pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Suktiniukai su daržovėmis: receptai ir idėjos

Nežinau kaip Jums, bet man - kuomet lauke šalta - norisi sotaus, šilto, naminio maisto. Kulinarijos šefės siūlomi kiaulienos suktinukai su daržovėmis bus tikras gardėsis, kurį lengvai iškepsite ir ant grotelių, ir orkaitėje.

Juos ruošite tikrai dar ne kartą, nes jie tiesiog skanūs - sultinga ir minkšta kiauliena puikiai dera su traškiomis daržovėmis. Siūlau pasigaminti šių puikių kiaulienos nugarinės suktinukų! Minkšta, sultinga mėsytė, labai skanus - nors atrodo - visai paprastas daržovių įdaras. O minkštos, sultingos mėsos paslaptis - kefyras!

Kiaulienos suktinukai su daržovėmis

„Didelis šio recepto privalumas ir tai, kad šie kiaulienos suktinukai vargu ar gali nusibosti. Naudokite vis kitas daržoves - pavyzdžiui, dar išnaudokite besitęsianti smidrų sezoną. Aštrumo suteikite su keliais griežinėliais aitriosios paprikos ar geltonąjį svogūną pakeiskite raudonuoju. Leiskite fantazijai pasireikšti ir su padažu - galite kiaulieną pamarinuoti, pavyzdžiui, meduje su garstyčiomis. Bus labai skanu ir prieš vyniojant daržoves mėsą patepti pesto padažu - tuomet iš išorės teliks mėsą apšlakstyti aliejumi, kepant tepti marinatu nebereikės. Viskas priklauso nuo jūsų noro ir turimų produktų - o kulinariniai keliai čia begaliniai“, - žada J. Tamoševičienė.

Receptas

Spalvingi kiaulienos suktinukai su daržovėmis:

  • Porcijos: 4
  • Gaminimo laikas: 30 min.

Ingredientai:

  • 500 g kiaulienos sprandinės
  • 2 šaukštai aliejaus
  • 1 šaukštas sojų padažo
  • 1 šaukštas kečupo
  • 1 raudonosios paprikos
  • 1 geltonosios paprikos
  • 1 didelės morkos
  • 1 svogūno
  • 1 cukinijos
  • Druskos, pipirų
  • Šviežių petražolių

Gaminimas:

  1. Supjaustykite kiaulienos sprandinę į 8 plonas riekeles. Kiekvieną iš jų išmuškite mėsos muštuku. Pagardinkite druska ir pipirais.
  2. Paprikas, morką, cukinijas supjaustykite siauromis juostelėmis, o svogūną - žiedais.
  3. Ant kiekvienos sprandinės riekelės uždėkite daržovių porciją, susukite į tvirtą ritinėlį. Jei norite, sutvirtinkite prieš tai vandenyje pamirkytais dantų krapštukais.
  4. Sumaišykite aliejų, sojų padažą ir kečupą.
  5. Jei kepate ant grilio: suktinukus padėkite ant įkaitinto grilio, kepkite 15-20 minučių, kartą apverčiant ir dažnai patepant marinatu.
  6. Jei kepate orkaitėje: įkaitinkite orkaitę iki 200 °C. Sudėkite suktinukus ant grotelių, po jais padėkite kepimo skardą su vandeniu. Aptepkite suktinukus marinatu ir kepkite 20 minučių, per tą laiką dar du kartus papildomai patepant marinatu.
  7. Prieš patiekiant išimkite dantų krapštukus. Apibarstykite smulkintomis petražolėmis ir patiekite su šviežiomis salotomis.

Ant pjaustymo lentelės dedu dvi pjaustytas mėsos riekeles, užkloju jas maistine plėvele ar kepimo popieriumi, padaužau-išploninu mėsos plaktuku. Mėsos riekelę dedu į dubenį ir užpilu 2 šaukštais kefyro, ant viršaus dedu dar vieną riekelę mėsos ir vėl užpilu kelis šaukštus kefyro. Į kepimo skardą įtiesiu kepimo popierių.

Vištienos suktinukai su daržovėmis

Vištienos suktinukai su daržovėmis - tai skanus, lengvai paruošiamas ir ypač universalus patiekalas, kuris puikiai tinka tiek kasdieniams pietums, tiek šeimos ar draugų vakarienei. Sultinga vištienos file, supakuota kartu su ryškiomis, traškiomis daržovėmis, sužavi savo išvaizda bei skoniais. Šios suktinukų variacijos leidžia improvizuoti su įdarais, todėl kiekvienas gali atrasti mėgstamiausią derinį.

