pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Idėjos iš kiaulienos kumpio: skanūs receptai

Kiaulienos kumpis – universalus produktas, tinkantis įvairiems patiekalams. Nuo paprastų kasdienių valgių iki įmantrių šventinių kepsnių, kiaulienos kumpis gali būti pritaikytas kiekvieno skoniui ir progai. Šiame straipsnyje apžvelgsime įvairius receptus, pradedant nuo klasikinių ir baigiant originaliais, kurie padės jums atrasti naujus kiaulienos kumpio panaudojimo būdus virtuvėje.

Kiaulienos kumpio pasirinkimas ir paruošimas

Prieš pradedant gaminti, svarbu pasirinkti tinkamą kiaulienos kumpį. Galima rinktis kumpį su kaulu arba be jo, rūkytą arba ne, sūdytą arba šviežią. Kiekvienas variantas suteikia skirtingą skonį ir tekstūrą galutiniam patiekalui. Renkantis kumpį su kaulu, reikėtų atkreipti dėmesį į mėsos spalvą – ji turėtų būti rausva, be pilkšvų ar žalsvų atspalvių. Riebalai turi būti baltos arba kreminės spalvos. Kumpis be kaulo turėtų būti tvirtas ir elastingas.

Prieš gaminant, kumpį reikėtų tinkamai paruošti. Jei naudojate sūdytą kumpį, rekomenduojama jį pamirkyti vandenyje, kad sumažėtų druskos kiekis. Mirkykite kumpį šaltame vandenyje bent kelias valandas, o geriausia – per naktį, reguliariai keičiant vandenį. Šviežią kumpį galima iškart naudoti gaminimui.

Klasikiniai kiaulienos kumpio receptai

Keptas kiaulienos kumpis su glazūra

Keptas kumpis su glazūra yra klasikinis šventinis patiekalas, kuris puikiai tinka Kalėdoms, Velykoms ar kitoms ypatingoms progoms. Glazūra suteikia kumpui saldų ir pikantišką skonį, o kepimas orkaitėje užtikrina, kad mėsa bus sultinga ir minkšta.

Ingredientai:

  • 2-3 kg kiaulienos kumpis (su kaulu arba be jo)
  • 1 stiklinė rudojo cukraus
  • ½ stiklinės medaus
  • ¼ stiklinės garstyčių
  • 2 šaukštai obuolių acto
  • Prieskoniai (gvazdikėliai, cinamonas, pipirai) pagal skonį

Gaminimo eiga:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 160°C.
  2. Įpjaukite kumpio odą rombo formos raštu. Į kiekvieno rombo centrą įsmeikite po gvazdikėlį.
  3. Sumaišykite rudąjį cukrų, medų, garstyčias ir obuolių actą.
  4. Aptepkite kumpį glazūra.
  5. Kepkite kumpį orkaitėje apie 2-3 valandas, arba kol vidinė temperatūra pasieks 70°C. Kas 30 minučių aptepkite kumpį glazūra.
  6. Prieš pjaustant, leiskite kumpui pastovėti apie 15 minučių.

Kiaulienos kumpio troškinys

Kiaulienos kumpio troškinys – puikus būdas panaudoti likusį keptą kumpį. Tai sotus ir skanus patiekalas, kuris puikiai tinka šaltoms dienoms.

Ingredientai:

  • 500 g kepto kiaulienos kumpio, supjaustyto kubeliais
  • 2 šaukštai aliejaus
  • 1 didelis svogūnas, supjaustytas
  • 2 morkos, supjaustytos
  • 2 saliero stiebai, supjaustyti
  • 4 skiltelės česnako, susmulkintos
  • 500 g bulvių, supjaustytų kubeliais
  • 1 litras vištienos sultinio
  • 1 lauro lapas
  • Druska, pipirai pagal skonį
  • Šviežios petražolės, susmulkintos (papuošimui)

Gaminimo eiga:

  1. Dideliame puode įkaitinkite aliejų.
  2. Sudėkite svogūnus, morkas ir salierus. Kepkite, kol suminkštės, apie 5-7 minutes.
  3. Sudėkite česnaką ir kepkite dar 1 minutę.
  4. Sudėkite bulves ir kumpį.
  5. Supilkite vištienos sultinį. Įdėkite lauro lapą. Užvirkite.
  6. Sumažinkite ugnį ir troškinkite apie 30 minučių, arba kol bulvės suminkštės.
  7. Prieš patiekdami, išimkite lauro lapą. Pagardinkite druska ir pipirais pagal skonį.
  8. Papuoškite šviežiomis petražolėmis.

