Kibinai - tai tradicinis karaimų patiekalas, kuris jau seniai tapo populiarus Lietuvoje. Tai ypatingi pyragėliai su įvairiais įdarais, tačiau dažniausiai gaminami su mėsa. Šiame straipsnyje rasite išsamų kibinų receptą, kuris padės jums patiems pasigaminti šį skanų patiekalą.
Kibinų Tešla
Tešla yra vienas svarbiausių kibinų elementų. Ji turi būti minkšta, elastinga ir skani. Pateikiame keletą tešlos receptų, iš kurių galėsite pasirinkti jums tinkamiausią.
Receptas Nr. 1
Šis receptas dar niekada nenuvylė - išbandykite ir jūs.
Tešlai reikės:
- 500 g miltų
- 200 g šalto sviesto
- 200 g riebios grietinės
- 2 kiaušinių
- Druskos
Gaminimas:
- Šaltą sviestą sutarkuokite burokine tarka, berkite miltus, druską, viską gerai išmaišykite.
- Įmuškite porą kiaušinių, dėkite grietinės ir užminkykite tešlą.
- Suvyniokite ją į maistinę plėvelę ir palaikykite šaldytuve porą valandų ar ilgiau.
Receptas Nr. 2
Kibinų tešlai reikės:
- 1 kg aukščiausios rūšies kvietinių miltų
- 450 g Eve margarino
- 4 kiaušinių
- 200 g 30 proc. riebumo grietinės
- Žiupsnelio druskos
Tešlos gaminimas:
- Į puodą pilami miltai, dedamas burokine tarka sutarkuotas arba gabalėliais supjaustytas margarinas, beriama žiupsnelis druskos.
- Viskas gerai ištrinama rankomis. Margarinas turi pasiskirstyti tolygiai.
- Į masę įmušami trys kiaušiniai. Ketvirtojo kiaušinio trynys atskiriamas nuo baltymo. Baltymas dedamas į masę, o trynys naudojamas vėliau, kibinams aptepti.
- Į masę dedama grietinė ir minkoma, kol tešla nebelips prie rankų.
- Puodas su tešla 30-čiai minučių dedamas į šaldytuvą, o tuo tarpu paruošiamas kibinų įdaras.
Receptas Nr. 3
Tešlai reikės:
- 500 g aukščiausios rūšies miltų
- Žiupsnelio druskos (pakaks arbatinio šaukštelio)
- 250 g gero, kokybiško sviesto (riebumas ne mažiau 78 proc.)
- 200 g grietinės (40 proc. riebumo)
Gaminimas:
- Galiausiai į miltus įberkite druskos ir gerai išmaišykite.
- Supjaustykite sviestą mažais gabaliukais (galite įtarkuoti).
- Miltų ir sviesto mišinio viduryje tiesiog padarykite duobutę.
- Grietinę ir kiaušinius gerai išmaišykite ir supilkite į jūsų paruoštą duobutę.
- Suspauskite rankomis tešlą tol, kol neliks sausų miltų, nes reikia kad susiformuotų rutulys iš tešlos.
Kibinų Įdaras
Įdaras - tai kibinų širdis. Nuo jo priklauso kibinų skonis ir sotumas. Pateikiame keletą įdaro receptų, iš kurių galėsite pasirinkti jums tinkamiausią.
Mėsos Įdaras
Įdarui reikės:
- 500 g kiaulienos
- Svogūno
- Druskos
- Juodųjų pipirų
Gaminimas:
- Kiaulieną smulkiai supjaustykite ar sukapokite.
- Svogūną sutarkuokite burokine tarka ar smulkiai sukapokite ir sumaišykite su mėsa, įdarą pagardinkite druska ir pipirais.
Avienos arba Kiaulienos Sprandinės Įdaras
Kibinų įdarui reikės:
- 1 kg avienos arba kiaulienos sprandinės
- 3 svogūnų
- 50 g Eve margarino
- 0,5 (pusė) pakelio Vegetos
- Maltų juodųjų pipirų
- Šlakelio šalto virinto vandens
Įdaro gaminimas:
- Mėsą supjaustoma nedideliais kubeliais, dedama 50 g sutarkuoto margarino ir kubeliais pjaustyti svogūnai.
