Didžioji dalis Lietuvos ūkininkų šiais metais skundėsi permainingais orais ir menku derliumi, tačiau panašu, kad kopūstų šiais metais turėsime į valias. Panevėžio rajone, Upytės kaime, gyvenanti ir 70 hektarų plote daržoves auginanti ūkininkė Milda Mikelionienė sako, kad šie metai jai - ypatingi.
A. Rasmussen sako, kad marinuoti kopūstai žiemą yra ypač paklausūs ir vertingi, tačiau pataria, į ką labiausiai reikia atkreipti dėmesį. „Svarbu pasirinkti tinkamą marinavimo būdą ir tinkamai paskirstyti druskos kiekį, todėl patarčiau rinktis tuos receptus, kuriuose druskos dėti reikia mažiau“, - sako maisto ekspertė.
„Nepamirškite, kad marinavimui naudojami tik švieži ir geros kokybės kopūstai, taip pat prieš pradėdami marinavimo procesą pasirūpinkite tinkama įranga ir reikmenimis - jie ne mažiau svarbūs norint sėkmingai įgyvendinti receptą“, - atsiųstame pranešime cituojama prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Aistė Rasmussen. Jos teigimu, taip pat reiktų rinktis tuos receptus, kuriose daržovės paruošimas trunka greičiau.
„Kuo mažiau pjaustymo, tarkavimo, marinato pylimo ir nupylimo, užvirinimo ir atvėsinimo procesų - tuo geriau. Vitaminai ir kitos aktyvios medžiagos pradeda mažėti jau daržovių paruošimo etape, o labiausiai sumažėja - kaitinant aukštoje temperatūroje“, - sako A. Rasmussen ir pateikia kopūstų marinavimo receptus.
Šviežiai Rauginti Vasariniai Kopūstai
Šiltuoju sezonu, kai karaliauja vasariniai kopūstai, dažnai pasvajodavau apie raugintų kopūstų sultis ir tą nenusakomai skanią rūgštelę. Mintis gimė ne šiaip sau - juk tradiciniais raugintais kopūstais galime mėgautis ne ištisus metus. Prekybos centre jų turbūt galima rasti visada, bet gaminantys namuose žino, kad rauginti tinka tik žieminiai kopūstai: kieti, balti ir derantys vėlų rudenį.
Vieną vasarą, sausai raugdama agurkus ir pomidorus, pati sau pamaniau - juk kopūstai ir žiemai raugiami sausai, be vandens, tik savo sultyse. O ir vasarinė gūžė nusišypsojo ir daržovių krepšio, po valandėlės puode su prieskoniais ir druska jau maišėsi kopūsto gabalai. Taip ir prasidėjo eksperimentas, pradžioje visiškai nenudžiuginęs, tad apleistas, bet pernai vasarą vėl prisimintas ir baigtas tobulinti, dabar jau galiu drąsiai siūlyti ir jums pasigaminti šviežiai raugtų vasarinių kopūstų.
Lygiai kaip ir šviežiai paraugti agurkai, kopūstai būna gaivūs, kvapnūs ir traškūs. Man asmeniškai skaniausi su virtomis šviežiomis bulvėmis ir varškės padažu, taip pat ant sumuštinio. O kiti valgytojai be ginčų valgė su šašlykais, kepsniais.
Reikės:
- 1 kg kopūsto
- 1 šaukštas rupios druskos (30 g)
- 6 - 8 skiltelės česnako
- žiupsnelis kmynų
- sauja krapų žiedynų
- sauja juodųjų serbentų lapų
- sauja vyšnių lapų
- keli krienų lapai (nebūtinai)
- 1 citrinos sultys
Gaminimas:
- Pasiruošiu didesnį stiklinį indą su dangčiu ar puodą.
- Kopūstą pjaustau stambesniais kvadratais, juos sudedu į patogų indą, beriu druską ir gniaužau, minkau, kol kopūstai išleidžia sultis ir ištirpsta druska. Taip kruopščiai, kaip ruošiant žieminius kopūstus, minkyti nebūtina, tad užtrunku vos kelias minutes.