Gaminimo eiga:

  1. Vištienos file kruopščiai nuplaukite, nusausinkite.
  2. Kiekvieną file išilginai perpjaukite per pusę, kad gautumėte plonesnius kepsnelius. Dėkite mėsą tarp maistinės plėvelės ir lengvai pamuškite mėsos plaktuku - taip ji bus ne tik plonesnė, bet ir minkštesnė. Kiekvieną gabalėlį pabarstykite druska, pipirais, apibarstykite džiovintomis žolelėmis.
  3. Morką ir cukiniją sutarkuokite arba supjaustykite plonomis šiaudeliais. Papriką paskleiskite juostelėmis, svogūną supjaustykite plonais pusžiedžiais. Česnaką susmulkinkite.
  4. Keptuvėje įkaitinkite šaukštą aliejaus, sudėkite morkas, paprikas, svogūnus ir lengvai apkepkite 4-5 minutes, kol daržovės pradės minkštėti. Sudėkite cukinijas, česnaką, kepkite dar 2-3 min. Daržovic nesusmulkinkite - jos turi išlikti traškios. Nukelkite nuo ugnies, leiskite šiek tiek atvėsti.
  5. Ant kiekvieno vištienos kepsnelio paskleiskite po dalį paruošto daržovių įdaro. Per vidurį užbarstykite dar truputį sūrio.
  6. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi arba patepkite aliejumi. Sudėkite suktinukus viena eile. Apšlakstykite nedideliu kiekiu aliejaus, jei norite - dar kartą užbarstykite prieskonių ar sūrio likutį.
  7. Prieš patiekiant, pašalinkite dantų krapštukus arba virvelę. Suktinukus galima supjaustyti riekelėmis arba pateikti sveikus. Puikiai dera su bulvių koše, salotomis, ryžiais ar keptomis daržovėmis.

Patarimai

Vištienos suktinukų sėkmė slypi kruopščiame pasiruošime. Siekiant, kad suktinukai būtų itin minkšti, stenkitės file švelniai pamušti ir naudoti pakankamai įdaro - bet ne per daug, kad galėtumėte patogiai susukti. Daržoves galite pasiruošti iš anksto - jas užteks šiek tiek apkepti, kad būtų lengviau suformuoti suktinukus, tačiau nepamirškite, kad per ilgai keptos daržovės praras spalvas ir traškumą. Klasikinis vištienos suktinukų su daržovėmis variantas - puiki bazė improvizacijoms!

Kiti suktinukų variantai

Visa šeima daržoves kirs pilna burna Prekybos tinklo kulinarijos šefė Jolita Tamoševičienė primena, kad valgant kiaulienos patiekalus svarbu su jais patiekti ir gausybę daržovių. Jos gali būti tiek keptos, tiek žalios, tiek marinuotos - kuo įvairovė didesnė, tuo labiau apsidžiaugs organizmas. „Pripažinkime - ne visada pavyksta įkalbėti vaikus į lėkštę krautis ir daržovių, čia paslysta ir neretas suaugęs. Tačiau daržoves galima patiekti ne tik kaip garnyrą šalia, bet kaip neatskiriamą pagrindinio kiaulienos patiekalo dalį - tuomet net nereikės raginti jų valgyti, jos bemat su mėsa išnyks iš lėkštės“, - idėją siūlo J. Tamoševičienė.

Kai dukra gaminame šį patiekalą apsikrauname visą stalą daržovėmis ir kiekvienas gaminame sau skirtingus. Manau, tai puiki idėja vaikams, kurie mažiau valgo daržovių. Gaminimas lyg žaidimas ir valgyti pačiam susisukus labai skanu.

Ryžių suktinukai su daržovėmis:

  • 50 g agurkų
  • 50 g morkų tinka ir ridikėliai
  • 50 g svogūnų laiškų nebūtinai, paįvairinimui tinka ir žalių salotų lapų, špinatų, mėtų, šviežio baziliko. Improvizuokite!
  • 50 g stikliniai makaronai išsivirkite jų labai nedaug, skalsiai naudojasi.
  • 50 g sojų varškės (tofu)
  • 20 g žalumynų pavyzdžiui: 10 g petražolių, 10 g kalendros
  • Ryžių paplotėliai šio galite nusipirkti didelių parduotuvių rytietiško maisto skyriuose.

Galima improvizuoti pridėti kitokių daržovių - jūros gėrybių, virtos mėsos ir visko, kas tik „šauna“ į galvą. Vietnamiečiai į vidų deda vištieną, krevetes. Viską supjaustome vienodo ilgio šiaudeliais ir sudedame į lėkštę.

  1. Ant stalo paklojame drėgną rankšluostį (aš naudoju popierinį) ir pastatome dubenį vandens.
  2. Paplotėlį pamirkome vandenyje ir dedame ant rankšluosčio.
  3. Ant paplotėlio gražiai, vieną šalia kito sudedame daržovių šiaudelius, virtus ryžių makaronus, žalumynus bei sojų varškę.
  4. Sukame paplotėlį su įdaru nuo savęs, užlenkiame galus ir suvyniojame.

Pagrindiniai vyniojimo patarimai: neprikraukite per daug įdaro, užlenkite pirmiausiai šonus ir paspausdami susukite į ritinuką. Imame suktinuką į ranką, pamirkome patinkančiame padaže ir valgome.

Suktiniukų tipas Pagrindiniai ingredientai Patarimai
Kiaulienos Kiaulienos sprandinė, įvairios daržovės Naudokite marinatą, kad mėsa būtų sultinga.
Vištienos Vištienos file, įvairios daržovės Švelniai pamuškite file, kad būtų minkštesnė.
Ryžių Ryžių paplotėliai, daržovės, tofu, makaronai Neprikraukite per daug įdaro.