Varškė - daug baltymų turintis rūgštus pieno produktas, gaminamas iš rūgusio pieno, atskyrus dalį išrūgų. Ji gaminama pramoniniu būdu 2, 5, 9, 18 % riebumo ir liesa varškė, varškės sūreliai bei varškės sūriai. Mėgstate varškę su uogiene ar bananais, o gal įsukta į lietinį blynelį? Mėgstate pikantiškas varškės užtepėles ir įvairiausius apkepus? O ar bandėte varške gardinti ... sriubą? Jeigu ne, tai laikykitės - Alfas pristato savo triukus-favoritus, kaip ir kur skaniai ir išradingai panaudoti varškę!
Receptai su Varške
1. Varškėčiai
Svarbiausia, kad varškėčiai būtų pilni varškės (90 proc.), o ne manų kruopų ar miltų. Išbandykite būdą, kaip pagaminti varškėčius, kuriuose daug daug varškės. Be to, atminkite, kad varškėčiai gali būti ir nesaldūs.
Klasikiniai varškėčiai:- Sumaišykite varškę su kiaušiniu ir cukrumi. Atsargiai įmaišykite miltus - nepermaišykite, kad varškėtukai nebūtų kieti.
- Kepkite ant keptuvės nedegančiu paviršiumi įpylę šiek tiek aliejaus.
- Ant vidutinės ugnies apkepkite vieną pusę kol ši apskrus, tuomet apverskite, uždenkite dangčiu ir kepkite žemoje temperatūroje, kol apskrus ir antroji pusė.
- Patiekite su jogurtine grietine/jogurtu ir namine uogiene.
2. Varškė ir Pomidorai
Šis duetas yra labai derantis, todėl, kai gaminsite klasikinę picą „Margaritą", jai iškepus pabarstykite viršų šviežiai kapotais pomidorais, bazilikais ir rupia varške, sumaišyta su trintu česnaku. Tai puikus ir šiltas, ir šaltas užkandis.
3. Varškė ir Kopūstai
Atrodytų, keista bet varškė puikiai dera su kopūstais. Picos su kopūstais ir varške receptas pavyksta iš pirmo karto.
4. Varškės Įdaras
Varškė tinka įdaryti cannellone tipo makaronus. Į vištienos faršą įdėkite 1/4 dalį varškės ir šiuo baltymingu įdaru įdarykite makaronus. Turėsite išraiškingą, sultingą, baltymų pilną patiekalą ir niekas nė neįtars, kad jame yra varškės. Tegul tai būna maža mano ir jūsų paslaptis :)
5. Varškės Pabarstukai Sriubai
Varškė puikiai dera ir prie sriubų, pavyzdžiui, tirštos moliūgų sriubos. Išvirę sriubą pabarstykite ją duonos skrebučiais ir pikantiškos varškės trupiniais. Varškę sumaišykite su čili pipirais, česnaku, prieskoninėmis žolelėmis (Petražolėmis, kalendromis, bazilikais). Viskas taip skaniai dera!
6. Varškė Prie Bulvių
Orkaitėje keptas bulves labai skanu paskaninti pikantiška varške. Iškepkite bulves kaip mėgstate (Su kmynais ir kitais prieskoniais) ir prieš patiekdami pabarstykite varške, sumaišyta su grietine, paskaninta gera sauja kapotų krapų, juodaisiais ir šiek tiek čili pipirų. Tobulo skonio patiekalas, prie kurio nesinorės jokios mėsos nei kitų priedų.
7. Varškės Sausainiai
Kepkite varškės sausainius, kurie yra minkšti, purūs ir kurių vienintelė bėda ta, kad juos visus vienu prisėdimu norisi suvalgyti. Tad kepkite jų kuo daugiau.
8. Desertiniai Blyneliai su Varške
Jeigu norite greitų blynelių, bet tingite kepti, juos puikiai pavaduos tortilijos - įdarykite jas varške, obuoliais ar bananais, susukite ir pakepkite kaip lietinius. Ir tai gali būti ne tik greiti blynai pusryčiams, bet ir desertinės tūtelės! Skanaus!
Kiti Receptai su Varške
Varškės apkepas su obuoliais
- Obuolius nulupkite, supjaustykite gana stambiais kubeliais, suberkite į dubenį, pašlakstykite citrinos sultimis ir pabarstykite keliais žiupsniais cukraus.
- Kitame dubenyje išsukite trynius su likusiu cukrumu, tada sudėkite varškę ir labai gerai ištrinkite, kad neliktų gumuliukų. Įsijokite miltus, sumaišytus su kepimo milteliais, suberkite druską, riešutus.
- Iki stamdumo išplakite kiaušinių baltymus, sudėkite juos bei obuolius į varškės masę ir atsargiai, bet gerai išmaišykite.
