pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Šiaudeliais Pjaustytų Morkų Marinavimo Receptai

Marinuoti galima beveik visas daržoves, o forma, kuria pjaustysite daržoves, priklauso tik nuo jūsų. Pavyzdžiui, morkas galite pjaustyti šiaudeliais ar skrituliukais. Šiame straipsnyje apžvelgsime receptus, kaip marinuoti morkas, supjaustytas šiaudeliais.

Greitas Marinavimas: Kas Tai?

Greitas marinavimas dar vadinamas marinavimu šaldytuve. Daržovės tiesiog marinuojamos vandens, acto, druskos (ir kartais cukraus) marinate ir laikomos šaldytuve.

Greitai marinuotos daržovės neįgauna tokio sodraus skonio, kaip raugintos daržovės, tačiau jos taip pat turi pabūti marinate bent kelias dienas. Šaldytuve laikomų greitai marinuotų daržovių nereikia konservuoti.

Daržovių Paruošimas Marinavimui

Geriausia marinuoti itin šviežias daržoves. Šiek tiek pažeistas daržoves atidėkite sriuboms ar kitiems gaminimo būdams. Lupame morkas. Šiaudeliais pjaustome morkas, agurkus.

Bazinis Marinatas

Greitam marinavimui naudojamas bazinis marinatas, sudarytas iš vienodomis dalimis paimto acto ir vandens, tačiau šį santykį galite koreguoti pagal savo skonį. Marinatui naudojami baltieji actai - obuolių actas, baltojo vyno actas ar ryžių actas. Galite naudoti ir šių actų derinius. Marinavimui nenaudokite brandinto ar koncentruoto acto, pavyzdžiui, balzamiko ar salyklo acto.

Marinato Prieskoniai

Unikalių ir kvapnių marinuotų daržovių paslaptis priklauso nuo prieskonių, kuriuos dėsite į marinatą. Morkos tampa egzotiškesnės, kai būna marinuojamos su kalendra, imbieru, ciberžole ir čiobreliais.

Greitam marinavimui galite naudoti šiuos prieskonius:

  • Šviežias prieskonines žoleles: krapus, čiobrelius, raudonėlius ir rozmarinus.
  • Džiovintas žoleles: čiobrelius, krapus, rozmarinus, raudonėlius, mairūnus.
  • Česnakų skilteles: sutrintas, jei norite švelnaus česnako kvapo, arba pjaustytas, jei trokštate stipresnio kvapo.
  • Šviežią imbierą: nuluptą ir supjaustytą plonais griežinėliais.
  • Nesmulkintus prieskonius: garstyčių sėklas, kalendrų sėklas, pipirų grūdelius, aitriųjų paprikų dribsnius.
  • Maltus prieskonius: ciberžolė ir rūkyta paprika pagerina tiek spalvą, tiek skonį.

Kaip Greitai Užmarinuoti Bet Kokias Daržoves?

Receptas dviem 0,5 l stiklainiams

Jums reikės:

  • 0,5 kg šviežių daržovių (agurkų, morkų, šparaginių pupelių, moliūgų, vyšninių pomidorų ar kt.)
  • 2 šakelių šviežių prieskoninių žolelių (krapų, rozmarinų, čiobrelių ar kt.)
  • 1 arba 2 arbatinių šaukštelių nesmulkintų prieskonių (juodųjų pipirų grūdelių, kalendros sėklų ar garstyčių sėklų)
  • 1 arbatinio šaukštelio džiovintų žolelių ar maltų prieskonių
  • 2 skiltelių česnako (traiškytų arba pjaustytų)
  • 1 stiklinės acto (obuolių, ryžių ar kt.)
  • 1 stiklinės vandens
  • 1 valgomojo šaukšto druskos
  • 1 šaukšto cukraus (pasirinktinai)

Įrankiai ir indai:

  • Šefo peilis
  • Pjaustymo lentelė
  • 2 vnt. 0,5 l stiklainiai su dangteliais
  • Piltuvėlis (pasirinktinai)

Gaminimas:

  1. Paruoškite stiklainius: šiltu vandeniu su indų plovikliu išplaukite stiklainius ir dangtelius, gerai juos perskalaukite. Palikite išdžiūti arba nusausinkite patys.
  2. Paruoškite daržoves: nuplaukite ir nudžiovinkite daržoves. Morkas nulupkite. Nupjaustykite šparaginių pupelių galiukus. Supjaustykite daržoves norima forma.
  3. Paruoškite prieskonius: atskirkite žolelių šakeles ar česnakų skilteles.
  4. Sudėkite daržoves: sudėkite pjaustytas daržoves ir prieskonius į stiklainius, bet palikite maždaug 1 cm erdvės ties stiklainio krašteliu. Daržoves dėkite kuo tankiau, tačiau jų netraiškykite.
  5. Pasiruoškite marinatą: nedideliame puode virš ugnies sumaišykite vandenį, actą, druską ir cukrų (jei jį naudojate). Marinatą užvirinkite, pamaišykite, kad ištirptų druska ir cukrus.
  6. Užpilkite marinatu: užpilkite marinatu į stiklainius sukištas daržoves. Gali būti, kad panaudosite ne visą marinatą.
  7. Pašalinkite oro burbuliukus: kelis kartus švelniai pabaksnokite stiklainiukus, kad pasišalintų oro burbuliukai. Jei reikės, įpilkite daugiau marinato.
  8. Užsukite dangtelius: uždėkite dangtelius ant stiklainių ir juos tvirtai užsukite.
  9. Atvėsinkite ir padėkite į šaldytuvą: atvėsinkite stiklainius kambario temperatūroje ir tuomet padėkite juos į šaldytuvą. Marinuotos daržovės skonį įgaus po kelių dienų. Jas ragaukite ne anksčiau kaip po 48 valandų.

Pastabos: šios daržovės nėra konservuotos. Šaldytuve jos gali stovėti iki dviejų mėnesių. Jei stiklainius sterilizuosite, tuomet neatidarytas daržoves galėsite laikyti kambario temperatūroje.

Marinuotos Morkos (kitas receptas)

Marinatui:

  • 1 litro vandens
  • 50 g druskos
  • 80 g cukraus
  • 1 valgomojo šaukšto acto esensijos

Į 1 litro stiklainį dar įdėkite:

  • Po 8 juodųjų ir kvapniųjų pipirų žirnelių
  • 5 - 6 gvazdikėlius
  • 1 - 2 lauro lapelius

Jaunas morkas nuvalykite ir nuplaukite, verdančiame vandenyje pamirkykite 2 - 4 min. Tada morkas atvėsinkite šaltame vandenyje ir supjaustykite vienodos formos gabaliukais, suberkite į stiklainius, prieš tai ant dugno pribėrę prieskonių. Morkas užpilkite karštu marinatu. Stiklainius pasterizuokite verdančiame vandenyje 0,5 l - 15 min., o 1 l talpos 25 min.