- Baigus minkymą, sudedu griežinėliais pjaustytus česnakus, nuplautus ir juostelėmis supjaustytus lapus, krapų žiedynus ir kmynus.
- Viską šaukštu permaišau, išlyginu paviršių, indą uždengiu dangčiu ir dedu į pačią šilčiausią namų vietą.
- Po trijų dienų ragauju - jei kopūstai jau įsisūdę ir parūgę, supilu citrinos sultis, vėl gerai sumaišau ir kopūstus laikau šaldytuve.
Citrinos sultys ir buvo tas viską į gera pakeitęs ingredientas. Kol nesumaniau jomis parūgštinti kopūstus, jie gaudavosi truputį prėski, greitai tamsėdavo.
Aštriau Marinuoti Pekino Kopūstai
Reikės:
- 2 kg Pekino kopūstų
- 0,5 kg morkų
- 0,5 kg obuolių
- 1 kg baltųjų ridikų
- 200 g svogūnų
- 100 g svogūnų laiškų
- 100 g smulkintos imbiero šaknies
- 3 v. š. druskos
- kelių skiltelių česnako
- aitriųjų pipirų
- sojų padažo
Gaminimas:
- Supjaustykite Pekino kopūstus stambiais gabalėliais, morkas sutarkuokite, svogūną supjaustykite smulkiais kubeliais, o svogūnų laiškus susmulkinkite.
- Obuolius, česnakus, ridikus, tarkuotą imbierą ir aitriuosius pipirus sutrinkite trintuvėje į vientisą masę.
- Viską sudėkite į susmulkintas daržoves, gerai išmaišykite ir palikite maždaug 4 valandoms, kad išsiskirtų sultys. Maždaug kas pusvalandį pamaišykite.
- Palaikykite šiltai kelias valandas, o vėliau taip paruoštas daržoves sukraukite į sterilius stiklainius.
Marinuoti Kopūstai su Obuoliais
Reikės:
- 3 kg šviežių žieminių kopūstų
- 8 vnt. obuolių
- 3 skiltelių česnako
Marinatui:
- 1 l vandens
- 0,5 stiklinės cukraus
- 1 stiklinės svarainių sulčių
- 2 v. š. druskos
Gaminimas:
- Kopūstus nuplaukite, nusausinkite ir sutarkuokite šiaudeliais.
- Obuolius taip pat nuplaukite, nulupkite ir išskobkite jų vidų. Pjaukite obuolius per pusę ir sutarkuokite šiaudeliais.
- Paruoštus produktus sumaišykite giliame dubenyje arba puode, užpilkite verdančiu vandeniu, kuris turi vos semti įdėtus produktus, ir palikite maždaug 12 valandų pastovėti.
- Praėjus nustatytam laikui, vandenį nupilkite, o atskirame puode sumaišykite marinatui skirtus produktus ir viską užvirkite.
- Ten pat sudėkite kopūstus su obuoliais ir dar sykį užvirkite.
- Verdančią masę sukrėskite į sterilius stiklainius ir sandariai užsukite. Laikykite šiltai.
Žieminės Salotos su Baltagūžiais Kopūstais
Reikės:
- 5 kg baltagūdžių kopūstų
- 1 kg svogūnų
- 1 kg saldžiųjų pipirų
- 1 kg morkų
- 350 g cukraus
- 4 v. š. druskos
- 0,5 l aliejaus
- 0,5 l acto
Gaminimas:
- Kopūstus supjaustykite stambesniais gabalėliais, morkas sutarkuokite, o svogūnus ir paprikas supjaustykite smulkiais gabalėliais.
- Viską sumaišykite ir įdėkite druskos bei cukraus.
- Tuomet pilkite actą, aliejų ir vėl viską gerai sumaišykite.
- Gautą turinį palaikykite didesniame dubenėlyje maždaug 12 valandų ir praėjus šiam laikui viską sudėkite į stiklainius. Laikykite šaltai.