pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Marinuota mėsa be glitimo: receptai ir patarimai

Pradėjus laikytis dietos be glitimo, dažnai iškyla klausimas: ką valgyti? Ypač, kai paaiškėja, jog didžioji dalis mėgstamo maisto turi glitimo. Lengviausias ir saugiausias būdas pradėti laikytis šios dietos yra pasirinkti produktus, kurie natūraliai neturi glitimo.

Produktai, kurie natūraliai neturi glitimo:

  • Vaisiai
  • Daržovės
  • Gryna mėsa (nemarinuota, be padažo, nerūkyta)
  • Kiaušiniai
  • Žuvis ir jūros gėrybės
  • Riešutai
  • Alyvuogių, kokosų aliejus
  • Grikiai
  • Pupos
  • Kava (gryna pupelių kava)

Mėsos marinavimo mitai ir patarimai

Apie mėsą ir jos gaminimo būdus sklando įvairūs mitai. Vienas iš jų - mėsą reikia labai ilgai marinuoti. Tačiau mėsą marinuoti labai ilgai nėra būtina. Priklausomai nuo to, ką norite iš jos gaminti, kartais gali reikėti mėsą tik apibarstyti druska ir pipirais prieš pat kepimą. Plonus, nedidelius gabaliukus pakanka marinuoti apie 30 minučių, o didesnius - apie 2 valandas. Jeigu mėsą marinuojame dvi dienas ar dar ilgiau, gal ji ir bus minkštesnė, bet nebūtinai pasižymės geresniu skoniu, be to, ji gali prarasti savo tekstūrą.

Žinoma, lietuviška klasika marinatams yra česnakai, tačiau vis labiau populiarėja marinatai su įvairiomis uogomis, barbekiu padažais.

Jeigu norite, kad marinatas į mėsą įsigertų kuo geriau ir greičiau - užmerkite mėsą į sūdytą vandenį arba marinuokite mėsą įmasažuodami. Taip pat galite naudoti sauso marinavimo būdą su druska, maltais juodaisiais pipirais bei kitais mėgstamais pagardais. Svarbu mėsai marinuoti naudoti tik du rūgščius ingredientus, tokius kaip actas, kefyras, jogurtas, vynas ar vaisiai. Galima pridėti adžikos, sojų padažo ar imbiero.

Šašlykų receptas be glitimo

Šis receptas pasidalintas skaitytojos Gražinos, kuri dalyvavo kepsnių konkurse.

Ingredientai:

  • Kiaulienos sprandinė
  • Juodoji arbata (stipri)
  • Džiovintos žolelės
  • Prieskoniai
  • Svogūnai
  • Petražolės
  • Druska

Gaminimo eiga:

  1. Iš anksto užplikykite stiprią arbatą (100g arbatžolių užpilkite 1 l vandens). Ataušusią arbatą perkoškite.
  2. Kiaulienos sprandinę supjaustykite gabalėliais ir užpilkite pagaminta juodąja arbata. Taip mėsą marinuokite 3 valandas.
  3. Po trijų valandų arbatą nupilkite, o mėsą sumaišykite su džiovintomis žolelėmis ir prieskoniais, pjaustytais svogūnais ir petražolėmis. Mėsą gerai ištrinkite rankomis. Taip paruoštą mėsą marinuokite dar 2 valandas.
  4. Prieš pat kepant mėsą pagardinkite druska ir suverkite ant iešmų.
  5. Šašlykus kepkite kepsninėje ant įkaitusių anglių. Pirmiausiai iešmus su mėsa kelias minutes iš abiejų pusių apkepkite ant labai kaitrios tiesioginės ugnies, kad mėsa greitai apskrustų ir apsitrauktų traškia plėvele, kuri neleistų mėsai, ilgiau kepant, prarasti drėgmės. Kai mėsa ganėtinai apskrus, ją reikia atitraukti toliau nuo žarijų ir baigti kepti ne ant tokios kaitrios ugnies, tai užtruks apie 10 minučių.
  6. Šašlyką valgykite su šviežiais svogūnų laiškais.

Seitanas - „kviečių mėsa”

Vegetariškos mitybos atstovai „kviečių mėsa” įvardija miltų ir vandens gaminį, patiekaluose pakeičiantį mėsą - seitaną. Tradiciniu būdu gaminant seitaną kvietinė tešla yra skalaujama vandeniu, kol iš jos yra pašalinamos krakmolo granulės.

Seitanas yra itin populiarus Azijos ir budistų virtuvėse. Vakarų kultūroje seitanas dažnai pateikiamas kaip veganiškos kilmės mėsos pakaitalas, todėl jis tinka visur, kur yra naudojama mėsa. Jame yra daug baltymų ir mažai kalorijų.

