pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Pyragas Baltojo ir Juodojo Šokolado Putėsiai: Receptas

Varškės (arba sūrio, angl. cheesecake) tortai visais laikais buvo ir bus švenčių klasika, tobulieji kepiniai, kurie visiems visada pavyksta, juos mėgsta maži ir dideli. Kepant varškės pyragus kaskart galima išgauti vis kitokius skonius, jei pabodęs klasikinis variantas. Vasariškoms progoms (kurių jūs turite arba turėsite, arba susikursite patys!) tikrai prireiks patikimų desertų.

Patikimais vadinu tokius, kuriuos nesunku pagaminti, kurie gražūs, skanūs ir aromatingi, nesunkūs (kalorijų prasme), gali ištverti kurį laiką ne šaldytuve, kuriuos galima pasigaminti iš anksto ir, reikalui esant, saugu transportuoti. Putėsiai - lengvas, gaivus ir labai paprastai paruošiamas desertas, idealiai tinkantis vasarai.

Putėsius galite ruošti su bet kokiomis mėgstamomis uogomis ar vaisiais ir kaskart mėgausitės tokiu pat skaniu, tačiau šiek tiek kitokiu desertu. Paruošti jį nėra sunku, kaip gali pasirodyti iš pirmojo žvilgsnio. Svarbu tik naudoti geros kokybės šokoladą, nes būtent jis yra pagrindinis ingredientas, suteikiantis šiam tortui gero skonio.

Šokoladinis trijų sluoksnių putėsių tortas

Reikalingi produktai (20 cm skersmens formai):

  • Pagrindui: 200 g šokoladinių sausainių, 60 g ištirpinto sviesto.
  • Juodojo šokolado putėsiams: 150 g juodojo šokolado, 120 g 30 proc. riebumo grietinėlės, 160 g gerai atšaldytos 35 ar 36 proc. plakamosios grietinėlės, 1 a. š. želatinos miltelių, 20 ml šalto vandens.
  • Pieniško šokolado putėsiams: 150 g pieniško šokolado, 120 g 30 proc. riebumo grietinėlės, 160 g gerai atšaldytos 35 ar 36 proc. plakamosios grietinėlės, 1 a. š. želatinos miltelių, 20 ml šalto vandens.
  • Baltojo šokolado putėsiams: 150 g baltojo šokolado, 120 g 30 proc. riebumo grietinėlės, 160 g gerai atšaldytos 35 ar 36 proc. plakamosios grietinėlės, 1 a. š. želatinos miltelių, 20 ml šalto vandens.

Kaip gaminti:

  1. Pagrindas: Sutrinkite sausainius, sumaišykite su tirpintu sviestu ir išklokite mase kepimo formos pagrindą. Dėkite į šaldytuvą, kol ruošite pirmąjį putėsių sluoksnį.

Juodojo šokolado putėsiai:

  1. Į dubenėlį dėkite šokoladą, supilkite 30 proc. riebumo grietinėlę, dubenėlį uždėkite ant puodo su verdančiu vandeniu ir maišydami pakaitinkite, kol šokoladas ištirps.
  2. Želatiną išbrinkinkite šaltame vandenyje, pakaitinkite, kol granulės visiškai ištirps.
  3. Supilkite į šokolado masę ir leiskite atvėsti kambario temperatūroje.
  4. Plakamąją grietinėlę išplakite iki putų, įmaišykite šokolado masę, viską tolygiai sumaišykite.

Mėtiniai putėsiai:

Šis tortas, vienareikšmiškai, yra skirtas mėtų ir šokolado gerbėjams. Tačiau jei mėtų nemėgstate, labai lengvai jį galima pakoreguoti. Nedėkite mėtų tinktūros ar sirupo į baltąjį kremą. Vietoje mėtų galite įdėti vanilės arba visai nieko nedėti ir turėsite švelnų jogurtinį baltojo šokolado kremą. Mėtiniams putėsiams paruošti naudojau mėtų tinktūrą, parduodamą vaistinėje. Mėtų tinktūra torte??? Aha, tikrai taip. Ją laisvai galite keisti mėtų sirupu ar likeriu, tačiau nei vieno, nei kito man gauti nepavyko, todėl prisiminiau mėtų tinktūrą. Ji skirta virškinimui gerinti, tad keli lašai tikrai niekuo nepakenks.

Mėtinius putėsius ruoškite taip pat, kaip šokoladinius: ištirpinkite šokoladą, įmaišykite išbrinkintą želatiną, graikišką jogurtą. Supilkite mėtų tinktūrą arba sirupą. Masę sublenderiuokite iki vientisos konsistencijos.

Biskvitas:

Biskvite nenaudojami kepimo milteliai, todėl jo gamyba truputį labiau „tricky“ - nepakankamai išplaksit ar permaišysit masę - gali neiškilti. Reikalingas geras plaktuvas. Jei nerimaujate, kad nepavyks, galite kepti bet kokį kitą kakavinį biskvitą, o, bet, tačiau šis neįtikėtinai skanus dėl į jį dedamo marcipano (tą patvirtino daug ragavusių).

