pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Patikrinti Mišrainių Receptai: Šventiniai Patiekalai ir Tradicijos

Šventės - puikus metas susiburti su šeima ir draugais, o gardus maistas yra neatsiejama šventinės nuotaikos dalis. Lietuvių šeimose šventės neįsivaizduojamos be tradicinių patiekalų, o mišrainės užima ypatingą vietą ant stalo.

Šeimos Tradicijos ir Šventiniai Patiekalai

Artėjant šventėms, šeimos nariai susitaria, kas kokį patiekalą gamins, taip sukuriant suneštinį stalą. Kūčios - tai ramybės metas, kai ant stalo paliekama vaišių ir tiems, kas jau išėjo. Kalėdos - linksmybių metas, kai keičiamasi dovanomis, skanaujamos mišrainės, mėsos patiekalai, o namuose aidi juokas ir muzika.

Kūčių Stalo Tradicijos

Viena svarbiausių Kūčių tradicijų - patiekalai be pieno produktų. Mieliniai blynai su įvairiausiais įdarais (grybais, silke, žuvies file, obuoliukais ar aguonomis) - vienas skaniausių Kūčių patiekalų. Taip pat svarbios auselės su grybais ir su aguonomis, kisielius ir silkė.

Kalėdų Stalo Gardumynai

Ant Kalėdų stalo dažnai puikuojasi keptas paukštis (antis, višta, žąsis) ir krabų lazdelės tešloje. Neapsieinama be didelio stalo su mišrainėmis ir kitais skanėstais.

Receptai Šventiniam Stalui

Kepta Višta su Savitu Marinatu

Vištą iš vakaro marinuojame, po oda kišant sviesto su prieskoniais. Iškepęs paukštis būna sultingas ir labai gardus.

Korėjietiškų Morkų Mišrainė

Ši mišrainė - tai mamos receptas, kuris visada suvalgomas pirmas. Tad negalėjau neperimti šio gėrio ir aš.

Silkės Mišrainė

Šiais metais jau repetavau ir gaminau vieną silkės mišrainę. Ją sukūriau pati ir tikrai labai džiaugiuosi nauju kūriniu.

Kalėdinis Keptas Sūrio Tortas

Reikės:

  • 500 g maskarponės sūrio
  • 250 g rikotos sūrio
  • 350 g varškės (geriau imkite vientisos masės, ne rūpią. Bus gražesnė konsistencija. Tinka du įpakavimai po 180 g)
  • 3 kiaušiniai
  • 1 skardinė kondensuoto pieno
  • 3 šaukštai miltų
  • 3 šaukštai aguonų
  • 1/2 citrinos sulčių ir žievelės
  • 200 g sausainių (gaidelis ir pan)
  • 100 g sviesto

Gaminame:

  1. Sausainius sumalame. Sviestą tirpiname. Ir sumaišome abu produktus.
  2. Formą ištepame sviestu. Dedame sausainių masę ir paspaudžiame.
  3. Maskarponę, rikotą, varškę, kiaušinius ir kondensuotą pieną dedame į dubenį. Išplakame iki vientisos purios masės.
  4. Dedame citrinos žievelę, miltus, aguonas, spaudžiam citrinos sultis ir išmaišome.
  5. Pilame masę ant sausainių sluoksnio.
  6. Kepame 170 laipsnių orkaitėje 60-70minučių, kol gražiai paruduos viršus. Mano kepimo forma - 25 cm.
  7. Ištraukus paliekame kambaryje ar šaldytuve per naktį.

Populiarūs Patiekalai ir Jų Variacijos

Blynai - Populiariausias Komforto Maistas

Blynai - miltiniai, bulviniai, daržovių, su varške, lietiniai ar per visą skardą iškepti orkaitėje, yra visų laikų geidžiamiausi pusryčių ar vakarienės patiekalai. Paprastai jie greitai ir lengvai pagaminami, gali būti kepami įprastose ir specialiose blynų keptuvėse, orkaitėje ar netgi ant grilio.

Balta Mišrainė - Tradicija ir Variacijos

Balta mišrainė yra tapusi Naujųjų metų stalo simboliu, tačiau be jos neįsivaizduojamos ir kitų šeimos švenčių vaišių stalai. Tradicinės baltos mišrainės receptas gana paprastas: kvadratėliais pjaustytos virtos bulvės, morkos, konservuoti žalieji žirneliai, švieži arba marinuoti agurkai, druska, pipirai ir majonezas. Šis bazinis receptas skiringose šeimose ir, žinoma, skirtingose šalyse tobulinamas pridedant vis kitokių ingredientų.

Su baltosios mišrainės populiarumu pasivaržyti galėtų nebent Cezario salotos, kurias pirkėjai mielai renkasi kasdienai. Tačiau planuojant švenčių stalą, baltajai mišrainei konkurencijos nėra - prieš pat Šv. Kalėdas šios mišrainės pardavimai šokteli bent kelis kartus.

Netikėtas Baltosios Mišrainės Ingredientas

Norintiems išbandyti kažką naujo, atskleisime slaptą bene gardžiausios baltosios mišrainės ingredientą - pakaks pridėti vos kelis šaukštelius tarkuotų krienų. Lengva aštrumo užuomina suteiks intensyvesnio skonio ir subtilaus pikantiškumo, puikiai derės tiek prie virtų daržovių, tiek prie aitresnį skonį turinčių marinuotų ar raugintų agurkėlių.

Senas 90-ųjų receptas.

Reikės:

  • 2 rūkytų vištienos šlaunelių
  • 3 virtų kiaušinių
  • 2 vnt. virtų bulvių
  • 100 g kietojo sūrio
  • 200 g marinuotų grybų
  • ryšulėlio žalumynų
  • 3 valgomųjų šaukštų majonezo

Gaminimas:

  1. Nulupkite virtas bulves, sutarkuokite jas stambia tarka į salotinę.
  2. Tokiu pat būdu nulupkite ir sutarkuokite kiaušinius.
  3. Iš vištienos pašalinkite kaulus ir odą. Supjaustykite nedideliais gabalėliais.
  4. Sūrį supjaustykite kubeliais ir sudėkite į salotinę.
  5. Pievagrybius perpjaukite per pusę arba ketvirčiais, suberkite į salotas.
  6. Smulkiai supjaustykite žoleles. Pridėkite prie likusių ingredientų.
  7. Pagardinkite druska ir pipirais.
  8. Įpilkite majonezo ir gerai išmaišykite.

Kiti Šventiniai Patiekalai

Vištiena orkaitėje

Gaminimas. Vištą ištrinkite druska, pipirais, čiobreliais, keliomis sutrintomis česnako skiltelėmis, marinuokite bent 1-2 val. Citriną nuplaukite, nupilkite verdančiu vandeniu ir tankiai subadykite šakute. Ją, likusias česnako skilteles, rozmarino šakeles sukiškite į vištos vidų, angą sutvirtinkite mediniu dantų krapštuku, kojas suriškite. Kepimo rankovėje patieskite 4 šoninės juosteles, ant jų padėkite vištą, likusias juosteles perpinkite ant jos krūtinės. Vištą kepkite apie 1,5 val. iki 200°C įkaitintoje orkaitėje.