Seitano tortilijos receptas

Ingredientai:

  • Seitanas
  • Sojų padažas
  • Sezamu aliejus
  • Svogūnas
  • Paprika
  • Česnakas
  • Tortilijos
  • Padažo ingredientai
  • Rūgštynių lapai
  • Raudonieji svogūnai

Gaminimo eiga:

  1. Paruoškite seitaną: šiltą vandenį supilkite į miltus ir išminkykite tešlą. Suformuokite ją į rutulį ir palikite uždengtą 10 minučių. Įdėkite tešlą į tankų tinklinį kiaurasamtį ir nuplaukite ją po tekančio vandens srove - tai daryti reikia net 20 minučių. Perdėkite tešlą į gilų indą ir palikite pastovėti apie 30 minučių. Tuomet paimkite tešlos rutuliuką į rankas, apvyniokite jį švaria marle ar medvilniniu plonu rankšluostėliu, atsargiai įdėkite į puodą su sūriu vandeniu ir virkite maždaug valandą. Paruoštą seitaną supjaustykite lazdelėmis, jas apšlakstykite sojų padažu, sezamų aliejumi ir leiskite šiek tiek pasimarinuoti.
  2. Į įkaitintą kinišką WOK keptuvę, įpilkite aliejaus, suberkite smulkintą svogūną bei paprikas ir maišydami kepkite aukštoje temperatūroje. Suberkite smulkintą česnaką, marinuotą seitaną ir viską trumpai pakepinkite.
  3. Apkepkite tortilijas po 15 sekundžių iš kiekvienos pusės sausoje keptuvėje ir atidėkite į šalį.
  4. Visus padažui skirtus ingredientus sudėkite į smulkintuvą ir smulkinkite iki vientisos masės. Paprikas supjaustykite kubeliais.
  5. Vieną tortilijų pusę padenkite padažu ir seitano įdaru, ant viršaus užberkite paprikų, rūgštynių lapų, smulkintų raudonųjų svogūnų ir viską dar kartą apliekite padažu.
  6. Perlenkite tortilijas pusiau ir mėgaukitės puikaus skonio ir sveiku patiekalu.

Virtuvės paruošimas dietai be glitimo

Pradėjus laikytis dietos be gliuteno turite ne tik gerai išvalyti virtuvę, nes miltai lengvai pernešami oru, bet ir paruošti ją taip, kad būtų saugu gaminti.

Štai sąrašas daiktų, kuriuos turite pakeisti naujais tam, kad nejaustumėte nesibaigiančio gliuteno veikimo ir padėtumėte sau sveikti.
  1. Skrudintuvas. Būtina įsigyti naują skrudintuvą, kurį naudosite griežtai tik duonai be gliuteno. Kai kurie draugai netoleruojantys gliuteno, skrudintuvą laiko spintelėje arba toliau nuo to, kuriuo skrudinama duona turinti gliuteno.
  2. Neprilimpanti keptuvė (tefloninė). Tokią keptuvę rekomenduojama turėti skirtą tik maistui be gliuteno, nes jai susibraižius į tarpelius patenka gliutenas, kurį išplauti labai sudėtinga. Jeigu naudojatės keptuvėmis iš ketaus, prie jų taip pat prilimpa gliutenas ir tam, kad naudoti ją maistui be gliuteno reikėtų labai gerai iškaitinti 480 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Argi nebūtų saugiau ir paprasčiau turėti savo keptuvę tik maistui be gliuteno?
  3. Mediniai virtuvės įrankiai taip pat turi būti pakeisti naujais, nes natūraliai medis turi mažų griovelių į kuriuos patenka gliutenas. Taigi, turėtumėte pakeisti naujais: medinius kočėlus, šaukštus, lopetėles vartymui, lenteles pjaustymui įskaitant tą, kuri skirta pjaustyti mėsai, jeigu buvo ant jos marinuota (marinatas gali turėti gliuteno) mėsa.
  4. Kiaurasamtis. Jeigu jis buvo naudojamas pavyzdžiui makaronams nusunkti, gliutenas įstringa mažose jo skilutėse ir jį išplauti net indaplovėje yra begalo sudėtinga.
  5. Sietelis miltams. Dėl mažų skylučių, tiesiog neįmanoma išplauti sietelio taip gerai, kad jis būtų saugus naudoti po to kai buvo sijojami miltai turintys gliuteno.
  6. Jeigu naudojate metalinę mentelę maisto vartymui, turėtumėte ją tiesiog labai kruopščiai nuplauti po to, kai naudojote maistui turinčiam gliuteno. Tačiau plastmasines ir nailonines menteles turėtumėte įsigyti ir naudoti atskirai, tik maistui be gliuteno gaminimui.

Turiu draugų, kurie ypatingai jautrūs gliutenui ir nuo mažiausios dalelės pasijaučia blogai. Jų virtuvėje visiškai nėra gliuteno turinčių produktų.