- Beriami prieskoniai, viskas užpilama šlakeliu šalto virinto vandens ir gerai sumaišoma.
Vištienos Įdaras
Vištienos įdarui reikės:
- 600 g vištos filė (arba viščiukų kulšelių mėsos faršą)
- 2 didelius naminius svogūnus
- 1 didelį valgomąjį šaukštą sviesto
- 125 ml vandens arba natūraliai virto vištienos sultinio
- Natūralių prieskonių, Provanso žolelių, pagal skonį smulkintų jūros kopūstų arba tiesiog trečdalį-ketvirtadalį organinio ekologiško vištienos daržovių arba grybų sultinio pagal skonį
- Žiupsnelio druskos
- 2 valgomuosius šaukštus grietinės
- Šviežiai maltų juodųjų pipirų arba pipirų mišinio
Gaminimas:
- Paimkite svogūnus ir supjaustykite nedideliais kubeliais.
- Maždaug 2/4 svogūnų apkepkite, geriausia ir skaniausia lydytam svieste arba tiesiog svieste, tinka ir kokosų aliejus, o kitus svogūnus įdėkite į mėsą neapskrudintus, iš viso svogūnų galite įdėti pagal pomėgį daugiau a mažiau, kaip kam patinka, kuo daugiau svogūnų, tuo mažiau mėsytės ar kito įdaro.
- Mėsą sumaišykite su jūsų paruoštais pakepintais svogūnais sultiniu ir grietinę, taip pat įberkite žiupsnelį paprastos arba jūros druskos, tinka ir Himalajų druska, pagal skonį maltų juodųjų ir baltųjų pipirų arba pipirų mišinio, geriausia sumalti tiesiai iš malūnėlio, nes tada pipirų skonis visai kitas.
Kibinų Formavimas ir Kepimas
Kai tešla ir įdaras paruošti, galite pradėti formuoti kibinus. Tai nėra sudėtinga, tačiau reikalauja šiek tiek kruopštumo.
Formavimas:
- Tešlą padalinkite į 12 kamuoliukų. Kiekvieną iškočiokite, į vidurį dėkite įdaro, formuokite kibinus ir užlankstykite kraštelius.
- Aptepkite kiaušinio plakiniu, jei norite, apibarstykite sezamų sėklomis.
- Suformuoti kibinai dedami ant sausos (riebalais neišteptos) skardos, taip, kad tarp jų pasiliktų 2 cm tarpeliai, nes kepdami kibinai truputėlį plėsis ir gali sukibti!
- Likęs kiaušinio trynys išplakamas su šlakeliu vandens ir šiuo mišiniu aptepamas kibinų paviršius.
Kepimas:
- Dėkite kepti į iš anksto iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 30 min.
- Kibinus reikia kepti 30-35 minutes 190 C temperatūroje iki tol, kol gražiai apskrus.
- Kibinai kepami orkaitėje, 200 laipsnių temperatūroje 25-30 minučių.
Patarimai ir Pasiūlymai
- Kibinai patiekiami su vištienos ar daržovių sultiniu.
- Jeigu kepate paprastoje orkaitėje, taip pat būtina prieš kepant išplakti kiaušinį su trupučiu vandens.
Sultiniai prie Kibinų
Sultinys puikiai papildo kibinų skonį. Štai keletas sultinių, kurie puikiai dera su kibinais:
- Vištienos sultinys (ypač tinka prie kibinų su vištiena)
- Daržovių sultinys
- Grybų sultinys
- Jautienos sultinys (puikiai tinka valgyti su kibinais, kurių įdaras jautiena, veršiena ar daržovės su grybais)
Vištienos Sultinys
- Paruoštą vištienos sultinį nukoškite.
- Vištienos sultinys laikomas šaldytuve 4-5 dienas.
Daržovių Sultinys
- Iš prdžių išplaukite daržoves, supjaustykite jas dideliais gabalais, vėliau viską įdėkite į puodą, kartu įdėkite ir petražolių, salierų, krapų, juodųjų pipirų, tokiu būdu pruoštą masę užpilkite vandeniu ir virkite mažiausiai 40 minučių.
- Paruoštas sultinys gali būti naudojamas kitų patiekalų gaminimui.
