai suteikia desertui ypatingo žavesio.
Dažniausiai Užduodami Klausimai
- Klausimas: Kodėl pyragas neiškilo?
- Atsakymas: Gali būti, kad kepimo milteliai buvo per seni arba tešla buvo per daug išmaišyta. Kitą kartą stenkitės maišyti švelniai ir naudoti šviežius kepimo miltelius.
- Klausimas: Ar galiu naudoti kitokius vaisius?
- Atsakymas: Taip, galite eksperimentuoti su kriaušėmis, slyvomis ar net uogomis. Pyragas bus toks pat gardus!
- Klausimas: Ar galima pyragą gaminti be cukraus?
- Atsakymas: Taip, vietoje cukraus naudokite medų, klevų sirupą ar natūralius saldiklius, pavyzdžiui, eritritolį.
- Klausimas: Ar reikia sviesto tešlai?
- Atsakymas: Jei norite lengvesnio varianto, sviestą galite pakeisti aliejumi arba natūraliu jogurtu.
Obuolių Pyragas: Tradicijos Ir Naujovės
Obuolių pyragas - tai tradicinis desertas, turintis daugybę variacijų. Kiekviena šeima turi savo „slaptą“ receptą, kuris perduodamas iš kartos į kartą. Tačiau tai nereiškia, kad negalite eksperimentuoti!
Pavyzdžiui, į tešlą galite įmaišyti kakavos, o obuolius derinti su šokolado gabaliukais. Tai suteiks desertui naujų skonio dimensijų. Jei ieškote sveikesnio varianto, miltus pakeiskite viso grūdo miltais arba avižiniais dribsniais, o cukrų - natūraliais saldikliais.