Orkaitėje keptas varškės sūris su kmynais ir petražolėmis - tai tradicinis lietuviškas užkandis, kuris sužavi savo paprastumu ir išskirtiniu skoniu. Šis patiekalas puikiai tinka tiek kasdieniams pietums, tiek šventiniam stalui. Keptas varškės sūris įgauna malonią traškią plutelę, o viduje išlieka minkštas ir sultingas.
Varškės Sūrio Istorija ir Populiarumas
Giriama užsienio svečių, regis, ši tradicinės mūsų virtuvės pažiba ir tarp lietuvių išgyvena renesansą, sako Gintarė Kitovė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė. Juk daug neišleidus, varškės sūris gali tapti ir gurmanišku užkandžiu, ir sočiu pagrindiniu patiekalu, rašoma pranešime žiniasklaidai. Nors lietuviai noriai leidžiasi kulinarinių kelionių keliu ir mėgsta namuose atkartoti svetur ragautus receptus, visgi nuo tradicijų toli nepabėgama.
„Mūsų krašte nuo seno mėgstami produktai leidžia ne tik sutaupyti, bet ir yra pagrindas jaukiam maistui - tokiam, kuris palepina ne tik gomurį, bet ir sužadina nostalgiškus prisiminimus. Juk daugeliui gabalėlis varškės sūrio su medumi vaikystėje buvo vienas skaniausių desertų. O šiais laikais varškės sūrių turime pačių įvairiausių: ir saldžių, ir sūrių, ir rūkytų. Juos galima kepti, valgyti vienus, marinuoti ar naudoti kaip ingredientą patiekaluose - netgi egzotiškuose, pvz., indiškame troškinyje jis lengvai pakeis panyrą. Tai absoliučiai unikalus maisto produktas, kuris pirkėjų vėl iš naujo atrandamas - pastebime, kad pernai varškės sūrių pardavimai išaugo net penktadaliu“, - sako G.Kitovė.
Varškės Sūris Europoje
Kaip juoda duona, sūreliai, taip ir varškės sūris dažnai atsiduria tarp prašymų, ką lauktuvių atvežti iš Lietuvos ar kuo palepinti apsilankiusius svečius iš užsienio. Ne be reikalo - tokio varškės sūrio kitur vargiai paragausi. „Pradėtas gaminti viduramžiais, jis paplito po Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės žemes, tačiau tik lietuviai šį autentišką gaminį iki šiol taip plačiai vartoja. Jį turi ir latviai, tačiau būtent lietuviškas varškės sūris dėl Lietuvai būdingos specifinės gamybos pateko į Europos Sąjungos produktų, pažymėtų saugoma geografine nuoroda, sąrašą. Mūsų tradiciniam skanėstui kompaniją sąraše palaiko tokie visame pasaulyje žinomi sūriai kaip itališki mocarela ir parmezanas, prancūziškas rokforas, olandiška gouda. Į šį sąrašą įtraukta vos 10 produktų iš Lietuvos, o tai tik pabrėžia varškės sūrio išskirtinumą“, - pasakoja pažymi „Iki“ kulinarijos šefė Jolita Tamoševičienė.
Keptas Varškės Sūris su Prieskoniais: Receptas
Reikės:
- 1 varškės sūrio
- 2 šaukštelių aliejaus
- Mėgstamų prieskonių, pavyzdžiui: ½ arbatinio šaukštelio ciberžolės, žiupsnelio maltos aitriosios paprikos, česnakų granulių, džiovintų raudonėlių.
Gaminame:
- Varškės sūrį nusausinkite popieriniu rankšluosčiu ir padarykite jame kelias negilias įstrižas įpjovas.
- Įtrinkite prieskoniais, apšlakstykite alyvuogių aliejumi.
- Uždengtame inde įdėkite į šaldytuvą bent 2 valandoms, kad sūris sugertų skonius.
- Sūrį suvyniokite į foliją arba dėkite į kepimo indą su dangčiu.
- Kepkite 20-40 minučių, priklausomai nuo sūrio dydžio, 180 laipsnių temperatūroje. Skaniausia patiekti šiltą.
Prieskonius naudokite tokius, kokius mėgstate ir kokių turite namuose - šiame recepte sunku prašauti. Galite naudoti netgi medų, jeigu norite saldaus ar saldžiai pikantiško skonio. Skanus derinys bus ir pesto su džiovintais pomidorais. Tinka ir prieš kepant apibarstyti smulkintais riešutais. O jeigu norite dar sotesnio patiekalo, įtrintą prieskoniais sūrį galite glaudžiai apvynioti šoninės juostelėmis, tik tuomet atitinkamai pakoreguokite kepimo laiką.
Prieš patiekiant iškeptą sūrį galima pabarstyti smulkintomis šviežiomis petražolėmis ar kitomis žolelėmis, pavyzdžiui, bazilikais.