- Krėskite gautą masę į sviestu išteptą ir džiūvėsėliais pabarstytą nedidelę kepimo formą, ant viršaus uždėkite kelis sviesto gabaliukus.
- Kepkite iki 180C laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 20-30 min., kol viršus bus gražiai parudęs. Valgykite su uogomis, grietine, jogurtu ar kitais mėgstamais priedais.
Lietiniai blynai su varškės įdaru
- Suplakite kiaušinius su druska ir pilkite aliejų. Tuomet, nuolat maišydami, įmaišykite miltus ir pilkite vandenį tol, kol tešla taps skysta ir vienalytė.
- Prieš kepant tešlą dar kartą gerai išmaišykite.
- Visus įdarui skirtus produktus sumaišykite ir pradėkite kepti blynus. Ant įkaitintos keptuvės pilkite po samtelį tešlos, paskirstydami ją plonu sluoksniu.
- Iškepkite visus blynus ir tuomet ant kiekvieno dėkite po kelis šaukštus įdaro. Susukite blynus ir prieš patiekiant apkepinkite keptuvėje dar kartą. Patiekti galite su neriebia grietine arba jogurtu.
Cukinijų blyneliai su varške
- Sutarkuotas cukinijas suberkite į dubenį, pabarstykite 2 šaukšteliais druskos ir palikite apie 10 minučių, kad išsiskirtų skystis. Gerai nusunkite ir nuspauskite tarkuotas cukinijas, kad liktų kuo sausesnės (geriausia - sūrmaišyje arba keliais sluoksniais sulankstytu gabalėliu marlės).
- Dubenyje išplakite kiaušinį su cukrumi ir trupučiu druskos (su druska elkitės atsargiai, mat jei labai gerai nenusausinsite cukinijų, tai druskos tikrai pakaks tiek, kiek jau subėrėte į cukinijas). Įmaišykite varškę ir ištrinkite šakute, sumaišydami su kiaušiniu. Tada sudėkite cukinijas, vėl sumaišykite. Galiausiai suberkite miltus ir sumaišykite minkštą nelipnią tešlą.
- Suformuokite nedidelius paplotėlius. Kepkite iš abiejų pusių įkaitintuose riebaluose (labai tiks kokosų aliejus, jei mėgstate!).
- Patiekite su grietine, medumi, uogiene ar šviežiomis uogomis.
Lietiniai blynai su varške ir mėlynėmis
- Dubenyje išplakite kiaušinius su druska ir vaniliniu cukrumi. Suberkite miltus ir išsukite tirštą tešlą. Tada dalimis pilkite pieną, kaskart praskiesdami tešlą, kad jos konsistencija būtų vienalytė.
- Galiausiai supilkite į tešlą tirpintą kokosų aliejų (arba sviestą) ir gerai išmaišykite.
- Palikite tešlą pastovėti 30 min. Prieš kepdami vėl gerai išmaišykite.
- Iškepkite įkaitintoje nepridegančioje keptuvėje 10 lietinių blynelių: pilkite po mažą samtelį į keptuvę*, tada pakreipkite keptuvę į visus šonus, kad tešla gražiai užpildytų visą keptuvės dugną. Kai apkepa viena pusė, atsargiai apverskite ir labai trumpai apkepkite kitą pusę. Išimkite ant lėkštės ir laikykite šiltai, kol kepate kitus lietinius.
- Kiekvieną lietinį blynelį patepkite kupinu šaukštu desertinės varškės, pabarstykite mėlynėmis ir susukite į vamzdelį. Patiekite iškart (pašildytose lėkštėse), pabarstę mėlynėmis ir cukraus pudra.
Varškės apkepas su migdolais
- Cukrų ir kiaušinius lengvai išplakite šluotele. Suberkite maltus migdolus, supilkite grietinėlę ir išmaišykite. Sutarkuokite karčiuosius migdolus per smulkią tarką. Arba įlašinkite kelis lašus ekstrakto. Arba jei neturite, tai praleiskite šį žingsnį.
- Tuomet suberkite varškę ir gerai viską išmaišykite. Tešla yra skysta.
- Kepimo indą arba kepimo indelius ištepkite sviestu. Ir supilkite tešlą.
- Kepkite 175 laipsnių temperatūroje 1 valandą. Apskrudęs paviršius tik prideda skonio. Švedai valgo su plakta grietinėle ir braškių uogiene. Bet puikiai tinka ir lietuviškas variantas - grietinė + mėgstama uogienė.
