Džiovinti vaisiai, kad ir kokie jie būtų, turi daug vitaminų, skaidulų ir natūralaus cukraus. Jie labai naudingi dėl ląstelienos, kuri gerina virškinimą. Vaisiams džiūstant, išgaruoja vanduo, todėl juose lieka daugiau naudingų maistinių medžiagų. Džiovinti vaisiai - puikus užkandis tarp valgymų. Tad vietoj saldaus jogurto ar sūrelio rinkitės džiovintus vaisius.
Džiovintų obuolių nauda
Džiovinimas - vienas seniausių maisto konservavimo būdų. Džiovinant obuolius, kol iš skiltelių garuoja drėgmė, jose koncentruojasi natūralus cukrus. Štai dėl ko džiovintus obuolius taip vertina sportininkai - jie yra puikus angliavandenių, kurie organizme greitai virsta energija, šaltinis. Minkštose džiovintų obuolių skiltelėse daug ląstelienos, jos turtingos geležies.
Nors posakis, kad jei per dieną suvalgysite po obuolį, rečiau varstysite gydytojų kabinetų duris, nėra moksliškai pagrįstas, obuolių nauda neabejojama, sako gydytoja dietologė, - juose gausu vitaminų, skaidulinių ir kitų maistinių medžiagų, mažinančių lėtinių ligų riziką.
Anot gydytojos, net 85 procentus obuolio masės sudaro vanduo. Likusi dalis - tai maistinės medžiagos, tarp kurių daugiausia angliavandenių ir sveikatai ypač svarbių skaidulų.
Obuolių įtaka virškinimui
Valgant obuolius gerėja virškinimas ir žarnyno mikroflora. Obuoliai yra palyginti nekaloringi, bet turtingi fruktozės. Obuoliai taip pat tinka dietinei mitybai bei gydomaisiais ar profilaktikos tikslais, tačiau turėkite omenyje, jog vaisių rūšis turi atitikti jūsų tikslą.
Juose esanti ląsteliena sukelia pasisotinimo jausmą, taigi obuolius noriai valgo visi norintieji sulieknėti. Tam net rengiamos iškrovos dienos, kai valgomi tik obuoliai - per 5-6 kartus sušveičiama nuo 1,5 iki 2 kilogramų.
Ar džiovinti obuoliai gali sukelti viduriavimą?
Nors dažnais atvejais džiovinti vaisiai yra net labai naudingi, tačiau vyresnio amžiaus žmonėms juos reikėtų valgyti atsargiai. Džiovintuose vaisiuose gausu fosforo, kurio perteklius gali apsunkinti vitamino D įsisavinimą ir sutrikdyti kalcio pusiausvyrą organizme. Džiovinti vaisiai nerekomenduojami sergantiems inkstų ar kepenų ligomis.
„Džiovinti obuoliai taip pat gali būti raciono dalimi, visgi nereikėtų apsigauti - jie savo sudėtyje nebeturi vandens, todėl suteikia silpnesnį sotumo jausmą, tačiau valgydami džiovintus obuolius gauname tokį patį angliavandenių ir cukrų kiekį. Beje, valgant džiovintus obuolius gali labiau pasireikšti su virškinimo sistema susiję simptomai: pilvo pūtimas, skausmas, tuštinimosi sutrikimai“, - aiškina gydytoja dietologė E.
Kada reikėtų vengti obuolių?
Tiesa, kad ir kokie naudingi būtų obuoliai, kai kuriems žmonėms jų valgyti nerekomenduojama, įspėja gydytoja dietologė. „Švieži obuoliai nerekomenduojami žmonėms, kuriems diagnozuotas dirgliosios žarnos sindromas, kuriuos vargina pilvo pūtimas, skausmas, tuštinimosi sutrikimai.
Kita vertus, kartais ir tokiu būdu paruošti obuoliai gali būti sunkiai toleruojami“, - aiškina gydytoja dietologė E. Taigi, jei jaučiate, kad džiovinti obuoliai sukelia virškinimo problemų, geriau jų vengti.
Ką valgyti viduriuojant?
Esant ūminiam viduriavimui, žarnoms reikia poilsio. Pirmiausia reikia atkurti sutrikusį skysčių ir elektrolitų balansą. Būtina gerti skysčių, kuriuose yra didelis natrio ir sodos kiekis.