Marinuoti Varškės Sūrio Kubeliai
Reikės:
- 1 varškės sūrio (rinkitės kuo tvirtesnį)
- Alyvuogių aliejaus
- Čili dribsnių
- Kajeno pipirų
- Džiovintų bazilikų
- Druskos
- Pipirų mišinio žirneliais
Galite ir eksperimentuoti - dėti kitų prieskonių, gardinti ir, pavyzdžiui, saulėje džiovintais pomidorais.
Gaminame:
- Supjaustykite sūrį kubeliais - gražiais, lygiais, mažesniais ar didesniais, kaip labiau patinka.
- Į stiklainį dėkite pirmąjį sluoksnį, pabarstykite žolelėmis, prieskoniais tuomet vėl dėkite sūrį ir taip sluoksniuokite iki viršaus.
- Užpilkite aukštos kokybės alyvuogių aliejumi, visi kubeliai būtų juo padengti ir dėkite į šaldytuvą bent kelioms dienoms.
- Naudokite kaip užkandį, dėkite į salotas, derinkite košėse ar prie pusryčių kiaušinienės.
Indiškų Skonių Įkvėptas Špinatų ir Varškės Sūrio Karis
Reikės:
- 250 g varškės sūrio
- 2 šaukštų aliejaus arba „ghi“ sviesto
- 2 nedidelių svogūnų
- 4 česnako skiltelių
- Nedidelio gabalėlio šviežio imbiero šaknies
- Šviežios kalendros
- 1,5 šaukštelio kumino sėklų
- 1 šaukštelio ciberžolės
- 1 aitriosios paprikos
- 400 g kokosų gėrimo
- 200 g šviežių špinatų
- ½ šaukštelio garam masala prieskonių
- ½ citrinos
Gaminame:
- Didelėje keptuvėje įkaitinkite 1 šaukštą aliejaus ant vidutinės ugnies. Sudėkite griežinėliais pjaustytus svogūnus ir kepkite 15 min., kol taps auksinės spalvos.
- Įmaišykite smulkintą česnaką, tarkuotą imbierą, smulkintus kalendrų stiebus, kumino sėklas. Šiek tiek padidinkite ugnį ir nuolat maišydami kepkite kelias minutes, kol sėklos pasidarys aromatingos.
- Suberkite ciberžolę, ½ griežinėliais pjaustytos aitriosios paprikos, kokosų gėrimą (2 šaukštus palikite patiekti) ir šviežius špinatus. Gerai pagardinkite prieskoniais, uždenkite dangčiu ir virkite 5 min., tada nuimkite dangtį ir virkite dar 5 min.
- Tuo tarpu kitoje keptuvėje įkaitinkite likusį aliejų ir kepkite maždaug 2 cm dydžio kvadratėliais supjaustytą varškės sūrį po 2-3 min. iš kiekvienos pusės, kol paruduos.
- Į karį sudėkite pusę šviežių kalendrų lapų, įpilkite šviežiai spaustų pusės citrinos sulčių, tada nukelkite keptuvę nuo ugnies ir trintuvu sutrinkite viską iki vientisos masės ir ryškiai žalios spalvos. Jei per tiršta, įpilkite šlakelį vandens.
- Į kario padažą suberkite varškės sūrį ir dar minutę pakaitinkite. Patiekite pabarstę likusiais smulkintais kalendrų lapeliais ir aitriosios paprikos griežinėliais, tada apšlakstykite likusiu kokosų gėrimu ir patiekite su virtais ryžiais.
Kiti Varškės Sūrio Paruošimo Būdai
Paprastas receptas:
- Iš pradžių palaikykite pakabintą, kad nuvarvėtų išrūgos, po to paslėkite maždaug 6 valandoms.
- Sutraiškykite česnako skilteles.
- Ant jų užbarstykite druskos, maltos aitriosios paprikos, žolelių.
- Išmaišykite. Šiuo mišiniu įtrinkite sūrį ir dėkite jį į maišelį.
- Palaikykite sūrį valandą šaldytuve.
- Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C. Skardą išklokite kepimo popieriumi, išteptu aliejumi.
Varškės sūris su avokadu ir braškėmis
Reikia:
- ~250 g varškės sūrio su kmynais
- 1 avokado
- 1 šaukšto apelsinų džemo
- šlakelio šviežiai spaustų žaliosios citrinos sulčių
- ½ šaukštelio vanilinio cukraus
- 200 g šviežių braškių
- 50 g kepintų kedrinių pinijų
- žiupsnelio druskos
- žemuogių arba mėtų lapelių (papuošti)
- Sūrį supjaustykite juostelėmis.
- Avokadą nulupkite, išimkite minkštimą ir sutrinkite maisto smulkintuvu su citrinos sultimis, apelsinų džemu, žiupsneliu druskos ir vanile.
- Paruoštu padažu aptepkite varškės sūrio juosteles.
- Uždėkite pjaustytų braškių, apibarstykite kedrinėmis pinijomis.