- Įdėkite druskos ir Jums patinkančių prieskonių pagal skonį.
Grybų Sultinys
- Iš pradžių inde šiltu vandeniu užpilkite džiovintus grybus. Palikite juos, kad jie išmirktų.
- Pasiruoškite kitus produktus. Išplaukite ir stambiais gabalais supjaustykite daržoves. Supjaustykite grybus.
- Džiovintus grybus su vandeniu patalpinkite į didelį puodą, kartu įdėkite ir šviežius supjaustytus grybus, jeigu tokių turite. Įpilkite vandens ir virkite.
- Kartkartėmis maišykite, susidariusias putas nuimkite.
Jautienos Sultinys
- Į kepimui skirtą skardą sudėti išplautus jautienos kaulus.
- Įdėti daržovių: morkų, salierų, svogūnų, česnako, petražolių.
- Verdant sultinį, galima įdėti ir prieskonių: lauro lapų, pipirų.
Kibinų Įvairovė
Yra labai daug kibinų gaminimo receptų. Be mėsos įdaro, kibinai gali būti gaminami ir su kitais įdarais:
- Su varškės įdaru
- Su grybų įdaru
- Su daržovių įdaru
Kiekvienas gali atrasti savo mėgstamiausią kibinų variantą!
Kibinų Tešlos Alternatyvos
Be tradicinių tešlos receptų, yra ir kitų variantų, kuriuos galite išbandyti:
- Prancūziška tešla (turi daug rūšių)
- Mielinė tešla
- Sluoksniuota tešla
Ingredientai (sudedamosios dalys):
- 300 g miltų
- 125 g sviesto
- 50 g cukraus
- 1 kiaušinis, geriausia naminių vištų
Kibinų patiekimas
Kibinai gali būti patiekiami įvairiais būdais. Jie gali būti valgomi vieni, su sultiniu, grietine ar kitais padažais. Kibinai puikiai tinka kaip užkandis, pagrindinis patiekalas ar net desertas (jei gaminami su saldžiu įdaru).
Kibinų gaminimo eiga su vištienos įdaru
- Tešlai: miltus suberkite į dubenį ir sudėkite kubeliais pjaustytą sviestą. Rankomis patrinkite sviestą su miltais, kol masė bus panaši į trupinius. Įdėkite žiupsnelį druskos ir viską gerai išmaišykite.
- Į išplaktus kiaušinius sudėkite grietinę ir gerai išmaišykite.
- Plakinį supilkite į miltų masę, išminkykite tešlą, kad neliptų prie rankų. Suformuokite apvalų gabaliuką, įdėkite į dubenį, uždenkite maistine plėvele ir palikite šaldytuve ~ 1 val.
- Įdarui: vištienos kumpelius sumalkite maisto smulkintuvu. Tą patį padarykite su svogūnais. Į dubenį kartu su vištiena ir svogūnais sudėkite grietinę, petražoles, pagardinkite druska, maltais juodaisiais pipirais ir viską gerai išmaišykite.
- Formavimas: išimkite tešlą iš šaldytuvo, iškočiokite ir išspauskite skritulėlius (naudojau 12 cm skersmens). Dėkite vištienos įdaro, suspauskite tešlos kraštus ir gražiai užlankstykite viršų.
- Kiekvieną kibiną patepkite kiaušinio ir vandens plakiniu, ant viršaus užberkite juodgrūdės ir sezamo sėklų, kepkite 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje ~30 min.
Kibinų Receptų Lentelė
Receptas | Tešla | Įdaras | Priedai |
---|---|---|---|
Tradicinis | Miltai, sviestas, grietinė, kiaušiniai, druska | Kiauliena, svogūnai, druska, pipirai | Kiaušinio plakinys, sezamo sėklos |
Su aviena | Miltai, margarinas, kiaušiniai, grietinė, druska | Aviena, svogūnai, margarinas, Vegeta, pipirai, vanduo | Kiaušinio plakinys |
Su vištiena | Miltai, sviestas, druska, grietinė | Vištiena, svogūnai, sviestas, sultinys, prieskoniai, grietinė | Kiaušinio plakinys |
Skanių Trakų kibinų!