Valgyti geriausia pradėti nuo daržovių salotų, vaisių ar jų sulčių, kad virškinimo organai geriau virškintų mėsos ir žuvies produktus. Gausiai valgyti augalinio maisto, kuriame yra daug skaidulinių medžiagų.
Maistas, kurio reikėtų vengti viduriuojant
- venkite valgyti kietų, sunkiai sukramtomų, sūdytų ar raugintų produktų, šviežių vaisių ir daržovių, citrusinių vaisių, pomidorų ir jų sulčių.
- venkite ankštinių - pupelių, žirnių, lęšių bei svogūnų, česnakų, brokolių ir aguročių, kurie skatina dujų susidarymą.
Alternatyvūs saldūs produktai
Kai iš visų pusių šaukiama, kad dėl daugelio ligų kaltas cukrus, įvairiais būdais bandome jo atsisakyti. Tačiau nereikia į viską pulti staiga galva - yra labai maistingų ir sveikų saldžių produktų, kurie mūsų organizmui labai naudingi.
Datulės
Šis saldus ir organizmui naudingas vaisius turi daug vitamino B5, kuris padeda jaustis darbingiems ir padeda susikaupti. Taip pat jose gausu vitaminų A, B1, B6, C. Manoma, kad datulės gali padėti sergant kepenų ligomis, pagerina odos, plaukų, akių būklę. Ir visai ne paslaptis, kad valgant šiuos vaisius gerėja nuotaika, mažėja depresijos simptomų. Tad jei trūksta energijos ar esate nuliūdę, vietoj gabalo riebaus pyrago geriau rinkitės datules.
Medus
Medus puikus saldus produktas, kuris ne tik malšina peršalimo simptomus, bet ir suteikia energijos, padeda jaustis žvaliems. Iš medaus gaunamas cukrus skiriasi nuo vartojamo baltojo cukraus. Mokslininkai taip pat tiria prielaidą, kad medus mažina alergijų galimybę. Kadangi meduje yra žiedadulkių, dėl kurių dažniausiai kyla alergijos, manoma, kad vartojant medų, organizmas tampa mažiau jautrus alergiją sukeliančioms medžiagoms.
Taip pat teigiama, kad medus tinka gydyti virškinimo sistemos ligas. Dėl uždegimą slopinančių savybių jį galima vartoti sergant opalige, viduriuojant ar užkietėjus viduriams. Tik, aišku, jo valgyti reikia su saiku, ypač tiems, kurie serga diabetu.
Bananai
Bananai ne tik skanus, saldus vaisius, bet ir labai naudingas. Alkiui malšinti - tai pats geriausias pasirinkimas. Kuo gi jie dar naudingi? Juose daug angliavandenių - sacharozės, fruktozės, gliukozės, taip pat vitaminų, mineralinių medžiagų. Du bananai suteikia pakankamai energijos maždaug dviejų valandų trukmės mankštai. Šie vaisiai taip pat apsaugo nuo aterosklerozės.
Jei valgysite bananų, išvengsite skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opų. O sultys labai naudingos gydant gastritą. Jei užkietėjo viduriai, taip pat suvalgykite bananą. Šiuose vaisiuose daug B grupės vitaminų, todėl jie gerina protinę veiklą, padeda labiau susikaupti, todėl naudingi žmonės, dirbantiems protinį darbą, studentams, mokiniams.
Razinos
Nors daugelis mano, kad razinos nieko vertas produktas, labai klysta. Jose gausu vitaminų, amino rūgščių, kalio, kalcio, magnio, fosforo, seleno, karoteno. Razinos stiprina širdį ir nervų sistemą. Maistinės skaidulos, esančios razinose, mažina cholesterolio kiekį kraujyje. Jas rekomenduojama valgyti sergantiems mažakraujyste, nes jose yra geležies. Be to, jei žinote, kad neturėsite laiko pavalgyti, su savimi turėkite saują razinų - numalšinsite alkį, gausite energijos ir jausitės geriau.
Juodasis šokoladas
Mokslininkai atranda vis daugiau teigiamų šokolado savybių. Šokoladas padeda kovoti su nuovargiu, gerina nuotaiką, suteikia energijos. Be to, manoma, kad juodasis kartusis šokoladas teigiamai veikia žmogaus atmintį. Reguliariai nedidelėmis dozėmis vartojamas šokoladas gydo uždegimus, kurie susiję su širdies ir kraujotakos sutrikimais.