Jei jau išnaudojote savo receptų atsargas ir jums atrodo, kad vis gaminate tuos pačius patiekalus, galite išbandyti senus pažįstamus kotletus kiek kitaip. Sultingas faršas, daržovės ir subtilus grietinėlės padažas nustebins jus ir jūsų šeimą. Pavadinimas mėsos kukuliai mums atėjo iš vokiečių kalbos ir išreiškia keptą maltos mėsos ar daržovių bandelę. Tai tapo čekų klasika, kurią žino kiekvienas šeimos stalas.
Šis patiekalas taip pamėgtas, kad net turi savo šventę - kovo 9-ąją visame pasaulyje švenčiama Tarptautinė mėsos kukulių diena. "Mėsos kukuliai yra gaminami naudojant smulkintą ar maltą mėsą, o ji lietuvių itin mėgstama. Smulkinta mėsa Lietuvoje populiarumu nenusileidžia šviežiai. Turime platų smulkintos kiaulienos, jautienos, vištienos ir kalakutienos bei faršo asortimentą, o analizuodami duomenis matome, kad labiausiai pirkėjai mėgsta smulkintą kiaulieną, antroje vietoje rikiuojasi kiaulienos faršas, o trečioje - smulkinta kiauliena, sumaišyta jautiena", - pasakoja V.
Anot jos, gaminant mėsos kukulius paprastai pasirinkta mėsos rūšis yra sumaišoma su prieskoniais, džiūvėsėliais, kiaušiniais ar kitais ingredientais. Įdomu ir tai, kad šis mėgstamas patiekalo receptas užfiksuotas dar gilioje senovėje. Kinų kulinarijos knygose randamas įrašas apie mėsos kukulių receptą, kuris gali būti datuojamas dar 221 m. pr. Kr. Pasak istorinių šaltinių, mėsos kukuliai buvo pamėgti Senovės Romoje. Sakoma, kad būtent iš Persijos yra kilusi kukulių glazūravimo technika.
Mėsos kukulių gaminimo patarimai
Nors yra daugybė būdų, kaip pagaminti šį patiekalą, vis dėlto yra keli triukai, kurie padės juos paruošti sultingesnius, aromatingesnius ir tirpstančius burnoje. Pirmiausia - ingredientai. Kad paruoštumėte skaniausius mėsos kukulius, pirmiausia juos reikia pagardinti tinkamais prieskoniais. Į smulkintą mėsą vertėtų įdėti ir šviežių žolelių, tokių kaip petražolės ar bazilikas. Kitas svarbus dalykas - mėsos kukulio formavimas.
Mėsos kukuliai gali būti ir didesni, ir mažesni - viskas priklauso nuo kiekvieno pageidavimų. O prieš formuodami įsitikinkite, ar gerai išmaišėte visus kukuliuose naudojamus ingredientus. Jeigu mėsos kukulius nusprendėte kepti keptuvėje, prieš juos vartant įsitinkite, kad kukuliai yra apskrudę - kitu atveju verčiant jie gali pabirti.
Dar vienas svarbus komponentas ruošiant mėsos kukulius, be abejo, yra padažas. Itališkas variantas dažniausiai patiekiamas su aštriu, stambiai pjaustytų pomidorų padažu - „marinara“.
Mėsos kukuliai su SPA padažu - receptas
Ingredientai:
- Maltos mėsos
- Pekino kopūstas
- Ryžiai
- Svogūnas
- Česnakas
- Druska, pipirai
- Džiūvėsėliai
- Morkos
- Grietinė
Gaminimo eiga:
- Pekino kopūstą supjaustykite mažomis juostelėmis ir sudėkite į verdantį vandenį. Leiskite kopūstams suminkštėti, nusausinkite ir išspauskite visą vandenį.
- Ryžius pakepinkite keptuvėje su trupučiu aliejaus, užpilkite vandeniu, pasūdykite ir virkite, kol suminkštės.
- Faršą sumaišykite su pakepintu svogūnu, išspaustu česnaku, druska ir pipirais. Į mišinį įpilkite kopūstų ir ryžių ir gerai išmaišykite.
