Plovas - tai vienas populiariausių rytietiškos virtuvės patiekalų, kuris jau seniai pamėgtas visame pasaulyje. Kiekvienas ingredientas čia svarbus: nuo sultingo kiaulienos gabalėlio iki subtiliai karamelizuoto svogūno. Kvapnus, sodraus skonio ryžių patiekalas su mėsa ir prieskoniais puikiai tinka tiek šeimos pietums, tiek šventiniam stalui. Net ryžiai turi savo svarbią užduotį - sugerti visus skonius, bet likti biri ir švelnūs.
Naminis plovas su kiauliena - tai jaukumo ir sotumo kupinas patiekalas, kuris dažnai tampa šeimos pietų ar šventinio stalo žvaigžde. Ar kada nors valgėte tokį plovą, kuris pasklinda kvapais po visus namus ir priverčia visus laukti pietų su šaukštu rankoje? Jei taip - tikėtina, kad tai buvo būtent naminis plovas su kiauliena.
Naminis plovas su kiauliena
Ingredientai:
- Kiauliena
- Svogūnai
- Morkos
- Ryžiai
- Prieskoniai
Gaminimo eiga:
- Paruošk ingredientus. Svogūnus supjaustyk ketvirčiais žiedais, morkas - juostelėmis, o kiaulieną - nedideliais, bet ne per smulkiais gabaliukais.
- Kepk mėsą. Kazane įkaitink aliejų ir suberk kiaulieną. Kepk ant stiprios ugnies, kol gabaliukai gražiai apskrus.
- Pridėk daržoves. Pirmiausia suberk svogūnus ir pakepink iki auksinės spalvos. Tada suberk morkas ir kepk, kol suminkštės.
- Užpilk vandeniu ir troškink. Užpilk tiek verdančio vandens, kad apsemtų mėsą ir daržoves. Troškink ant mažos ugnies, kol mėsa suminkštės.
- Sudėk ryžius. Ryžius dėk tolygiai ant viršaus - nemaišyk. Atsargiai užpilk verdančiu vandeniu, kad apsemtų ryžius apie 2-3 cm.
- Užvirk ir garink. Kaitink ant stiprios ugnies, kol visas vanduo susigers.
- Pabaiga. Kai vanduo susigers, sumažink ugnį iki minimumo, uždenk dangčiu ir troškink dar 15-20 minučių. Leisk plovui pailsėti dar 10-15 minučių.
Aromatingas plovas su kiauliena - paprasta, bet ypatinga klasika. Pasitikėk savo pojūčiu ir receptu - net jei gaminsi pirmą kartą, rezultatas gali maloniai nustebinti. Naminis plovas su kiauliena - tai patiekalas, kuriame telpa šiluma, sotumas ir namų kvapas. Jis ne tik pasotina, bet ir sukuria progą sulėtinti tempą, pabūti virtuvėje ilgiau ir pasimėgauti pačiu gaminimo procesu.
Plovo gaminimo klaidos
Nors plovas - vienas populiariausių ir iš pažiūros paprastų patiekalų, jį gaminant galima padaryti keletą klaidų, kurios lemia prastą skonį, nepageidaujamą konsistenciją ar net pervirtus ryžius.
Sprendimas: Sumaišykite ryžius tik prieš užpilant skysčiu, o virimo metu nemaišykite. Kai virimas baigtas, leiskite plovui „pailsėti“ 10-15 min.
Gaminant plovą, svarbu ne tik laikytis recepto, bet ir pasikliauti pojūčiu. Taip pat verta atkreipti dėmesį į prieskonius - kuo jie aromatingesni ir natūralesni, tuo autentiškesnis skonis. Kai kurie niuansai gali pakeisti visą rezultatą. Pavyzdžiui, nepermaišyk ryžių gaminimo metu - tai vienas dažniausių pradedančiųjų klaidų. Ir, žinoma, neskubėk. Plovas - ne greitas patiekalas.
Alternatyvus plovo receptas su jautiena
Gerai, gerai - tikras plovas yra gaminamas kazane ant laužo, iš ryžių ir avienos, jo gamyboje naudojami autentiški prieskoniai. Konkrečiai šis receptas man yra skaniausia būtent namų sąlygomis ir su mums įprastais produktais pagaminama plovo variacija. Kas ragavo tikro plovo žino - to nepaprasto skonio niekaip nepakartosi namų sąlygomis. Vietoje riebios avienos naudoju jautieną (kuri ilgai troškinama tampa tokia minkšta, kad subyra vos palietus šakute), visi kiti produktai - paprasti ir mums gerai pažįstami.
Ingredientai:
- 500 g jautienos
- 1/2 a.š. kumino
- 1/4 a.š. maltų juodųjų pipirų
- 1 a.š. koriandro
- 1 a.š. saldžiosios paprikos miltelių
- 1/2 a.š. ciberžolės
- 700 ml sultinio
- 2 v.š. pomidorų pastos arba 3 v.š. smulkintų konservuotų pomidorų
- 350 g ryžių
Gaminimo eiga:
- Pirmiausia išsirenkame puodą, kuriame gaminsime. Geriausia būtų naudoti špižinį, sunkų puodą. Jei tokio neturite, tiks ir kitas puodas su dangčiu, kuriame galime tiek kepti, tiek troškinti.
- Jautieną supjaustome maždaug centimetro dydžio kubeliais. Svogūną ir morką supjaustome nedideliais kubeliais.
- Puode įkaitiname aliejų, dedame svogūnus ir kepame kelias minutes. Sudedame morkas, kepame dar kelias minutes.
- Sudedame jautieną, kelias minutes apkepiname ant didelės ugnies (mėsa turi apskrusti, bet neiškepti).
- Beriame visus prieskonius, išmaišome ir kaitiname minutę. Supilame sultinį ir pomidorų pastą, išmaišome. Troškiname, kol mėsa suminkštės.
- Kai mėsa jau išsitroškinusi ir minkštutėlė, ryžius gerai praskalaujame po tekančio vandens srove ir dedame juos į puodą.
- Viską išmaišome, tarp ryžių įstatome horizontaliai perpus perpjautą česnako galvą.
- Uždengiame puodą ir ant nedidelės ugnies (kad skystis vos vos burbuliuotų) verdame 20 minučių.
- Uždengtą puodą patraukiame nuo ugnies ir leidžiame pastovėti dar 15 minučių. Pašaliname lauro lapą ir česnakus.
Šis patiekalas yra iš tos kategorijos patiekalų, kurie antrą dieną, kiek pastovėjus ir skoniams susimaišius, tampa dar gardesni. Šildykite keptuvėje ant ghee sviesto, pradžioje kiek paskrudinkite, o vėliau, įpylus šiek tiek vandens uždenkite ir leiskite pašilti.