pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Čili Troškinys: Jaukus ir Šildantis Patiekalas

Atsibeldęs rugsėjis su savo vėsesniais rytais ir vakarais man kasmet atneša šiltesnio ir komfortiškesnio maisto pageidavimus.

Staiga, po kelių mėnesių pertraukos, vėl noriu karštos sriubos (o ne šaltibarščių), troškinio (o ne salotų), keptos vištos ar lazanijos.

Tačiau komfortiško maisto noras nereiškia, kad staiga randu kalnus laiko vakarienės gamybai, tad ir šiuos patiekalus stengiuosi gaminti optimaliai, neapkraudama savęs sudėtingais procesais (ypač darbo dienomis).

Mūsų namuose tai 100 % viena skaniausių sriubų - jauki, šildanti, ir tokia pilna skonio.

Tiršta ir soti - kažkur pusiaukelėje tarp sriubos ir troškinio.

Tirštumą reguliuokite su sultinio kiekiu - kuo jo daugiau, tuo sriuba skystesnė.

Pupelių ir maltos mėsos troškinys, kurį mes namuose vadiname CHILI (čili), yra darbo dienų vakarienės arkliukas, nes pagaminu nuo nulio per pusvalandį ir jam nereikia jokių įmantrių produktų.

Šįkart visu singredientus pirkau partnerio LIDL parduotuvėje ir suskaičiavau, kad troškinys visai mano penkių asmenų šeimai kainavo vos virš 6 eurų.

Ingredientai

  • 1 vnt. svogūno
  • 1 vnt. paprikos
  • 1 vnt. čili pipiro
  • 2 v. š. aliejaus
  • 1 v. š. maltos aitriosios paprikos
  • 1 v. š. maltos saldžiosios paprikos
  • 1 a. š. džiovinto mairūno
  • 0,5 a. š. cukraus

Paruošiu daržoves: nuplautą paprikas pjaustau nedideliais kubeliais., svogūną smulkinu kiek pavyksta smulkiau, o česnakus - plonomis riekelėmis ar smulkiais kubeliais.

Gerai įkaitinu gilų plačiadugnį troškintuvą arba didelę keptuvę.

Pilu šiek tiek aliejaus ir sudedu maltą mėsą.

Kepu vis pamaišydama ir stengdamasi išardyti didesnius mėsos gumuliukus ant didelės kaitros, kad mėsa paskrustų.

Jei matau, kad mėsa išskiria savo sultis ir labiau troškinasi, nei skrunda, reiškia trūksta keitros ir ją drąsiau didinu.

Ant šiek tiek paskrudusios mėsos dedu pjaustytus svogūnus ir maišydama kepinu ant didesnės kaitros porą minučių.

Tuomet sudedu paprikas ir česnakus ir maišydama pakepinu dar porą minučių.

Dabar sumažinu kaitrą iki vidutinės ir supilu abi skardines pupelių (nenusunkusi jų skysčio, su viskuo tiesiai į troškintuvą), skardinę kapotų pomidorų ir prieskonius.

Viską gerai išmaišau, leidžiu užvirti ir uždengusi dangtį bei primažinusi kaitrą patroškinu apie 10-15 min.

Atidengiu dangtį ir įdedu šaukštelį kakavos (nesijaudinkite, ji čia nuostabiai tinka ir suteikia gilesnio skonio).

Gerai išmaišau, paragauju, ar netrūksta druskos, o gal aštrumo.

Jei trūksta - įdedu trūkstamų prieskonių.

Uždengiu ir leidžiu pasitroškinti dar 5 min.

Patiekimas

Paruoštą troškinį patiekiu su virtais ryžiais, arba česnakiniu batonu, arba kukurūziniais traškučiais (nachos).

Ant viršaus dedu graikiško jogurto arba grietinės, barstau čili dribsniais arba jalapenų griežinėliais, svogūnų laiškais, šviežiomis kalendromis, avokadų gabaliukais.

Troškinys puikiai išsilaiko šaldytuve kelias dienas ir net tinka šaldymui šaldiklyje ilgesniam išlaikymui.

Tinka pietų dėžutėms į darbą ar mokyklą, nes yra lengvai pašildomas ir nesunkiai supakuojamas.

Mums labiausiai patinka čili troškinį valgyti su česnakiniu batonu, arba kukurūziniais nachos traškučiais, arba virtais ryžiais, o ant viršaus nugula šaukštas graikiško jogurto arba grietinės, avokadų gabalėliai, šiek tiek laimo sulčių, žalumynų ir jalapeno griežinėlių.

Patiekiant čili sriubą būtinai reikia daug skanaus tįstančio sūrio.

Šiuo tikslu kaip visada naudojau savo itin mėgstamą švelnaus skonio VILVI Gouda sūrį, kuris labai gerai lydosi ir patiekaluose suteikia tą norimą tįstančio sūrio rezultatą.

Ir šiaip labai skanus sūris - tiek kasdieniam sumuštiniui, tiek ir patiekalams gardinti.

Ant šiek tiek paskrudusios mėsos dedu pjaustytus svogūnus ir maišydama kepinu ant didesnės kaitros porą minučių.

Troškinys yra sotus - visgi pagamintas iš maltos mėsos ir pupelių, tad baltymų čia netrūksta.

Paprikos, pomidorai, svogūnai atlieka ne ką mažiau svarbų vaidmenį maistingumui ir galutiniam skoniui, o šauktelis kakavos gamybos pabaigoje nėra mano keistuoliškas išmislas - taip daroma tradiciškai, gaminant chili con carne troškinį.

Kakava čia visai nesijaučia kaip saldumynas, o atvirkščiai - troškinio skoniui atneša gylio, tad siūlau šio mažiau įprasto ingrediento nepraleisti.

Aitriųjų paprikų, dar kitaip vadinamų čili pipirų, troškinys - niekada nesubostanti klasika, ypač pamėgta tų, kurie negali gyventi be mėsos.

Klasikinio šio troškinio versija yra gaminama naudojant jautienos faršą, tačiau šį troškinį galima gaminti ir naudojant kitos rūšies mėsą, improvizuoti su prieskoniais ar ingredientais.