"Ežiukai" iš varškės tešlos
Iš miltų, varškės, žiupsnio druskos ir vandens išminkykite kietoką, pakankamai tvirtą tešlą. Tešlą tarp delnų suvyniokite į piršto storumo volelius. Volelius supjaustykite 3-4 cm gabalėliais. Kiekvieną gabalėlį braukite per tarkos antrą pusę, taip suformuodami raštuotus vamzdelius. Kol formuojate „ežiukus“, vidutinio dydžio puode užvirkite žiupsneliu druskos pagardintą pasūdytą vandenį. Vandeniui užvirus, sudėkite į jį „ežiukus“ ir virkite apie 8-10 minučių, kol išvirs ir bus minkšti, tačiau nepraras savo formos. Išvirusius „ežiukus“ išgriebkite ir nuvarvinkite.
Blyneliai su grūdėta varške
Kiaušinius išplakite su cukrumi ir miltais. (Jeigu neturite savaime kylančių miltų, tuomet dėkite paprastus, kuriuos prieš tai švariame inde sumaišote su žiupsneliu druskos ir kepimo milteliais.) Sudėkite grūdėtą varškę, aliejų ir viską išmaišykite. Dėkite į keptuvę (be aliejaus), formuokite mažus blyniukus ir kepkite ant nedidelės ugnies.
Varškės apkepas orkaitėje
Kiaušinį įmuškite į dubenį. Supilkite kefyrą, viską gerai suplakite. Sukrėskite kreminę varškę, suberkite maltą vanilę, pagal skonį įberkite cukraus, druskos. Masę gerai ištrinkite mediniu šaukštu. Maišydami po šaukštą berkite miltus, išsukite tirštą tešlą. Jeigu ji skystoka, įpilkite dar šiek tiek kefyro. Pasirinktą kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi. Iš varškės masės joje suformuokite apvalius blynus. Šaukite į iki180 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite, kol viršus gražiai apskrus. Ištraukę skardą iš orkaitės, blynelius medine mentele atsargiai apverskite ir vėl šaukite į orkaitę. Kepkite, kol viršus pagels.
Varškėčiai su obuoliais
- Varškę ištrinkite su kiaušiniu. Įmaišykite tarkuotą obuolį. Suberkite miltus, cukrų, vanilinį cukrų, cinamoną ir druską, sudėkite vanilinį jogurtą. Išmaišykite iki vientisos masės.
- Imkite po šaukštą paruoštos masės ir tarp drėgnų ar pamiltuotų delnų suformuokite nedidelius apvalius paplotėlius.
- Keptuvėje įkaitinkite šlakelį aliejaus ar ištirpinkite gabalėlį sviesto. Sudėkite varškėčius. Kepkite apie porą minučių, kol gražiai apskrus. Tuomet apverskite ir lygiai taip pat apkepkite kitą pusę.
- Iškepusius varškėčius išimkite į lėkštę, išklotą popieriniu rankšluosčiu, kad sugertų riebalus. Tuomet perdėkite į lėkšteles.
Varškės užtepėlė
- Supjaustykite pomidorus, agurką ir svogūną.
- Iš kukurūzų skardinės išpilkite skystį, o kukurūzus sudėkite į salotinę.
- Viską paskaninkite druska, mėgiamais prieskoniais ir papuoškite žalumynais.
Sumuštinis su varške ir džiovintais pomidorais
- Paruoštą sumuštinį gerai suspauskite ir kepkite karštoje orkaitėje ant grotelių apie 5 min.
Greitas varškės sūris
Paprastesnio būdo namuose turėti varškės turbūt ir nesugalvosi. Pagal šį receptą varškė pavyksta tiek iš pasterizuoto, tiek iš natūralaus pieno. Taip pat prireiks kefyro arba rūgpienio, arba skysto jogurto. Sujungus jį su pienu, šis sušoks ir akimirksniu puode turėsite varškę!
Būtinai paragaukite ir skaidraus „skystimėlio” - man jis toks skanus! Jeigu varškės nesutrupinsite, o paliksite suspaustą kamuoliuke, ilgainiui turėsite varškės sūrį.
Bulvės įdarytos varške
- Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C temperatūros. Bulves nuplaukite, gerai nušveiskite odeles. Keliose vietose subadykite šakute, ištepkite aliejumi ir kepkite įkaitintoje orkaitėje ant grotelių apie 45-60 min., kol bulvės bus iškepusios ir minkštos.
- Kol bulvės kepa, paruoškite varškės įdarą. Svogūną smulkiai supjaustykite ir pakepinkite, kol taps skaidrus. Sumaišykite su varške, grietinėle, trintu česnaku. Pagardinkite žiupsneliu džiovinto baziliko, druska ir pipirais pagal skonį.
