Kai nėra laiko ar kai virtuvėje tiesiog nesinorisi ilgai užtrukti, visada gelbsti šaldyta tešla. Kažin ar įsivaizdavote, kiek skanumynų galima iš jos paruošti: pusryčių keksiukus, vieno kąsnio sumuštinius su įvairiais įdarais, kibinus, bananinį pyragą, štrudelį ir net čeburekus. Viskas greita ir paprasta.
Sluoksniuotos tešlos sausainiai su cinamonu ir cukrumi
Ingredientai:
- 1 vienetas šaldytos sluoksniuotos tešlos
- 2 arbatiniai šaukšteliai cinamono
- 50 gramų cukraus (pabarstymui)
Paruošimo laikas:
Apie 30 min.
Porcijų skaičius:
6
Paruošimo būdas:
- Iš tešlos iškočioti didesnio dydžio stačiakampį.
- Apibarstyti cukraus ir cinamono mišiniu.
- Susukti tešlą į ritinėlį ir supjaustyti apie 5 mm storio griežinėliais.
- Išdėlioti ant skardos paliekant tarpus ir kepti apie 10 min.
Sūrio lazdelės iš sluoksniuotos tešlos
Ingredientai:
- Šaldyta tešla
- Parmezano sūris: 160.00 g (smulkiai tarkuoto)
- Druska: 1.00 arbat. š.
- Česnako milteliai: 0.50 arbat. š.
Paruošimas:
- Prieš formuojant lazdeles, šaldytai tešlai leiskite pabūti kambario temperatūroje apie 20 min.
- Sutarkuokite sūrį kuo smulkiau. Suberkite į dubenį, ten pat berkite ir druską bei česnakų miltelius ir labai gerai išmaišykite.
- Pasiruoškite švarų, lygų paviršių ir vienodu sluoksniu berkite ant jo pusę tarkuoto sūrio, o tada ant jo vienu sluoksniu sudėkite jau kiek atšilusius tešlos lakštus. Tuomet ant jų viršaus berkite likusį sūrį ir pernelyg nespausdami šiek tiek pakočiokite kočėlu - svarbu, kad sūris kuo geriau priliptų.
- Labai aštriu peiliu pjaustykite tešlą maždaug 1 cm pločio juostelėmis, o tada kiekvieną jų kelis kartus persukite. Sudėkite šias lazdeles ant sausos medinės lentelės ir dėkite dar pusvalandžiui į šaldytuvą.
- Išdėliokite atšalusias lazdeles ant kepimo popieriumi išklotų skardų ir dėkite į iki 200 °C įkaitintą orkaitę. Kepkite apie 10-12 min., kol lazdelės taps auksinės spalvos.
Valgykite iškart, kitai dienai netaupykite, nes lazdelės skaniausios šviežios.
Pyragėliai su ananasais
Ingredientai:
- Šaldyta tešla
- Ananasai: 1.00 vnt.
- Sviestas: 4.00 valg. š.
- Medus: 4.00 valg. š.
Paruošimas:
- Tešlą išimkite iš šaldytuvo ir palikite pastovėti apie 20 min, kol kiek atšils, kad taptų paslankesnė.
- Paruoškite 8 apvalius ananaso gabalėlius: vaisių nulupkite, supjaustykite maždaug 5-7 mm storio griežinėliais, aštriu mažu peiliuku išpjaukite vidurį.
- Tešlos stačiakampius pjaukite pusiau, kad gautumėte kvadratus ir išdėliokite kepimo popieriumi išklotoje skardoje. Kiekvieną jų švelniai patepkite sviestu - vienam kvadratui naudokite apie 1/2 arbat. šaukštelio. Tada ant sviestu patepto tešlos kvadrato dėkite ananaso žiedą.
- Dėkite skardą į iki 210 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite, kol tešlos krašteliai taps auksiniai - apie 15-20 min.
- Vos tik ištrauksite iš orkaitės, patepkite dar karštus ananasus medumi.
Jei norite, šiuos pyragėlius galite papuošti mėtomis ar dar šiltus patiekti su ledais. Valgykite tą pačią dieną, kitą jie nebebus tokie skanūs.
Sluoksniuotos tešlos pyragas su obuoliais
Ingredientai:
- Šaldyta tešla: (gabaliukai 10 x 10 cm) 4.00 vnt.
- Obuoliai
- Cukrus
- Cinamonas
Paruošimas:
- Šaldytą tešlą 10 minučių palikite, kad atšiltų. Vieną stačiakampį iškočiokite iki 2-3 mm, tai bus pyrago padas. Antrą stačiakampį kočiokite kiek siauresnį, tai bus pyrago viršutinė dalis. Jį įpjaukite taip, kad išeitų sietelis.
- Obuolius nuplaukite, išimkite sėklas ir perpjaukite pusiau. Obuolių puseles supjaustykite riekelėmis. Jas dėliokite ant pyrago pado, taip, kad viena uždengtų kitą, apie 2-3 cm kraštus palikite be obuolių. Ant obuolių barstykite cukrų su cinamonu. Patepkite apatinės dalies kraštus kiaušinio plakiniu ir uždenkite viršutine pyrago tešlos dalimi. Iš visų šonų, švelniai paspausdami peiliuku, įpjaukite kraštelius. Pyrago viršų taip pat patepkite kiaušinio plakiniu.
- Pyragą kepkite iki 200 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 30-40 min.
- Ištraukus pyragą iš orkaitės, palikite 5 minutėms atvėsti. Pyrago paviršių ir kraštus aptepkite cukraus sirupu.
- Sirupas ruošiamas taip: į vandenį supilkite cukrų, užkaitinkite ir virkite 5 minutes.