Biskvito tešlą paskleidžiu įprastoje stačiakampėje kepimo skardoje taip, kad iškeptų truputį didesnis, nei man reikalingas apskritimas. Taip jis iškepa vienodo aukščio, be iškilimų. Kai biskvitas atvėsta, išspaudžiu apskritimą konditeriniu žiedu. Taip pat galima išspausti ar apipjauti, naudojant atsegamos torto formos žiedą.

Biskvitą išspaudžiau 16 cm žiedu, o tortą surinkau 18 cm žiede. Tokiu būdu biskvitas ir traškus sluoksnis „pasislepia“ torto viduje, o iš išorės matome tik putėsius. Jei norisi paprasčiau, galite biskvitą daryti didesnį, o putėsius tiesiog supilti ant jo.

Ingredientai biskvitui:

  • Marcipaną truputį pašildykite, kad suminkštėtų. Marcipaną gerai ištrinkite plaktuvu su persijota cukraus pudra.
  • Plakant per kelis kartus supilkite kiaušinį ir trynį.
  • Tuo tarpu kitame dubenyje plakite kiaušinio baltymus: kai pasirodys pirmos putos, pradėkite po truputį dėti cukrų ir išplakite iki purumo.
  • Į marcipano ir kiaušinių masę viena kryptimi silikonine mentele įmaišykite sviestą, tuomet - miltų ir kakavos mišinį.
  • Galiausiai atsargiai įmaišykite išplaktus baltymus.
  • Masę paskleiskite skardoje ir kepkite iki 170 °C įkaitintoje orkaitėje apie 15-20 min.
  • Pirmiausia kepkite 10 min., tuomet patikrinkite: prilieskite biskvito viršų pirštu. Kai biskvitas iškepęs, patraukus pirštą, nelieka įdubimo, jis grįžta į pradinę padėtį. Jei įdubimas liko - kepkite dar 5-7 min.
  • Biskvitą atvėsinkite.

Atskirai ištirpinkite šokoladą ir sviestą. Sumaišykite. Įmaišykite riešutų pastą ir vanilės pastą. Tuo tarpu želatinos lapelius pamerkite į dubenį su lediniu vandeniu ir brinkinkite 3-5 min. Sudėkite želatiną į šiltą šokoladą ir intensyviai išmaišykite. Sudėkite kambario temperatūros ar net truputį pašildytą graikišką jogurtą (tik ne šaltą!) ir toliau maišykite. Šiame etape masė greičiausiai sušoks, bet neišsigąskite.

Šaltą grietinėlę plakite, kol taps puri, tačiau ne „stovinti“, o, pavertus dubenį, dar truputį bėganti. Pasiruoškite 18 cm dydžio konditerinį žiedą. Jo vidų apgaubkite acetato juosta. Įdėkite biskvitą su traškučiu. Kraštuose iki dugno ir ant viršaus tolygiai paskleiskite šokolado putėsius.

Biskvitui išspausti naudojau 16 cm. konditerinį žiedą, o tortui surinkti - 18 cm. konditerinį žiedą. Tortą puošti siūlau mėtų lapeliais, šokolado pabarstukais, rutuliukais ir šokolado „čipsais“.

Šie šokoladiniai putėsiai verti pagyrų. Tokius nebūtų gėda patiekti net pačiam karaliui. Tai dar vienas prancūziškas receptas, vietinių vadinamas mousse - liet. Pagaminti nėra sunku, svarbiausia turėti kokybiško šokolado ir šviežios grietinėlės. Jums reikės trijų rūšių kokybiško šokolado: juodojo, pieniško ir baltojo.

Baltojo šokolado putėsiai:

  1. Baltąjį šokoladą, sulaužytą gabalėliais, ir sviestą sudėkite į nedidelį dubenėlį.
  2. Kaitinkite mikrobangų krosnelėje, patikrindami kas pusę minutės ir pamaišydami, kol gausite vientisą masę. Neperkaitinkite. Atidėkite į šalį.
  3. Į dubenį sudėkite kiaušinių trynius, suberkite miltelinį cukrų ir supilkite kreminį kavos likerį (jei norite, galite jį pakesti kitu mėgstami likeriu ar vietoje alkoholio naudoti saldų sutirštintą kondensuotą pieną).
  4. Vidutinio dydžio puode užvirkite vandenį.
  5. Perpilkite tirštą masę į didelį subenį. Supilkite tirpinto šokolado ir sviesto masę.
  6. Dar kitame inde elektriniu plaktuvu išplakite kiaušinių baltymus iki minkštų putų.

Iš šio produktų kiekio man išėjo 3 x 250 ml taurės pilnos nuostabių putėsių. Pasverkite 2 g želatinos, suberkite į indelį. Želatiną užpilkite verdančiu pienu(60ml), išmaišykite ir palikite. Į nedidelį puodą įpilkite truputį vandens, į jį įstatykite stiklinį indą taip, kad dugnas liestųsi su vandeniu. Kai šokoladas ištirps, supilkite pieną su ištirpusia želatina ir viską išmaišykite iki vientisos masės. Į plakimo indą supilkite 150 g riebios grietinėlės, išplakite kol sustandės. Į išplaktos grietinėlės indą plakdami supilkite kiek atvėsusį šokolado ir pieno mišinį. Desertines taures sudėkite į šaldytuvą nakčiai, patiekite kitą dieną.

Šokolado tipas Kiekis (g)
Juodasis šokoladas 150
Pieniškas šokoladas 150
Baltasis šokoladas 150