Šiandien noriu pasidalinti neįprastu patiekalu, o tiksliau kelių patiekalų deriniu, kurie sukurs tokį jausmą, tarsi būtumėte prabangiame restorane. Man suktinukus labai patinka gaminti, nes kaskart jie gali būti kitokie, su skirtingais įdarais. Ir paruošti juos lengviau negu lengva. Tai ir šįsyk pridariau suktinukų su morkomis ir džiovintomis slyvomis. Pavyko labai skanūs!
Receptas: Vištienos Suktinukai su Morkomis ir Džiovintomis Slyvomis
Ingredientai:
- 2 vištienos krūtinėlės
- Morkų (sutarkuotų)
- Džiovintų slyvų
- Kiaušinių
- Džiūvėsėlių
- Vištienos prieskonių
- Prieskoninių žolelių (krapų, petražolių)
- Pipirų ir druskos
- Sviesto
- Šlakelio aliejaus
Gaminimo Eiga:
- Vištienos krūtinėlę supjaustykite plonesniais gabaliukais (iš vienos krūtinėlės padarykite 3 suktinukus).
- Kiek paploninkite (pamuškite) krūtinėlę ir ją pagardinkite prieskoniais.
- Ant vištienos krūtinėlės uždėkite tarkuotos morkos, nuplikintų džiovintų slyvų ir užbarstykite prieskoninių žolelių.
- Susukite.
- Suktinukus mirkykite kiaušinio plakinyje ir džiūvėsėliuose, po to iš abiejų pusių apkepkite keptuvėje su sviestu ir šlakeliu aliejaus.
- Apkeptus suktinukus sudėkite į kepimo skardą, išklotą kepimo popieriumi, apšlaksčiau aliejumi ir baigkite kepti orkaitėje.
- Kepkite 200 laipsnių orkaitėje 20 min.
Štai ir viskas! Nors gamyba ir šiek tiek užtrunka, bet patikėkite manimi, tikrai labai verta! Tai itin sultingi bei minkšti paukštienos suktinukai, kurie tinka tiek pietums tiek vakarienei. Tačiau jie yra tokie prabangūs, kad tinka Kalėdoms arba Velykoms, nusivylusių tikrai nebus.
Įdaro Variacijos ir Patarimai
Jau rodžiau kaip pagaminti vištienos suktinukus su mocarela, kuriuos labai išgyrėte, tad šiandien nusprendžiau parodyti dar vieną labai patikusį nesudėtingą variantą. Šį kartą juos įdariau pievagrybiais ir svogūnais. Šis receptas dera tarp klasikinės lietuviškos virtuvės ir šiuolaikinių skonių - vištienos filė tampa pagrindu švelniam špinatų, svogūnų ir fermentinio sūrio įdarui. Vištienos suktinukai orkaitėje su šonine arba kumpiu - tai aromatingas ir sotus patiekalas, kuriame subtiliai dera sūrio, česnako ir sviesto įdaras bei sultinga vištiena. Šįkart pasirinkau įdarytos krūtinėlės variantą, nes kiek pabodo ta paprastoji, kurią valgom su žaliom salotom. Į vidų galima dėti daug ką - pelėsinį sūrį, špinatus, džiovintus abrikosus arba slyvas, keptas paprikas, riešutus… Visiška laisvė rinktis!
Jei įdarą darote su sūriu, jis kepant išsilydys, ir tokiu būdu „suriš” viduje esantį įdarą. Sakyčiau, patiekalas gavosi labiau šventiškas savaitgalinis, nors pagaminti jį tikrai ilgai neužtruksite ir paprastą darbo dienos vakarą. Antradienis - vištienos diena!
Štai keletas idėjų įdarui:
- Špinatai, rikota ir mocarela
- Ryžiai, morkos ir svogūnai
- Mocarelos sūris ir rozmarinai
- Pievagrybiai ir svogūnai
Patarimai Patiekimui
Labai svarbu tinkamai parinkti garnyrus. Vienas tokių patiekalų galėtų būti džiovintomis slyvomis įdarytos vištienos krūtinėlės. Jei dar įdarą pagardinsite kalėdiškais prieskoniais - žvaigždiniais anyžiais, cinamonais - tai patiekalas išties taps nepamirštamas! Aš prie tokių įmantresnių patiekalų mėgstu nustebinti neįprastais garnyrais - pavyzdžiui, vietoj bulvių ar kruopų patiekti lęšius.