Originalūs kiaulienos kumpio receptai

Kiaulienos kumpio suktinukai su špinatais ir sūriu

Šie suktinukai – puikus užkandis arba pagrindinis patiekalas. Jie lengvai pagaminami ir labai skanūs.

Ingredientai:

  • 500 g plonai supjaustyto kiaulienos kumpio
  • 200 g šviežių špinatų
  • 100 g tarkuoto sūrio (pvz., mocarelos, čederio)
  • 2 skiltelės česnako, susmulkintos
  • 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • Druska, pipirai pagal skonį

Gaminimo eiga:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180°C.
  2. Keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų. Sudėkite špinatus ir česnaką. Kepkite, kol špinatai suminkštės, apie 2-3 minutes. Pagardinkite druska ir pipirais.
  3. Ant kiekvieno kumpio griežinėlio uždėkite šiek tiek špinatų ir sūrio.
  4. Susukite kumpį į suktinukus.
  5. Sudėkite suktinukus į kepimo indą.
  6. Kepkite orkaitėje apie 15-20 minučių, arba kol sūris išsilydys ir kumpis įkaista.

Kiaulienos kumpio ir ananasų iešmeliai

Šie iešmeliai – puikus pasirinkimas griliui arba vakarėliui. Saldus ananasų ir sūrus kumpio derinys yra tiesiog nepakartojamas.

Ingredientai:

  • 500 g kiaulienos kumpio, supjaustyto kubeliais
  • 1 šviežias ananasas, nuluptas ir supjaustytas kubeliais
  • 1 raudonasis svogūnas, supjaustytas gabalėliais
  • Marinatas (pvz., sojos padažas, medus, imbieras, česnakas)

Gaminimo eiga:

  1. Sumaišykite marinato ingredientus.
  2. Sudėkite kumpį, ananasus ir svogūnus į marinatą. Palikite marinuotis bent 30 minučių.
  3. Verkite kumpį, ananasus ir svogūnus ant iešmelių.
  4. Kepkite ant grilio arba orkaitėje, kol kumpis įkaista ir ananasai karamelizuojasi.

Kiaulienos kumpio ir sūrio pyragas

Šis pyragas – puikus būdas nustebinti savo svečius. Jis sotus, skanus ir labai gražiai atrodo.

Ingredientai:

  • 1 pakelis sluoksniuotos tešlos
  • 200 g kiaulienos kumpio, supjaustyto kubeliais
  • 150 g tarkuoto sūrio (pvz., čederio, ementalio)
  • 2 kiaušiniai
  • 100 ml grietinėlės
  • Druska, pipirai pagal skonį

Gaminimo eiga:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180°C.
  2. Iškočiokite tešlą ir įklokite į kepimo formą.
  3. Sumaišykite kumpį, sūrį, kiaušinius ir grietinėlę. Pagardinkite druska ir pipirais.
  4. Supilkite įdarą į tešlą.
  5. Kepkite orkaitėje apie 30-40 minučių, arba kol tešla gražiai paruduos ir įdaras sustings.

Patarimai ir gudrybės

  • Jei norite, kad kumpis būtų dar skanesnis, prieš kepant jį galite įtrinti prieskoniais. Puikiai tinka česnakas, paprika, kmynai, kalendra.
  • Norėdami suteikti kumpio glazūrai daugiau aromato, į ją galite įdėti šiek tiek apelsinų arba citrinų žievelės.
  • Jei kepate kumpį su kaulu, prieš pjaustant, leiskite jam pastovėti ilgiau, kad mėsa geriau atsiskirtų nuo kaulo.
  • Likusį keptą kumpį galite naudoti sumuštiniams, salotoms arba picai.

Išvados

Kiaulienos kumpis – universalus produktas, kuris gali būti naudojamas įvairiems patiekalams. Šiame straipsnyje pateikėme keletą klasikinių ir originalių receptų, kurie padės jums atrasti naujus kiaulienos kumpio panaudojimo būdus virtuvėje. Eksperimentuokite su skirtingais prieskoniais, glazūromis ir įdarais, kad sukurtumėte savo unikalų kiaulienos kumpio patiekalą.