pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Konservuoti pomidorai saldžiarūgščiai: receptai

Saldžiarūgščiai marinuoti pomidorai žiemai - puikus būdas išsaugoti vasaros skonį. Tai itin nuostabus marinuotų pomidorų receptas, kuris šaltais žiemos vakarais primins apie šiltą vasarą. Prekybos tinklo IKI maisto ekspertė Aistė Rasmussen atskleidė, kaip išsaugoti pomidorus net ir pradedantiesiems virtuvės entuziastams.

A. Rasmussen rekomenduoja atkreipti dėmesį į tam tikras pomidorų savybes, priklausomai nuo to, ką iš jų norite gaminti. „Padažams, troškiniams ar tyrėms labiau tiks minkšti, sultingi pomidorai, turintys storesnę ir lengvai atsiskiriančią odele, o marinavimui ir konservavimui - tvirti ir nedideli pomidorai su plonyte odele“, - sako A. Rasmussen. Jei pomidorus ketinate marinuoti su odele, nepamirškite jos subadyti, kad ji nesutrūkinėtų. „Galite pomidorus pjaustyti įvairiomis formomis, naudoti žalius ar tiesiog žaisti su pomidorų spalvomis - svarbiausia pasinaudoti fantazija ir sukursite daug puikių receptų“, - neabejoja A. Rasmussen.

Receptai

Saldžiarūgščiai marinuoti pomidorai

Reikės:

  • 7 - 10 vnt. vidutinio dydžio pomidorų
  • 5 kvapniųjų pipirų grūdelių
  • 2 lauro lapelių
  • pusės šaukštelio garstyčių sėklų

Marinatui reikės:

  • 1 l vandens
  • 120 ml acto
  • 2 v. š. cukraus
  • 1 a. š. druskos

Gaminimas:

  1. Iš marinatui skirtų ingredientų paruoškite marinatą ir jį atvėsinkite.
  2. Pomidorus kartu su prieskoniais sudėkite į stiklainius ir užpilkite pagamintu marinatu.
  3. Stiklainius sustatykite į vandens puodą, pridenkite, tačiau neužsukite dangteliais ir kaitinkite.
  4. 1 litro stiklainius nuo vandens užvirimo kaitinkite maždaug 15 minučių, o 3 litrų stiklainius - apie 30 minučių. Kaitinkite tol, kol stiklainio viduje ims kilti burbuliukai.
  5. Po to stiklainius sandariai užsukite dangteliais, apverskite juos žemyn, pastatykite ir leiskite ataušti.

Marinuoti pomidorai su želatina

Reikės:

  • 5 - 7 vnt. pomidorų
  • 5 - 7 vnt. agurkų
  • 5 - 7 vnt. svogūnų

Marinatui reikės:

  • 1 l vandens
  • 1 v. š. cukraus
  • 1 v. š. druskos
  • 1 v. š. acto
  • 3 v. š. želatinos
  • 1 - 2 lauro lapelių
  • juodųjų pipirų

Gaminimas:

  1. Į švarius stiklainiukus sluoksniais sudėkite pjaustytus pomidorus, agurkus ir svogūnus. Juos šiek tiek prispauskite.
  2. Iš vandens, cukraus, druskos, lauro lapelių ir pipirų išvirkite marinatą ir palikite atvėsti.
  3. Želatiną išbrinkinkite 1 stiklinėje vandens, kurią nupilkite nuo 1 l vandens, skirto marinatui.
  4. Išbrinkusią želatiną šiek tiek pašildykite, palaukite kol ištirps ir sumaišykite su marinatu.
  5. Paruoštu marinatu užpilkite daržoves.
  6. Stiklainius pridenkite dangteliais ir sudėkite į puodą su vandeniu.
  7. Kai vanduo užvirs, kaitinkite apie pusvalandį.
  8. Vėliau išjunkite ugnį ir palikite pastovėti dar šiek tiek.
  9. Po to užsukite dangtelius, apverskite stiklainius ir palikite juos atvėsti.

Taip paruošti pomidorai bus puikus garnyras prie antro patiekalo.

Marinuoti pomidorai su petražolėmis ir svogūnais

Reikės:

  • 1 l vandens
  • 50 g vaisių acto
  • 300 g svogūnų
  • 3 kg pomidorų
  • 50 g druskos
  • 100 g cukraus
  • šiek tiek petražolių

Gaminimas:

  1. Pomidorus nuplaukite ir apdorokite karštu vandeniu arba garais.
  2. Nulupkite svogūnus ir juos supjaustykite žiedais.
  3. Petražoles nuplaukite ir dėkite į puodo dugną.
  4. Ant jų uždėkite pjaustytus svogūnus ir pomidorus.
  5. Užvirkite marinatą ir supilkite į stiklainius.
  6. Sandariai uždarykite ir palikite apverstus bei šiltai užklotus nakčiai.

Greitai marinuoti pomidorai su paprika

Paruošimas visai nesudėtingas, o rezultatas tikrai nerealus. Tokie marinuoti pomidorai žiemai gaunasi itin skanūs ir saldžiarūgščiai. Juose aš visada naudoju actą ir svogūnus, toks derinys manęs niekada dar nėra nuvylęs.

Marinuoti pomidorai savo sultyse

Į stalą patieksite sveikus pomidorus kaip užkandį, o pomidorų sultis bus galima sunaudoti padažams, ar kitiems patiekalams ruošti. Pomidorus švariai nuplaukite, kiekvieną pomidorą poroje vietų įdurkite plonu mediniu smeigtuku. Sudėkite į švarius stiklainius, ten pat suberkite kvapiuosius pipirus, lauro lapelius, sudėkite krapų šakeles.

Išvirkite marinatą: į puodą supilkite vandenį, actą, cukrų ir druską. Pakaitinkite iki virimo ir virkite kelias minutes. Nukaiskite ir palikite atvėsti. Atvėsusiu marinatu užpilkite pomidorus. Pripildytus stiklainius sudėkite į puodą. Pridenkite dangteliais (bet neužsukite). Puodą pripildykite vandens tiek, kad semtų maždaug du trečdalius stiklainio. Kaitinkite virš vidutinio dydžio ugnies, kol vanduo puode ims burbuliuoti. Kaitinkite apie 20 minučių, kol burbuliukai ims kilti ir stiklainių viduje. Atsargiai išimkite stiklainius, sandariai užsukite dangtelius. Apverskite dangteliais į apačią ir palikite visiškai atvėsti. Laikykite tamsioje ir vėsioje vietoje.

Patarimai

  • Maži saldūs pomidoriukai puikiai tinka marinavimui.
  • Stiklainių paruošimas: prieš marinuodami pomidorus, sterilizuokite stiklainius ir jų dangtelius.

Pomidorus galima konservuoti, marinuoti ir netgi rauginti, o ką jau kalbėti apie begalę kitų receptų - salotos, troškiniai, padažai ir kt.