- Iškepusias ir šiek tiek atvėsusias bulves perpjaukite išilgai per pusę į dvi dalis. Išskobkite jas, palikdamos maždaug 0,5 cm storio bulvės „dubenėlio“ sieneles. Paruošta varškės mase pripildykite bulvių puseles. Viršų apibarstykite tarkuotu fermentiniu sūriu.
- Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 20-25 min., kol įdaras sušils, o sūris išsilydys ir gražiai apskrus. Patiekite karštas.
Varškės apkepas su bananais
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros. Gabalėliu sviesto ištepkite ir džiūvėsėliais pabarstykite (arba išklokite kepimo popieriumi) 18 cm skersmens kepimo indą. Į nedidelį dubenėlį suberkite manų kruopas, užpilkite jas pienu ir atidėkite į šalį, kol išbrinks.
- Atskirkite kiaušinio trynį ir baltymą. Trynį išplakite su cukrumi. Į tą patį dubenį sudėkite varškę ir gabalėliais sulaužytą bananą. Maisto smulkintuvu ar plaktuvu sutrinkite ir išplakite viską iki vientisos kreminės masės.
- Į varškės masę supilkite išbrinkusias manų kruopas, pagardinkite keliais lašeliais vanilės ekstrakto. Kiaušinio baltymą elektriniu plaktuvu suplakite iki standžių putų. Lengvais judesiais įmaišykite į varškės masę.
- Paruoštą masę supilkite į kepimo indą. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 30-35 min., kol gražiai apskrus ir sutvirtės.
- Tiekite nedelsiant su bananais ir klevų sirupu arba su jogurtu, uogiene, džemu, grietine ar bet kokiais kitais mėgstamais priedais.
Tinginių varškėčiai
- Į varškę įmuškite kiaušinį, įberkite druskos, cukraus ir gerai ištrinkite iki vientisos masės.
- Rankomis iš tešlos suformuokite ilgas „gyvatėles“, patieskite jas ant miltais pabarstyto stalo, šiek tiek suplokite ir supjaustykite norimo dydžio gabalėliais. Jei neturite laiko, galite iš tešlos formuoti nedidelius varškės kukulaičius.
- Varškėtukus dėkite įpasūdytą verdantį vandenį ir virkite, kol iškils.
Varškės apkepas su kriaušėmis
- Kiaušinius iki putų išplakite su druska, ruduoju ir vaniliniu cukrumi.
- Sudėkite varškę ir gerai išmaišykite. Suberkite manų kruopas ir krakmolą, išmaišykite.
- Kriaušes nulupkite, supjaustykite gabaliukais ir sudėkite į varškės masę. Išmaišykite.
- Kepkite 190 laipsnių orkaitėje 20-25 minutes.
Daržovių blyneliai su varškės padažu
- Cukiniją ir baklažaną supjaustykite kubeliais. Bulvę sutarkuokite, česnaką susmulkinkite ir sumaišykite su cukinijų ir baklažanų kubeliais. Įmuškite kiaušinį ir išmaišykite. Suberkite miltus, pipirus, žalumynus ir šiek tiek pasūdykite.
- Varškę sumaišykite su jogurtu, paskaninkite žalumynais, pipirais ir druska.
Makaronai kriauklės įdaryti varške
- Makaronus išvirkite pasūdytame vandenyje (virkite 5 minutėmis trumpiau, nei nurodyta ant pakelio).
- Varškę ištrinkite su kiaušiniu, smulkintais česnakais bei grietine. Pagal skonį įberkite druskos, pagardinkite pipirais ir masę dar kiek patrinkite šakute. Įdarykite ja kriaukles ir išdėliokite nepridegančioje kepimo skardoje.
- Paruoškite padažą: pomidorus nuplikykite verdančiu vandeniu, nulupkite ir susmulkinkite. Keptuvėje įkaitintuose riebaluose pakepinkite smulkintus svogūnus ir česnakus. Suberkite cukrų, išmaišykite ir kepinkite dar minutę. Sudėkite pomidorus, supilkite vandenį ir apie pusvalandį troškinkite.
- Po šaukštą kitą gauto padažo įkrėskite į kiekvieną lėkštę, ant viršaus dėkite po kelis makaronus. Viršų apibarstykite smulkintais šviežiais špinatais.
Ingredientų lentelė
Ingredientas | Kiekis |
---|---|
Varškė (9 proc.) | 180.00 g |
Aliejus | 3.00 valg. š. |
Kiaušiniai | 4.00 vnt. |
Cukrus | 2.00 valg. š. |
Sviestas | 4.00 valg. š. |
Obuoliai | 4.00 vnt. |
Cinamonas | 0.50 arbat. š. |
Petražolės | 1.00 valg. š. |
Druska | 0.50 arbat. š. |
Kuminai | 0.50 arbat. š. |