- Iš mėsos mišinio formuokite kotletus ir palaipsniui apvoliokite džiūvėsėliuose.
- Paruoškite kepimo skardą, pateptą trupučiu aliejaus, ir sukraukite į ją bandeles.
- Morkas ir svogūną supjaustykite nedideliais gabalėliais ir pakepinkite keptuvėje. Grietinę sumaišykite su vandeniu ir užpilkite ant troškintų daržovių. Pavirkite kelias minutes ir pagardinkite druska bei pipirais. Tada supilkite padažą į orkaitę kotletams ir leiskite jiems kepti dar 15 minučių.
- Patiekite apibarstę šviežiomis žolelėmis su bulvėmis arba bulvių koše.
Mėsos kukuliai yra sultingi, o padažas - nenugalimas derinys.
Kitas receptas: Spagečiai su maltos mėsos kukuliais
Ingredientai:
- Maltas kiaulienos kumpis
- Kiaušinis
- Svogūnų laiškai
- Prieskoniai mėsai
- Raudonasis svogūnas
- Saldžioji paprika
- Česnako skiltelės
- Konservuoti pomidorai
- Fermentinis sūris
- Džiovinti bazilikai
Gaminimo eiga:
- Į dubenį dedame maltą kiaulienos kumpį, įmušame kiaušinį, beriame smulkintus svogūnų laiškus, mėgiamus prieskonius mėsai. Išmaišome.
- Iš pasiruoštos masės suformuojame vieno kąsnio kukulaičius. Juos dedame į įkaitintą keptuvę su šlakeliu aliejaus ir apkepame iš abiejų pusių po 5-8 minutes. Atidedame.
- Keptuvėje išlydome sviestą. Dedame kapotą raudonąjį svogūną ir kubeliais pjaustytą saldžiąją papriką. Pabarstome druska ir kepiname apie 8-10 minučių.
- Dedame kapotas česnako skilteles ir pakepiname keletą minučių.
- Dedame apkeptus maltos mėsos kukulaičius, supilame smulkintus konservuotus pomidorus su visomis sultimis, išmaišome ir ant vidutinio kaitrumo ugnies uždengę keptuvę dangčiu troškiname apie 10 minučių.
- Beriame tarkuotą fermentinį sūrį ir paliekame kelias minutes pastovėti.
- Makaronus išverdame pagal gamintojo rekomendacijas. Išvirusius nusunkiame.
- Dedame į lėkštę ant viršaus uždėdami paruošto padažo su maltos mėsos kukuliais. Prieš patiekdama pabarstau džiovintais bazilikais.
Skanaus!
Creamy Meatballs Stroganoff Over Noodles - tai skanus ir guodžiantis patiekalas, kuriame klasikiniai jautienos stroganovo skoniai derinami su pikantiškais mėsos kukuliais, patiekiami ant minkštų kiaušinių makaronų. Mėsos kukuliai virti ir troškinti kreminiame padaže, dažnai gaminamame su grietinėlės grybų sriuba, grietinėle, kuri suteikia sodrią, aksominę tekstūrą.
Ingredientai:
- Maltos jautienos
- Avižiniai dribsniai
- Kiaušinis
- Svogūnas
- Druska
- Grietinėlės grybų sriuba
- Riebi grietinėlė
- Muskato riešutas
- Kiaušinių makaronai
Gaminimo eiga:
- Dideliame dubenyje sumaišykite maltą jautieną, avižinius dribsnius, kiaušinį, svogūną ir druską.
- Iš mišinio suformuokite mažus kotletus (apie 1 colio skersmens).
- Kepkite 15-20 minučių, priklausomai nuo kotletų dydžio.
- Į didelę keptuvę įdėkite skardinę grietinėlės grybų sriubos, riebios grietinėlės ir muskato riešuto. Pagardinkite druska ir pipirais pagal skonį.
- Į keptuvę sudėkite virtus kotletus, įmaišykite juos į padažą.
- Išvirkite kiaušinių makaronus pagal pakuotės instrukcijas.
- Mėgaukitės jaukia ir lengva vakariene su Creamy Meatballs Stroganoff su makaronais.
